Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:48:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #325 dnia: Sierpnia 15, 2012, 21:26:58 »

castrol mineral, stihl, husquarna low smoke, midland 2t, motul semisynthetic a orlen to gdzieś pod koniec i na końcu mixol, wazne żeby nie lać za mało, dokładnie 100 ml oleju na 4 litry paliwa
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #326 dnia: Sierpnia 16, 2012, 19:23:21 »

to ja się was zapytam inaczej bo nigdy tego nie robiłem a może ktoś coś wie, słyszał, czytał na ten temat jakieś materiały:
czy można mieszać dwa różne oleje do 2t np. mineralny castrol ze stihlem albo syntetyk z półsyntetykiem lub mineralny z półsyntetykiem ?
druga sprawa - czy olej mineralny do 2t traci swoje właściwości z czasem - czy jeżeli mamy w garażu olej do 2t który ma kilka lat, np. 4 albo 5  to warto go stosować czy lepiej wylać do przysłowiowego kibla ?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2012, 20:13:03 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: Sierpnia 16, 2012, 20:01:05 »

to ja się was zapytam inaczej bo nigdy tego nie robiłem a może ktoś coś wie, słyszał, czytał na ten temat jakieś materiały:
czy można mieszać dwa różne oleje do 2t np. mineralny castrol ze stihlem albo syntetyk z półsyntetykiem lub mineralny z półsyntetykiem ?
druga sprawa - czy olej mineralny traci swoje właściwości z czasem - czy jeżeli mamy w garażu olej do 2t który ma kilka lat, np. 4 albo 5  to warto go stosować czy lepiej wylać do przysłowiowego kibla ?

Ja kilka razy zmieszałem w dozowaniku syntetyk z półsyntetykiem, ale nie wynikało to z chęci eksperymentu- najczęściej nie było już w sklepie oleju na którym wcześniej jeździłem.
Czy można? Nie wiem, u mnie nic się nie stało.

Co do starego oleju- znam ludzi śmigających puszkami bez wymiany oliwy kilka lat.
Jeżeli nie jest przepracowany, a pytasz o 2t więc pewnie nie to nie masz się o co bać.
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #328 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:49:37 »

Ja leje podróbę Husqvarny, nazywa się chyba Fulmix, zostawia mniej nagaru niż czerwony z orlenu, po 10tyś w simsonie rozebrałem tłumik a tam oprócz czarnego kurzu na ściankach nie było żadnych odłamków, ani kamieni z nagaru, podczas jazdy prawie nie kopci.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #329 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:51:59 »

DOŚĆ!!!!
15 stron gadania o oleju o jego stosunku z paliwem!!!!
zamykam temat.
 jak ktos czegos nie wie to niech czyta od początku.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2013, 21:10:10 wysłana przez Kutron »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
Olej do mieszanki. Mineralny czy pół lub full syntetyk? Oto jest pytanie...
« Odpowiedź #330 dnia: Maja 11, 2013, 08:30:41 »

Witam, jako że chcę przyspieszyć proces docierania nawijam sobie codziennie kilometry i na budziku mam już prawie 500... Przed chwilą zrobiłem 120 :D nie ważne. W każdym razie na początku robiłem mieszankę 1 do 40 na docierkę - pierwsze 10l. więc nie zastanawiałem się czym będzie z tyłu pluć. następne 5 l zrobiłem 1 do 50 i też muszę wycierać końcówki co 20 km bo są czarne... Teraz nalałem 5,5 litra na 100ml oleju i jest trochę lepiej lecz też pluje. Czy jak zrobię 1 do 60 lub uboższą to myślicie że coś ucierpi?? Wiem że było o tym miliard razy ale nigdy nie maiłem jakoś z tym problemów. Olej leje dobrego półsyntetyka.

