Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:50:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Bak oczyszczenie help  (Przeczytany 10983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spider

• Gość
Bak oczyszczenie help
« dnia: Marca 21, 2007, 18:46:20 »

Elo  <worship>mam -problem bo moja ceśka stała 15 lat nie ruszana ale nie w tym problem. Sęk w tym że w baku mi zamiast paliwa się rdza pokazała cuś tam oczyściłem ale dalej mi kranik zapycha. Jak kto ma jakis pomysł dawajcie bo sezon sie już zaczął     a mi tylko jeden motor działa(tragedia) <sadwalk>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
Odp: Bak oczyszczenie help
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2007, 19:54:52 »

Cudowan rzecz zasyfiony bak. Pamiętam moje problemy... Co kilkanaście km przedmuchiwanie kranika na poboczu...

Bak czyściłem kilkanaście razy. Zawsze po jakimś czasie sie zatykał. Oczywisce kranik nówka.

Jak czyściłem?

Wrzątek z chemikaliami myjącymi.
¦rubki i podkładki. Rozpuszczaliki. Benzyny.
Tłuczone szkło.

W koñcu sie poddałem. Wmontowałem filtr paliwa do baku...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2007, 20:08:11 »

Są takie kraniki do (jaw,cezet) z wbudowanym filtrem poszukaj po sklepach a znajdziesz <thumbup>

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2007, 20:29:16 »

Witam. Swego czasu również miałem w planach czyszczenie, ale jak sobie wyobraziłem ile z tym roboty tak przynajmniej narazie dałem sobie spokój bo aż tak dużo tej rdzy to w baku nie mam  :> w każdym razie jeśli masz trochę czasu i chęci to zajrzyj do linku poniżej  ;) http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=12533&hl=czyszczenie+baku

Piotrek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 21, 2007, 20:48:14 »

Ja rowniez czyscilem srubkami gwozdziami i tego typu rzeczami. Troche trzeba sie wtedy natrzachac. Sasiad wymyslil na to sposob i zamontowal zbiornik na tokarke. Najlepszym sposobem jest chyba jednak filtr.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 21, 2007, 21:19:13 »

Ja miałem taki problem w Ogarze. śrubki.gwo¼dzie,denaturat coby poślizgu to miało,w łapki i ogieñ-aż łapy bolały :-/ troche pomogło,za jakiś czas powtórka i było dobrze <thumbup>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 21, 2007, 21:58:59 »

CZ 175 sport typ 477 z 1973 po 20 latach nieurzywania.
10 litrów ropy + garść podkładek + garść nakrętek + miska potłuczonego szkła. Do tego ja+ brat + jego kolega. Czyszczenie zajęło 15 godzin.

A co do filtra to nie dawał rady ani ten w baku ani ten na wężyku. Teraz nie jest idealnie ale w dolnej połowie goły metal widać.

Romek35

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 21, 2007, 23:45:19 »

Ponoć najprostszy i skuteczny sposób to nalać pełen bak ropy i odstawić na 2 miesiąca. Ropa rozpuści rdzę. Najlepiej robić to zimą z wiadomych względów.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2007, 00:04:04 »

Słuchajcie może ktoś w tym momencie stwierdzi że jestem niepoważny ale zamiast wody ja u siebie lałem (no nie uwierzą mi <drool>) COCA COLE  <scared>.
¦rubki, nakrętki i cola...

Po zabiegu bak pod korek zalany Colą (oczywiście nie oryginalną tylko jakąś z Bierdonki lub jakiegoś sklepu tego typu gdzie Cola kosztuje 0,8zł za 1,5l) i odstawiony na całą noc... :o

Efekt murowany <mur> <frusty>
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Brein

• Gość

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2007, 08:13:57 »

Niestety czytałem na głos....
Mój kot wystąpił do Fidela K. z prośbą o azyl... <punk>
Brein rozbiłeś mój system nerwowy <thumbup>

miloww

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 23, 2007, 22:31:40 »

a nie lepiej sprobowac piaskiem lub jakims bardzo drobnym zwirkiem ? Wydaje mi sie, ze lepiej zedrze rdze ze scianek niz srubki. Moj motor stal 15lat z resztkami benzyny w baku. Az sie zdziwilem ile rdzy mi wyszlo. Ale na razie nie mam problemow z zatykaniem kranika. Inna sprawa to taka, zeby nie wyjezdzac paliwa do rezerwy - bo wtedy zbiera wszystkie syfy z dna i zapchanie gwaarantowane. Hmm... to moze byc patent - nie jezdzic na rezerwie :)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2007, 09:31:12 »

Ponoć najprostszy i skuteczny sposób to nalać pełen bak ropy i odstawić na 2 miesiąca. Ropa rozpuści rdzę. Najlepiej robić to zimą z wiadomych względów.

no na chwile obecna to nie jest najlepszy pomysl :D 

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 25, 2007, 22:48:46 »

Dobry pomysł to deliktne wypiaskownie zbiornika od środka. Słyszałea gdzieś i widziałem fotki (chyb Automobilista) jak koleś włożył do chamskiej betoniarki jakieś stare poduszki pierzynki kołderki itp. i między to zapodał bak ze śrubkami podkładkami i innym ściernym syfem-efekt pokazany na zdjęciach był bardzo dobry, wiec jak ktos ma betoniarke to może pomyslec nad tym
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Janio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2009, 20:09:41 »

jutro będę próbował czyscic bak w swojej Niuni :) zaczne od jakiegos zwirku i wody :) a pozniej na kilka nocy zaleje najtansza coca - cola :) zobaczymy jaki bedzie efekt :)

trzymac kciuki !

