Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:14:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pytanie o Docieranie :)?  (Przeczytany 27929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
Odp: Pytanie o Docieranie :)?
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 12, 2013, 01:09:49 »

Witam, mam parę pytań...
Mam CZ 350 472,5 z przebiegiem niecałe 9000km, odkupiłem ją od znajomego, który nie odpalał jej przez około 4-5 lat.
Motocykl po jakimś czasie dostał samozapłonu, nie dało się go odpalić jak był ciepły, chlapał z jednego tłumika, ustawianie zapłonu nic nie dawało...
... zdemontowałem cylindry zobaczyłem, że pierścienie na jednym z tłoków się zapiekły i wykruszyły uszkadzając tłok i cylinder.

Czy mogło tak się stać od tego, że motocykl stał te parę lat?? Jeżeli nie, to co spowodowało te uszkodzenia??

PRZEJDŹMY DO PYTANIA W TYM TEMACIE

Dziś skończyłem remont silnika na oryginalnych częściach z epoki cylindry, tłoki, pierścienie <nominał>,sworznie, (które odkupiłem od tego samego znajomego co CZ, miał je zabunkrowane w garażu), zrobiłem regeneracje wału i wymieniłem wszystkie łożyska oraz uszczelniacze, dołożyłem do tego  Prądnice i zapłon VAPE, aby zrobić 12V i ułatwić sobie życie.

Jak najlepiej dotrzeć silnik??
Wiem że muszę jeździć sam, nie przeciążać serca CZ-ty, skąd mam wiedzieć czy silnik się nie przegrzewa i co zrobić aby nie przegrzać go?(słyszałem o metodzie plucia na cylki na czym to dokładniej polega) czy mieszanka 1:30 jak podaje książka jest dobra, jaki olej używać do mieszanki i jaki do skrzyni,  jak docierać w stylu dziadka, jeżdżąc normalnie, czy może w inny sposób i jaki?? Opiszcie jak najlepiej wykonać docieranie, podajcie odpowiedzi na jak najwięcej moich pytań. Napiszcie jak najwięcej szczegółów i drobiazgów, abym mógł dotrzeć silnik i nie zmarnować prawie już nie osiągalnych części.
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

kapitan zbik

• Świeżak
  • *
    • Moje dwusuwy
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 12, 2013, 07:47:29 »

Gbydym był na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
- olej 1:30, śrubka mieszanki odkręcona o 0,5 obrotu,
- olej Castrol 2T mineralny,
- jazda na samym początku unikając upału (czyli jak w lecie to rankiem albo wieczorem) i najsampierw samemu, najlepiej poza miastem (unikać postojów w korku, czy też na światłach)
- nie przekraczać przy jeździe ze stałą prędkością 4k obrotów, natomiast od czasu do czasu śmiało przeciągać na kilka sekund (przy zmianie biegów na wyższe) do ponad 5k, to jej nie zaszkodzi,
- im większy przebieg tym kręcić więcej, dołożyć też pasażerkę,
- no i chyba jasne żeby nie hamować silnikiem, tj. zjeżdżając z długiej górki wrzucić luz albo trzymać manetkę gazu nieco otwartą żeby silnik popyrkiwał sobie
FSM Syrena 105L 1976r.
PZL WSK M21W2 Kobuz 1983r.
ROMET Ogar 200 1986r.
ROMET Pony 50-M-2 1987r.
była JAWA 638-0 1988r.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 12, 2013, 07:53:29 »

Pierwsze 100 km stawać co 20 km albo częściej na 15 minut i unikać w mieście stania na światłach - wybieraj raczej trasy. W mieście jak postoisz na dwóch, trzech większych światłach to silnik momentalnie łapie temperaturę - jeździłem ostatnio z czujnikiem po warszawie.
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 12, 2013, 08:41:02 »

Najważniejsze - nie przegrzać , reszta "się ułoży" =)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 12, 2013, 08:56:26 »

Jeździj normalnie,czyli "nie przymulaj" na niskich obrotach i nie katuj na wysokich,wraz z przejechanymi kilometrami odkręcaj manetkę na krótko coraz odważniej  ;)-unikaj jazdy na jednostajnych obrotach  :D

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 12, 2013, 11:20:54 »

I szlifa robiłem w październiku - idealna pogoda na docieranie. Najlepsze są ranne pory i popołudniowe. Pamiętać, aby nie jechać z stałą prędkością - zmieniać biegi.Zrób z 1000 km sam, bez pasażera.

