Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:13:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: MZ ETZ 150-Ecia navego :)  (Przeczytany 17264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
MZ ETZ 150-Ecia navego :)
« dnia: Grudnia 13, 2012, 22:46:52 »

Wiem ,ze pewnie tego pojazdu ciepło nie przyjmiecie bo wojna co jest lepsze MZ czy CZ trwa ja akurat tu postawiłem na MZ ale spróbuję ją jakoś zaprezentować. Kwestie co jest lepsze zostawmy dla siebie :)
Po roku posiadania poczciwego rometa nadszedł czas na cos wiekszego co bardziej nadawało by sie do turystyki ale miało by ten klasyczny wygląd. Myślałem nad CZ 175/WSK 175 lub cos nowszego np enduro typu DT125. CZ została mi szybko odradzona( Czy właściwie nie będe sie wypowiadał :) ) a enduro szybko przeszło(nie podobaja mi sie nowe motory ) i na horyzoncie pojawiła sie opcja MZ. Poczytałem sobie nieco o MZ i w porównaniu z prymitywną WSK 175 wypadała o niebo lepiej. Lepsze prowadzenie, nowocześniejsze rozwiązania, a wyglad nadal klasyczny. No i padło na MZ. Moja Ecia 150 urodziła sie w 1991roku czyli najlepiej "wyposażona" i najmocniejsza wersja MZ. Co tu dalej o niej gadać. Po remoncie a przyjechała na kołach z okolic ostrowca swietokrzyskiego.
Fotka po przyjeździe:

I obecny stan:

Ecia zaliczyła kilka okolicznych zlotów. Link do albumu z największego z nich KLIK
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 22:56:33 wysłana przez naveintre »
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Jws

• Gość
Odp: MZ ETZ 150-Ecia navego :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 13, 2012, 22:50:01 »

Żadna wojna nie jest potrzebna - po prostu wiadomo,że CZ jest lepsza. Ale MZ fajna. Miałem taką- mój pierwszy "dorosły" motocykl- bardzo miło wspominam ten DDRowski twór.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 13, 2012, 22:54:10 »

najmniej lubię ten model akurat :P, ale to Twoje moto przecież  ;), a mnie tylko wypadało by pochwalić, bo ładnie utrzymana, zadbana MZ tka, widać że jest w dobrych rekach  ;)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

szczepan808

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 13, 2012, 22:58:33 »

miałem taka kiedyś
całkiem ciekawy sprzet
i jeden wielki minus... trzeba ostro cisnąć żeby utrzymać sie z innymi pojazdami poza zbudowanym :P

Jws

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 13, 2012, 22:59:35 »

Andree ! Oczadział?? Wnioskuję,że jeździłeś tym jakiś czas i stąd owo spostrzeżenie?  :P

Toż to chyba jedyna ładna i zgrabna MZ.. ;)

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:01:07 »

a co Cie z MZforum wywalili że tu się   chwalisz? ;D

tak bajdełej to ładna ;) . 150 uważam za " damski pistolecik" lekka, zrywna i  łatwa w  nauce, osiągi nie najgorsze a spalanie  zadowalające. Fakt że silnik nie jest  "ramie" ale to  wiadomo - kwestia gustu :) Dbaj o maszyne a na pewno się odwdzięczy ;)

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:04:33 »

"i jeden wielki minus... trzeba ostro cisnąć żeby utrzymać sie z innymi pojazdami poza zbudowanym"T[/size]u niestety masz racje. Ale to problem dotyczący i CZ i WSK i MZ (oczywiście tych Z mniejszymi silnikami) Motor miał mi się jeszcze jako tako łapać pod prawko A1 także MZ 250 czy Jawa 350 odpada. A na MZ czy CZ moze oko przymkną :) Z MZ forum mnie nie wywalili ale zaglądać i tu i tam nie zaszkodzi :) 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 23:06:45 wysłana przez naveintre »
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Jws

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:07:58 »

Dokładnie Piotrex.Bo to maleństwo jest- ale przynajmniej nie jest nadmuchana jak 251.
Fajnie,że ma 5 biegów... jak się jest młodzieniaszkiem jak ja kiedyś i waży tyle co ustawa przewiduje to frajda z jazdy i z hamowania jest. Wersja E jest dodatkowo bardziej...hmmm... sportowa .

