Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:43:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Żurek- suzuki GS "błękitna japonia czas najwyższy"  (Przeczytany 11826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żurek

• Świeżak
  • *
  • Motocykl: Elegancki
Żurek- suzuki GS "błękitna japonia czas najwyższy"
« dnia: Października 09, 2012, 13:10:21 »

Część ludzi widziało i jeździło.
 Nadchodzi czasem taki czas że nawet T34 potrzebuje kilku drobnych napraw i regulacji, taki też czas nadszedł dla mojej suzki.
 Nie będę pisał co muszę poprawić bo lista była by dłuższa od tego czego bym nie musiał poprawiać.  ;D
 Zająłem się nią jakiś czas temu, jednak prace przerwaLa grypa... I tydzień stoi nie ruszane. Ale cóż i tak czekam na parę pierdółek, a jazda o tej porze na moto nie jest przyjemnością więc mi sie nie spieszy. Z resztą jak już będzie mi sie chciało poganiać to mam WSK.
 W każdym razie do roboty zawieszenie i hamulce oraz regulacje... Chyba wszędzie gdzie sie da.
 Skomplikowania kosmicznego niema, na szczęście to nie WSK że potrzebny jest młotek żeby wyjąć oś wahacza a czasem i to nie pomaga, tu wszystko rozkręca się i wyjmuje zadziwiająco łatwo.
 :P
Dziś mam zamiar ogarnąć lagi, tylko nepewnie do tego podchodze. Jutro musze być zdrów a w garażu za ciepło nie mam :)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 13:12:30 wysłana przez Żurek »
    Status GG

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
Odp: Żurek- suzuki GS "błękitna japonia czas najwyższy"
« Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2012, 13:25:52 »

Żulek fajny masz ten motór. Taki classic po skośnemu. Jak z kosztami eksploatacji ?

PS: Nie wiem gdzie byłem i co robiłem na zlocie że nie przejechałem się Twoim samurajem.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 13:30:15 wysłana przez Kutron »
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 09, 2012, 16:49:01 »

Kurczę ja mam czerwoną pińć setkę 1980 rok, na  szczęście mam gaźniki bez membran proste jak w ts-ce, zapłon na przerywaczach  ;D . A jak to wygląda u Ciebie, właśnie jakie są koszta eksploatacji i ile to pali?
Ja u siebie robię na razie synchronizację gaźników razem z ich czyszczeniem, podoba mi się taka zabawka jest w czym podłubać i czym pojeżdzić.

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #3 dnia: Października 09, 2012, 18:00:10 »

Widzę że ma 4 cylindry, jakie ten silnik ma parametry ?
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Października 09, 2012, 18:32:43 »

A gdzie spłuczka od kib.. o przepraszam , kufer boczny ? :D Zadbaj o tego klasyka, wart jest opieki.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 09, 2012, 20:57:13 »

Lagi skończone.  ;D
 Nie zakładałem ich jednak, z tego względu że wole mieć gumy harmonijki, a nie tradycyjne uszczelniacze przeciwpylne.
Do tego wydaje mi sie że będą pasować gumy z Jawy TS, co mnie bardzo cieszy. Z tego co wiem w TS lagi mają fi 35mm natomiast eymmm ta druga część ma fi 50mm, więc sie cos wykombinuje i wejdą.  ;D
A harmonijki dlatego że motocykl wyposażony w nie wydaje się być bardziej męski, taki bardziej surowy, i zalatujący czymś starym.  ;D
 Dobra a odpowiedzi na wasze pytania to:
Kutron- Też nie wiem gdzie Ty byłeś. :'(
Koszta eksploatacji zbliżone są do Jawy TS- spalanie od niecałe 5l do 6.5l.
Silnik 4 gary, prawie 550ccm, rozrząd DOHC, popychacze szklankowe, 8valve(tak po amerykańsku napiszę), 4 gaźniki membranowe mikuni(dokładnego modelu nie pamiętam), 6 biegów, 49kobyłek przy 9.500 chyba, max moment 40 z haczykiem przy 9000. Hable to 2x tarcza z przodu zaciski jednotłoczkowe, tył tarcza 1x zacisk dwutłoczkowy, zawiecha jak w jawie  :)
Zapłon prawie jak w jawie, ma nawet 2 tradycyjne przerywacze ;]

kielek! Dobrze że żeś mnie uświadomił jak i o co chodzi z tymi płytkami zaworowymi, teraz postanowiłem luzy zaworowe zrobić sam! ;D ( po tym jak 40 razy przeorałem serwisówkę i amerykańskie strony o GSach, okazuje się że to nie jest takie trudne jak zarobienie 500zł :D )
A ten rokendrolowy kufer o anarchistycznej przeszłości został zdjęty z powodu braku jego stabilności ;].
    Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Października 09, 2012, 22:40:43 »

nie za maco
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #7 dnia: Października 09, 2012, 22:48:22 »

Nie polecam uszczelniaczy Atena, zbyt wiele reklamacji na nie jest.
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Października 10, 2012, 09:02:22 »

Nie polecam uszczelniaczy Atena, zbyt wiele reklamacji na nie jest.

