Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:29:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pytanie o Docieranie :)?  (Przeczytany 27937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
Odp: Pytanie o Docieranie :)?
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 17, 2013, 19:38:34 »

Cześć.
Takie mam pytanie odnośnie docierania.
Jakie są objawy złego dotarcia ? Kiedy źle docieramy ?

Silnik mam po remoncie, około 400 km przejechane. Pierwsze km delikatnie w trasie i krótkie odcinki. Teraz już normalna jazda do 90 km/h , próba vmaxu już była, jazda bez katowania prawie w pełnym zakresie obrotów i trasy tak do 60 km za jednym razem.
Nie zdarzyło mi się żeby silnik w trasie zasłabł czy się zatrzymał.
Czy można powiedzieć, że jest dobrze docierany ? Oczywiście gaźnik inaczej ustawiony i mieszanka 1:30.

Ile powinno wynosić sprężanie na cylindrze w barach ? Po dotarciu będzie większe czy mniejsze ? Mam sprzęt mogę to zmierzyć, tylko na zimnym czy ciepłym silniku ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 17, 2013, 20:09:58 »

Podobno jak się na dotarciu muli silnik to potem też gorzej jedzie. Przypadek taki odnotowałem w WSK kuzyna, moja była dotarta poprzez dawanie po garku, a on "mulił" ją wg. książki i zalewał mieszankę 1:20 mixolu.

Moja zbierała się dużo lepiej.

Po 500km możesz wlać 1:40 nic silnikowi się nie stanie. Szczególnie przy dzisiejszych półsyntetykach.

Moje spostrzeżenia co do mojego motocykla, ja wiem Majzel że niby wg. książki tak ma być ale obecnie nie da się tym nawet jeździć 80, bo silnik czterotaktuje. Śruba to już wykręcona jest o 2 obroty na 3 rowku od góry. Chyba jednak przestawię gaźnik tak jak powinno być, bo co chciałbym jechać ciut wolniej na 4 biegu to się nie da bo silnik się dławi. Jak dostanie powietrza to jeszcze się zbiera ale kiepsko z tym jest.

Ja wiem, że może się przytrzeć ale nie wiem co lepsze czy katować silnik zbyt bogatą mieszanką i się pałować czy jednak jechać jak normal ale uważać?
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 17, 2013, 21:36:23 »

Właśnie mniej więcej o to mi chodziło, bo już się martwiłem że może za ostro docierane to gorzej się to wszystko ułoży.
Chyba powinienem zadać pytanie tak
Czy przy ostrym docieraniu i nie przytarciu/zatrzymania silnika może być gorzej ?

Może nie traktuje silnika ostro, tylko tak normalnie, nie patyczkuje się z nim jednak i jak trzeba dociągam na biegu do końca. Zbiera się ładnie chociaż vmax tylko 110 km/h

Ustawione na bogato i raczej dobrze chodzi, nie wiem jak brzmi to cztero-taktowanie więc w sumie nie wiem czy u mnie występuje. Nic nie przylewa i nie dławi, przy niskich wiadomo ma muła i jak trochę na obroty wejdzie to wariat w niego wstępuje :D Brzmi fajnie jak się przyspiesza gorzej jak jedzie się na czwórce i utrzymuje stałą prędkość, ale to chyba taki urok 2-suwa.

Z tym sprężaniem ktoś wie ile powinno być ? na ciepłym zimnym ?
--
Pozdrawiam
Deadamf