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 12, 2013, 13:38:16 »

.... -unikaj jazdy na jednostajnych obrotach  :D
.....Pamiętać, aby nie jechać z stałą prędkością ......
Dalibyście radę to jakoś uzasadnić technicznie?
Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 12, 2013, 13:40:15 »

Wg mnie chodzi o to, aby silnik był elastyczny i miał do czynienia często z różnymi prędkościami obrotowymi.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 12, 2013, 13:46:55 »

Tu chodzi o temperaturę . Jeśli zamykasz gaz choćby na chwilę czy z górki , silnik się chłodzi . Jeśli jedziesz dłuugo i stale , jak po płaskim , to jest szansa że temperatura się nabuduje , narośnie przez jakiś czas w silniku i przekroczy np 130-140C . To tak jak jazda na enduro 2T 125 ccm - w terenie można fruwać cały dzień , a na autostradę jakbyś pojechał długo i szybko to silnik bardzo to odczuje .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 13:49:11 wysłana przez von_Majzel »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:01:44 »

Tak ale jadąc z prędkością zbliżoną do maksymalnej.
Otóż jeżeli chodzi o jednostajną jazdę to chyba chodzi o ułożenie progu w cylindrach nie za nisko, tylko że ja się zastanawiam jak się może taki próg wytworzyć po 1000 km ?
Słyszałem o tym od kogoś ale serwisówka wyraźnie mówi żeby nie przekraczać na 4 biegu prędkości 75 km/h przynajmniej przez pierwsze 500 km.
Co do nagrzewania - jak się jedzie z górki i zamknie gaz to silnik powinien się bardziej grzać ? To się nazywa hamowanie silnikiem i jest niewskazane dla dwusówa, szczególnie w okresie docierania.
Przy prędkości 70 - 75 km/h i jeździe jednostajnej przez 50 km nie zauważyłem efektu nagrzewania się silnika - przynajmniej jeżeli chodzi o cylindry i głowice. Temperatury dołu nie mierzyłem. Dużo szybciej silnik nagrzewa się podczas stania na światłach, w korkach i ruszania spod świateł.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:39:37 »

Co do nagrzewania - jak się jedzie z górki i zamknie gaz to silnik powinien się bardziej grzać ? To się nazywa hamowanie silnikiem i jest niewskazane dla dwusówa, szczególnie w okresie docierania.
tylko że 2T(Jawa) ma smarowanie z mieszanki a jak zamkniesz gaz to nie idze mieszanka(prawie) więc silnik chodzi w sumie na sucho a jak chodzi na sucho to się bardziej grzeje.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 12, 2013, 15:05:03 »

Odnośnie tej prędkości to jest to informacja z serwisówki MZ. Podczas jazdy z większej górki co jakiś czas włączam ssanie.

renegade88

• Global Moderator
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 12, 2013, 15:56:45 »

Dzięki Pany za rady mam nadzieje, że szybko minie te 1000km docierania bo żona już dziś chciała na przejażdżkę się wybrać :D niedawno wróciłem z pracy i jadę do sklepu po świeczki, kable zapłonowe i do garażu poskładać ramę jeszcze do kupy i wkładam silnik może uda się jeszcze dziś odpalić:)

a jaki olej do mieszanki najlepszy?? i benzynę 98 czy 95??
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 12, 2013, 16:21:16 »

A jakie kable kupiłeś i jakie świece ?
Benzyna 95
A to co to jest ?
Gbydym był na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
- olej 1:30, śrubka mieszanki odkręcona o 0,5 obrotu,
- olej Castrol 2T mineralny,
...

