Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:54:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nierówna praca silnika CZ175  (Przeczytany 15059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

luk

• Świeżak
  • *
Nierówna praca silnika CZ175
« dnia: Lipca 23, 2012, 10:58:12 »

Witam Panowie. W mojej CZ zaczęło sie ostatnio dziać coś niedobrego. Mianowiice podczas zwykłej przejażdzki silnik zaczął dziwnie przerywać. Na wysokich obrotach ok ale na niższych już był problem. Po powrocie do domu, na następny dzień postanowiłem sie temu przypatrzeć. Zacząłem od świecy - iskra jak njabardziej prawidłowa, jasny odcień tak wiec mysle ze wszystko jest ok. Następnie zajrzałem do filtra powietrza - także wszystko ok, czysty. Zapaliłem go i na zimnym silniku to samo - nierówna praca, przerywanie, gdy podkręciłem go na wysokie obroty to ok a no wolnych i srednich tak jakby nie dostawał paliwa. Następnie pomyśłałem o gaźniku bo paliwo z kurka dochodzilo bez zastrzeżeń. Gaznik wczesniej czyli ponad rok temu był podregulowany ksiązkowo. Cały czas wszsytko funkcjonowalo bez zastrzeżen. Do momentu gdy na drodze cos zaczął przerywać, nic do tego czasu nie kręciłem nie robiłem. Wracając do gaźnika - po zdemontowaniu w komorze plywakowej na dnie było troche osadu itp, mysle sobie wtedy - może gdzie chycilo dysze, porzadnie wszystko przeczyszcze i bedzie ok. Po dokonaniu tych czynności, po dokladnym wyczyszczeniu itp i przy okazji wymianie uszczelki przy gazniku i wyregulowaniu go jak być powinno i zamontowaniu odpaliłem go i chodził niestety tak samo, nawet troche gorzej  :(  (Iska prawidłowa). Ostatnia rzecz ktora byłaby do sprawdzenia do wyprzedzenie zapłonu - problem w tym ze martwie sie ze jeszcze bardziej to spieprze. Nigdy tego nie ustawiałem, wiem jedynie teoretycznie. Jak tłok jest w GMP to ma być na stykach 0,4 mm a gdy zejdzie w dół o 2,9 mm to ma nastąpić iskra pomiedzy stykami. Mozna to sprawdzić z żarówką itp ale kurde 2,9mm?? A skąd mam wiedziec ze dany moment to akurat tyle bedzie? Pewnie powiecie metoda prób i błedów. Pytanie wogole brzmi czy to może być wyprzedzenie zapłonu? Możliwe by tak po prostu sie przestawił? A może wogole to co innego? Jak juz mowilem iskra w swiecy jest ok i iskrzenie miezy stykami wszystko jest. Z góry dzieki za wszelką pomoc.

cdsoftware

• Gość
Odp: Nierówna praca silnika CZ175
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2012, 11:02:04 »

2,9mm przed GMP a nie jak zejdzie.
Jak zejdzie 2,9 po za GMP to już za późno.

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2012, 11:14:51 »

Hmm, mam instrukcje obsługi z tego motoru i co do wyprzedzenia to pisało że po osiagnięciu GMP i schodzeniu w dół o 2,9 mm ma nastąpić iskra pomiędzy stykami. Właśnie dla pewności teraz jeszcze to sprawdziłem i pisze tak jak wlasnie teraz to odnotowałem. Tak więc nie wiem czy jakiś błąd tam jest bo troche sie teraz zaskoczyłem. Pytanie czy może to wogole miec jakiś zwiazek z tym przypadkiem co opisałem by wyprzedzenie nagle sie zmieniło samoczynnie. Sprawdzilem tez jak poskrecane tam wszystko było i wszystko jak najbardziej ok, sruby nawet nie drgnęły. Dzieki

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2012, 11:32:18 »

Sama nazwa mówi wyprzedzenie czyli ustawiamy przed tym jak tłok dochodzi do GMP
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2012, 11:41:40 »

Iskra musi być w głowicy jak jak jest kompresja, no chyba proste, a jak by była po GMP to komprechy już nie ma, więc co by się miało zapalić ?

