Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 12:49:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Chcę kupić jawę  (Przeczytany 13558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Chcę kupić jawę
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:42:24 »

tylko że jak tak podparty korbowód z jednej wagą z drugiej wałem
to wtedy co co pokazuje waga to nie jest wagą całego korbowodu tylko jego części, a mówiłeś że jest potrzebna masa całego
dla mnie to jest trochę dziwne
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:48:25 »

Nie jest dziwne chodzi o masę w ruchu. Korbowód masz oparty w łożysku wału i tak ma być. Ważne jest jego wypoziomowanie. Tak się to sprawdza.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:50:43 »

Będzie się działo...  8)
Waga lewego tłoka MH nominał selekcja A 202 gramy
Waga prawego tłoka MH nominał selekcja A 203 gramy

Waga tłoków ponadwymiarowych na I, II, III, IV szlif jest większa z racji większej średnicy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 20:52:48 wysłana przez jawol »

Jws

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:55:08 »

Mhmmm... Pisz dalej- robi się coraz  ciekawiej... Ogólnie fajny OT.

Jawol chcesz popcorn?

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:02:31 »

zważ inne szlify.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:21:06 »

Weź nie truj dupy chłopie. Kup moto i waż w nim nawet nyple... Jak tak wszystko wiesz to działaj.Kibicuję!

Czeskie źródła milczą na ten temat. Ten silnik kręci około 5tyś obr. I bez obaw-nie rozlatuje się.

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:21:41 »

Jak ktoś ma tłoki almotu czy inne niech też zważy porównamy ich masę do oryginalnych najlepiej parami przepraszam za brak edycji nie działa mi.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:31:39 »

Jechałeś kiedyś Jawą ?
Nawet jak byś sobie super idealnie powyważał wszystko, co jest niemożliwe, zostały by ci do usunięcia wibracje spowodowane złym zestrojeniem cylindrów, każdy inaczej spala.
I coś się tak tych simków czepił ? Jawa to Jawa :P
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:37:09 »

Jeżeli temat nie interesuje zamknijcie.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:42:39 »

Temat jest w sumie interesujący-tylko Ty nadal nie kumasz,że nie masz żadnych punktów odniesienia. Twin jak już to powinien mieć masy tłok/korba parami zbliżone.Lub możliwie równe. Ale temu twinowi nie podaje się tego współczynnika wyważenia. To nie simson. Ani nie mz.Wiesz,że dzwoni,ale nie wiesz w którym kościele.

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
    • http://www.facebook.com/
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:45:33 »

Bardzo Ciekawa "Telenowela" :P :-\  z tym "Wyważaniem"
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 21:50:20 wysłana przez Przemo2113 »
    Status GG
No Pain , No Gain ...
"Sztuką jest żyć,ale prawdziwym Ardzydziełem jest żyć i nie zejść na Psy"...

Motór nie umiera nigdy,motór jest wieczny a JAWA nieśmiertelna....

"Nie Jeździj Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać "

GG-39197070

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 08, 2012, 21:50:11 »

Ja myślę że jeśli masa tłoka np almotu różni się sporo od org to almota raczej trzeba wyważać na oryginalnym wale po renowacji. mas przeciwwag też nie oszukasz im większa masa w ruchu posuwistym tym wieksze wibracje. I nie chodzi tu o to żeby je zlikwidować do zera bo tak się nie da chodzi o zredukowanie wibracji do minimum.

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 09, 2012, 17:51:41 »

Nie czytałem wszystkich postów po kolei, tylko losowo i nie wiem czemu służą te wszystkie pomiary, masy, procenty itp., ale...

Nie wystarczy informacja, że wał nie może mieć bicia powyżej pewnej, ustalonej wartości? Że te wszystkie próby i eksperymenty okażą się fiaskiem, skoro zaniedbana zostanie fundamentalna kwestia dot. maksymalnych różnic i odchyłek od normy?

Nie wiem, może się mylę :P ale ja, zawsze jak miałem wał na wierzchu i planowałem go włożyć między kartery, to oddawałem do mechanika, prosząc o wycentrowanie. Tyle. Robił to przy mnie. Potem nie miałem żadnych kłopotów z eksploatacją. Nie zastanawiałem się nad tym, o czym autor tematu pisze, choć jeśli robi to w imię nauki, to będę mu kibicował. :)

Pzdr.

