Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:44:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ga¼nik od TS w CZ??  (Przeczytany 12623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszz1789

• Gość
Ga¼nik od TS w CZ??
« dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:40:09 »

Będzie pasował?? Poczuje różnice w pracy silnika?? Ma ktoś taki gażnik w swojej CZ??

Brein

• Gość
Odp: Ga¼nik od TS w CZ??
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:42:53 »

nie będzie pasował bez przejściówki, w AGMOCIE chyba mają, a przynajmniej mieli przejściówki, odczujesz różnicę, ale raczej nie warto dupy sobie zawracać.

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:52:06 »

A w TS te macowanie co w środku jest guma mocująca gażnik nie ma takiego samego rozstawu co gażnik CZ??

Brein

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:53:11 »

kolego ale Ci się nie zmieści - musisz mieć przejściówkę.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:55:42 »

gażnik od TS ma ssanie???

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:58:42 »

:'( <mur> <mur> <mur>
tak ma ssanie, a ga¼nik od starszego modelu nie ma ssania, ale ma zatapianie pływaka.

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2007, 21:16:49 »

kolego ale Ci się nie zmieści - musisz mieć przejściówkę.
Ale gdzie się nie zmieści nie rozumiem... Gaznik jest wyższy i zaprze się o silnik??

Brein

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 21, 2007, 21:56:50 »

http://allegro.pl/item185021158_gaznik_jawa_350ts.html
http://allegro.pl/item187793443_jawa_cz_oryginal_fabrycznie_nowy_gaznik_jikov.html

Porównaj.

Sytuacja wygląda mniej więcej tak: osobiście nie zakładałem do CZ ga¼nika od TS, ale przymierzałem - bez przejściówki ani rusz. Poza tym, sam fakt produkowania przejściówek już rzuca światełko na problem.

Zawsze możesz pokombinować, ale jak już pisałem uważam, ze gra jest nie warta świeczki, no chyba, ze Ci się nudzi.
Ga¼nik od TS po wyregulowaniu zmniejszy Ci spalanie może o 0,5 litra, trochę inaczej będzie chodziła... żadnych rewelacji po prostu.

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 21, 2007, 22:02:53 »

Byćmoże masz rację. Ale jutro dla pewności przymierzę i jeśli to ma dać nawet 0,5l/100km to go zamątuje[o ile się da] Może traszke inaczej będzie chodzić, kto wie...

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 21, 2007, 22:50:00 »

Ssanie w ga¼niku TS to piękna sprawa <yes>
Gdy go dopasujesz i założysz do CZ to zapomnisz co to kopanie w kopkę  <thumbup>
Najpó¼niej po trzecim kopie dobrze ustawiony silnik  z ga¼nikiem (2928 CE) od TS zapala  <thumbup>

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 21, 2007, 22:54:11 »

Właśnie mi o to chodzi.... Oby pasował.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 21, 2007, 23:05:14 »

Co?? kurde w Ts odpala za 3, a 350 zawsze za 1 lub drugim - albo ja miałem(mam) dziwne motocykle, albo Wy ¼le wyregulowane ;)

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 21, 2007, 23:09:45 »

Ocb?? U mnie CZ pali za 4 tak średnio. Ale jak ją przeleje to i da rade za 2 no ale Ga¼nik od TS lepiej wygląda

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 21, 2007, 23:27:11 »

mi sie osobiście wydaje że CZ ma oszczędniejszy ga¼nik ale może sie nie znam...    chociaż przecież jawa i CZ maja tą samą pojemność wiec tyle samo powinny palić (Ts pali więcej o 1l około) chyba że to jest wina innego skoku tłoka....
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 21, 2007, 23:45:22 »

moja na cz-towskim gazniku jak przeleje gaznik i podpompuje koperem to i za 1 pali, gozej mi ja zapalic na cieplym silniku, bo np jak jej brakuje paliwa to nie zapali za pierwszym a jak podpompuje to znowu zaleje i znowu ma ciezko zapalic

ale tak jak mowie na zimnym od 1 :D a ze spalaniem nie ma problemu bo np moja pali 4 litry srednio

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 21, 2007, 23:49:34 »

WhitePower dokładnie tak jak u mnie, najgorzej jest zapalić jak zgaśnie z powodu braku paliwa, np jak kranik zapomnę odkręcić <mur>

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2007, 00:38:51 »

Mi znajomy mechanik mówił że przepompowywuje się tylko TS-kę. W CZ trzeba mocno uderzyć w kopniak, tak jakby się chciało ja zapalić, tyle, że bez włączonego zapłonu. Zresztą mojej Cz 175 nie dało się w inny sposób odpalić... W sumie to takie zabezpieczenie antykradzieżowe miałem ;)

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2007, 09:40:03 »

Jak podpompuje kopniakiem to też za 1 ale chodzi mi o to że włanczam zapłon i kopie.
Na Ciepło też nie nażekam... Z 1 bez przypału:P

madras30

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2007, 09:51:14 »

jeszcze jedno, przygotuj sie na tradycyjne i znacznie wieksze buuuuuuu po założeniu gaxnika z TS  <sadwalk>

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2007, 10:03:30 »

Jakie Buuu?

natal007

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2007, 10:47:38 »

W mojej Cześce też tak było. Lekkie pompowanko i za pierwszym odpalała. Natomiast na ciepłym było ją cholernie łatwo zalać. Silnik TS-na zimnym za drugim, trzecim razem, ale za to na ciepłym dosłownie na dotyk.