Jak to sprawdzić, no np. sówmiarką, sprawdzianem zrobionym ze starej świecy, co mądrzejsi zaopatrzyli się w zegary do tego, które się wkręca w głowice i pokazują z dokładnością 0,01 położenie tłoka w cylindrze.

Gaźnik się reguluje na silnik zagrzanym, a nie przed założeniem. Przed założeniem jest to regulacja wstępna, aby odpalić i silnik zagrzać.

Na forum jest wątek o regulacji gaźnika.
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2012, 11:47:57 »

To w takim razie dzieki za info. Jakaś pomyłka musiała tam być. W każdym razie rozumiem ze w momencie jak iskra na swiecy jest cały czas to cewke czy kondensator moge wykluczyć? Może to faktycznie być tylko do skorygowania wyprzedzenie zapłonu?

Nie wiem czy prawidłowe wyprzedzenie mowi też miedzy innymi o tym ze świeca ma taki jasnawy odcień? Bo to wszystko jest ok, nie wiem co jej nagle dolega :/ Zapłon sprawdze dopiero jutro bo musze szczelinomierz skombinować.

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to prosze o wsparcie.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2012, 11:50:24 »

Jak jest jasna świece to jest mieszanka uboga ( regulacja gaźnika ) świeca powinna być kawa z mlekiem. Prawdopodobnie masz za dużo powietrza na biegu jałowym i ci przerywa. Przy ruszaniu nie przymula ? Musisz przy gazować ?
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2012, 12:14:20 »

Może źle sie wyraziłem  - tak jak mowisz swieca ma odcień kawy z mlekiem. Regulacje gaznika robilem też na rozgrzanym silniku - nie dopisałem. Co do gaznika są w sumie  2 śruby do regulacji te ze spreżynką. 1 - regulacja obrotów, 2 - regulacja mieszanki. Ją akurat mam ustawioną na jeden obrót. W instrucji pisze ze po dotarciu ma być od 3/4 do 1 1/4 tak wiec mam po środku a wolne obroty mam ustwione. Silnik przymula praktycznie od zapalenia go czy to na zimnym czy na cieplym. Jak ruszam też przerywa a gdy jest na wysokich obrotach to jest w miare ale też zadna rewelacja.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2012, 12:22:52 »

Ostatnio miałem podobny problem w CZ 487 znajomego i nie miałem czasu by to ogarnąć, ale to coś z zasilaniem musi być, może źle wyczyściłeś gaźnik ?
Ty masz 477.1 ?
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 23, 2012, 12:36:41 »

No właśnie, tez mi sie tak wydaje ze zasilanie ale iskra jest jak należy. Po zdjęciu swiecy kopałem go sporo razu ale ani przez chwile nie bylo tak ze iskra zanikała więc chyba okablowanie, cewka, kondensator jest ok. Możesz mi wierzyć na słowo ze gaźnik wyczyściłem i przedmuchałem jak tylko sie dało. Pedantycznie podchodze do takich rzeczy więc musi być z tym ok. Nie wiem czy możliwe jest to że wyprzedzenie zaplonu sie zmienilo - czy wogole może być z tym jakiś związek to co sie teraz dzieje z pracą silnika.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 23, 2012, 12:45:56 »

Objawy także wskazują na lewe powietrze, małą nieszczelność, która pojawia podczas pracy silnika- luz na łożyskach wału i np uszczelniacz z prawej strony się odkształca. Nieszczelność jest na tyle mała że na wyższych obrotach nie wpływa już na pracę silnika.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 23, 2012, 12:47:35 »

Zasilanie to potocznie układ paliwowy, bak > kranik > wężyk > gaźnik >

A co w tym dziwnego, że się zapłon przestawił, to nie CDI, serwisówka radzi by co 2000 km regulować kąt wyprzedzenia zapłonu.
Może być, że ma z złym miejscu iskrę i sobie nie radzi, bo jest np. za szybko, a na wyższych obrotach opóźnienia składają się na dobrą pracę. Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Objawy także wskazują na lewe powietrze, małą nieszczelność, która pojawia podczas pracy silnika- luz na łożyskach wału i np uszczelniacz z prawej strony się odkształca. Nieszczelność jest na tyle mała że na wyższych obrotach nie wpływa już na pracę silnika.

