Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:59:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PPRush

• Gość
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #250 dnia: Czerwca 11, 2012, 18:10:21 »

Jest troszeczkę ;D odwrotnie...
Wolne obroty 1:100 a pełne obciążenie  1:25.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #251 dnia: Czerwca 11, 2012, 18:12:08 »

Tez mi sie wydaje, ze silnik jest bardziej obciazony przy wyzszych obrotach  ;)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #252 dnia: Czerwca 11, 2012, 18:56:16 »

A ja czytałem jedno i wiem jedno - w normalnym samochodowym/motocyklowym silniku dwusuwowym ilość oleju w mieszance potrzebna do utrzymania odpowiedniego filmu olejowego maleje wraz ze wzrostem obrotów.
Czyli - jak na wolnych obrotach potrzeba mieszanki 1:50 to przy 6krpm być może potrzeba już tylko 1:100 ;)

No to by były wtedy jakieś cuda ;)
Po co stosuje się w Crossowych motocyklach 2T oleje by dawały rade sparować silnik przy 12000 obr/min jak można by było jeździć na całym gazie i lać wtedy kujawski bo nie potrzebne jest smarowanie :o
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #253 dnia: Czerwca 12, 2012, 04:49:47 »

Obejrzeć, przetrawić:

http://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0

i kolejne częśi.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Czerwca 16, 2012, 20:57:03 »

Kiedyś oktany pozyskiwało się przez dodawanie ołowiu(powiedzmy bo to się jakoś dziwacznie nazywa jakis proces) potem wyjasnili inną metodę a ołów odkłada się w kościach i jest ble . Starszy studiował chemie to wam moge fachowo potem napisac jak chcecie jak ten proces wyglada mowił mi jak chciałem dolać do jawki a z tymi zaworami to fakt starszemu w maciągu się urwał zawór właśnie przez to .

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #255 dnia: Czerwca 27, 2012, 22:00:10 »

Dobra, czas na jakiś mały wywód moich chorych myśli. Stosowałem przez ostatnie 500 kilometrów:

- Repsola 2T scooter półsyntetyk
- Motul 710 ester, nie wiem przez ile
- Orlen 2T semisynthetic

Jak pewnie wiecie miałem padnięty uszczelniacz na wale, zalewający gaźnik i kupę nagaru w lewym cylindrze. Tak więc pierwsze 300 km eksploatacji było na wspomnianym repsolu. Kosztuje 35zł za litr, na zimnym mało kopci, po ogrzaniu zero dymu. Ma dużą zawartość dodatków syntetycznych, bo lewy wydech początkowo pluł czarną mazią. Zalewałem 1:40, dobry olej lecz dla mnie drogi jak na młodego panicza co do technikum chodzi. Co następnie? Estrowy Motul. Praktycznie zero dymu było, jakoś nie odczułem by silnik lepiej pracował raczej bym uznał to za efekt placebo, bo inne opakowanie i zawartość, oraz świadomość inaczej działa. Cena tego oleju odstrasza, mogę go u siebie dostać za 71zł. Bożę, kto by tyle za olej dał?

No i teraz punkt programu to malinowy soczek orlena. O ile Motula praktycznie nie wlewałem, bo nie miałem skąd, dostałem próbkę od kolegi co ma Derbi Sendę 2T. To orlena przepaliłem ostatnie tankowanie czyli bagatela ze 14 litrów. Większość wie pewnie, że cesia mi się od repsola rozdzwoniła :) To po eksploatacji na malinowym soczku nic się nie zmieniło, dalej kapryśnie mi dzwoni i śmieć nie przestać zadawać tego cierpienia mym uszom, więc niby jakim cudem orlen więcej nagaru zostawia? Jakby zostawiał to by nie dzwoniła. No ale cena jednak gra rolę, jednak:

#Link do YouTube niepoprawny#

To było świeżo po zamykaniu szafy w nocy, knedel ciepły. A co w świetle reflektora? Tak to dym. Niestety wątpię w technologię bezdymną orlena, ale źle nie jest. 15zł za litr, klasa smarowania TC. Na film patrzcie powyżej 15 sekundy, bo się kręciłem za wyfukami bo je lubię :P Jak się przypatrzycie to zobaczycie biały dymek :D

Dobra więc o co chodzi z podsumowaniem? Chodzi o znaczki typu JASO itd. To tylko chore wymysły producentów i by te znaczki nasz olej miał to producent tego oleju musi zapłacić. Jak wiemy orlen to burżuj i ich rzeczywiście na takie luksusy stać, jak i nas :) O co chodzi dalej? Nasze "cudowne" oleje, nie przeczę kosztują bagatela średnio 30 - parę złotych za litra. Czujemy jakąś różnicę? Ja nie czuję, ale radzę odszukać pewien test pt. napoje energetyczne, jak to ogarniecie to będziecie wiedzieli o co mi chodzi z kupowaniem oleju i prawienie, że jest lepszy jak i tak knedel to przepali. Czy to będzie miksol czy castrol lub motul i tak pojedzie. PS. ten test na napoje jest na YT. Dobra podpowiem, koleś podmienił zawartość tigera na be power'a ludzie to spróbowali i nieświadomie powiedzieli, że be power lepszy(w tigerze był). Tak więc chodziło mi tylko o opakowanie i markę czyli masówkę.