Zauważ że Ga¼nik od TS (Jikov 2928) ma większą średnicę gardzieli (pomimo mniejszej dyszy głównej).
Zmierz średnicę kanału w swojej CZ. Jeśli będzie mniejsza(a powinna być) powinieneś dopasować średnicę kanału do średnicy ga¼nika aby w pełni go wykorzystać. Od razu przyznaję się bez bicia że nie przyglądałem się przejściówce i nie mam pojęcia jak tam wygląda sprawa różnicy średnic.

I jeszcze jedna sprawa. Ga¼nik od CZ zapewnia inny skład mieszanki (mniejsza średnica+większa dysza). Silnik CZ ma gorsze chłodzenie od TS  (żeliwniak). Dlatego potrzebuje bogatszej mieszanki. Jeśli założysz ga¼nik TS powinieneś zmienić dyszę na większą (np.od skody ,pasują-sprawdzałem). Tylko licz się z tym że wtedy lipa z mniejszego spalania.
Jeżeli je¼dzisz turystycznie to cała ta zabawa z ga¼nikami raczej sensu nie ma.

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2007, 11:10:04 »

No to już się troche dowiedziałem... Jak tak to nie bede zmieniał gaznika, nie powiem że jeżdze turystycznie ale katować też nie katuje bo boje się o wał... Narazie mało jeżdze bo teraz ją rejestruje, a prawko będe miał dopiero we wrześniu... Tak więc narazie to ją tylko picuje i od czasu do czasu jakiś wypad za miasto bocznymi drogami:D

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2007, 11:43:07 »

No to już się troche dowiedziałem... Jak tak to nie bede zmieniał gaznika, nie powiem że jeżdze turystycznie ale katować też nie katuje bo boje się o wał...

Ja będę próbował zakładać inny ga¼nik. Ssania mi brakuje. A zatapiając pływak wiele razy przelałem i zalałem świece.

Nawet jeżeli na ga¼niku TS bedzie mniej spalać i mniej dawać oliwy to to nie będą jakieś duże wartości.

Patrząc z drugiej strony. Mniej zużje paliwa to mniej zostanie nagaru i syfu w cylindrze.

Jak sie je¼dzi spokojnie to mym zdaniem można zmienic. Jak sie je¼dzi agresywnie to lepiej zostawić...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2007, 14:45:48 »

Co do tego spalania: że niby na ga¼niku TS spali mniej,  to raczej nie jestem przekonany.

Kiedyś robiliśmy z kumplem, który miał CZ,   porównanie  spalania i wyszło, że jego CZ-tka spaliła mniej :(  nie dużo, ale jednak mniej.

Próba była bardzo miarodajna i precyzyjna gdyż zrobiliśmy ją w ten sposób:
- Dwie jednakowe butelki z wężykami napełniliśmy 0,5 litrem benzyny odmierzonym menzurką.
- Paliwo z ga¼ników zostało wypalone do koñca i dopiero wtedy podłączyliśmy owe butelki  bezpośrednio do ga¼ników.
- jednoczesne odpalenie maszyn i jazda w różnych tempach autostradą aż do skoñczenia paliwa - czyli aż się moto zatrzyma.

No i kumpel zajechał dalej :(  nie dużo, ale dalej ode mnie o kilkaset metrów.
Już nie pamiętam dokładnie ile ale na pewno mniej niż kilometr.

Oba motocykle były "świeżo" po regulacjach.
Różniły się tylko wiekiem CZ miała 1,5 roku a Jawa 0,5 roku i była świeżo po dotarciu.

Może Jawa więcej spaliła bo nie była jeszcze  dotarta?
A może po prostu CZ mniej paliły?

Jeszcze jedna kwestia:
 Bardzo często w kumpla CZ-cie  występowały problemy z odpaleniem na gorącym silniku.
 W mojej Jawie nigdy takich problemów nie miałem nawet przy bardzo wysokich temperaturach  silnika  i  otoczenia -  może to właśnie dzięki temu nowemu ga¼nikowi?

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 22, 2007, 15:09:20 »

Też tak uwarzam. Ga¼nik od ts jest lepszy. Na gorącym silniku nie ma problemu z odpalaniem. A w cz jest. Nigdy nie wiem czy go przelewać czy nie. Niby nie powinno się przelewać na rozgrzanym silniku ale nie zawsze chce zapalić a jak podpompuje troche to trzeba "na pych".
Wydaje mi sie ża ga¼nik od ts jest łatwiejszy do regulacji.

Co do spalania to zwykle cz350 pali mniej od ts 350 i widze że nie tylko ja tak uwarzam.