Kurcze no, mam nadzieje ze jakoś dadzą sobie rade. Bo szkoda mi oleju który w te lagi wlałem...

Są całkiem miękkie, nie zagłębiałem się w recenzje marek uszczelniaczy...    Teraz pozostaje tylko nadzieja.  ;)
    Status GG

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2012, 10:23:13 »

Witam w klubie grzebiących w japońcach :) Fajny ten Twój sprzęt, klasyk o klasycznych kształtach.
Ja zmagam się właśnie z remontem silnika w Hondzie CBX550. Padły pierścienie i uszczelniacze zaworowe. Jest to nieco trudniejsze niż remont Jawy ale nie święci garnki lepią ;) Uczę się na swoim moto i jestem dobrej myśli.
I tak nic nie zastąpi Jawy ;D
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2012, 14:05:07 »

Witam w klubie grzebiących w japońcach :) Fajny ten Twój sprzęt, klasyk o klasycznych kształtach.
Ja zmagam się właśnie z remontem silnika w Hondzie CBX550. Padły pierścienie i uszczelniacze zaworowe. Jest to nieco trudniejsze niż remont Jawy ale nie święci garnki lepią ;) Uczę się na swoim moto i jestem dobrej myśli.
I tak nic nie zastąpi Jawy ;D

Sam wychodzę z założenia że jest wiele innych dużo trudniejszych rzeczy niż remonty takich silników... Inaczej nie brał bym sie nawet za regulacje swojego  :D
    Status GG

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2012, 15:24:25 »

Ciekawo, czy trudne by było wystylizowanie takiej maszyny na ...Jawę. Tak by wyglądała jak jawa z 4 garami :-)

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2012, 16:27:28 »

Od jakiego moto masz ten silnik? Przecież GS ma twina a tam jest 4 gary.
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2012, 16:31:14 »

Starsze gs-y miały po 2 lub 4 gary i nawet do 1100 pojemności.  Z tego co pamiętam gs 450 miał 2 gary a większe już 4-ry. Nie licząc gs 500 bo to młodsze jest sporo.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2012, 17:47:07 »

Starsze gs-y miały po 2 lub 4 gary i nawet do 1100 pojemności.  Z tego co pamiętam gs 450 miał 2 gary a większe już 4-ry. Nie licząc gs 500 bo to młodsze jest sporo.

Ja mam gs 500 E i ma 4 cylindry i wcale młody nie jest bo 1980 rok.

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #15 dnia: Października 10, 2012, 21:33:25 »

Kurcze śliczne to Suzuki.
Czy można je jakoś dostać? Jak wyglądają cenowo? Na allegro jest zaledwie parę sztuk :)
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Października 11, 2012, 11:29:37 »

Od jakiego moto masz ten silnik? Przecież GS ma twina a tam jest 4 gary.

I właśnie tu jest taka dość dyrastyczna różnorodność rozwiązań technicznych w tych silnikach.
 W moim egzemplażu tak jak i w innych 4 cylindrowych jednostkach GS z tego co mi wiadomo wał jest osadzony na łożyskach tocznych.Według mnie leprze rozwiązanie, trwalsze co prawda bardziej hałasujące bo pod czerwonym polem wyje, warczy, wibruje. Ale łożyska dają mi pewne dogodności a mianowicie, ciśnienie oleju w silniku jest dużo niższe, silnik pracuje w porządku na prawie wszystkich rodzajach oleju (jadąc na zlot nie mając nic innego dolałem litr oleju silnikowego do dźwigów i naprawdę żadnej różnicy nie zauważyłem), wymiana oleju nie jest pod presją mogę co 6tys mogę i co 10tys jak tyle w danym sezonie nastukam. Jednak wole pilnować wszystkiego żeby było w porządku zwłaszcza że mam na to czas i ochotę. A pojemności ich począwszy od 500,550,650,750( taki mi się marzy  ;D ,850 aż do 1100, wliczając w to również ówczesne katanki. Dwugarowe jednostki GS 400, 450 i może jeszcze jakieś nie wiem jakie tam były miały wał na łożyskach ślizgowych ( panewkach) i one były protoplastą katowanych wszędzie GS 500. To w ogule inna bajka, w te modele się nie zagłębiałem za bardzo. :)

Ale jeśli ktoś zauważy że się w czymś mylę to niech mnie natychmiast poprawi  :)

Co do Kupna takiego moto to niebrał bym tylko GS pod uwage, bo są innych marek- ładniejsze. :D
 Trzeba rozglądać zie za motocyklami ~80r jest sporo z Kawasaki, Yamaha i Honda (te dwie ostatnie marki troche drogie w porównaniu do kawasaki które ma swój charakter i nie jest wcale takie złe)
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2012, 11:42:15 wysłana przez Żurek »
    Status GG