CZYTAJ UWAŻNIE CO PISZĄ INNI

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 12, 2013, 16:36:00 »

.... -unikaj jazdy na jednostajnych obrotach  :D
.....Pamiętać, aby nie jechać z stałą prędkością ......
Dalibyście radę to jakoś uzasadnić technicznie?

Jak znajdę artykuł w którym to czytałem to postaram się tu umieścić  ;)

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 12, 2013, 18:47:41 »

Pamietaj tez o uwaznym sluchaniu silnika:)

Co do objawów przegrzania:
-motocykl jest slaby
-czuc jakby wieksze cieplo z pod silnika
-kartery sa bardzo rozgrzane (lepiej dotknać dekielka niż cylindra)

Jak slrawdzic czy czasek motocykl noe jest za goracy; podczas jazdy lapiemy za klamke od sprzegla jezeli moto gasnie lub slabnie to jest to oznaka 1 objawow zatarcia: by von_Majzel ;)

A co do plucia na cylinder. Chodzi o to ze woda wrze pod wplywem 100 stopni. Jak cylek ma pow. 100 to slina natychmiast wyparuje :))

sorki za bledy pisze na telefonie
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 12, 2013, 19:16:43 »

Jeżeli już stanie z przegrzania to odczekaj z 25 min. Nie uruchamiaj motocykla, a uchowaj, nie lej wodą po cylindrze. Był jeden taki przeagent, który pisał taką poradę na jawencji.
Różnie z ludźmi była. Ktoś widocznie chciał przedobrzyć. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:17:55 »

Ale tu nie którzy uzbeckie metody opisują, jak tłoki są takie jakie powinny być, a nie z gównolitu, a w paliwie castrol w stosunku 1:30, to odpalaj maszynę, niech trochę pochodzi i ogień na tłoki, nie za często i nie za raptownie to nic mu nie będzie. Pierwsze 100 km, w miarę ostrożnie, dalej jeździć normalnie. Ja w ramach docierania w temp. ok 30 stopni, miejscami więcej pojechałem na Husqwarnie LS 1:30 w trasę 500 km, pierwsze 300 z przerwami co 100 na siusiu, silnik kręcony do 4000 i nic się nie zatarło. W sobotę oglądałem cylindry i nie ma śladów przytarć, ok 2000 km za mną.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 21:23:42 wysłana przez Strażak »
    Status GG

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:46:18 »

Ale tu nie którzy uzbeckie metody opisują, jak tłoki są takie jakie powinny być, a nie z gównolitu, a w paliwie castrol w stosunku 1:30, to odpalaj maszynę, niech trochę pochodzi i ogień na tłoki, nie za często i nie za raptownie to nic mu nie będzie. Pierwsze 100 km, w miarę ostrożnie, dalej jeździć normalnie. Ja w ramach docierania w temp. ok 30 stopni, miejscami więcej pojechałem na Husqwarnie LS 1:30 w trasę 500 km, pierwsze 300 z przerwami co 100 na siusiu, silnik kręcony do 4000 i nic się nie zatarło. W sobotę oglądałem cylindry i nie ma śladów przytarć, ok 2000 km za mną.

Strażak ,BRAWO! Nareszcie coś z sensem  ;D ;)

renegade88

• Global Moderator
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 13, 2013, 15:36:07 »

Witam. Niestety nie udało mi się odpalić jeszcze silnika, bo jeszcze go nawet nie wrzuciłem. Poskręcałem już prawie całą ramę, błotniki po konserwacji, wygarnąłem z grubsza błoto z wydechów, zostało mi jeszcze bagażniki przykręcić, silnik wrzucić i odpalać. Co do zakupów świecę champion odpowiednik iskry 95, a kable ngk od cienciasa 700. Będzie dobre co?? A co docierania to chyba zrobię jak Strażak pisze, normalna jazda tylko zwracać uwagę na ciepło silnika i z różnymi prędkościami obrotów, tłok i cylki są oryginalne wykopaliska z garażu wiec na pewno gównolit to to nie jest. dobra spadam do garażu, a i bym zapomniał, mam jeszcze jedno pytanie jak wyczyścić najlepiej wydechy?? opalanie odpada bo ktoś mi kiedyś mówił że chrom może się odbarwić a mam idealny i szkoda by mi było.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2013, 15:40:17 wysłana przez renegade88 »
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

renegade88

• Global Moderator
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 14, 2013, 23:36:36 »

