Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:50:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nieśmiertelny temat- brak ładowania w TS 350 12V.  (Przeczytany 22063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
Nieśmiertelny temat- brak ładowania w TS 350 12V.
« dnia: Czerwca 05, 2012, 17:29:06 »

Cześć koledzy, wiem wiem- tematów z ładowaniem jest pełno, średnio co pół godziny ktoś porusza ten problem :P Jednak w żadnym temacie nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Analizowałem poradnik Laszlo, wyszło wszystko pomyślnie, wirnik ok, stojan sprawdziłem. Przed chwilą czytałem poradnik p. Kruszewskiego i chyba tutaj jest pogrzebany pies- u mnie na włączonej stacyjce pomiędzy zaciskami +B prostownika a +D regulatora jest jakieś 0,5V. W prostowniku wszystko się trzyma na swoim miejscu. Czyli głównym sprawcą zamieszania jest raczej regulator?
Dodam że wartość 0,5V między w/w zaciskami była sprawdzana gdy akumulator był naładowany na maxa.

Ps, proszę o wyrozumiałość, w tematach elektryki jestem zupełnie zielony :o
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
Odp: Nieśmiertelny temat- brak ładowania w TS 350 12V.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2012, 17:37:53 »

raczej napewno regulator
    Status GG

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2012, 19:26:33 »

Przepraszam że post pod postem, ale zapomniałem jeszcze napisać, że w przekaźniku między tymi dwoma niebieskimi kabelkami też było znikome napięcie rzędu 0,2V - 0,5V.
To chyba jednak nie regulator, założyłem przed chwilą inny (zapasowy) i dalej to samo. Aczkolwiek nie mam pewności czy jest on sprawny. Tak czy inaczej zamawiam na allegro "nówke sztukę" i zobaczę.....
Cezet 350 typ 472.6

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2012, 19:50:01 »

Nie musisz zakładać nowego, wystarczy, że pominiesz w instalacji regulator łącząc kable D+ z DF idące do regulatora. Jak po złączeniu tych kabi pojawi się ładowanie, to winny jest regulator. Tylko jak je złączysz, to nie dawaj gazu!! Bo alternator pracuje wtedy na pełnej pi&%&ei może popalić żarówki/cewki itp.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2012, 22:04:20 »

@Mathini- Jest ładowanie po złączeniu tych kabli, także regler do wymiany. Dzięki za treściwą odpowiedź. Przegazowałem go do 2500rpm, ale chyba nic się nie spaliło także jest ok ;D
Cezet 350 typ 472.6

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2012, 07:22:49 »

No to fajnie, lepiej jest nie gazować, chociaż znam człowieka, który jeździł na krótko złączonym regulatorze, popalił żarówki, ale nie przeszkadzało mu to w dalszej jeździe  ;D  Jak masz możliwość, to załóż oryginalny regulator, bo ja osobiście nie mam zaufania do tych czarnych elektronicznych.
    Status GG

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2012, 10:50:26 »

A oryginał to jaki był? Czyżby nie był elektroniczny??? Czy przez to że był w stalowej obudowie i ważył pół kilo był(jest ) lepszy?
Osobiście sprawdziłbym jednak wirnik, stojan i prostownik (najbardziej awaryjna część układu ładowania) oraz zrobił porządne połączenia masy aby się nie okazało, że włożony nowy regulator ulegnie degradacji...
A jak już poświęca się tyle czasu, to lepiej przejść na układ 9 diod - samowzbudny - likwidując idiotyczny przekaźnik lampki kontrolnej ładowania.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2012, 10:55:40 wysłana przez jack63 »

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2012, 14:01:33 »

Ehhh Jack ... Uważasz, że każdy jest w stanie ma wiedzę i chce zakładać 9d? Po co zmieniać coś co działa bez zastrzeżeń ? Co przekaźnik Ci się nie podoba ? O 9d się nie wypowiadam, bo nie mam o tym pojęcia, ale Turbo Ci powie przez co własnie nie dał rady dotrzeć na zlot, właśnie przez preferowane przez Ciebie kochane 9d.
    Status GG

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2012, 15:17:45 »