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:12:09 »

To może inaczej. Na wibracje silnika mają wpływ różne składowe. Jedną składową daje źle wycentrowany wał drugą składową będzie ruch alternatora trzecią nierównomierne spalanie mieszanki (jak to w dwusuwie) tych składowych jest sporo każda ma swoją częstotliwość rezonansową i wpływa na nasz motocykl. Z tym że większość wibracji pochodzi z ruchu posuwisto zwrotnego. Masa rozpędzona jest gwałtownie zatrzymywana i następuje ruch w przeciwnym kierunku. Przy tym procesie występuje siła bezwładności która wymusza ruchy silnika i drgania. Konstruktor projektując silnik projektuje go tak aby wibracje w uzytkowym zakresie obrotów były jak najmniejsze. Ustala wtedy odpowiednią masę tłoka korbowodu pierścieni (czyli wszystkiego tego co jest w ruchu posuwisto zwrotnym) i oblicza na podstawie tej masy % wyważenia wału korbowego. I ten % czyli masa tłoka z całym osprzętem powinna być stosowana aby ograniczyć wibracje. Ma to wpływ na trwałość łożysk ale nie tylko. Jeśli np kupisz wał w którym całkowite wyważenie go następuje przy 1000 g a konstruktor ustalił że najmniejsze drgania są przy 60% tej masy to oznacza to że w twoim zestawieniu i korbowodzie o masie wyważeniowej 1000g bedą najmniejsze wibracje gdy masa twoich tłoków korbowodów pierścieni i wszystkego co jest w ruchu p-z będzie wynosić 60% z 1000g czyli 600 g. Jest do tego pewien margines błęduu wyważeniowego który wynosi ok 5% przy 5000 rpm (tak podaje książka) i zmniejsza się wraz ze wzrostem obrotów np dla 7000 rpm wynosi już tylko ok 2%. Dlaczego o tym mówię. Jeśli mówimy o częściach oryginalnych made in czechoslovakia to nie ma problemu. O wyważeniu możemy zapomnieć. Mają one odpowiednią wagę były selekcjonowane itd. Chodzi o części które są produkowane teraz. Są one z innego stopu mają inną gęstość a tym samym wagę w porównaniu do oryginalnych części. Dlatego uważam że wyważenie wału jest wskazane.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:38:03 »

Tak Ci się tylko wydaje,że były selekcjonowane wg masy. Wiesz o ile w singlu faktycznie ma to duże znaczenie tak w przypadku tego Twina ważniejsze  jest wzajemne wyważenie pracujących elementów parami- żeby lewa strona była jak najbardziej zbliżona do prawej- bo reszta układu się wzajemnie wyważa. Twój wzór z tymi % masy ruchomej nie ma tu po prostu zastosowania. Jeden tłok idący w dół równoważy ten idący w górę. I odwrotnie. W singlu typu simson tłok z korbą walczy z przeciwwagami wału. Ale nie porównuj ciągle tego do ddr-owskiego piździka. O obrotach rzędu 7 krpm silnik czeski nie lubi słuchać.  Informacji o tej procentowej wartości nie znajdziesz-bo jej nie ma dla tego silnika. Pomijam już fakt "ważenia" korby gdy jest ona wsparta na wale... to jakbyś się ważył stojąc jedną nogą na podłodze a drugą na wadze. A co jeśli łożysko stopy jest usmarowane? I jest zimno? Albo jak podlazł kłaczek? Albo mucha z plecakiem turystycznym i karimatą w koniczynki? I przyblokowała korbę? Zabronisz jej? Zimno jest takiej musze.. Muchu. Ta mucha marznie w każdym razie. Taki pomiar jest ciula warty chyba,że zrobisz ich całą serię na przemian upuszczając i delikatnie kładąc główkę korby na wadze. W różnych temperaturach bo nawet głupi olej jest w stanie zgęstnieć na tyle by razem z łożyskiem wprowadzić przekłamanie- stawiając opór zmniejszy się siłę z jaką główka działa na wagę naszą ( a ta siła jest wprost proporcjonalna do wskazań masy przedmiotu )
Z resztą powtarzam- W tym silniku z czopami rozstawionymi o 180' najważniejsze jest to by zestaw prawa korba/tłok i lewa korba/tłok były o jak najbardziej zbliżonej masie. Bo resztę równoważy prosta bezwładność.
Tak się to właśnie robi- waży komplety. Mówię o silnikach wielocylindrowych. Ważysz masę ( a nie wagę ) kompletnego tłoka z korbą łożyskami i wszystkim co jest w ruchu względem wału. I fajnie gdy taki zestaw jest tej samej masy co zestaw na sąsiedni/sąsiednie cylindry. A nie jakieś podpieranie... forum simsoniarzy... też mi autorytet.
I proszę Cię skończ teoretyzować. Bo jak na razie to bijesz po prostu piankę. Fajnie- widzę,że masz pojęcie jako takie,ale użyj go w praktyce. Tu nic nie zrobisz. Zrób. Testuj. Po 50 tyś km pochwal się osiągnięciami- postawię piwo. Wypijemy. Opowiesz co i jak. Albo nie. Wsio ryba.