Zresztą radzę też popatrzeć na komentarze ludzi, którzy eksploatują MZ. Jak dużo jeździcie to policzcie sobie co za róznicę w cenie czyli ile zaoszczędzicie na litrze oleju, co możecie zrobić. Oczywiście nie zmuszam nikogo do uzywania gorszych olejów, jednak postawcie sobie pytanie, czy knedel rzeczywiście tego potrzebuje. Tak naprawdę zużycie silnika to wina tylko i wyłącznie sposobu eksploatacji, a olej to czynnik pośredni, owszem też ma wpływ. Jednak na pewno nie taki jak sposób w jaki jeździcie knedlem.

Jak coś palnąłem to niech ktoś mnie poprawi czy co. To tyle ode mnie, ja kasy nie mam zostaję przy soczku malinowym by orlen. Najważniejsze, że w lusterku nie widzę kłębów dymu przy zamykaniu szafy, oraz że wydechy są suche.

Niech nagar będzie z waszymi denkami tłoków :D
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #256 dnia: Czerwca 27, 2012, 22:25:13 »

Jawolotmen co do Ciebie to jak możesz testować olej po 500km jazdy na 3 różnych? :D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #257 dnia: Czerwca 27, 2012, 23:03:26 »

wynika z tego, że poziomka orlena jest tak dobra to to samo co castrol 2T racing? To wlej do takiej cr 125 orlena. Zauważysz różnice.
 Myślisz, że nagar wyciszy Ci silnik po 100km? Wątpię.

Jaki jest średni przebieg knedla? 30~35 tys. Więc nawet jeśli dwa razy droższy olej miałby przedłużyć jego agonię o 5 tys to i tak się nie opłaca.

Porównałes dymienie na poszczególnych olejach. Dymienie często spowodowane jest zalegającym błotem w kominach.

I do wszystkich. Nie mówcie że droższy olej dodaje mocy.

Ps. Pisane z komórki.  

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #258 dnia: Czerwca 27, 2012, 23:08:19 »

Co do swoich testów sprawdzałem mixola i poziomkę, w trasie nie ma różnicy, w mieście jest niemal nie zauważalna na dymieniu. Moim zdaniem mixol jest teraz lepszy niż kiedyś ale za to paliwo jest gorsze co daje to samo co kiedyś :) Trochę narobię nagaru w cz to spróbuję z rycynowym. Widzieliście na paradzie cz puszcza dymka jak jej dam, było jeszcze z 5 takich maszyn na paradzie reszta dymiła fest cały czas  ;) Jak kiedyś będę miał ktm 2T to zaleję go mixolem, będzie to ostateczny test :D

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #259 dnia: Czerwca 27, 2012, 23:27:05 »

nie dodaje mocy tylko są mniejsze opory ruchu tłoka w cylindrze i lepiej się spala
co do lux 10 to był to najgorszy olej jeszcze w prl go odradzano
poprostu na kiepskim oleju szybciej niszczy się gładź cylindra i szybciej wydzierają się pierścienie - nie wiem czy jakość oleju ma wpływ na łożyska wału i korbowodu ?
aby powstał nagar motocykl musi przejechać z 5000 km
a w sumie dla mnie to możecie jeździć i bez oleju, każdy dba tak jak chce
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2012, 23:31:54 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: Czerwca 28, 2012, 01:29:08 »

U mnie w 638 na mixolu (mieszanka 1:40) podczas stałej jazdy prędkością 100-120km/h w lusterku można zaobserwować sporą zasłonę dymną. Myślę że 1:40 lepiej nie przekraczać na tym oleju, więc rozważam obecnie przejście na orlen semisynthetic2t, "może pomoże" :P
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #261 dnia: Czerwca 28, 2012, 01:31:29 »

wynika z tego, że poziomka orlena jest tak dobra to to samo co castrol 2T racing?
Dobraaaa, widzę zagorzała dyskusja się z tego zrobiła. Czy pisząc tego posta napisałem, że odnoszę się do nowoczesnych 2T? Owszem różnica będzie przy nowszych 2T. Knedel był po prostu zaprojektowany w inny sposób i już na poziomce żywot tego silnika będzie długi. Zresztą co ja będę pisał... Knedel jak i inne maszyny z krajów byłego bloku socjalistycznego były zaprojektowane do taniej eksploatacji. Cóż, wg. mnie po prostu nieopłaca się inwestować bardzo w olej, półsyntetyk jest ok. Ja się stawiam za emzeciarzami, drogiemu olejowi do 2T "nein".

