Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:28:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 207990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marek_k-750

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpnia 24, 2011, 10:43:40 »

Dodam kilka słow na temat mixolu i stosowania lepszych olei. Przez ponad rok jeżdziłem wsk 125 z kolegą. kolega lał tylko mixol do WSK.  Silnik mu prawie nie kopcił mgły nie było ale z tłumika było widać przy gazowaniu biały dymek. Mieszankę rozrabiał 1 35 Ja do swojej wsk też lałem mixol. Silniki ładnie chodziły i kopciły jak na stary motocykl przypadło. Po pewnym czasie przerzuciłem się na olej do piły "zielony" który można było kupić za 5zł setkę na cpn co było bardzo wygodne. Jak zacząłem na nim jeżdzić to im większy przebieg robiłem tym silnik zaczynał bardziej kopcić zaczęły dzwonić pierścienie. Po pewnym czasie przestał silnik kopcić ale dzwonienie zostało. Mi niestety ukręcił się wałek zdawczy i zmuszony byłem rozebrać silnik. Zdemontowałem cylinder a tam prawie wcale nagaru <eek> tylko nalot na denku tłoka i głowicy.
Tak że jak się okazało olej "zielony" wymył cały nagar z silnika. Na początku bardziej kopcił bo wypalał nagar jaki zostawiał mixol. Czas i nadszedł na rozebranie silnika kolegi. Jak się okazało tłok cały okopcony był głowica tak samo widać na niej było coś jak by płaty nagaru. A pierścienie nie dzwoniły bo nagar skasował luz.  <eek> wał też był okopcony na czarno i tłok od środka. Tyle że wina tkwiła w tym że pierścienie popuszczały i nie trzymały kompresji. Z kolei okno wydechowe było w 1/3 zamknięte przez uzbierany nagar. z tym samym przypadkiem natknąłem się w cylindrze motorynki i cylindrze jawy 175 które tylko na mixolu jeżdziły. Podsumowując mixol zostawia po sobie sporo nagaru i jeśli ktoś na nim cały czas jeździ to zapewne nagar wyciszył mu silnik i nazbierał mu się między pierścieniami. Jeśli by teraz zmienił olej na lepszy gatunkowo to silnik zacznie dzwonić bo zostanie zlikwidowany w większej części nagar z silnika. W wsk 175 z kolei od kapitalnego remontu leje czerwony olej sthil. Olej ten zawiera jakiś środek przeciw za tarciowy nie pamiętam jak się on nazywa <oops> Ale po wymianie głowicy po przejechaniu około 150 km tłok posiadał  nalot na denku od strony okna wydechowego. Natomiast głowica idealnie czysta. Dodatkowo silnik lepiej wchodził na tym oleju w obroty. Tak że ja najtańszego oleju nie polecam do jaw czy innych motocykli którymi sporo jeździmy. Natomiast mogę polecić olej czerwony sthila który litr kosztuje około 33 zł Ja rozrabiam go 1/50.
    Status GG

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 24, 2011, 10:56:59 »

Do Cz leje poziomke orlena, choć zaczynam odnosić wrażenie że to prawie mixol, kopci dopiero pod obciążeniem i to sporym odkąd wyczyściłem wydechy. Do wski leje 1:50 mieszanke zielonego z husqvarny, ale to dla tego że wlewam jej około litra jednorazowo więc na ogół biorę to co mam do kosiarki zrobione, nie dymi praktycznie w cale, a na obroty ładnie kręci. Przed remontem wieśka na mixolu gadała, i tak jak kolega wyżej pisze, nagar jak cholera gdzie się tylko dało, Obecnie na smarowanie nie narzekam, a moto dostaje równo w dupe ze względu na małe prędkości (duża zębatka z tyłu, bodajże z Tski, wraz z kołem + kostka) więc i chłodzenie ma kiepskie w tej konfiguracji.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 11:00:10 wysłana przez Tigras »

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpnia 24, 2011, 11:59:30 »

