Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:21:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport

Czesi nie mogli zrozumieć dlaczego w Polsce ciągle były problemy z wałami,aż doszli do wniosku ze przyczyną tego stanu rzeczy były kiepskie oleje odkładające zbyt dużo nagaru
Jednak Czesi byli w błędzie.
Oni ze swoją mentalnością nigdy nie zrozumieją i doświadczą co to "ułańska fantazja"
A owa "ułańska fantazja" plus wiejski serwis i tjuning to główni zabójcy wałów.

i to jest własnie to ta nasza fantazja  :P  ja jestem 2 właścicielem jawy z 1990 i mam przejechane te 27 tyś i ten slilnik się niezle czyma a nie było w nim nic robione

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Czesi nie mogli zrozumieć dlaczego w Polsce ciągle były problemy z wałami,aż doszli do wniosku ze przyczyną tego stanu rzeczy były kiepskie oleje odkładające zbyt dużo nagaru
Jednak Czesi byli w błędzie.
Oni ze swoją mentalnością nigdy nie zrozumieją i doświadczą co to "ułańska fantazja"
A owa "ułańska fantazja" plus wiejski serwis i tjuning to główni zabójcy wałów.

i to jest własnie to ta nasza fantazja  :P  ja jestem 2 właścicielem jawy z 1990 i mam przejechane te 27 tyś i ten slilnik się niezle czyma a nie było w nim nic robione
Nie wszystko jest regułą,czego przykładem jest także jawa Jawola- ponad 60 tys km  ;)

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...

Mam,API -TC SAE 30-40 czyli jaki to olej???

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

JAWOL!  ja niczego takiego nie zakładam na temat Forumowiczów ,broń  Boże!
Co do Twojego Komara to przepraszam zasugerowałem sie postem jednego z kolegów ,że Komara trafiło po wlaniu syntetyku. Mea culpa.  :(
Znasz takie nazwiska jak Marszałek ,Synoradzki ,Mieloch . To jedne ze źródeł mojej wiedzy. Robiłem a dla niektórych nadal robię silniki czytaj wały a Marek Mostowy cylindry.  Owi Panowie używają silników dwusuwowych i różne rzeczy testują.To na podstawie doświadczeń z nimi przeprowadzanych tworzyliśmy różne mieszanki z różnymi olejami. Głowa może rozboleć od wyników i nie jedno może człowieka zdziwić.
 Kiedyś w latach 80tych były to stare typy silników zaburtowych w przypadku Jurka Mielocha maszyn crosowych  a teraz skuterów tych takich śmiesznych pierdzidełek ;D
Inne źródła ?Myślę ,że jak dobrze poszukasz to znajdziesz ,mi wystarczy to co wiem a co do jakości oleii obecnie sprzedawanych to proponuje przeryć  chociażby You Tube np: http://www.youtube.com/watch?v=7mWJTSQh2yM
Co do fantazji ,to tej nam oczywiście jako Polakom nie brakuje :D

Super link Kolego Holger a tu dosyć istotny jego fragment:
Jak Twoim zdaniem lepsze właściwości smarne współczesnych olejów mają się do zaleceń producentów silników sprzed kilkudziesięciu lat? Np. skoro Innocenti zalecał mieszankę 4% do seryjnej Lambretty to czy można stosować mniej oleju jeśli jest to nowoczesny syntetyk?
Nie bardzo. Jeśli cofnąć się jeszcze bardziej w czasie, w dwusuwach stosowana była mieszanka 16:1. Trzeba przy tym pamiętać że olej 2T nie tylko smaruje ale działa też jak dodatkowy pierścień tłoka. W latach 80-tych praktykowane było zmniejszanie proporcji z niektórymi typami olejów ale często kończyło się tak, iż mieszanka przechodziłą przez pierścienie co skutkowało utratą mocy. Tak więc odradzam zmniejszanie zawartości oleju, w szczególności w starszych silnikach chłodzonych powietrzem, bo one potrzebują oleju także jako uszczelniacza. Generalnie przy dobrym oleju proporcja nie powinna przekraczać 3%. Zmieniając proporcję oleju w mieszance  trzeba pamiętać o tym, że wpłynie to na lepkość paliwa i przez to na prędkość przepływu mieszanki przez gaźnik gdyż benzyna zmieszana z olejem jest gęstsza niż czyste paliwo. Tak więc zwiększenie ilości oleju w paliwie nie tylko obniża zawartość paliwa w mieszance ale powoduje też że paliwo wolniej przepływa przez dysze w gaźniku. Co za tym idzie zmniejszenie ilości oleju w paliwie może spowodować że mieszanka będzie zbyt bogata i konieczne będzie wymiana dysz na mniejsze.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 21:26:59 wysłana przez Markoltent10 »