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 23, 2009, 21:34:58 »

¯wirku i wody ? ... wlej tam wszystko co pod ręka masz.
Kwas z akumulatora, kreta do rur, szkło, nakrętki, gwo¼dzie, śruby, odrdzewiacz, pasta do mycia rak. £aduj i nie żałuj :>

maciek399

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 23, 2009, 22:29:13 »

moim zdaniem najlepszym pomysłem było by przejechanie sie do sklepu chemicznego i kupienie odrdzewiacza....czytaj cos co posiada w sobie duza dawke kwasu fosforowego.... litr kosztuje jakies 5 zł wiec trzeba wydac 10 i bak jak nowy....

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 23, 2009, 23:33:50 »

Jeśli chodzi o Colę to myśle że pomysł ne jest głupi. Tylko nie wiem jak się nada taka tania cola z biedronki. Bo faktem udowodnionym jest że oryginalna Coca Cola działa odrdzewiająco. lepiej sobie radzi nawet niż WD40. Co do tanich podróbek to chyba zależy już jaka firma produkuje i jakich składników używa. Testowałem kiedyś taką tanią Cole z Plusa (Swiss Cola czy jakoś tak). Stała 24 w puszcze a w niej zardzewiała śruba. Efektu żadnego. A jak się wsadzi taką śrubę do oryginalnej to widać od razu jak się "gotuje".
Więc dobra Cola (niekoniecznie droga oryginalna) może ten problem faktycznie rozwiązać. Ale użył bym jej jako efektu "wykañczającego". A wcześniej własnie kamyczki z piaskiem, nakrętki itp. Kilka razy wytłuc bak, wysypać, wypłukać i znowu. I jak już usuniemy "gruby" nalot wtedy wspomniana Cola.

A tak się zastanawiam. Jakby się sprawdziło malowanie baku farbą na rdzę, coś typu Hammerite?

gringo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 23, 2009, 23:54:47 »

fosol. tyle z mojej strony.

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 23, 2009, 23:58:49 »

Co do Coli to mój post jest z przed dwóch lat (22-03-2007) ale ja kupowałem bodajże Hoop Colę...
Fosol to teraz badziewie... Kiedyś fosol choćby z przed 10 lat to żarł co tylko się nim polało... Dzisiaj to szkoda gadać...
A tak BTW to Fajnie jak ktoś czasem odkopuje tematy z przed jakiegoś czasu...

gringo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 24, 2009, 00:03:14 »

Cytat: Rozztocz
Co do Coli to mój post jest z przed dwóch lat (22-03-2007) ale ja kupowałem bodajże Hoop Colę...
Fosol to teraz badziewie... Kiedyś fosol choćby z przed 10 lat to żarł co tylko się nim polało... Dzisiaj to szkoda gadać...
A tak BTW to Fajnie jak ktoś czasem odkopuje tematy z przed jakiegoś czasu...

no nie wiem jeszcze z rok temu kupiłem fosol i jakoś żarł jak głupi... aż pieniło... tak czy tak to tlyko 4-5 zł a napewno lepiej niz kola sobie poradzi,...

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 24, 2009, 00:13:05 »

To może ja na jakiś mocno "święcony" ten fosol trafiłem....
Spróbować każdego sposobu nie zaszkodzi...

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 24, 2009, 00:15:32 »

Cytat: BoNes
Kwas z akumulatora
<hammer> <hammer> <hammer>
Powodzenia z tym kwasem... Trzeba było się chemii w szkole uczyć.
Po zastosowaniu kwasu siarkowego bak w krótkim czasie będzie do wyrzucenia. Dlacego? - poszukaj w necie...

Nakrętki, śruby i  piasek dają mierne efekty.
Już raczej gwo¼dzie papiaki i przesiany grys bazaltowy lub granitowy - taki jaki używa się jako podsypkę przy budowie dróg.
U nas na hałdzie przy hucie miedzi robią grys do budowy dróg z tej szlaki po wytopie miedzi.
Czegoś tak ostrego w życiu nie widziałem.
1000 razy lepsze do szkła i pumeksu.
Kwasy fosforowego nie leję. Jeśli chcecie wiedzieć dlaczego polecam doświadczenie: najpierw odrdzewić coś (np w Fosolu a potem zostawić ten przedmiot na jakiś czas - efekt: błyskawicznie znów pokrywa sie rdzą.  <furious>
Nie polecam też wlewania do baku  wody - pod żadną postacią.
Woda = rdza !!
Tylko benzyna lub ropa.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 24, 2009, 01:19:01 »

jawol z tymi kamieniami to niezły pomysł. Co do nakretek weteraniarze czyszcza tak baki i nie narzekaja jednak ten gryz musze kiedys wypróbowac.

krzysiek51166

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 24, 2009, 10:33:17 »

a może by tak sody kaustycznej nasypać do baku co wy na to  ;)