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:21:34 »

Andree ! Oczadział?? Wnioskuję,że jeździłeś tym jakiś czas i stąd owo spostrzeżenie?  :P

Toż to chyba jedyna ładna i zgrabna MZ.. ;)

gdzie Ty te zgrabności widzisz  :P, garbate toto, krótkie, w porównaniu do innych modeli, nie nie miałem okazji jeździć na tym modelu, jak one wchodziły, ja akurat "kończyłem" swoją przygodę z jednośladami, na jakiś czas  ;), ja śmigałem na TS 250 i tylko ta mi pasi, ewentualnie Trophy ;), ówczesna milicja na nich sie paradowała, wzbudzając podziw młodych chłopaków 8)
 a na tych "filigranowych" motorkach za "moich czasów" to dziewczyny  śmigały  :D,  sorry, nie chciałem nikomu dopiec  ;)

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:25:36 »

E od wersji po 90r różniła sie tylko tym ,że miała czerwony bagażnik i sprężyny.Po 90r były już pakowane zapłony elektroniki i mocniejsze 15konne cylki.
"za "moich czasów" to dziewczyny  śmigały"
Może i tak było. Zdaje sobie sprawę ,ze to nie wielki motocykl a tylko jego namiastka :)
Niestety na razie prawo mnie ogranicza. I na nic większego pozwolic sobie nie mogę.
W mojej opinii lepiej jeździć CZ czy mz jak "ścigaczami" 50ccm z chin czy innych skośnookich.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 23:30:21 wysłana przez naveintre »
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:37:45 »

TS 250 jest zgrabna wg Ciebie ?? I nie garbata?  :o i długa tak? Jest krótsza niż kariera Gabriela Fleszara

http://www.motorstown.com/images/mz-ts-250-02.jpg

Jest ciekawa bezdyskusyjnie... ale brak jej płynności linii i ma ewidentną kifozę.

Trophy też zgrabna?  ???

http://inprl.pl/media/thumbnail/d4/2a/d42ab5d89d96acb9f6cef006c900363b.jpg
plus malusie koła i 12 metrowy tłumik ;)

Te ddr-owskie śmigacze w sumie to są zgrabne... jak ich ówczesne olimpijki :P
Żartuję. Ciekawe maszyny jak wszystko z tamtego okresu...ale niemcy rzadko zaprojektowali coś zgrabnego. Wzorowali się na swoich laskach chyba

Kivacki są mniejsze o wiele od etli 150 a nie są uważane za "niemięskie"

Andree kończ pitolić -dawaj idziem coś wypić  :)

Naveintre nie słuchaj tego gościa... Nie jest to moto damskie tylko młodzieżowe :) na początek super.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:44:39 »

Ładna, marzyła mi się do niedawna ale dostałem taką do naprawy, trochę nią pośmigałem i mi przeszło a tylko dla tego, że moja waga już nie jest ustawowa :D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 13, 2012, 23:59:32 »

Ładna, marzyła mi się do niedawna ale dostałem taką do naprawy, trochę nią pośmigałem i mi przeszło a tylko dla tego, że moja waga już nie jest ustawowa :D
no i Bulą ta wypowiedzią przekreśliłes plany zakupu 150 :D
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 14, 2012, 00:12:47 »

Jws, pewno że maszyna młodzieżowa, przecież żartowałem  :),
ale czy dziewczyny to nie młodzież  ;D
a jak "moja " TS brzydal, to po coś lampe z niej skroił, trza było wziąć od ETZ  :P ,

a wypić  pewno że by sie zdało, a jak że  ;), ale w naszym przypadku to chyba dopiero na zlocie.., jak mnie wpuszczą na niego  ;D

ps. ja się wychowałem na starszych modelach demoludów, Wy droga młodzieży na nowszych, więc nasze gusty raczej zawsze będą różne  ;), ale że lubię wszystkie stare motóry i ślepy nie jestem, to jak widzę "coś" ładnego to zawsze pochwalę  8)

Jws

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 14, 2012, 00:23:46 »

Na zlot JAWACZ klubu wstępu nie masz  :P nie tym kapitalistycznym ekologicznym ryżem ;D Tosz nawet ja ten punkt regulaminu znam na pamięć.

Lampa od ETZ nie ma wbudowanej stacyjki i licznika- to były priorytety przy wyborze. TS lampę ma ładną. Bak ma ładny. Wszystko ma ładne ... ale nie złożone razem do kupy :P :P

Poza tym mam mz ts 250 pod ręką na "organy" a ETZ nie.

Ja się wychowałem na Żaku 62 i WSK M06 64r ( "dwuramówka, koła 19" i półbębny). To dość stare demoludy. Nie rób z siebie już takiego wapniaka. Powiedz,że lubisz brzydkie emzy i gitara a nie ściemniasz i naginasz ;)

A wersja E nie charakteryzowała się też błotnikiem z plastiku?

« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2012, 00:30:35 wysłana przez Jws »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 14, 2012, 00:36:03 »

Witaj w czeskich progach.
Jak się odrobinę zestarzejesz, prawko odpowiednie posiądziesz to na pewno Jawę lub CZ sobie sprawisz  ;)

Co to za niedokończony wiadukt w tle fotki?
Znasz jego "historię"?

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 14, 2012, 00:36:34 »

Jws, gorszego ściemniacza od Ciebie to tu niema  :P, ale że miałeś Żaka, to szacun, ja nie miałem przyjemności  ;), a wapniakiem to nigdy nie będę , chyba dopiero jak zdechnę  ;D, pisałem już, wiekszość starych motórów się mi podoba, MZ tyż, ale tylko TS  ;), a nieraz motór jest taki brzydki że aż piękny ;),
 dobra nie róbmy OT, bo posty nam powywalają i tyle z tego naszego klepania w klawiaturę będzie  :P

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 14, 2012, 01:56:57 »

Jak dla mnie to nie wiem po co w 150  5 biegów jak na 250 trzeba ciągle wajchą machać  :P Znajomy miał 250,waży 130 kg plus bagaż(żona) i musiał ją ciągle kręcić i redukować.A jak mówi na Cześce którą niedawno kupił  wrzuca 4, 2200 obrotów i sobie jedzie  ;D Co do wyglądu... każdy ma inny gust  ;) Dla mnie Czeszki są ładniejsze i zgrabniejsze od Helg  8) A co już kto woli to jego sprawa :D

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2012, 09:06:54 »

Bo czechosłowackie silniki są bardziej elastyczne. Mz by jechała to musi mieć powyżej 4tys. obr.
Jeśli chodzi o etz 150 to chyba jeden z najlepszych malutkich popierdalaczy. Mam w garage taką, brat mój to wróg (przesiaduje na mz klubie :P ). Czasem nią jeżdzę. Gdy się przesiądę ze swojej cz 175 na etkę to tak jak bym jechał rowerem. Lekka, krótka i mało stabilna na drodze w porównaniu z cz.
Trochę mi się nią niewygodnie jeździ bo jestem wysoki (194cm). Lepiej mi się jeździ etz 250.
Ogólnie jak na początki to dobra maszyna, zwłaszcza że nie wygląda na cioraną a Ciebie ogranicza kategoria  ;D
Przeklniesz ją jak będziecie jechać we dwóch ;D . Siądzie na nią ze 200kg i już nie będzie czym jechać. No i przy szybkich startach uważaj żeby plecaczka nie zrzucić z siodła :D

W skrócie: dobry wybór ;D
Bezawaryjności. Ja będę w sobotę szukał słabego styku w puszce bezpieczników, bo czasem odcina prąd całkowicie :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 14, 2012, 09:41:59 »

Mi się bardziej podoba etz 250 ale widać,  że maszyna zadbana tak z ciekawości ile zapłaciłeś za motorek

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 14, 2012, 11:59:56 »

Miałem przyjemność się przejechać 150-tką. Fakt fajny do nauki lekki, zgrabny itp. Jednak TS - to modele ładniejsze dla mnie. Podziwiam fakt chęci integracji przedstawicieli obu marek motocykli. :) Czuj się jak u siebie chyba zostaje powiedzieć :) .
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 14, 2012, 13:39:30 »

Miałem taką 150
To komar w dłuższe trasy jest słaba, ale w miasto nie zła.
Jawa TS 350 638-1/639

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 14, 2012, 13:52:18 »

Motocykl wygląda na zadbany. Przypomina mi się film "Młode Wilki" ;)
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 14, 2012, 15:27:52 »

jawol
"Co to za niedokończony wiadukt w tle fotki?
Znasz jego "historię"?"
Niestety tego nie wiem.
"Jak się odrobinę zestarzejesz, prawko odpowiednie posiądziesz to na pewno Jawę lub CZ sobie sprawisz  "
Od jawy 250 zaczęło się moje zainteresowanie "starszymi" motorami :)  A TS350 po głowie mi chodzi. Może będę miał okazje sobie taka sprawić za jakis czas :)
saszek5 -dałem 1900.
    Status GG

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 14, 2012, 16:06:27 »

Sto pięćdziesiątka, bardzo fajne moto, nawet kiedyś siedziałem,
Fakt że lubię większe motocykle, ale na grzybki, rybki itd, idealna.
Stówkę poleci cóż więcej trzeba... :D
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D