Ja trochę nie w temat ,ale....
 >:( a prosiłem,mówiłem żeby nie żadne gówno lać do silnika tylko olej mineralny i to w stosunku min.1:40?! Te silniki nie są przystosowane do żadnych półsyntetyków! Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę[size=78%]![/size] Jasna cholera człowieka może trafić.Chcesz lać dobry olej  ,to lej ,ale mineralny, nie taki do wtrysku oleju tylko do robienia mieszanki ,ot choćby w słoiku :o !Może być Castrol  http://www.castrolmoto.com/pl/products/2t.php- . Jak się cosik rozpier...to później powiesz ,że ktoś coś spie.. ,bo przebieg nie ten. Proszę zatem nie mieć do nikogo o nic pretensji  ,bo w myśl starego przysłowia...kto nie słucha ,Ojca i Matki ten miewa przykre wypadki... >:(
A to ,że leje to przyczyn kilka ,ale o nich to już któryś z Kolegów powyżej wspominał ,więc nie będę się dale wymądrzał ;)  Zmień ten olej na przystosowany do tego silnika póki jeszcze na to czas! 
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 09:27:52 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Witam, jako że chcę przyspieszyć proces docierania nawijam sobie codziennie kilometry i na budziku mam już prawie 500... Przed chwilą zrobiłem 120 :D nie ważne. W każdym razie na początku robiłem mieszankę 1 do 40 na docierkę - pierwsze 10l. więc nie zastanawiałem się czym będzie z tyłu pluć. następne 5 l zrobiłem 1 do 50 i też muszę wycierać końcówki co 20 km bo są czarne... Teraz nalałem 5,5 litra na 100ml oleju i jest trochę lepiej lecz też pluje. Czy jak zrobię 1 do 60 lub uboższą to myślicie że coś ucierpi?? Wiem że było o tym miliard razy ale nigdy nie maiłem jakoś z tym problemów. Olej leje dobrego półsyntetyka.

>:( a prosiłem,mówiłem żeby nie żadne gówno lać do silnika tylko olej mineralny i to w stosunku min.1:40?! Te silniki nie są przystosowane do żadnych półsyntetyków! Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę[size=78%]![/size] Jasna cholera człowieka może trafić.Chcesz lać dobry olej lej ,to lej ,ale mineralny nie taki do wtrysku oleju tylko do robienia mieszanki ,ot choćby w słoiku :o !Może być Castrol  http://www.castrolmoto.com/pl/products/2t.php- . Jak się cosik rozpier...to później powiesz ,że ktoś coś spie.. ,bo przebieg nie ten. Proszę zatem nie mieć do nikogo o nic pretensji  ,bo w myśl starego przysłowia...kto nie słucha ,Ojca i Matki ten miewa przykre wypadki... >:(
A to ,że leje to przyczyn kilka ,ale o nich to już któryś z Kolegów powyżej wspominał ,więc nie będę się dale wymądrzał ;)  Zmień ten olej na przystosowany do tego silnika!
Nie zgadzam się zupełnie !!!,jakoś szczęśliwie mam zrobione prawie 25 tys km na pełnym i na pół syntetyku bez uszczerbku dla silnika,nigdy nie złapał,gładź jak nowa,wał kręci się paluszkiem,w środku czysto jak by silnik dopiero zaczynał swoją karierę (a silnik ze mną nie ma lekko, nie jeżdżę wolno,obrotów też nie żałuję i swoją masę mam),zgodzę się jedynie że przy docieraniu warto wlać mineralny ( tak mówią mądrzy tego świata),mineralny olej z racji swoich właściwości przyspiesza prawidłowe układanie się części względem siebie-tarcie.