Jak GROM tak mówi, to coś w tym musi być, facet zna się na rzeczy, zwłaszcza na zapłonie w Jawach i Cezetach :D
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 23, 2012, 13:05:04 »

Ok, dzieki bardzo. Mam nadzieje ze to tylko bedzie wyprzedzenie. Jak wspominałem obadam  to jutro jak bede miał szczelinomierz. Chciałbym ustawić na te 2,9 mm tylko nie wiem czym najlepiej to sprawdzić. Gdyby suwmiarką to musiałbym zrzucić bak by mieć takie dojście. Polecacie co byłoby najlepsze by osiągnąć 2,9?

Aha, tak w ogóle typ mojej CZ to 477.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 23, 2012, 13:11:05 »

To 2 razy się pytałem czy masz 477  8)

Sposób numer jeden :

Sposób numer dwa :

Sposób numer 3 :

Gdy tłok znajduje się w GMP, czyli na samej górze, przerwa na przerywaczu winna wynosić 0,35 mm, cofasz tłok (najlepiej zrób cały obrót wału) i gdy będzie się poruszał do góry to 2,9 mm przed GMP ma przeskoczyć iskra.

Zdjęcie ze sposobu numer 2 zostało usunięte ponieważ zostało użyte bez zgody autora. Pozdrawiam Rozztocz!

Źródłem zdjęcia była wyszukiwarka google.pl, zdjęcie jest ogólnie dostępne w sieci, więc nie rozumiem problemu.
Strażak
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2012, 21:20:31 wysłana przez Strażak »
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 23, 2012, 13:41:39 »

Sorki, moje przeoczenie co do typu  :) 
Ok dzieki za propozycje odmierzenia. Bede próbować. Jak tylko za to sie zabiore to czy mi wyjdzie czy nie to zdam relacje, czy jak bede mial kolejne pytania to zaraz napisze :) Dzieki za pomoc.

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 23, 2012, 15:38:59 »

Luk, jak będziesz ustawiać na czujnik też radzę ściągnąć bak (bynajmniej ja w 638 ściągam)- minuta roboty a masz dużo większe pole manewru.
Mimo wszystko polecam zaopatrzyć się w czujnik zegarowy, na allegro masz zestawy z uchwytem w bardzo niskiej cenie- jednorazowy wydatek a pasuje do większości sprzętów z "epoki" i oczywiście masz pewność że będzie dobrze ustawione.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 15:40:40 wysłana przez Paweł_1991 »
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 23, 2012, 16:19:02 »

W 477 jest o tyle mało miejsca że nie ma szans tego zrobić bez ściągniętego zbiornika ;)

To jest raczej nie możliwe w 477. Ona ma dwa uszczelniacze z lewej i z prawej strony. Łożyska tam są smarowane olejem z silnika a nie mieszanką. Gdyby tam nastąpiła nieszczelność to by za nią biało było. Nie mówię że nie masz racji bo masz co do nieszczelności ale raczej nie w tym miejscu co podałeś ;)
Obstawiam krzywy gaźnik przy mocowaniu w bloku. To jest właśnie częste miejsce w którym silniki żeliwniaki łapią lewiznę. Sprawdź czy czasem nie mam racji.

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 23, 2012, 16:42:43 »

To jest raczej nie możliwe w 477. Ona ma dwa uszczelniacze z lewej i z prawej strony. Łożyska tam są smarowane olejem z silnika a nie mieszanką.

Uszczelniacze są 3, łożyska  też 3 ;) po lewej są 2 łożyska i uszczelniacz, po prawej uszczelniacz, łożysko, uszczelniacz.
    Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 23, 2012, 16:44:01 »

To jest raczej nie możliwe w 477. Ona ma dwa uszczelniacze z lewej i z prawej strony. Łożyska tam są smarowane olejem z silnika a nie mieszanką.

