Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:21:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rozważania na temat wydechu w 2T  (Przeczytany 27195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

von_Majzel

• Gość
Odp: Rozważania na temat wydechu w 2T
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:27:34 »

Jeżeli w środku jest odpowiednia przegroda odbijająca falę uderzeniową , to efekt może być całkiem fajny . Jeśli są puste to boję się że jednak oprócz dźwięku będzie kiepsko .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:14:54 wysłana przez holger »

molodance

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:33:09 »

Są wypełnione więc i efekt będzie super i mocy też nie braknie
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:15:31 wysłana przez holger »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 15, 2012, 22:39:10 »

Praktyka pokaże . Czekam z niecierpliwością na relację jak to się sprawuje =)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:17:33 wysłana przez holger »

adrenalina

• Świeżak
  • *
  • made in czechoslovakia
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 15, 2012, 22:45:26 »

Zobaczymy choć jak koledzy mówią może nie wypalic...

Czekam na testy  ;D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:18:32 wysłana przez holger »
    Status GG
Bez jawy nie ma zabawy :)
CZ 487
Jawa 353
Jawa 20
Jawa 23p

molodance

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 15, 2012, 22:59:12 »

Nie wiem kto ci to liczył, ale cię oszukał. Po pierwsze długość kolanka - zmieniając ją uzyskujemy efekt przesunięcia zakresu efektywnych obrotów- czyli od którego miejsca ,,ciągnie''. Po drugie komora rozprężna:
 - najprościej weź stary tłumik zaczyna się wejściem kolanka, potem jest stożek, a na końcu przegroda. Bardzo ważnymi parametrami są:
- wielkość i długoś stożka
- odległość od wejścia do przegrody
- pojemność.
Ja na oko widzę, że u ciebie na tych wydechach nie uzyskasz napełnienia komory spalani w dostatecznym stopniu (w starym komora jest większ niż cały twój tłumik, a ilość gazów do wyprowadzenia nie zmniejszyła się).
Dodatkowo masz zamontowany filtr stożkowy powietrza przez który jest łatwiejszy przepływ powietrza, co wymusza pewne zmiany w kolektoże wydechowym, których nie uwzględniłeś. Więc moim zdaniem, cała twoja praca...

kolnako jest standardowe
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:18:55 wysłana przez holger »

Janek786

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 15, 2012, 23:31:19 »

Witam czy to jest to samo: http://www.youtube.com/watch?v=9v2lJGAgkso jak tak to nie źle jest:)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:19:17 wysłana przez holger »

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 16, 2012, 00:29:27 »

Będzie jakoś wyglądać, będzie jeździć, a to, że masz tłumik od czterosuwa to w sumie mało istotne skoro Ty nie widzisz różnicy to po co się przejmować  ;D

Niemniej gdybyś kiedyś uznał, że masz jeszcze trochę wolnego miejsca na jakąś wiedzę (z zakresu tego, co najwyraźniej jest Twoim hobby) poczytaj opracowania Sałka.