70km już zrobione od remontu:) docieranie w toku normalna jazda z szczególną uwagą na ciepło silnika i jest na razie ok: 8)

Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 15, 2013, 00:41:50 »

Ja natomiast zbieram myśli kiedy przestawić gaźnik. Przejechałem ponad 700km od montażu zestawu po remoncie i w tym momencie nieważne jak wykręcę śrubę przepustnicy to silnik ma wolne obroty ~2,5 tyś, a podczas jazdy zaczyna się dławić. Ustawienie gaźnika to 3 rowek od góry i 0,5 obrotu (według książki Kruszewskiego).

Od czasu zatrzymania 200km po szlifie(miałem 120 na blacie i przejechałem 700m po czym silnik osłabł, stanął chyba, a potem mnie dotarł odgłos piszczących tarcz sprzęgła. Po odczekaniu 20 minut długo mi zajęło odpalenie silnika bo nie wiem czemu był w pizdu zalany, potem skontrolowałem gładź i tłoki - nic, a po drodze gdzieś zgubiłem śrubę boczną od wydechu...)

Raczej pewnie nikt na to pytanie technicznie nie odpowie, książka nic powiada. Jedynie patrząc na tabelę przeglądów po 500km ujęta jest regulacja gaźnika.

Leję 1:40 od dawna nic mu nie było i kręciłem ponad 5 tyś na 3 biegach - też nic mu nie było. Oznaki jakie wymieniłem raczej mi mówią, że mimo iż pewnie silnik nie do końca dotarty to skarży się na zbyt bogatą mieszankę(jak jedzie się jednostajnie to zaczyna dziwnie pracować dopóki nie podniosę przepustnicy). Ogólnie od tamtego czasu nie jechałem szybciej niż 110 km/h.

Trochę się o te tłoki z gównolitu obawiam, ale chyba innej opcji jak regulacja gaźnika na eksploatację jak po dotarciu nie ma.

Od szlifa obserwowałem świece i do około 500km przebiegu barwa świecy była rudawa lub jak kto woli kawa z mlekiem. Potem zaczęły być naloty sadzy, aż do dzisiaj po jeździe dłuższej świeca jest czarna.

I jeszcze ode mnie :D Nie latajcie szybko na 4, ja to robiłem na własną odpowiedzialność i wiadomo czym to się skończyło - zatrzymaniem. Mimo tego silnik komprechę ma wzorową i po przelaniu "pompkowego" gaźnika z zapłonem od razu kopiąc, klang silnika słychać po 1 kopnięciu lub po drugim. No i zbiera się jak knedel.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 15, 2013, 06:17:21 »

Docieranie fabryka uznaje za zakończone po 2500 km jeśli mnie pamięć nie myli i wtedy się przeregulowuje gaźnik . Ale jak chcesz wcześnej to Twoja wola , tylko nie przegrzej sprzęta =]

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 15, 2013, 12:46:49 »

Ustawienie gaźnika to 3 rowek od góry i 0,5 obrotu (według książki Kruszewskiego).

Teoria a praktyka to 2 różne rzeczy. U renegade na takim ustawieniu, CZ miała zbyt bogatą mieszankę i przy pewnych obrotach silnik czterotaktował.

Teraz jest iglica na środku i dysza wolnych obrotów na troche ponad pół obrotu.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 15, 2013, 13:37:34 »

To co instrukcje, książki piszą czyli wszystkie regulacje np srube wykręcić o 2,5 lub 0,5 itp. To są wartości nominalne wg. instrukcji, ale każdy silnik lubi inaczej. I jak w ksiażce pisze że srube od mieszanki odkrecić o 2,5 obrotu. To ustawiamy tą srube na tą wartość. I jak są jakieś problemy to zazwyczaj od koloru świecy, krecimy wtedy srubą od tych NOMINALNYCH wartości w prawo lub w lewo. Nasze silniki często lubią inaczej niż wartości podane w książce.
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487