Na chwilę obecną jeżdżę na takim oleju:

http://www.valvoline.pl/polish/products/engine_oils/two_45_stroke/cid%281873%29/durablend_2t?category=motorcycle

Krzysiek

• Gość

>:( a prosiłem,mówiłem żeby nie żadne gówno lać do silnika tylko olej mineralny i to w stosunku min.1:40?! Te silniki nie są przystosowane do żadnych półsyntetyków! Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę[size=78%]![/size] Jasna cholera człowieka może trafić.Chcesz lać dobry olej lej ,to lej ,ale mineralny nie taki do wtrysku oleju tylko do robienia mieszanki ,ot choćby w słoiku :o !Może być Castrol  http://www.castrolmoto.com/pl/products/2t.php- . Jak się cosik rozpier...to później powiesz ,że ktoś coś spie.. ,bo przebieg nie ten. Proszę zatem nie mieć do nikogo o nic pretensji  ,bo w myśl starego przysłowia...kto nie słucha ,Ojca i Matki ten miewa przykre wypadki...  >:(
A to ,że leje to przyczyn kilka ,ale o nich to już któryś z Kolegów powyżej wspominał ,więc nie będę się dale wymądrzał ;)  Zmień ten olej na przystosowany do tego silnika póki jeszcze na to czas! 

Od ponad 10 lat od totalnego remontu - nowe cylki, tłoki, łożyska i pierścionki - jeżdżę na pełnym syntetyku różnych topowych firm - wg Ciebie gównie - i od tej pory z tymi  elementami  silnika nie mam żadnego problemu a jeżdżę też ostro i szybko a mogą potwierdzić Ci co byli na rozpoczęciu i zakończeniu sezonu moto w zeszłym i tym roku w Mnikowie - ciekawe, skąd u Ciebie takie spostrzeżenia i  wnioski?
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 15:27:01 wysłana przez Krzysiek »

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?

>:( a prosiłem,mówiłem żeby nie żadne gówno lać do silnika tylko olej mineralny i to w stosunku min.1:40?! Te silniki nie są przystosowane do żadnych półsyntetyków! Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę[size=78%]![/size] Jasna cholera człowieka może trafić.Chcesz lać dobry olej lej ,to lej ,ale mineralny nie taki do wtrysku oleju tylko do robienia mieszanki ,ot choćby w słoiku :o !Może być Castrol  http://www.castrolmoto.com/pl/products/2t.php- . Jak się cosik rozpier...to później powiesz ,że ktoś coś spie.. ,bo przebieg nie ten. Proszę zatem nie mieć do nikogo o nic pretensji  ,bo w myśl starego przysłowia...kto nie słucha ,Ojca i Matki ten miewa przykre wypadki...  >:(

Od ponad 10 lat od totalnego remontu - nowe cylki, tłoki, łożyska i pierścionki - jeżdżę na pełnym syntetyku różnych topowych firm - wg Ciebie gównie - i nic od tej pory z tymi  elementami  silnika nie mam żadnego problemu a jeżdżę też ostro i szybko an mogą potwierdzić Ci co byli na rozpoczęciu i zakończeniu/rozpoczęciu sezonu moto w zeszłym i tym roku w Mnikowie - ciekawe, skąd u Ciebie takie spostrzeżenia i  wnioski?

I znów oleje, Pany, kolega wską jeździ na przepalonym z c-330 i sobie chwali.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Od ponad 10 lat od totalnego remontu - nowe cylki, tłoki, łożyska i pierścionki - jeżdżę na pełnym syntetyku różnych topowych firm - wg Ciebie gównie - i nic od tej pory z tymi  elementami  silnika nie mam żadnego problemu a jeżdżę też ostro i szybko an mogą potwierdzić Ci co byli na rozpoczęciu i zakończeniu/rozpoczęciu sezonu moto w zeszłym i tym roku w Mnikowie - ciekawe, skąd u Ciebie takie spostrzeżenia i  wnioski?

Jak to mówią...lata ćwiczeń i wyrzeczeń  :o  To ,że jedzie na tym cudzie nowoczesności to się zgadza.Jak jedzie i dla kogo co jest idealną pracą i miłym dla oka zużyciem,to osobny temat do dyskusji i to też się zgadza ;) [size=78%]. [/size]
Pytasz skąd to wiem? To ja się zapytam...a jak myślisz? Skąd ja to mogę wiedzieć :o
Widzę ,że każdy ma swoje racje i ja Was nie przekonam , a dlaczego radzę robić jak radzę? Właściwie ,to sam nie wiem dlaczego ,ale w przypadku Filipa Ts 350..robiłem wał i nie chcę ,żeby przy metodach które stosuje odezwał się do mnie za 1/2roku z info ,że silnik się rozpadł. To tyle mojej odpowiedzi a Wy Koledzy róbta co chceta  8) Ja w każdym bądź razie ostrzegałem 8)
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 09:38:51 wysłana przez Markoltent10 »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ

Mój ociec pracuje dość długo w branży paliwowo-olejowej i mówi do mnie tak, do Cezety lej czerwony castrol ewentualnie stihla, jak już lejesz poziomkę to lej jej więcej jak przewiduje fabryka.