Wybrany cytat:
  "Niewielu motocyklistów wie, ze układ wydechowy w silniku dwusuwowym ma wielkie znaczenie dla prawidłowej pracy silnika. Średnica i długość rury wydechowej, kształt i wielkość tłumika maja zasadniczy wpływ na sprawność, uzyskiwana moc i zużycie paliwa w naszym motocyklu.
Dlaczego tak jest, spróbuje w najprostszy sposób wyjaśnić. Popatrzmy na rys. 5. Po zapłonie mieszanki następuje cykl pracy i tłok porusza Sie do dołu. Zaczyna odsłaniać okno wydechowe. Wysokie ciśnienie spalin powoduje, ze wydostają Sie one do rury wydechowej [rys. 5a], a następnie tłok odsłania okna przelotowe (płuczące), przez które sprężona w skrzyni korbowej mieszanka wpływa do cylindra. Utarło Sie pojecie, ze wpływająca mieszanka wypycha z cylindra resztę spalin. Pojecie to jest tylko częściowo prawdziwe. Zjawisko takie może występować z mała skutecznością przy źle dobranym układzie wydechowym. Spaliny od świeżej mieszanki nie są odgrodzone żadną przesłoną. Następuje wiec ich mieszanie, a tym samym zmniejszenie sprawności silnika. Dobrze dobrany układ wydechowy powinien stwarzać możliwość wyssania do rury wydechowej całej zawartości cylindra, a wiec wszystkich spalin, robiąc miejsce dla mieszanki. Kształt i kierunek kanałów dolotowych ma za zadanie tak skierować napływającą do cylindra mieszankę, aby wypełniała ona juz oczyszczona ze spalin przestrzeń cylindra i wspomagała układ wydechowy w jego działaniu. Dlatego tak ważne jest zachowanie katów wejścia kanałów płuczących do cylindra. Spaliny w układzie wydechowym pulsują w rytm cyklów pracy silnika. Ich przepływ przez układ wydechowy odbywa się z wielka szybkością - większą od szybkości dźwięku. Docierając do dyfuzora ulegają one rozprężeniu [rys.5b], co powoduje spadek ciśnienia w rurze wydechowej, czyli powstanie podciśnienia. To podciśnienie umożliwia wyssanie z cylindra pozostałych spalin. W tym momencie okno wydechowe powinno zostać zamknięte. Jeżeli układ wydechowy jest źle dobrany dla danego silnika, to proces wydechu będzie przebiegał tylko częściowo, czyli cylinder nie zostanie całkowicie oczyszczony ze spalin. Może się tez zdarzyć, ze podciśnienie spowoduje wyssanie z cylindra wszystkich spalin oraz pewnej części mieszanki, która juz wypełniła cylinder. Wzrasta wtedy zużycie paliwa, a moc silnika nie osiąga swego maksimum.
Popatrzmy na rys. 6 przedstawiający budowę układu wydechowego. Część „A" zwana dyfuzorem powoduje rozprężenie spalin i wytwarza w rurze wydechowej podciśnienie. Część „B" - tłumik oddzielony jest od części „A" przegroda z otworem lub otworami o malej średnicy. Od tej przegrody następuje odbicie impulsu (spalin) i jego powrót w stronę okna wydechowego w postaci nadciśnienia.
Jeżeli odległość przegrody od okna wydechowego jest dobrze dobrana [rys. 5d], to cofające Sie spaliny „wepchną" te Część mieszanki, która znalazła Sie w rurze wydechowej z powrotem do cylindra i w tym momencie zamknie Sie okno wydechowe. Tak wiec cały proces działania układu wydechowego, który ma zasadniczy wpływ na moment obrotowy i moc silnika, odbywa Sie miedzy oknem wylotowym a przegroda tłumika. Dobrze dobrany tłumik nie wpływa ujemnie na sprawność silnika. Zawsze w dwusuwach jest tak, ze silnik bez rur wydechowych osiąga moc mniejsza od tej, która uzyska z rurami bez tłumików, ale ta będzie mniejsza niż moc uzyskana z kompletnym typowym układem wydechowym. Moc natomiast będzie jeszcze większą z układem dokładnie dostrojonym do danego, i tylko tego silnika."
źróło: http://dwusuwy.freehost.pl/Strona/Rasowanie%20Dwusuwuwcz3.html

wszystkie części: http://dwusuwy.freehost.pl/Strona/Tuning%20Mechaniczny.html

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:19:40 wysłana przez holger »
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 16, 2012, 05:33:03 »

Jeżeli jest tak jak piszesz i tłumiki są wykonane na kształt orginałów to całkiem ciekawie się zapowiada 8)  ale coś mi się nie wydaje, bo w np w TS komora kończy się na wysokości tylnej osi, a Tobie cały tłumik przy stopce pasażera... masz w tym jakieś tłumienie?
Powiedz jeszcze co chcesz z tej jawy zrobić ???
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:20:28 wysłana przez holger »
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:52:53 »

Tak wygląda budowa układu wydechowego w CZ 350
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:20:49 wysłana przez holger »
    Status GG

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 18, 2012, 08:09:09 »

Otrzymałem informację że ten wątek został usunięty,postanowiłem go przywrócić jako ciekawy i bardzo rozwojowy,proszę szanować pracę jaką Ktoś wkłada w opisanie zasady działania układu 2T.

Dodam także,że z tym tematem scaliłem wątki Bula i Albinosa-mam nadzieję że się nie pogniewają.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 01, 2012, 13:11:45 »

Strażak z tym wydechem to jednak nie jest tak do końca jak to zobrazowałeś. Najlepiej zdemontuj wydech, rozbierz i poświeć tam latarką, mam chęć jeden tłumik przeciąć  wzdłuż dla zobrazowania budowy tego tłumika konkretnie do cz 350 472.6 bo mi taki tłumik zalega i mocno rdzewieje.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 01, 2012, 13:14:06 »

Jak leży i rdzewieje, to może przyda się do celów edukacyjnych?, nie podpuszczam Cię, ale go nie rozetniesz  ;D
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