LUX 10 nie miał żadnych dodatków, to tylko mineralna baza powstała w latach 60, właściwie nie mająca norm. Mixol to coś jak LUX 10 lecz ma dodany rozpuszczalnik.

Co do nagaru, życzę powodzenia. Zalej sobie mieszankę 1:20 na miksolu będziesz miał co szpachelkiem skrobać. Z dodatkiem zasłony dymnej oczywiście. Na gorszym oleju nagar powstaje szybciej.

wczoraj na SB dałeś do zrozumienia że twoja Cz to cudo na cuda
Nie powiedziałem, że jest idealna, lecz jej wady też uwielbiam. Widać każdy ma inna definicję "miłości" do knedla.

testy raczej liche, bo co można stwierdzić po 500km

Wystarczyło by silnik się rozdzwonił. Może ty śpisz na pieniądzach, bo ja nie bardzo, brakuje mi też czasu na podróże, a tym bardziej wahy.

z lewego wydechu leje
Knedel knedlowi nierówny.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #262 dnia: Czerwca 28, 2012, 01:42:49 »

Stosując 3 różne oleje przez 500km mogłeś poprostu rozdzwonić silnik stylem swojej jazdy. Nie mam ani kasy ani czasu ale nie piszę o testach kiedy mógł być to przypadek.

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 28, 2012, 01:53:37 »

Co do półsyntetyka made in Orlen- nie używałem go w Jawie, ale UWAGA- w małym wyżyłowanym silniku Minarelli am6 (miałem wtedy wsadzony "tjuningowy" ;D wydech metrakit, większy gaźnik chyba 18-tke, i cały zestaw garnek + cylinder Polini 80cm). Było to jakieś 6 lat do tyłu, na początku lałam mobila, później w w/w silniczku stosowałem Orlena tego czerwonego, zrobiłem na nim około 4tys.km. Wiem, że niezbyt dużo, ale jeździłem w stylu: dojazd 2km, potem pół godziny katowania po okolicznych lasach, później z kimś się pościgać, pojeździć z pasażerem i tak dni beztrosko mijały. Kiedyś gdy z ciekawości ściągałem garnek  i stwierdziłem zero śladów zużycia. Moto wcale nie puszczało dymka.
Aha, zapomniałem dodać że tam był dozownik także nie podam żadnych proporcji.

W porównaniu do mixola ten olej to pewnie duży postęp ;)
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

Szefu92

• Świeżak
  • *
  • Jawa military
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 28, 2012, 02:14:52 »

Cóż, wg. mnie po prostu nieopłaca się inwestować bardzo w olej, półsyntetyk jest ok. Ja się stawiam za emzeciarzami, drogiemu olejowi do 2T "nein"

Tu sie całkowicie nie zgodzę. W droższe oleje napradę warto inwestować, ponieważ kultura pracy silnika jest o wiele lepsza. Leje obecnie Castrola power 1 racing 2t. Różnica jest naprawdę duża. Motocykl w końcu jeździ (zbiera sie jak powinien) a nie muli jak muł bagienny.

Stosunek 1:40

Pozdro ;)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2012, 02:24:59 wysłana przez Szefu92 »
    Status GG
**Motocykl to znak, że jego posiadacz nie utonął w szarości życia

*Proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla
szybkich motocyklistów

*Najpiękniejsza MUZYKa to RYK Czeskiego Silnika !!!

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 28, 2012, 06:43:49 »

Co do nagaru, życzę powodzenia. Zalej sobie mieszankę 1:20 na miksolu będziesz miał co szpachelkiem skrobać. Z dodatkiem zasłony dymnej oczywiście. Na gorszym oleju nagar powstaje szybciej.

A kto tu mówi o takich proporcjach?? Przy normalnych proporcjach 1:40/50 po 10 tys. na Mixolu będziesz miał co skrobać szpachelką i kisiel w kominach, na poziomce z orlena nagaru i błota będzie już dużo mniej. Podejrzewam, że na full syntetyku te efekty będą jedynie symboliczne.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #266 dnia: Czerwca 28, 2012, 10:40:19 »

To jakim prawem naśmiewałeś się z Mojej Jawy i nazwałeś Ją "rzęchem" ?
Dobra wyżywamy się na forum, ale to nie było o twojej jawie turbo, w moim znaczeniu "szrot" to jawa laszla, a ona mocno czadzi i dużo pali :D Nie naśmiewałem się z twojej, a słowa na SB był skierowane do Karola i miało to być żartobliwe, no cóż. Przepraszam. Z nikogo sprzęta się nie naśmiewam, ale pewne rzeczy próbuję określić w luźniejszy trochę sposób.