Ostatnio kupiłem oryginalny regulator z magnetona za 90 zeta i też jest elektroniczny, tyle że  blaszanej puszcze. Był otworzony w celu sprawdzenia czy wszystko z nim ok. Teraz leży i się marnuje bo założyłem układ 9D (Przekaźnik doprowadzał mnie do irytacji)

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2012, 15:53:14 »

@jack63- w pierwszym poście w tym temacie pisałem że wirnik i stojan sprawdzony ::)
Cezet 350 typ 472.6

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2012, 18:28:00 »

Czy ja napisałem, że oryginalny nie jest elektroniczny ? Nie, powiedziałem, żeby nie kupował tego nowego czarnego elektronicznego, bo nie mam do niego zaufania. Czytajmy ze zrozumieniem Panowie ...
    Status GG

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
    • Strona o moim parku maszyn
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2012, 18:51:19 »

Ja tam mam ten czarny i nic się złego nie dzieje.
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "Biała Śmierć"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2012, 22:44:02 »

Ehhh Jack ... Uważasz, że każdy jest w stanie ma wiedzę i chce zakładać 9d? Po co zmieniać coś co działa bez zastrzeżeń ? Co przekaźnik Ci się nie podoba ? O 9d się nie wypowiadam, bo nie mam o tym pojęcia, ale Turbo Ci powie przez co własnie nie dał rady dotrzeć na zlot, właśnie przez preferowane przez Ciebie kochane 9d.
A jakąż to wiedzę tajemną trzeba posiadać aby użyć lub nawet zrobić prostownik 9d???
Ano prawie żadną. Wystarczy skorzystać z tego (aby daleko nie szukać) lub innego forum. Jak będą problemy można zapytać. Ja i inni pomogą.
A po co zmieniać? Aby mieć święty spokój, mieć w miarę współczesną instalację i odchudzić choć trochę Jawę. A jakby układ ładowania działał "bez zastrzeżeń", to by nie było tyle tematów o jego usterkach.
Przekaźnik ładowania jest totalnym anachronizmem. Waży kilkanaście deko i coś pokazuje. Tylko co? Jak myślisz, dlaczego nie znajdziesz go w żadnym samochodzie i motocyklu od 30 lat??? Bo jest zbędny!
Nie wiem co stało się w motorze Turbo, ale nie spodziewam się aby miało to bezpośredni związek z zastosowaniem prostownika 9d. Pewnie jakiś jego błąd. Typowa sytuacja gdy wykonuje się grubsze roboty w pośpiechu przed zlotem.
Ostatnio kupiłem oryginalny regulator z magnetona za 90 zeta i też jest elektroniczny, tyle że  blaszanej puszcze. Był otworzony w celu sprawdzenia czy wszystko z nim ok. Teraz leży i się marnuje bo założyłem układ 9D (Przekaźnik doprowadzał mnie do irytacji)
W Jawie wiele elementów elektryki może doprowadzić do irytacji lub ... śmiechu z tego jak można coś skomplikować i naździwać gdy cały świat robi inaczej.
Wydałeś nie małe pieniądze na regulator, więc dla czego z niego nie korzystasz? Przecież w układzie samowzbudnym (9d) też można go użyć! Jedyną(!) wadą jest jego gigantyczna wielkość, ale łatwo poddaje się naprawie i niepotrzebny jest do tego mikroskop. :D
Cytat: Paweł_1991
link=topic=15635.msg133571#msg133571 date=1338990794

@jack63- w pierwszym poście w tym temacie pisałem że wirnik i stojan sprawdzony ::)
Nie napisałeś nic jak sprawdzałeś.  A to bardzo ważne!
Czy ja napisałem, że oryginalny nie jest elektroniczny ? Nie, powiedziałem, żeby nie kupował tego nowego czarnego elektronicznego, bo nie mam do niego zaufania. Czytajmy ze zrozumieniem Panowie ...
Ależ czytamy. :D Tylko w Twoim stwierdzeniu jest ukryta sugestia aby nie kupować tych czarnych. A z czego wynika ten Twój brak zaufania? Wg. mnie szansa na uszkodzenie regulatora nie zależy od jego koloru!
Bardziej zależy od tego w jakim układzie pracuje. A tu 9d jest o niebo mniej "stresujący" niż 6d. Wyjaśnienie na życzenie. Sakramencko awaryjny prostownik Jawy (a w zasadzie Fiata, ale fiat się w porę zreflektował i wywalił to badziewie na szrot) jeszcze bardziej pogarsza sytuację. Lepiej za kilka zł zrobić sobie coś porządnego.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 07, 2012, 23:04:49 »

Wydałeś nie małe pieniądze na regulator, więc dla czego z niego nie korzystasz?