W instrukcji do Jawy piszą, żeby lać Castrola.

Status GG

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Mój ociec pracuje dość długo w branży paliwowo-olejowej i mówi do mnie tak, do Cezety lej czerwony castrol ewentualnie stihla, jak już lejesz poziomkę to lej jej więcej jak przewiduje fabryka.

Nio  :-) W instrukcjach nie zawsze piszą bzdury:-) a co do oleju  Stihla to tys nie bardzo ,bo te silniczki kręcą więcej niż4-5 tysiakow i to kilka razy ? Dlatego też ją będę uparciuchem i zdania nie zmienię :-)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Nio  :-) W instrukcjach nie zawsze piszą bzdury:-) a co do oleju  Stihla to tys nie bardzo ,bo te silniczki kręcą więcej niż4-5 tysiakow i to kilka razy ? Dlatego też ją będę uparciuchem i zdania nie zmienię :-)

Nie bo nie,a może jakieś konkrety ? Jak pisałem wyżej,zrobiłem 25 tys km na silniku w niebieskiej i co nie co mogę na ten temat powiedzieć,skutków ubocznych używania syntetyka i pół syntetyka nie widzę-kanały czyste,nagaru brak,natomiast widziałem rozebrane silniki z zapchanymi kanałami po miksolu,pamiętam też czasy jak ojciec wlewał do Fiata 125 p olej selektol  :o ,wystarczyło odkręcić korek od dekla głowicy aby ujrzeć czarną,ulepioną do wszystkiego maź.Co do zaleceń producenta silników jawa,to na początku lat 90-tych instrukcja zalecała mieszankę 1:40,jednak dla Castrola TT 1:50, w ostatnich instrukcjach jest nawet podany stosunek 1:60,na którym jeździłem w sezonie 2011 i też się nic nie działo.Wiem Panie Marku że ma Pan spore doświadczenie,jednak uprzedzenia co do stosowania dobrych smarowideł może są trochę na wyrost ?  ;)

Krzysiek

• Gość

Z mojej strony to dodam jeszcze, że leję pełny syntetyk CASTROLA POWER1 1:40 a jak jest temperatura około  30C  i szykuje się ostrzejsza jazda to daję  1:35.
Nie chcę poprawiać ustawień fabrycznych jeżdżąc na niższych stężeniach oleju w benzynie - jest to stara konstrukcja dwusuwa przeznaczona do takich a nie innych ilości smarowidła w benie - a że są coraz lepsze olejki to dobrze smarują i spalają się,,bezobjawowo,,.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 22:34:08 wysłana przez Krzysiek »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Hm..Panowie  ,jedno pytanie na Wasze sugestie-pytania. Po jaką cholerę w takim razie taka firma jak Castrol zawraca sobie głowę i produkuje  zwykły mineralny olej skoro ten syntetyk jest taki super?  :o  bo jest tańszy? Zonk! Podpowiedzi nie będzie. Ja już odpowiedziałem . Tych co to rozumieją nie muszę przekonywać a zwolennicy syntetyków i tak zrobią swoje  ;D  Ja w każdym bądź razie jak już pisałem zdania nie zmienię a wykładów ze związków między lepkością oleju ,jego spalaniem i zużyciem części robić nie zamierzam. Szkoda czasu bo to bezowocna dyskusja która nic nie zmieni  8)   

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Czyli NIE bo NIE,a myślałem że czegoś się dowiem...