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;

Dobra lekturka Holger wniosek? Wg mnie nie warto przepłacać.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 21:30:29 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Tylko że nie piszą a szkodliwym wpływie oleju synt na pracę silnika,zalecają stosowanie dobrych olei bez zmiany proporcji do paliwa,z tekstu wynika że nie polecają tanich smarowideł  ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Tylko że nie piszą a szkodliwym wpływie oleju synt na pracę silnika,zalecają stosowanie dobrych olei bez zmiany proporcji do paliwa,z tekstu wynika że nie polecają tanich smarowideł  ;)

Ja pierdziele  ! tanich mineralnych ,to wynika z kontekstu :o  a może nie? może się mylę ,ja już sie gubię ,chyba za stary jestem . Sorki ,zmieniam temat zainteresowań.
Jak minęła sobota? U mnie niestety deszcz ,czyli po staremu :(

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
    Status GG

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Nie potrzebnie się irytujesz,napisałem wyraźnie TANICH SMAROWIDEŁ, .Ponawiam pytanie na które wcześniej nie odpowiedziałeś,dlaczego uważasz że pół lub syntetyki są szkodliwe dla silnika jawy? Ja napisałem dlaczego jestem za tymi olejami,25 tys km to może i nie dużo,jednak jako taki obraz mam,nikogo  jednak nie namawiam do ich stosowania,natomiast Ty uważasz że tylko mineralne są dobre wiec uzasadnij proszę Swoja tezę a być może mnie przekonasz do ich stosowania,choć prawdę mówiąc kupiłem kiedyś dwie butelki mineralnego i poprawy pracy silnika nie zauważyłem,po powrocie na pół syntetyk przez jakiś czas bardziej mi kopciła.

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...

Z wypowiedzi markoltenta wywnioskowałem
 Cichsza praca, mniejsze zużycie paliwa, większa szczelność i grubszy film olejowy = większe sprężanie?, inny zakres temperatur jak na pełny syntetyk...

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Holger! błagam ,nie męcz mnie już ,oki? W tym artykule jest napisane dlaczego. Nie szkodliwe! a niewłaściwe! Oleje mineralne mają większą lepkość ? jego cząsteczki lepiej przywierają do ścianek cylindra. Są czymś w rodzaju dodatkowego pierścienia :o Mniejsza utrata mocy na wskutek przedmuchów? Widziałeś jakie wąskie sa pierścienie i rowki na tłokach silników dwusuwowych nowej generacji ? Jak nie to porównaj przy okazji z Jawą ,WSK lub czymkolwiek z epoki silnik o podobnej pojemności z lat współczesnych.One pracują w o wiele wyższych temperaturach spalania. Porównaj taki nicasil z żeliwem a zrozumiesz o czym mówię. Na nicasilu jest jeden pierścień i olej 1:70! a obroty 12 a czasami 16tys.
Jawa nie jest takiej konstrukcji i na tym moje tłumaczenie sie kończy. jeżeli nadal nie jesteś przekonany to rób jak robisz. Ja nie twierdze ,że robisz ,żle tylko niewłaściwie z mojego punktu widzenia a to różnica:)

Filip Ts 350,brawo! wnioski właściwie ,piątka!

« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 22:15:57 wysłana przez Markoltent10 »

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa

Dodam coś od siebie.'
Od remontu silnika lałem poziomkę z orlena(pół syntetyk) przez jakieś 4tys. km. Kiedy rozebrałem silnik zobaczyłem kupe nagaru na denkach tłoków, na głowicach i zakleszczające się pierścienie w rowkach. Mieszanka 1:50, przy docieraniu więcej.
Ostatnio lałem Mobil Racing 2T(full syntetyk) i silnik inaczej pracował. Przede wszystkim ciszej i stał się bardziej dynamiczny i żywy i uwierzcie nie jest to efekt placebo. Teraz będę lał Mobil Extra 2T(pół syntetyk) przede wszystkim dlatego, że dostałem go w dobrej cenie 20zł/l

I jeszcze jedno. Na mobil racing 2T były całkiem czyste.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 23:27:03 wysłana przez Lopez »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Holger! błagam ,nie męcz mnie już ,oki? W tym artykule jest napisane dlaczego. Nie szkodliwe! a niewłaściwe! Oleje mineralne mają większą lepkość ? jego cząsteczki lepiej przywierają do ścianek cylindra. Są czymś w rodzaju dodatkowego pierścienia :o Mniejsza utrata mocy na wskutek przedmuchów? Widziałeś jakie wąskie sa pierścienie i rowki na tłokach silników dwusuwowych nowej generacji ? Jak nie to porównaj przy okazji z Jawą ,WSK lub czymkolwiek z epoki silnik o podobnej pojemności z lat współczesnych.One pracują w o wiele wyższych temperaturach spalania. Porównaj taki nicasil z żeliwem a zrozumiesz o czym mówię. Na nicasilu jest jeden pierścień i olej 1:70! a obroty 12 a czasami 16tys.
Jawa nie jest takiej konstrukcji i na tym moje tłumaczenie sie kończy. jeżeli nadal nie jesteś przekonany to rób jak robisz. Ja nie twierdze ,że robisz ,żle tylko niewłaściwie z mojego punktu widzenia a to różnica:)

A widziałeś mój silnik od środka? słyszałeś jak pracuje?jechałeś moją jawą? Nie,więc jeśli twierdzisz że syntetyk jest nie właściwy to udowodnij to,bo ja po przejechaniu 25 tys km uważam że jest bardzo właściwy,jak pisałem wcześniej próbowałem też dobrego mineralnego oleju i niestety praca silnika nie poprawiła się,nie zrobił się cichszy,nie nabrał mocy-bardziej tylko kopcił.
Brawo Filip, bo ze względu na straszenie uszkodzonym wałem poparł Twoje tezy?
Holger! błagam ,nie męcz mnie już ,oki?
A do mnie, "nie męcz mnie"- bo mam inne zdanie ?
to jakieś jaja  :D :D :D

W myśl zasady,Kto nie ze mną ten przeciwko mnie?

Nie przekonałeś mnie do słuszności Twojej tezy,nie jestem taki tępy jak myślisz i wiem jaka jest różnica między olejem mineralnym a syntetykiem,jednak jeśli próbujesz mieszać ludziom w głowach to poprzyj to konkretami,nie pisz dlaczego mineralny jest właściwy,napisz dlaczego syntetyk się nie nadaje,wtedy być może i ja zasłużę  na "Holger,brawo! wnioski właściwie ,piątka!"

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.