Gdybym o tym wiedział jak to składałem to może bym go zostawił ;]

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 07, 2012, 23:05:41 »

Jack63 nie miałem nigdy problemów ze swoim ładowaniem, nie odczuwam braku 9d a śmigam też trochę na tym. Odpowiadając na Twoje pytanie skąd tyle tematów o ładowaniu w jawie, bierze się to raz z niewiedzy użytkowników a dwa dlatego, że wyciągają jawy ze stodoły i od razu chcą jeździć. Dlaczego są tematy odnośnie tego pod którym boczkiem jest regulator albo jak ściągnąć boczek...
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 07, 2012, 23:14:07 »

...a że elektronikiem i elektrykiem nie jestem to schematów nie potrawie czytać i sam na 100% tego bym nie polutował ...

Jawer to twardziel i swą jawę nawet w ciemnym lesie powinien naprawić. Szczególnie jak się zrypie jakaś błachostka w elektryce.
Schemat instalacji jawy to nawet nie jest schemat, szczególnie gdy brakuje na nim przewodów masowych. Każdy rozsądny czy to jawer, emzeciaż, junakowiec, syreniaż itp. jeśli jeździ kawałek dalej od swojego komina powinien dla własnego dobra łapać choć podstawowe sprawy albo wozić w kieszeni malutki wysoko prądowy akumulator co by do domu dojechać. Ale i w tej sytuacji musi wiedzieć jak podłączyć go na "krótko".
Namawiam nawet kompletnie jeszcze zielonych do zapoznania się z zagadnieniem instalacji prądnicy. Przecież można w necie znaleźć opisy i łopatologiczne rysunki. To na prawdę nie jest czarna magia i nie trzeba robić doktoratu z "ładowania w jawie" aby naprawić swój ukochany motor.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 07, 2012, 23:45:24 »

Turbo ale wiesz jak spiąć kierunki na krótko i migać guzikiem z tym da się jechać, tak samo bez prostownika czy regla ładowanie da radę zrobić ;)

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 08, 2012, 00:07:47 »

Jack63 nie miałem nigdy problemów ze swoim ładowaniem, nie odczuwam braku 9d a śmigam też trochę na tym. Odpowiadając na Twoje pytanie skąd tyle tematów o ładowaniu w jawie, bierze się to raz z niewiedzy użytkowników a dwa dlatego, że wyciągają jawy ze stodoły i od razu chcą jeździć. Dlaczego są tematy odnośnie tego pod którym boczkiem jest regulator albo jak ściągnąć boczek...

Rzeczą oczywistą jest to, że temat wziął się z mojej niewiedzy.
Natomiast swojej Jawy nie wytrzasnąłem ze stodoły, tylko z mojego garażu (po ponad roku przestoju).

Wszystkie obraźliwe dusze przepraszam za założenie takiego tematu, następnym razem postaram się nie robić  wam problemu- starym wyjadaczom, prawdziwym motocyklistom.
Cezet 350 typ 472.6

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 08, 2012, 00:15:07 »

Paweł nie chciałem Cie obrazić jeśli to zrobiłem to przepraszam, ale z tego rozwiną się dobry temat. Turbo bez prostownika masz napięcie zmienne a na takim cewki też pojadą ;) jedynie nie pasuje to akumulatorowi ale w ostateczności na pustyni...
Co do tematu 6d jest tu na forum już tak zdiagnozowany, że idzie to bardzo łatwo ogarnąć tak jak pisze Pietras12v  ;)

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 08, 2012, 00:21:40 »

Paweł nie chciałem Cie obrazić jeśli to zrobiłem to przepraszam, ale z tego rozwiną się dobry temat.