Muszę coś zaznaczyć.
Nie wymienia się skrzyni w motocyklu,którego się jeszcze nie kupiło. Poza tym w przypadku demoludów najlepsze części ( zazwyczaj ) pochodziły z okresu ich produkcji.

Zacytuje pewnego inżyniera- " Mniej dobrze pierd***ić to więcej dobrze zrobić "
Kup maszynę. Poważ w niej masy kompletnych zestawów- zrównaj je maksymalnie-zwiększysz jej żywotność na pewno. Sam też staram się to robić. Jeśli nie mam pewności.
Ale odpuść sobie doktoraty na temat wirujących mas... bo pewnie nie brałeś pod uwagę tego,że taki alternator znajdujący się w polu magnetycznym też wprowadza zakłócenia? W pewnych okolicznościach stanowi jakby taki magnetyczny tłumik wszelkich "odbić" . Ciągle próbujesz wprowadzić w życie statyczne na dodatek mało dokładne wyważenie.  Przeciwwagi są w fabryce dobierane. Podczas wymiany którejkolwiek z 4 jakie są w tym wale trzeba ją dopasować do reszty. Szlifierką-spawarką- czymkolwiek- byle z głową i namysłem.

Ogólnie z doświadczenia nie popartego czytaniem tego co piszą na forach ( na płocie pisało DUPA... i co z tego? ) ale wspartego na praktyce innych ludzi z " branży" oraz własnej powiem tak- Your method sucks :P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 19:42:48 wysłana przez Jws »

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:07:23 »

nie wiedziałem że w tym motocyklu jest 180 stopni między czopami korbowodu ale ok jeśli tak jest to masz rację.  Widziałem silniki w których obydwa tłoki chodzą nawet razem i nie są przesunięte w fazie. Nikt omylny nie jest. Co nie zmienia faktu że ciekawi mnie masa innych tłoków w parach względem tych oryginalnych. Almotów i tych czeskich od Juszczyka i jakichkolwiek innych. Sam nie mam zamiaru uczyć się na swoich błędach po to jest forum żeby móc coś stwierdzać określać itd. kupić chcę dobre a to wymaga jakiegoś porównania. Z całym szacunkiem do każdego tutaj mówię że omylny nie jestem. W zestawieniu 180 stopni siły działające się równoważą. To ja np teraz myśląc łopatologicznie. Nie uważasz że wieksza masa ramion powoduje większe naprężenia przy zwrocie na łożyskach korbowodów?

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:09:50 »

i tych czeskich od Juszczyka
od kogo? ;D

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:19:59 »

Od tego **********.
Przecież wiadomo ze chodzi o Ruszczyka.

*niecenzuralne słowa
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:21:26 »

A czemu? Aż tak złą opinię ma? Btw staram się wszystko obmyśleć. Nawet patrzę na dostępność części. Nikt mi tego nie zabroni. Ja jestem zdania że zmierz 10 razy a utnij raz a dobrze. Dlatego zawsze wszystko przemyślam zanim coś zrobię.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 20:25:41 wysłana przez wiedzmin »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:24:00 »

Poczytaj trochę forum.
Nie będe tu pisał bo pewne osoby moga mieć coś przeciwko

Dobrze wyważony wał w jawie to 70% - Nie moje słowa
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 20:28:39 wysłana przez Mofeix »
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:30:45 »

Od kogo masz tą informację?

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:35:55 »

Szczerze mówiąc to się nie opłaca regenerować wału, mój koleszka ma Jawę TS 350 i ma wał przestawiony. Jak byłem z nim u gościa który wyważa wały itp, to zaśpiewał za regeneracje 150zł, a za tyle już można kupić używkę , Albo cały sinik za 350zł (zawszę jakieś dodatkowe części będą :) .
A tak po za tym jak chcesz kupić Jawę to poszukaj wśród znajomych, starszych ludzi itp. Mnie się udało kupić CZ 175 za 350zł.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 20:37:47 wysłana przez Kamil20121 »

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:45:16 »

Ja chcę coś zrobić. Nie tak jak pisze Jws że opieram to wszystko na pianie intelektualnej. Chcę to sprawdzić. Wyważę swój wał będzie odniesienie podyskutujemy może będą ciekawe wnioski.  Więc ruszcie d....y i zacznijcie ważyć czechosłowackie części. Niech chociaż jedna osoba wyważy wał czechosłowacki oryginalny bo nie wierzę że nikt nie ma. Bo w przeciwnym wypadku ten wątek nie ma sensu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 20:53:25 wysłana przez elkinio »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:48:05 »

Wiedzmin gg
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:54:47 »

Więc ruszcie dupy i zacznijcie ważyć czechosłowackie części.

Tutaj conajwyżej możesz kogoś poprosić. I to grzeczniej   >:(
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)