GROM

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 01, 2012, 13:21:28 »

Jak leży i rdzewieje, to może przyda się do celów edukacyjnych?, nie podpuszczam Cię, ale go nie rozetniesz  ;D
Fakt! Masz mnie, teraz to na pewno go nie rozetnę bo mi się go szkoda zrobiło.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 01, 2012, 15:44:14 »

Jezdze na tych cudacznych wydechach 640, fajnie to brzmi i chodzi tez nie najgorzej.
 Ale te tłumiki są juz profesjonalniej pomyslone i wykonane wedle jakichs standardów i wyliczen (normy euro tez na nich w jakims stopniu siedza) i silnik na nich ma swego rodzaju dziure przy 3 tys obrotow po czym jego moc drastycznie wzrasta. I nie jest to ani efekt vape, ani jakichs specyficznych ustawien gaznika a wlasnie tych tlumików. Ale o ich charakterystyce i charakterystyce tego silnika na zwyklych tlumikach wiecej moze powiedziec Kristos.
http://mienki1987.blogspot.com/

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 01, 2012, 16:17:59 »

Daniel,regulacja gaznika i problem tej dziury zniknie,tez tak miałem a na ta chwile jest znaczna poprawa-dokładnie chodzi o obniżenie przepustnicy,aby obroty byly ok 1 tys,nastepnie dostrajasz śruba od mieszanki wolnych,wprawdzie do 3 tys nie bedzie rakieta ale wkreca sie na obroty i nie ma efektu jak by silnik hamował.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 01, 2012, 16:29:36 »

nie wydaje mizsie zeby to byl kwestia gaznika, choc ma on zmienione dysze, na zwyklych wydechach tez sie przejechalem i jednak te banany sa jakies inne....
http://mienki1987.blogspot.com/

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 01, 2012, 16:54:50 »

Pisze o swoich doświadczeniach,nie o teorii,ja swoja ustawialem w ten sposob ze po solidnym rozgrzaniu silnika próbowałem na 2 i 3 biegu jak sie wkreca poniżej 3 tys,i dopóki po odkręcedniu manetki przymulalo to delikatnie obniżalem przepustnice,az doszelem do momentu kiedy silnik zaczął sie powoli wkrecac jednak nie bylo efektu ze hamował,po tej operacji tylko dostrojenie powietrza wolnych obrotow i jest super.

kamel77

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: Września 04, 2012, 22:30:17 »

:) Dyfuzory po rosyjsku
JAWA TS 90r  bydgoszcz

kamel77

• Młodszy Jawer
  • **
JAWA TS 90r  bydgoszcz

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #69 dnia: Września 04, 2012, 22:54:01 »

Zrobiłem na swoich dyfuzorach już prawie 400km więc mogę powiedzieć, że bez przestawiania gaźnika czuć różnicę. Tak jak pisze Mienki silnik niby nie zbiera się tak ochoczo ale po przekroczeniu u mnie 3,5tyś obr. dostaje lekkiego kopa jak przy przyśpieszonym zapłonie, Tigras ma podobne odczucia ale on zamienił gaźnik na ten z TS. Oczywiście w obydwu przypadkach mówimy o żeliwniaku :)
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #70 dnia: Września 05, 2012, 08:36:54 »

Bulo,kiedy film? bo aż mnie kręci żeby posłuchać pracy na Twoich nowych wydechach  ;D

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #71 dnia: Września 05, 2012, 08:50:38 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #72 dnia: Września 05, 2012, 10:19:04 »

No faktycznie tylko namiastka,praca silnika podobna do standardowych wydechów,słychać jak od pewnych obrotów przyrost mocy jest znaczny,jednak ja mam tak na zwykłych wydechach od 638,1,czekam na kolejny film.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #73 dnia: Września 05, 2012, 13:18:17 »

Tak tylko Ty masz amelinowy silnik, lepszy gaźnik i vapno a ja żeliwniaka, stary gaźnik i 6V platynki :)

Maks

• Młodszy Jawer
  • **
  • ĆeskaZbrojovka 350
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 31, 2013, 11:33:26 »

Siema, jako że chcę zrobić nowe wydechy do swojej strzały odkopuję temat , czy ktoś robił i zakładał ten wydech ? jak wrażenia

[size=78%]mam tez pytanie czy kolanko wydechowe zostawić standardowe czy kombinować takie[/size]

Ale z kolei na takie rozszerzalne nie mam projektu  :( ,  to jak POMOŻECIE??
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2013, 11:41:26 wysłana przez Maks »