Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:09:37
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pierwszeństwo na skrzyżowaniu  (Przeczytany 9131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
Odp: Pierwszeństwo na skrzyżowaniu
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 25, 2012, 21:51:29 »

Tutaj obydwoje skręcamy w lewo więc lepiej zachować ostrożność za 2 bo mandaty lecą od łepka :D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 25, 2012, 23:48:56 »

Nie mozna jednoznacznie stwierdzić kto ma pierwszeństwo sa 2 opcje :bezkolizyjnym torem jak na obrazku lub torem kolizyjnym.Na pewno jest tak jak kesey prawi że skrecajacy w lewo ma zachować szczególna ostrożność,w przypadku kolizji przy tym konkretnie manewrze prawdopodobnie mandaciki dostaną obaj kierowcy.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
    • Agroturystyka Cetine Vecchie
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 26, 2012, 00:03:59 »

Po równo dla każdego :) bonik:)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 26, 2012, 11:45:54 »

W Polskim prawie jest tak, że skręcający w lewo MA OBOWIĄZEK zachować szczególną ostrożność.. i tyle :) a powiem Wam ciekawostkę.. Wujek prowadzi wykłady dla przyszłych instruktorów itd, często są to emerytowani policjanci i właśnie padło pytanie co jeśli ja skręcam w lewo a ktoś we mnie wjedzie - nawet w plecy, bądź próbując mnie np wyprzedzić lewą stroną ? Hah i tu jest rzecz smieszna.. wina jest skręcającego, BO - " skręcający w lewo MA OBOWIĄZEK zachować szczególną ostrożność " :) Pozdro

No to kurde bez obawy mogę dziadka przestawić przy wyprzedzaniu ;D
Jest taki jeden w sąsiedniej wiosce. Nie dość że jedzie maluchem 30km/h i robi korek to jeszcze wykonuje lewoskręt bez kierunkowskazu. Raz już astrą robiłem spacje bo dziadek mi przeciął tor przy wyprzedzaniu. Następnym razem go lekko puknę ;)

Po za tym mamy mamy tutaj władzę która milczy w temacie na pewno im znanym ::)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 26, 2012, 12:54:10 »

W Polskim prawie jest tak, że skręcający w lewo MA OBOWIĄZEK zachować szczególną ostrożność.. i tyle :) a powiem Wam ciekawostkę.. Wujek prowadzi wykłady dla przyszłych instruktorów itd, często są to emerytowani policjanci i właśnie padło pytanie co jeśli ja skręcam w lewo a ktoś we mnie wjedzie - nawet w plecy, bądź próbując mnie np wyprzedzić lewą stroną ? Hah i tu jest rzecz smieszna.. wina jest skręcającego, BO - " skręcający w lewo MA OBOWIĄZEK zachować szczególną ostrożność " :) Pozdro

No to kurde bez obawy mogę dziadka przestawić przy wyprzedzaniu ;D
Jest taki jeden w sąsiedniej wiosce. Nie dość że jedzie maluchem 30km/h i robi korek to jeszcze wykonuje lewoskręt bez kierunkowskazu. Raz już astrą robiłem spacje bo dziadek mi przeciął tor przy wyprzedzaniu. Następnym razem go lekko puknę ;)

Po za tym mamy mamy tutaj władzę która milczy w temacie na pewno im znanym ::)

Znając życie dziadek się będzie wypierał, że włączył kierunek, i tutaj osoba trzecia (świadek zdarzenia) ma swój głos, który obala tezę dziadka :)
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.