:) Od totalnego remontu sprzed 7 lat powiedziałem mixolopodobnym STOP. Za dużo roboty i kasy wsadziłem w silnik abym go na nowo zarzynał. Obecnie latam na full syntetic mobil 2t/46zł i dodaję bajer za parę zł /dla lepszego samopoczucia/ wyłapujący wodę i polepszający spalanie. W silniku czysto, zero nagaru w piecu, w kominach zamiast nagaru łatwo usuwalna galareta. Olej mieszam w stosunku 1:40, 1:50 nie polecam - w mz przy takiej ilości leciały łożyska w główkach korbowodów z powodu niedosmarowania.  :).  W sprzęcie jest VAPE, gażnik ustawiony jak fabryka przykazała, bryczka lata jak pszczoła.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 26, 2011, 02:27:25 »

:) Od totalnego remontu sprzed 7 lat powiedziałem mixolopodobnym STOP. Za dużo roboty i kasy wsadziłem w silnik abym go na nowo zarzynał. Obecnie latam na full syntetic mobil 2t/46zł i dodaję bajer za parę zł /dla lepszego samopoczucia/ wyłapujący wodę i polepszający spalanie. W silniku czysto, zero nagaru w piecu, w kominach zamiast nagaru łatwo usuwalna galareta. Olej mieszam w stosunku 1:40, 1:50 nie polecam - w mz przy takiej ilości leciały łożyska w główkach korbowodów z powodu niedosmarowania.  :).  W sprzęcie jest VAPE, gażnik ustawiony jak fabryka przykazała, bryczka lata jak pszczoła.

Nie wiem ile kosztuje to drugie cudo, ktore dolewasz ale jak dolejesz jeszcze kilka specyfilow to dodatki beda kosztowaly Cie prawie tyle co paliwo :).
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 26, 2011, 05:24:24 »

... jak dolejesz jeszcze kilka specyfilow to dodatki beda kosztowaly Cie prawie tyle co paliwo :).

Może dolać Militeca :> Jakoweś ceramizery i wiele, wiele jescze innych środków wspaniale czyszczących... kieszeń:-/
I rachunek zamlnięty. <lol> <lol> <lol>
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2011, 05:26:37 wysłana przez jawol »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 28, 2011, 18:57:49 »

Wał za szybko nie padnie <lookaround> Ostatnio drapałem się po głowie dlaczego mi prawy wydech kopci jak parowóz, do tego zaczał mi latać wkład więc zdjąłem końcówkę i oblookałem sytuacje. Z końcówki wyjąłem 0,5 kilo miksolu :> mam gdzieś zdjęcia, dodam u siebie w wątku. Po obczyszczeniu z grubsza wyfuk przestał tak kopcić.

Ostatnio spuściłem resztkę zupy z baku i zalałem świeżej z poziomką orlenu. zrobiłem ok 50 km może więcej i jaki efekt. Jedzie tak samo, kopci tak samo, śmierdzi trochę inaczej. Może jak nawinę trochę więcej km i wyczyszczę wyfuki to może będzie efekt ale póki co nic nie zauważyłem.
    Status GG

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:26:06 »

Sroty groty głupoty

ja się nie znam na olejach ani na jawach ale powiem Wam jedno.

jadąc na zlot do czech zalałem ( za poradą Holgera 1:50, wcześniej lałem 1:40) przejechałem tak ponad 650km i co? i kominy suchutkie, nie kopci powyżej 100km/h(jak dawniej) a jawa szła jak zła, poniżej 80-tki to tylko w zabudowanym ( no i na winklach)
zgadnijcie na jakim oleju? :>

całe to gadanie o oleju za 100zł  takim czy srakim traci sens jeśli jeździmy wokoło komina.

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:29:51 »

A jaki olej polecacie w cenie do 25zł? Bo poziomka na której obecnie jeżdżę szału nie robi...

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:33:34 »

A jaki olej polecacie w cenie do 25zł? Bo poziomka na której obecnie jeżdżę szału nie robi...

za 25 zeta masz dwa litry mixolu , jest szał?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:36:25 »

co w z tymi tłokami. zróbcie w porządnym zakładzie szlify to nic nie będzie łapało.

jak chcesz szału to kup stihla, husqwarne, castrola czy tam putoline.
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:37:38 »

przyłapania tloka, to teraz pytanie co ty za tłoki masz? i ile oleju lejesz? śmigam na zwykłych Almotach wcześniej poziomka 1,50 teraz mixol 1,40.