Uszczelniacze są 3, łożyska  też 3 ;) po lewej są 2 łożyska i uszczelniacz, po prawej uszczelniacz, łożysko, uszczelniacz.
Racja ;)
dzięki za sprostowanie

GROM

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 23, 2012, 16:53:41 »

Racja ;)
dzięki za sprostowanie

Cóż przyznaję się bez bicia tych silników nie znam kompletnie. Ale jak już będziemy dokładni to zapewne łożyska są smarowane olejem ze skrzyni a nie silnika?  ;D

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 23, 2012, 17:21:54 »

Tak Gromie, kolega się przejęzyczył :D Łożyska boczne wału smarowne są olejem ze skrzyni biegów.
    Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 23, 2012, 18:02:06 »

Racja ;)
dzięki za sprostowanie

Cóż przyznaję się bez bicia tych silników nie znam kompletnie. Ale jak już będziemy dokładni to zapewne łożyska są smarowane olejem ze skrzyni a nie silnika?  ;D

Jak zwał tak zwał ;) . Nie łąpać mnie za słowa ::)

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 23, 2012, 18:57:43 »

Koledzy, dzieki za kolejne podpowiedzi. Zgadza sie jest ciasno na tyle że zbiornik zrzuce, bez tego ani rusz. Poza tym zrzucenie zbiornika to 5 minut  :)  Spróbuje najpierw ustawić suwmiarką a raczej sprawdzić jakie na teraz mam wyprzedzenie bo może być ok. Nie wiem też na ile dokladnie mi wyjdzie suwmiarką (chodzi o same dopatrzenie na 2,9) natomiast jakbym mial problem to chyba nie obejdzie sie bez czujnika zegarowego. Na allegro stoi po ok 40zł plus koszt przesylki.
Kurcze wszystko idealnie współgrało nic nie grzebałem od ho ho aż tu nagle sam od siebie zaczął przerywać a teraz to po prostu cały czas przerywa czy zimny czy ciepły czy niskie obroty czy wysokie. Ehhh taka pogoda teraz i taka kapa  :(  Jak juz wspominalem wyprzedzenie sprawdze dopiero jutro (brak szczelinomierza) Zobacze czy to wogole tego przyczyna.

Kolega Marcin_93 wspominał o gażniku. Raczej w moim przypadku nie jest możliwe żeby coś by nie tak umocowane. Kilka lat temu jak był skręcony to wszystko pracowało jak należy. Do momentu przerywania nic nie grzebałem. Gdy zaczeło przerywać, sprawdzałem mocowania itp. nic sie nie poluzowało ale dzieki za sugestie

Koledzy a jeszcze jedno - jak bede ewentualnie korygować wyprzedzenie to oczywiscie skorzystam z żarówki. Wiem ze jeden kabelek do masy a drugi do przerywacza i teraz pytanie - czy na 2,9 mm powinna sie żarówka zaświecic czy może na tym pomiarze ma ona właśnie zgasnąć?
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 19:50:44 wysłana przez Strażak »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 23, 2012, 19:45:37 »

Chyba powinna się zaświecić, no bo jak jest przerywacz zamknięty to jest zwarty do masy.
Za nim cokolwiek zaczniesz grzebać, to przeczyść styki przerywacza i zobacz czy nie iskrzy, może najzwyczajniej w świecie zabrudził czy wypalił ci się przerywacz.

PS. Wymaż tą Jawę z podpisu bo w oczy aż razi ::)
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 19:51:25 wysłana przez Strażak »
    Status GG

luk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 24, 2012, 08:37:35 »

Miedzy stykami iskrzy jak należy. Zanim założyłem wątek to wszystko zostało sprawdzone oprócz samego wyprzedzenia.
Pytam o tą żarówkę bo przeczytałem, żę iskra ma sie pojawić między stykami w momencie gdy ona zgaśnie i powinno to nastąpić przy 2,9 mm przed GMP. Podczas kręcenia wałem winna się świecić ciągle do momentu pojawienia sie iskry
Wolę jednak najpierw sie upewnić u kolegów na forum jak z tym jest.
Co o tym sądzicie?