Poczytałem trochę i mój wniosek z całej batalii jest taki. Owszem silniki jawoskie były liczone na smarowidła lat 80'tych, jednak w przypadku Holgera i jego stylowi jazdy olej syntetyczny dobrze tu pasuje. Z tego co wiem to Paweł ( Holger ) ostro kręci swój silnik i ma bardzo wysoką prędkość przelotową. jeździ zupełnie inaczej niż kiedyś się jeździło. Marku jego silnik po tych 25 k. km. brzmi jak nowy, albo lepiej, jest silny cichy. Jak samo życie pokazuje Czesi liczyli wały na około 30 tyś. Km. a silnik Pawła prawdopodobnie bez remontu pyknie 2 razy tyle. Więc Sam musisz przyznać, że olej syntetyczny nie jest złym olejem dla takiego silnika. A na plus dla tego typu oleju jest to, że nie pozostawia po sobie nagaru, i stosując taki olej od początku mamy cały czas czysty i nasmarowany wszędzie silnik. I na pewno nie możemy mówić, że jest to jakkolwiek nie właściwy olej do jawy. Taki jest mój wniosek z waszej dyskusji.  :)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 07:08:19 wysłana przez czeron »
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Oki :)  zacznę od..brawo Holger ..i nie mówię tego wcale z przekąsem ,wręcz przeciwnie. Brawo za to ,że silnik działa ,że nie masz z nim kłopotów .No i nie nie widziałem i nie słyszałem jak działa Twój silnik ,ale musisz pamiętać ,że wyjątki się zdarzają chociaż może się mylę i nie mam racji?
Może czas przyznać się do błędu? Oki ,dobra . Jeżeli to Ciebie usatysfakcjonuje to nie mam racji!
W przypadku Twojego silnika minerał nic nie zmienia a syntetyk jest oki. Musze uwierzyć na słowo i...

Dużo wyjaśnia wypowiedź Czerona-Tomka chociaż ja nadal uważam ,że w normalnym układzie zdrowszy dla silnika Jawa czy też CZ jest minerał. W przypadku Twoim ,Tomek minerał nie pomógł bo szlif był zrobiony genialnie :o w tokarni chyba?
Możliwe ,że jazda na  syntetyku daje lepsze efekty. Próbować każdy może .Ja będę jednak zalecał minerał ze względu na to o czym wcześniej już mówiliśmy no i ze względu na to ,że jestem starej daty i mam swoje przyzwyczajenia ;) ?
Nie bądź na mnie zły Paweł(Holger) i uwierz mi ,że ja nie czerpie korzyści od producentów olei mineralnych a to co mówię mówię w dobrej wierze i z doświadczeń życiowych.
Jeżeli czujesz się urażony to przepraszam ,nie to było moim zamiarem. Ponownie okazuje się jednak,że dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane ,niestety a wszystkim i tak sie nie dogodzi :)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 08:55:39 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Nie jestem urażony bo nie miałeś mnie czym urazić  :D-konstruktywna wymiana poglądów jest konieczna przy bolesnej  drodze dochodzenia do prawdy  ;D ;D ;D.W tym wątku bardziej chodzi o to aby raz na zawsze wyjaśnić ( w sumie wątek można przypiąć do właściwego tematu aby nie śmiecić Filipowi) jak jest z tymi olejami-co chwilę pojawia się podobny temat,i być może to Ty masz rację jednak chciałbym znać konkretne argumenty przeciw syntetykom, teoria ( założenia konstruktora) nie zawsze pokrywa się z praktyką i wiem to dobrze na swoim przykładzie,wiem też na przykładzie komarka Jawola że u niego syntetyk się nie sprawdza,problem jest DLACZEGO,jeśli znasz odpowiedź i chcesz pomóc w wyjaśnieniu tej zagadki to będzie super ;)

von_Majzel

• Gość

Ja to bym się chetnie zatrudnił u p. Markoltenta , dużo bym się nauczył =) Wierzę mu , jeśli robił/uczestniczył w badaniach na te tematy , to na pewno wie co mówi i wnioski wyciąga z wyników które kiedyś pomierzono spisano , przeanalizowano i do których miał dostęp .
To co my robimy ze swoimi motocyklami to jest eksperyment . Takie doświadczenie , jednokrotne . My mamy 1 motor i go utrzymujemy w dobrym stanie technicznym . No czasami kilka , ale raczej nie stada identycznych maszyn w których jedyną różnicą jest olej w paliwie i które obserwujemy i mierzymy regularnie pod względem zużycia i innych parametrów działania . Nasze silniki też jeżdżą i to nierzadko lepiej lub/i dłużej niż fabryczne , ale to jest często zasługą włożonej w nie ilości serca , wiedzy i czasu też . Niemniej to co pisze pan Marek o olejach zgadza się z moimi obserwacjami w moim silniku . Miałem kłopot z małymi przedmuchami przez pierścienie , może zmiana na gęstszy olej pomoże je uszczelnić , choć są już chyba w okolicy połowy swojego (zu)życia (9'000 km po remoncie) .