Jawa ma dymić! jak nie dymi to co to za Jawa <sadwalk>
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:37:58 »

Podtlenku azotu się nie spodziewałem, ale nie spodziewałem się też chmury dymu i przyłapania tłoka.

taaaa, najlepiej wszystko zgonić na olej

Jawa ma dymić!

no! chyba Twoja <lol>
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2011, 19:39:32 wysłana przez Piotrex »

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:44:20 »

Podtlenku azotu się nie spodziewałem, ale nie spodziewałem się też chmury dymu i przyłapania tłoka.

taaaa, najlepiej wszystko zgonić na olej

Jawa ma dymić!

no! chyba Twoja <lol>

Nie, lepiej jest rzucić się na kogoś za chęć jazdy na czymś lepszym niż najtańsze paści... Jak na droższym oleju przyłapie mi tłok to wtedy będę wiedział że mam problem ale lepiej jest stwierdzić że jak na jednym z najtańszych smarowideł po ostrzejszym odkręceniu manetki przyłapało tłok to są za ciasne szlify i tłoki z puszek po piwie, i to najtańszym.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:44:49 »

Ja leję 1:30 , 1:35 zależy jak tam się naleje i nie kopci tak mocno, no chyba, że próbuję przekroczyć 100 km/h wtedy włącza się zasłona dymna ale nie taka jak to niektórzy barwnie opisuję. W tygodniu jak będę robił skrzynię to od razu wyfuki wyczyszczę i nagram filmik jak CZ kopci. A najlepiej nagram 3 filmiki, przed czyszczeniem, po czyszczeniu i na zapłonie elektronicznym, który niebawem powinien przyjść :>
    Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:46:50 »

Ja lałem mixol. Zostawiała gęstą chmurę dymu powyżej 80. Nie chciałem laż poziomki orlenowskiej bo wypłucze nagar i będzie dzwonić. Na mixolu, kiedy postawiłem na podstawce centralnej z luf wylewał się gnój na podłogę w garażu. Teraz stwierdziłem, że pier#@$$ i tak dzwoni. Leje poziomkę. Jest lepiej.

Mcmaker

• Jawer
  • čezet 175 86', Jawa 350/638-1 89'
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:54:45 »

Ja z braku kasy lałem lux, jeździła, na mixolu też, ale jak zaczął się oddzielać od paliwa to nie ryzykowałem <mur> Jeżdzę teraz na Stihlu HP i jest ok, jw. już się gnój z wyfuka nie leje :)
    Status GG

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 28, 2011, 21:26:01 »

Za namową sprzedawcy zakupiłem takie oto cudo do mieszanki, podobno dobry olej i nie kopci, tak jak Mixol ;), jeździ ktoś na tym ?

szkodnik spróbuj tego ;), 0,5 kosztuje ok 11 zeta, nie będę go chwalił, czy ganił, ale lepszy jest chyba od mixolu.
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

kreciu84

• Świeżak
  • *
  • Jawa 250-353/04 (59r), MZ ETZ 250
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 28, 2011, 22:00:03 »

ja w mojej stajni leje tylko i wyłącznie olej PUTOLINE MX5.... na dotarciu 1:40, później 1:50..... nie kopci, nie spala się (nie zapaskudzi całego wydechu), zajeb.....cie skutecznie smaruje, delikatną warstwę ochronną moża zobaczyć na tych elementach, które mają z nim styczność....

http://www.putoline.com/en/products/catalogue/segp_offroad/p2tmo/580/off-road/two-stroke-motor-oils/mx-5/

Co prawda nie jest najtańszy (ok. 34zł/l), ale innego oleju już do mieszaki nie wleje do moich pięknych...
    Status GG
Każda stara blacha coś w sobie ma... dla jednych troszkę złomu, dla innych bezcenna ;)

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpnia 28, 2011, 22:12:53 »

dziś kupiłem swoją pierwszą jawę i poprzedni właściciel lał ten olej na ssaniu tylko kopci po rozgrzaniu zero null kompletnie nic ! tylko nie wiem gdzie go dostac w moich rejonach :/

kreciu84

• Świeżak
  • *
  • Jawa 250-353/04 (59r), MZ ETZ 250
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpnia 28, 2011, 23:45:40 »

