Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:54:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nierówna praca silnika CZ175  (Przeczytany 15062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Nierówna praca silnika CZ175
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 24, 2012, 08:59:07 »

Między stykami przerywacza nie może się iskrzyć (z wyjątkiem pojedynczych iskier np przy schodzeniu z obrotów, bo to występuje w większości przypadków i nie powoduje przerywania silnika) , każda iskra na stykach przerywacza to brak iskry na świecy, jeżeli u ciebie iskrzy to w pierwszej kolejności wyczyść dokładnie styki przerywacza, ustaw przerwę 0,4mm i przy okazji nasmaruj krzywkę. Jeżeli dalej będzie mocno iskrzyć to wymień kondensator.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 24, 2012, 12:01:32 »

Miedzy stykami iskrzy jak należy.  Podczas kręcenia wałem winna się świecić ciągle do momentu pojawienia sie iskry
Wolę jednak najpierw sie upewnić u kolegów na forum jak z tym jest.
Co o tym sądzicie?

Jak iskrzy to nie dobrze, tam nie powinno iskrzyć bo wypala styki i nie daje  iskry, im dalej tym gorzej.
Ja miałem probówkę z kabelkiem i u mnie jak gasło to była iskra, ( żeby cię nie skłamać, nie pamiętam ) a po drugie co za różnica, zamontujesz do przerywacza to zobaczysz, to jakiś problem, poświęcić 10 sekund i stwierdzić jak to działa ?
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 24, 2012, 14:34:39 »

Spokojnie kolego Strażak.
Tam gdzie motor stoi a gdzie mieszkam jest troche odległości. Bede niedługo go ściągał do siebie ale to już inna sprawa. Obecnie zaczerpuje informacji by wiedzieć w miare jak najwiecej i zabrać sie po kolei za co trzeba a wole podowiadywać sie najpierw to i owo niż potem pytać sie 10 razy  :)
Dzisiaj bede miał szczelinomierz i wszytko co potrzebuje do sprawdzenia wyprzedzenia tak wiec wtedy bede po kolei sprawdzać.
Co do iskrzenia na przerywaczu to chodziło mi o to że po prostu ta iskra jest. Odpaliłem go (jeszcze wtedy gdy nie zakładałem tego wątku) bez prawej pokrywy by zaobserwować sytuacje - gdy gazowałem i wchodził na wyższe obroty to wiadomo ze iskra się wzmożyła ale zaobserwowałem, że gdy przerywał i samoistnie gasł (w trakcie gaśniecia z wysokich obrotów) to w tym momencie ta iskra nie zanikała na przerywaczu do momentu aż silnik się wyłączył.

Mam nadzieje, że pierdół nie pisze, hehe

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za wsparcie, kolejne informacje to zawsze podniesienie poziomu wiedzy  :)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 24, 2012, 21:49:48 »

To na razie nie przestawiaj wyprzedzenia zapłonu, tylko wyczyść styki, ustaw przerwę i ewentualnie zmień kondensator.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 24, 2012, 22:14:56 »

To na razie nie przestawiaj wyprzedzenia zapłonu, , ustaw przerwę
A jak ustawi przerwę to się wyprzedzenie nie zmieni, wcale ale wcale  ::)

Jak tylko poluzuje śrubę kowadełka to już mu się wyprzedzenie zmieni
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 25, 2012, 09:41:06 »

O ile wcześniej wszystko było prawidłowo ustawione to mniej więcej będzie dobre.

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 26, 2012, 10:49:37 »

OK koledzy, zrobione  :)
Po zdobyciu szczelinomierza i wynalazku, który wkręca się w miejsce świecy by ustawić wyprzedzenie poradziłem sobie z problemem.
Na wstępie tak jak radziliście sprawdziłem przerwe miedzy stykami przerywacza w GMP i jak sie okazało przerwa był zbyt mała tak wiec po zluzowaniu śrubki ustawiłem wymaganą odległość na 0,4 mm.
Następnie tak jak wspominał kolega Strażak wyprzedzenie tym samym sie zmieni a wiec zacząłem zabawę z ustawianiem. Po 2 godzinach udało mi sie wstrzelić w 2,9mm przed GMP gdzie winna nastąpić iskra i tak też było. Po skręceniu wszystkiego nastąpił oczekiwany moment odpalenia silnika.
Zapalił za drugim razem (wiadomo na zimnym jak stoi 2 dni to nie chwyci za 1 kopem) :)
Następnie nastąpił oczekiwany moment pogazowania - kurcze wskakiwał na obroty aż miło, hehe. Zero przerywania czy czegoś podobnego. Chodzi jak zegarek. Po kilkunastominutowej pracy i przetestowaniu, zerknąłem na świece i nie była nigdzie mokra czy czarna tak wiec sądze, że przynajmniej prawie idealnie mi wyszło  :)

Dziekuje wszystkim za pomoc.