Co do produkcji olei mineralnych to nie tylko Castrol takie posiada, ale i Valvoline, a pewnie i inne marki,informacyjnie zobacz "dobierz olej":
http://www.valvolinepolska.pl/s,11,dobierz_olej_valvoline.html

http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9040701&contentId=7074467

korczi

• Jawer Weteran

Hm..Panowie  ,jedno pytanie na Wasze sugestie-pytania. Po jaką cholerę w takim razie taka firma jak Castrol zawraca sobie głowę i produkuje  zwykły mineralny olej skoro ten syntetyk jest taki super?  :o  bo jest tańszy? Zonk! Podpowiedzi nie będzie. Ja już odpowiedziałem . Tych co to rozumieją nie muszę przekonywać a zwolennicy syntetyków i tak zrobią swoje  ;D  Ja w każdym bądź razie jak już pisałem zdania nie zmienię a wykładów ze związków między lepkością oleju ,jego spalaniem i zużyciem części robić nie zamierzam. Szkoda czasu bo to bezowocna dyskusja która nic nie zmieni  8)   
Przecież taka wypowiedź nadaje się jedynie do kosza. Merytorycznie dno. Wypowiedź bijaca piane i nie wnoszaca nic do dyskusji. Argument bo ja tak uwazam ale nie powiem wam dlaczego bo nie zrozumiecie... Spodziewałem się czegoś więcej i z ciekawością przygladalem się tematowi bo co by nie mówić temat ciekawy a tu zwykle bicie piany...
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

von_Majzel

• Gość

Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę

Czytajcie , panowie , czytajcie =]

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r

a ja jezdzę na zwykłym miksolu i silnik ma sie bardzio dobrze po przejechanych jak dotąd około 5 tyś km, panowie kur... te silniki były przystosowane do spalania takiego a nie innego oleju bo i lepszych nie było wtedy, a z drugiej strony to nie jest jakiś skuter czy inna popierdóła po tuningu wysilona z pojemnosci 70 ccm do 13 KM która kręci sie jak szlifiera do bagatela 12 tyś rpm.
faktem jest że wydziela sie troche nagaru ale mnie to nie przeszkadza tak samo jak kominy brudne z oleju, tak ma być tak to wymyślono i już
 temat kominy w oleju trochę mni śmieszy biorąc pod uwagę jawę czy innego 2 sówa, a jak chcesz mieć czyste kominy to se kup 4 sówa
    Status GG

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Nie te luzy na pierścieniach ,materiał i obroty o suchym paliwie nie wspomnę
Czytajcie , panowie , czytajcie =]

Ale co czytajcie ? Po swoim silniku wiem że nowoczesne oleje 2T nic złego mu nie zrobiły,wystarczy poczytać czeskie fora z których jasno wynika że jeżdżą na pełnych syntetykach,przy sprzedaży motocykla bardzo wyraźnie i często to podkreślają.Nie mam nic przeciwko Castrolowi 2T mineralnemu,bo uważam że to bardzo dobry olej,jednak wypowiedzi Markoltenta nie przekonały mnie o szkodliwości syntetyków.Jedyny znany mi przypadek gdzie pełny syntetyk się nie spisał to Komar "sztywniak" Jawola.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