Olej można kupić w firmie http://www.olejshop.pl/

nr gg do nich 9637150

Jak będziesz zamawiał u nich to nawet poza allegro po niższej cenie kupisz.... ja z nimi ugadałem się na cenę 31zł (przy zamówieniu 5l na raz) plus przesyłkę kurierem doliczają 16zł, naprawdę polecam Panowie ten olej... jak jest jakaś nieszczelność to "niebieska krew" od razu się pokazuje (bo taki właśnie kolorek ma ten olej)
    Status GG
Każda stara blacha coś w sobie ma... dla jednych troszkę złomu, dla innych bezcenna ;)

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #170 dnia: Września 11, 2011, 09:36:50 »

Ostatnio udalo mi sie nabyc w dobrej cenie (przynajmniej tak mi sie wydaje) taka oto oliwe:

Pytanie brzmi: jezdzil tos na tym? Jakies opinie, sugestie?

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2011, 10:59:25 wysłana przez JAWS »
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #171 dnia: Września 11, 2011, 09:38:10 »

Chyba PPrusch na tym śmiga.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #172 dnia: Września 11, 2011, 10:17:48 »

Ile Cię kosztowała ta oliwa? Mam właśnie zamiar ją wypróbować i jestem ciekaw za ile można dostać. Castrol to chyba dobry olej.

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #173 dnia: Września 11, 2011, 10:28:36 »

Ostatnio udalo mi sie nabyc w dobrej cenie (bynajmniej tak mi sie wydaje) taka oto oliwe:

Po pierwsze, w tym kontekcie nie BYNAJMNIEJ tylko PRZYNAJMNIEJ (ale o tym byl kiedys juz caly watek).
Po drugie, ja leje Castrol Actevo (semi-syntetic), Racing jest troche za drogi... poza tym, Castrol to Castrol, bez porownania z Mixolem.

"Castrol Act>evo 2T to najwyższej jakości olej do silników 2-suwowych, zabezpieczający przed tworzeniem się szkodliwych osadów w silniku i układzie wydechowym oraz wydłużający żywotność świec. Dodatki uszlachetniające likwidują osady węglowe w 3 etapach – przywierają, penetrują i niszczą je. Łącząc ochronę silnika z zapobieganiem nagarom, olej ten jednocześnie znacznie ogranicza dymienie.
Testy laboratoryjne dowiodły wymiernych korzyści płynacych ze stosowania Castrol Act>evo 2T jeśli chodzi o tworzenie się nagarów na tłoku i w komorze spalania – w porównaniu z innymi olejami." (cyt.)

"Castrol Power 1 Racing 2T to w pełni syntetyczny olej przeznaczony do nowoczesnych wysilonych silników 2-suwowych charakteryzujących się wysokimi obrotami. Jego szybko spalająca się formuła o wysokich parametrach ochronnych pozwala osiągnąć maksymalnych moc nawet w pełni stuningowanym silnikom. Castrol Power 1 Racing 2T poprawia reakcję na otwarcie przepustnicy, skutkując wzrostem przyspieszenia oraz gwarantując najwyższe osiągi przy ekstremalnej jeździe." (cyt.)
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2011, 10:35:56 wysłana przez Craigh.. »
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #174 dnia: Września 11, 2011, 14:51:20 »

Po pierwsze, w tym kontekcie nie BYNAJMNIEJ tylko PRZYNAJMNIEJ (ale o tym byl kiedys juz caly watek).
Po drugie, ja leje Castrol Actevo (semi-syntetic), Racing jest troche za drogi... poza tym, Castrol to Castrol, bez porownania z Mixolem.

Zgadza się, ale pisałem wiadomość wcześnie rano, na szybko i nawet nie zdążyłem jej przejrzeć.

Mixol ostatni raz użyłem chyba w 1992 roku, może w 1993...

Ile Cię kosztowała ta oliwa? Mam właśnie zamiar ją wypróbować i jestem ciekaw za ile można dostać. Castrol to chyba dobry olej.

To co miało być dobre, nie zawsze się takie okazuje, dlatego pytam. A oliwa kosztowała mnie 7,50 € za litr.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18   Do góry