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #17 dnia: Października 11, 2012, 11:43:51 »

Co do Kupna takiego moto to niebrał bym tylko GS pod uwage, bo są innych marek- ładniejsze. :D
 Trzeba rozglądać zie za motocyklami ~80r jest sporo z Kawasaki, Yamaha i Honda (te dwie ostatnie marki troche drogie w porównaniu do kawasaki które ma swój charakter i nie jest wcale takie złe)

popieram  ;)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #18 dnia: Października 11, 2012, 12:06:16 »

No właśnie tak patrzę na allegro :)
Ogólnie to pałam miłością do GPZ 500 ale trzeba mieć z 5-6 tys na ładny egzemplarz z około 2000 roku.
Twoja SUZI bardzo wpadła w oko, ładnie się prezentuje, do tego mój ulubiony kolor ;)
W oko wpada także Honda CB400.
Chopperki także są ciekawe, niestety nie dla mnie, nie wygodnie mi na tym :)

Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Października 11, 2012, 13:13:15 »

Ja mam gs 500 E i ma 4 cylindry i wcale młody nie jest bo 1980 rok.
Nie wiedziałem że robili też 4-ro garową 500 , a pisząc młodsze gs 500 miałem na myśli te 2 cylindrowe z lat 90-tych.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Października 11, 2012, 14:48:22 »

No właśnie tak patrzę na allegro :)
Ogólnie to pałam miłością do GPZ 500 ale trzeba mieć z 5-6 tys na ładny egzemplarz z około 2000 roku.
Twoja SUZI bardzo wpadła w oko, ładnie się prezentuje, do tego mój ulubiony kolor ;)
W oko wpada także Honda CB400.
Chopperki także są ciekawe, niestety nie dla mnie, nie wygodnie mi na tym :)

Gpz jak GPZ zalatuje współczesnym GS 500. Bardziej nastawiony jestem na starsze modele. :D
Suma sumarum warto dać troche wiecej niż ładować po kupnie. No ja swojego kupiłem za cene "MZ po remoncie" w ciemno jako zielony, i na słowo sprzedawcy. Jednak okazał sie niezłym trafieniem.
 LTD andree choć ślizgało sie sprzęgło naprawde zaskoczył mnie tym co sie dzieje nie przekraczając połowy obrotomierza. Przez to mam wątpliwości czy aby mój niema przypadkiem 25KM. Ale co 2 garki to nie 4 (inaczej rozłożony moment obrotowy).

Kielek - GROM ma w ogule innego GSa niż te obecne pięćsetki. W tym wypadku wspólna jest tylko marka i nazwa i pojemność. Zawiłości w modelach wcześniejszych GS jest tyle że korzystając z serwisówki moge śmiało patrzeć na 5 innych modeli GS 550 :D

Tak poza luźnymi pogadankami jednak zrezygnowałem z harmonijek i składam tak jak było w oryginale, z tego względu że kase przesrałem na yerbamate i nie mam za co kupić części :)

edit:
No i przód złożony. Teraz tylko czekać na kluczyk, i tulejki do wahacza.

« Ostatnia zmiana: Października 11, 2012, 19:46:02 wysłana przez Żurek »
    Status GG

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Października 12, 2012, 08:33:12 »

Szczerze to gumy nie pasowały by do tego przodu :P
Ładnie :)

Mówisz GPZ jak współczesny GS, no to GPZ 900 taki jak w TOP-GUN był :D
    Status GG

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Października 12, 2012, 16:31:15 »

900 To już nie moja półka  :)
 Prace na chwile obecną nie będą sie rozwijać gdyż, pojawiły się małe problemy z dostępnością pewnych przedmiotów.

Na szczęście z dorobieniem tulejek pomaga mi Koszu. Mam nadzieje że do wiosny ze wszystkim zdążę.

No tak zapomniałem że musze zmienić kiere bo ta jest krzywa. Przy czym zmienić też styl jazdy bo wychodzi że zużywam 1 kierownice na sezon. :-X
    Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Października 12, 2012, 18:02:46 »

Kiere da się bez uszkodzeń wyprostować , mi się w cz udało po glebie i nie widać śladu. Zależy jak mocno zgięta.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)

Żurek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Października 12, 2012, 20:38:23 »

Kiere da się bez uszkodzeń wyprostować , mi się w cz udało po glebie i nie widać śladu. Zależy jak mocno zgięta.

Słuchaj ja chcę zmienić z tego względu że pozycja za kierownicą przy 120km/h powoduje zrywanie kasku z głowy. Drugą chce dorwać dużo niższą i troche węższą, aby sie pochylić.
Np w GS500 (tym nowoczesnym) jest dla mnie wygodnie, ale tylko kiedy przyjmuje się pozycje zgodną z techniką. Raz siedziałem jak sierota to... Więcej nie będe wymyślać.
    Status GG