Nie jestem obrażony, ale myślę że sprawę ładowania trzeba będzie rozwinąć na zlocie w Uściu przy jakimś dobrym browarze ;)
Cezet 350 typ 472.6

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 08, 2012, 00:33:58 »

To dobrze nie chciałem tworzyć kłótni itp. Na zlocie jak najbardziej mogę Ci wyjaśnić a nawet pokazać jak sprawdzić cały układ ładowania za pomocą tylko żarówki ;)

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 08, 2012, 07:48:33 »

Jack, może i odrobinę mnie przekonałeś, ale argument Bulo to zniweczył, bo rzeczywiście to wynika z niewiedzy (nie przechwalam się, bo z elektryki też jestem bury). Ale podstawy tj. jak sprawdzić stojan wirnik, jak pominąć regulator to każdy powinien wiedzieć mając Knedla. A o przeróbce na 9d nawet nie myślę, bo żyję "od tankowania, do tankowania"  ;)
    Status GG

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 08, 2012, 08:16:00 »

...
z tym okładem 9D to było tak że oprócz prostownika 9D i regla 9D trzeba było wlutować jakieś diody
...

Nie ma coś takiego jak regiel 9d !!!
To jakieś urban legends. Proponuję nie wypisywać takich rzeczy, bo potomność to czyta i potem takie informacje żyją własnym życiem.
Regulatorowi jest obojętne czy układ prostowniczy ma 6 czy 9 diod !!!!
Krytyczne jest tylko podłączenie/lub nie  szczotek do reszty układu.
Zdradź tajemnicę jakież to dodatkowe diody trzeba było podłączać oprócz tych 9-ciu? ??? Może świecące? Ale to juz inna bajka...
Wydałeś nie małe pieniądze na regulator, więc dla czego z niego nie korzystasz?

Gdybym o tym wiedział jak to składałem to może bym go zostawił ;]
Czy to "czysty żal" czy może kpina?
Regulatory działają na podobnej zasadzie i mało ich interesuje ilość diod prostowniczych oby tylko dostawały napięcie stałe.
Turbo ale wiesz jak spiąć kierunki na krótko i migać guzikiem z tym da się jechać, tak samo bez prostownika czy regla ładowanie da radę zrobić ;)
To już czyste urban legends! Bez regulatora tak. Bez prostownika, a przynajmniej jednej diody, NIE!!!
...
 Turbo bez prostownika masz napięcie zmienne a na takim cewki też pojadą ;) jedynie nie pasuje to akumulatorowi ale w ostateczności na pustyni...
 ;)
Nie chciałbym być przy silniku pracującym podczas zasilania cewek prosto z uzwojeń fazowych alternatora. Cewka WN może być zasilana bezpośrednio z cewki ładowania ale wymagane jest minimum synchronizacji prądu cewki WN z punktem zapłonu. Tak działają zapłony iskrownikowe Simson, Komar Jawka WSK 125 i inne starocie. Był temat o próbach (udanych) zastosowania zapłonu od małej Jawki do Jawy 175. Poczytaj ile gościu miał problemów dla jednego garnka.
Wszelkie "wiązanie sznurkiem" musi mieć jakieś granice!

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 15, 2012, 11:12:03 »

No i DUPA, założyłem nowy regulator, a ładowania jak nie było tak dalej nie ma.
Zaczyna mnie to już wku.....  :( Wirnik, stojan, szczotki sprawdziłem 3 razy i jest ok.
Jak na krótko spinam kable regla DF i D+ to ładowanie zaczyna działać. Nie wiem jeszcze jak sprawdzić prostownik, wygląda ok- nie jest nic odlutowane, wszystko na swoim miejscu.
Może wie ktoś jak to zrobić?
Cezet 350 typ 472.6

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 15, 2012, 13:59:51 »

No i DUPA, założyłem nowy regulator, a ładowania jak nie było tak dalej nie ma.
Zaczyna mnie to już wku.....  :( Wirnik, stojan, szczotki sprawdziłem 3 razy i jest ok.
Jak na krótko spinam kable regla DF i D+ to ładowanie zaczyna działać. Nie wiem jeszcze jak sprawdzić prostownik, wygląda ok- nie jest nic odlutowane, wszystko na swoim miejscu.
Może wie ktoś jak to zrobić?

Wziąć omomierz i pomierzyć diody, albo lepiej kupić prostownik trójfazowy w zywkłej obudowie w sklepie elektronicznym i wywalić wynalazek czeskosłowacki ;)

Pozdro !