Ja teraz przesiadam się na inną , tańszą markę oleju , jeszcze nie wiem jaką . 42 zł/L Huski xp mi nie odpowiada - nota bene - fullsyntetyka . Ja na tym oleju przejechałem +- 30'000 km i chyba mój silnik go lubi , a ja lubię jak na nim silnik pracuje . Ale trzeba będzie wybrać sobie jakiś inny olej z racji cięć w moim budrzecie i popróbuję z bardziej klasycznymi oliwami do 2T =]

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator

a tak się wtrącę
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ

A ja wam powiem, że zatarłem silnik olejem STIHL, w stosunku 1:40, przy jeździe w okolicy 4000 rpm ;)

Może olej mineralny byłby lepszy do starego silnika Jawy ? tzn tego w 634 czy 472 ?
Silnik 638 ma już trochę inną konstrukcję, może dlatego syntetyk lepiej się w nim sprawdza ?
    Status GG

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran

Z góry zaznaczam że się wiele nie znam.  :)

Jawa 638,0 przebieg 30 tyś na poziomce Orlenu. Nagar jakiś tam jest,ale niema jakiejś tragedii. Stosunek 1:50. Silnik dzwoni ,ale on zaraz po złożeniu dzwonił i tak ma mieć.

CZ przebieg 18 tyś. Olej ten sam (poziomka by Orlen) Docieranie 1:30 ,teraz 1:40. Jak silnik chodzi? Czeron do odpowiedzi  ;D

Off Top ,a co
Silnik diesla doładowany, przebieg gdzieś z 350-400 tyś. Jaki nalać olej? Nie wiadomo co było wcześniej. Pełny syntetyk? pół syntetyk? mineralny?
Jakieś spostrzeżenia oparte na praktyce?
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

sibert

• Starszy Jawer

Jawa 638,0 przebieg 30 tyś na poziomce Orlenu. Nagar jakiś tam jest,ale niema jakiejś tragedii. Stosunek 1:50. Silnik dzwoni ,ale on zaraz po złożeniu dzwonił i tak ma mieć.

CZ przebieg 18 tyś. Olej ten sam (poziomka by Orlen) Docieranie 1:30 ,teraz 1:40. Jak silnik chodzi? Czeron do odpowiedzi  ;D

Off Top ,a co
Silnik diesla doładowany, przebieg gdzieś z 350-400 tyś. Jaki nalać olej? Nie wiadomo co było wcześniej. Pełny syntetyk? pół syntetyk? mineralny?
No popatrz, mój silnik tak samo dzwoni :) Może dlatego że też ma 1:50???
A do diesla nalał bym czystego mazutu!!!;)
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran

No popatrz, mój silnik tak samo dzwoni :) Może dlatego że też ma 1:50???
A do diesla nalał bym czystego mazutu!!!;)

To byś jak murzyn dzisiaj wyglądał.  ;)
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Off Top ,a co
Jeżeli chodzi o tego diesla to jest raczej jedno wyjście jak nie znamy historii silnika a przebieg pokaźny. Lejemy olej mineralny i po kłopocie ,bo niczego nam nie wypłucze a trochę doszczelni układ. Wsazane przepłukanie silnika z wymiana filtra po ok.500-1000km  :(
Wlanie syntetyka ,albo pół.. to ryzyko tego ,że silnik ma nagar po oleju mineralnym a wlanie tego pierwszego wypłucze syf pod panewki i pierścienie :D

Co do tych silników Jaw i Cz  to słuszne zdaje sie twierdzenie ..jak dbasz tak masz....może być dzwonnica w przypadku TS a co do Cz to nie wiem ,bo Tomek milczy? ;)