Mixola sam nie wychwalałem. Uważam, że po prostu knedel nie wymaga nic więcej jak półsyntetyka. Mnie na pełen syntetyk za 50zł nie stać, zresztą u mnie niby w dużym mieście ciężko w ogóle jest dostać olej do 2T. Niejedną stację odwiedziłem i jeżeli coś widziałem to co najwyżej mixola.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #267 dnia: Czerwca 28, 2012, 10:52:36 »

an shellu i statoilu masz zawsze olej do 2t, poszukaj hurtowni z olejami to ci przywiozą wszystko co chcesz

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 28, 2012, 10:54:37 »

Ja leje miksol za 7 zł litr ;) . Jak ściągnę kiedyś głowice to Wam fotosa zrobię jaki mam czyściutki tłok. Pany nagar bierze się głównie z tego że się jeździ jak emeryt. Sąsiad starszy gość ma warczyburga 2t. Jak nim jeździł to tak zamulił silnik i wydech nagarem że szok. Dopadł tego warczaka jego bratanek, wtedy autko poczuło swego g***a smak ;D . Jak pojechaliśmy go przedmuchać to po naszych rajdach sadza w wydechu skwierczała, a warczak jakoś mocniejszy i żwawszy się zrobił ;) .
Morał z tego taki że powinno się od czasu do czasu 2t wstawić w palnik dobrze ;)

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 28, 2012, 10:59:34 »

Panowie, a jeździ ktoś na Mobilu extra 2t? Jak kupiłem Jawę, to zostało mi go jeszcze 200ml i wykorzystałem go w 638 w stosunku 1:60. Nie zwracałem uwagi na pracę silnika, bo to były moje pierwsze chwile na Knedlu. Ten olej kupiłem do komarka (pomyślałem, a co niech chłopaszek poczuje troche burżuazji ;D ) i mi się zresztował do Jawy. Zrezygnowałem z niego, ze względu na spalanie Jawy, a co za tym idzie czterokrotnie większe zużycie oleju, bo Jawa pali 2x tyle co komarek, a lałem mu 1:100. Do komarka litr starczał mi prawie na cały sezon pyrkania do szkoły, a w Jawie zszedłby w 1,5 miesiąca, nie mogłem pozwolić sobie na taki wydatek i przesiadłem się na poziomkę. Ponowię pytanie: Testował ktoś Mobila extra 2T?
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #270 dnia: Czerwca 28, 2012, 11:00:59 »

Ściągnij cylindry i zajrzyj Do okna wydechowego.  A później zastanów sie czy napisał byś to samo jeszcze raz.
Mixol przetestowałem bo wszyscy niby tak zachwalali. Po 200km okno wydechowe zaczęło się zmniejszać. tworzyła się ściana z nagaru. 

Nigdy więcej. Amen
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #271 dnia: Czerwca 28, 2012, 11:05:41 »

1:100 do komarka - nie mam więcej pytań
// i potem się ludzie dziwią że się silniki szybko rozsypują

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #272 dnia: Czerwca 28, 2012, 11:08:58 »

Jeśli Cię to zadowoli to lałem nawet 1:120 i komarek przepyrkał bezawaryjnie ok 5tys kilometrów, co na ten silnik to sporo. Nigdy nie miałem żadnych oznak zacierania i do samej sprzedaży powierzchnia tulei cylindra jak i tłok były nietknięte, a aktualny jego właściciel leje mu jakiegoś Stihla 1:50 zmienił tłok i długo nie pojeździł, także nie snuj mi tu wywodów, jak nie wiesz jak to pracowało na takich proporcjach.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #273 dnia: Czerwca 28, 2012, 11:14:38 »

Ściągnij cylindry i zajrzyj Do okna wydechowego.  A później zastanów sie czy napisał byś to samo jeszcze raz.
Mixol przetestowałem bo wszyscy niby tak zachwalali. Po 200km okno wydechowe zaczęło się zmniejszać. tworzyła się ściana z nagaru. 

Nigdy więcej. Amen
o widzisz ;)
Masz żeliwniaka? to sobie przygotuj dobrze kanały wydechowe i głowice a nic Ci nie zalepi  ;D

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #274 dnia: Czerwca 28, 2012, 12:46:03 »

Panowie, a jeździ ktoś na Mobilu extra 2t? 9 (...)

W zeszłym roku zużyłem dwa litry tej oliwy (stos. 1:40). Na ten przedział cenowy nie robił szału, trochę dymił i zostawiał okopcone wydechy...
Z semisyntetyków dużo lepszy był Motul.

Teraz jeżdżę na fullsyntetykach.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Do góry