No i mówiłem? Już pojawiają się głosy ,że to bicie piany ,niedomówienia a ja chciałem dobrze.Wyszło jak zawsze ???
Wyjaśnię może bliżej o co chodzi i skąd moja wiedza-niewiedza ???  Swoją edukacje zacząłem w liceum samochodowym ,potem skończyłem CMT (Cieplne Maszyny Tłokowe )na PP. Od 35 lat rozbieram wały od dwu i czterosuwów.. Swoją wiedzę czerpię po trosze z teorii po trosze z praktyki. Z moich obserwacji i doświadczeń oraz skromnej wiedzy na temat zastosowania olei w zależności od rodzaju współpracujących ze sobą elementów-czytaj budowy wałów,cylindrów,tłoków- wiem jedno...olej to takie cuś co potrafi albo działać na silnik kojąco ,albo rozpier...go w drobny mak i to nie koniecznie informując o tym wszystkich. Dosyć często piszecie na forum o takich czy innych kłopotach z dziwnymi odgłosami ,stukami przycieraniem  ,rozpadaniem się łożysk ,przedmuchami i różnymi takimi. Otóż ..kiedy projektowano jawę czytaj "liczono silnik" nikt nie słyszał o olejach syntetycznych ,przynajmniej poza NASA  :o
Zatem zaprojektowano go tak ,by elementy ze sobą współpracowały bez konieczności ich wymiany co 5tys.km. Luzy dobierano do gatunku materiału ,szerokość rowków w tłokach do szerokości pierścieni a ich ilość tak by przy zachowaniu wszystkich zasad otrzymać jak największą trwałość i efektywność cieplną silnika. Wały liczono-projektowano tak by łatwo było wymieniać podzespoły. Fabryczna normy przewidywały przebieg max 25-30tys. W Polsce ze względu na dziwną przypadłość dolewania wody do wszystkiego co się dało i w związku z tym, te same silniki wytrzymywały 10-15tys. Możecie nie wierzyć ,ale tak było :o
No a teraz esencja tego o czym piszę. Odradzam syntetyki dlatego, że nie mają one takich własności uszczelniania i smarowania przy niskich obrotach jak oleje mineralne. Dawniej paliwo miało ołów teraz nie koniecznie. Ołów ma również jak pewnie wiecie własności smarne :o Olej mineralny lepiej wnika i zakleja mikroszpary na gładziach  a najbardziej bolesne jest to ,jak ktoś zastosuje po mineralnym ,syntetyk. Oj potrafi wówczas boleć. Oleje mineralne osadzają nagar na powierzchniach wału ,tłoków im lepszy tym mniejszy. Syntetyki natomiast maja własności płuczące. Połączenie tych dwóch powoduje kaszanę w silniku (to pewnie owy KOMAR)
Poniżej cytat z jednego z wielu artykułów które można znaleźć w necie i myślę że warto poszperać a tym wszystkim którzy mi nie wierzą pozostaje robić swoje-ja się ciesze bo mam więcej pracy 8) :[size=78%]http://bizneslogistyka.pl/2011/04/713/[/size]
...cytat: ...Nie należy zapominać o tym że należy przestrzegać zaleceń producenta i nie zalewać silnika do którego jest zalecany olej mineralny (15 W40) olejem syntetycznym (5 W40) ponieważ zniszczymy silnik. Olejem mineralnym są zalane starsze konstrukcje które nie są przystosowane do pracy na oleju syntetycznym. Szczególnie dotyczy to uszczelnienia silnika gdyż olej mineralny jest gęstszy niż syntetyk więc dojdzie do rozszczelnienia silnika. Poza tym film olejowy nie będzie dobrze utrzymywany na gładzi cylindra i dojdzie do szybszego zużycia pierścieni tłokowych. To jeszcze nie wszystko, olej syntetyczny ma właściwości myjące silnika natomiast mineralny nie. W silniku który jest przez dłuższy czas zalany olejem mineralnym zbiera się czarny osad na tłokach i w górnej części cylindrów (tzw. nagar). Jeśli silnik będzie pracował cały czas na oleju mineralnym to nic się nie stanie – osad który tam jest będzie się utrzymywał. Natomiast jeśli taki silnik zostanie zalany olejem syntetycznym to ten osad zacznie pękać i wpadnie prosto na tłoki oraz do oleju. Jest to twardy osad więc w efekcie dojdzie to porysowania gładzi cylindrów a tym samym ich zniszczenia, uszkodzenia pierścieni tłokowych, tłoków panewek wału a więc silnik nadaję sie do kapitalnego remontu lub do wyrzucenia..

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...

Fabryczna normy przewidywały przebieg max 25-30tys. W Polsce ze względu na dziwną przypadłość dolewania wody do wszystkiego co się dało i w związku z tym, te same silniki wytrzymywały 10-15tys. Możecie nie wierzyć ,ale tak było :o

Właśnie od już nie jednej osoby która w latach świetlności jawy miała zaszczyt zakupić sobie taki motocykl nowy i parę lat na nim śmigać słyszałem  że wały i ogólnie silniki miały amen po 15 tys i nie chciało mi się wierzyc lecz jestem za mody żeby to pamiętać..... To dalczego tak się działo?

I jeszcze jedno skoro piec do 638, 639, 640 można zakupić jeszcze nowy to co producent zaleca do nich wlewać bo zaleca coś na pweno..

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Mądrze i rzeczowo jednak w dalszym ciągu mnie nie przekonałeś, zgadzam się że do silników z dużym przebiegiem po "mixlou" i innych  tanich minerałach taka zamiana może być szkodliwa ( choć nie jest to regułą-pytaj Hubertusa),tylko jak pisałem:ja od początku jeżdżę na nowoczesnych olejach i pojęcie nagar jest mi całkowicie obce  ;),a wiec silniki nowe i po remoncie nie powinny sprawiać takiego problemu i nie sprawiają.Jak świetnie zauważyłeś mineralny olej tworzy nagar, zbyt duża ilość nagaru który odkłada się  np w łożyskach powoduje zacieranie tych łożysk,a życie pokazuje częste przypadki zatrzymania się wału,wiec czy ten nagar jest naprawdę taki dobry i potrzebny?. Wiem z pewnego źródła,że Czesi nie mogli zrozumieć dlaczego w Polsce ciągle były problemy z wałami,aż doszli do wniosku ze przyczyną tego stanu rzeczy były kiepskie oleje odkładające zbyt dużo nagaru. Na jesień zdejmowałem górę silnika i Jawol był świadkiem jak wygląda w środku,każdy element pokryty był filmem olejowym,jednak nie była to przepalona maź tylko ładny,miodowy olej.Co do komara Jawola,to silnik był po remoncie i mimo że był czysty w środku to "łapał" na pełnym syntetyku.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450

Dziwny temat.
Każdy pisze swoje, że niby wie lepiej,  nie podejmując dyskusji i nie odpowiadając na pytania.  :o
Filip Ts 350 ja kupiłem Jawę w czasach jej świetności. Jeździłem na tym co wtedy można było kupić i jakoś ponad 60kkm nakulalem nie rozdupcajac silnika. Wręcz przeciwnie. Dziwne?

Markoltent10 skąd wiesz dlaczego syntetyk szkodził mojemu Komarkowi?
Może lepiej się zapytać niż gdybać?
Nie zakładaj że tu na forum są tylko ludzie którzy nie wiedzą jak, gdzie i dlaczego można stosować konkretne typy i rodzaje olejów.
Wiedza i doświadczenie w tym zakresie przynajmniej kilku forumowiczów jest naprawdę na wysokim poziomie.
Wybacz ale to zdanie:
"Odradzam syntetyki dlatego, że nie mają one takich własności uszczelniania i smarowania przy niskich obrotach jak oleje mineralne."
 Jakoś do mnie nie trafia. Mógłbyś przytoczyć fachowe źródła takich informacji?

Czesi nie mogli zrozumieć dlaczego w Polsce ciągle były problemy z wałami,aż doszli do wniosku ze przyczyną tego stanu rzeczy były kiepskie oleje odkładające zbyt dużo nagaru
Jednak Czesi byli w błędzie.
Oni ze swoją mentalnością nigdy nie zrozumieją i doświadczą co to "ułańska fantazja"
A owa "ułańska fantazja" plus wiejski serwis i tjuning to główni zabójcy wałów.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 20:14:55 wysłana przez jawol »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Instrukcja do jawy 640, 2000 rok:
dotarcie 1:50 następnie 1:60,o jakości oleju nie piszą,albo nie znalazłem.
http://www.motorkari.cz/upload/files/manualy/4594_jawa350-640-tramp.pdf

Mam,API -TC SAE 30-40
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Do góry