Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:42:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rozważania na temat wydechu w 2T  (Przeczytany 27198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
Rozważania na temat wydechu w 2T
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 12, 2012, 08:15:57 »

Co do gięcia - wszystko wyjdzie w praniu, jak będzie ciężko powyginać to się dopiero zaczniemy martwić. Gumowe młotki i jazda  ;D

Kolano jawy/wlot w komin ma chyba 41 a nie 36mm-36 ma laga... z tego co pamiętam.

Przecież nie robimy tego na oko, wszystko zmierzone mamy  8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:44:56 wysłana przez holger »
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 12, 2012, 08:42:33 »

Ja trzymam kciuki, obroty mocy max wg mnie trochę za wysokie:5-5,5 tys było by ok,max 6 tys.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 12, 2012, 10:33:03 »

Ja trzymam kciuki, obroty mocy max wg mnie trochę za wysokie:5-5,5 tys było by ok,max 6 tys.
Też tak myślę . Jawa raczej z trudem przekracza 7000-8000 . Z fabryki silniki powinny być zestrojone na 5500 obr/min mocy maksymalnej z tego co wiem . Trzebaby przerabiać do tego kąty otwarcia kanałów w cylindrze na takie obroty , obliczyć układ ssący do tego itp , żeby do gralo na 10'000 obrotków . I modlić się żeby silnik sie nie rozpadł =P
Ja osobiście też celowałbym w obroty 5500-6500 gdybym miał robić wydechy .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:45:47 wysłana przez holger »

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 12, 2012, 11:59:11 »

Ja swoją maszyną nie przekraczam 5 tys. :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:46:19 wysłana przez holger »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Jws

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 12, 2012, 12:26:07 »

Układ korbowo-tłokowy knedla  jak i sam wał jest po prostu zbyt "ociężały" by kręcić tyle obr. Przeciwwagi przewidziane do generowania momentu raczej w dolnych partiach obrotów. Poza tym przy tych rotacjach knedel (o ile dało by się go zgrać) żarłby obiegowe ilości paliwa. A w zasadzie wypluwałby je. Nie wspomnę już o szale jakiego dostawałby alternator/prądnica.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:46:44 wysłana przez holger »

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 12, 2012, 12:53:23 »

Zgoda, 10000obr to dużo za dużo na jawe do codziennego użytku, 7000 też dużo, ale powinno być ok do lecenia autostradą. Można nie przekraczać 5 tyś obr, ale co to za jazda? Jakie dystanse dzienne? Jakie prędkości?
Dalej, wysokie obroty, a ociężałość silnika - jakoś nikt nie spytał czy te silniki będą seryjne czy poprawione coś w nich będzie.
Jws, wypluwały paliwo? Po to właśnie są takie układy wydechowe, żeby tego nie robiły.
Że duże spalanie? No panowie, coś za coś, tanio to jest rowerem.
Ja tam wole popróbować... w końcu do odważnych świat należy 8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:47:05 wysłana przez holger »
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 12, 2012, 13:10:04 »

Przecież aż dziwne było by jakby ktoś nie marudził :D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:47:31 wysłana przez holger »
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 07, 2012, 20:04:58 »

Postanowiłem w tej chwili porwać się ze spalinową dwusuwową motyką na księżyc. Zjawiska rezonansowe do jakich dochodzi w dwusuwie nie jednemu spędzają sen z powiek. Jest to tak trudny temat, że nie wielu tak naprawdę wie o co w nim chodzi a już o dokonywaniu skomplikowanych obliczeń nie wspomnę.

Zacznę od przykładu. Łabaj miał jawę, ja też ale jemu podobały się moje przorobione ścięte pod skosem tłumiki, generalnie skrócone i całkiem ciekawie wyglądające. A że Łabaj nie miał pojęcia co robi, postanowił się ze mną zamienić bo i moje mu się bardziej podobały. Tak też zrobiliśmy tylko na próbę. Założyłem jego seryjne. I co? tak już zostało. On na swojej nie czół różnicy a ja odczułem kolosalną na plus. Motor przy wyższych obrotach szedł jak diabeł. Jego jawa była trochę przerobiona. Kiedyś wspomniana podkładka pod cylindrem wpływająca na czasy otwarcia okien. On taką juz kupił bo za wiele nie wiedział o silnikach. I chodziła mu nie gorzej niż przed zamianą, a zresztą nie wiem, nie wnikałem za mocno, wolałem jednak seryjne tłumiki.

Zawsze słyszałem o tych zjawiskach w wydechu i dolocie ale... jakoś to do mnie nie docierało. Wtedy przekonałem się jak wielkie to wszystko ma znaczenie na moc silnika i jego charakterystykę.

Oczywiście nie musimy niczego przerabiać, seryjnie już tam policzone to wszystko jest. Ale coś mi się wydaje, że przy jakichś przeróbkach zwłaszcza dotyczących faz rozrządu, warto by przeanalizować temat wydechów i dolotów.

Teraz pytanie co Wy wiecie na ten temat? moge jedynie domyślać się jak to działa i przeprowadzać krok po kroku ,,dochodzenie" jak to wszystko działa, od czego zależy, przy jakich obrotach co się dzieje, jak geometria dolotu i wydechu wpływa na to wszystko

Typowanie celem zdobywania nie tylko wiedzy ale i całkowitego zrozumienia tematyki należałoby zacząć od strony wejścia do filtra powietrza. Powietrze jest zasysane przez niewielki otwór, wpada do skrzynki powietrznej, dalej leci przez filtr. Potem zaczyna się najważniejsze. Kanał dolotowy ma daną długość i różne przekroje w zależności od miejsca. Gdzieś tam się rozdziela na dwie części lub nie, zależy od motoru. Najprościej na początek byłoby przeanalizować ten prostrzy układ bez rozdzielenia. Powietrze leci, przelatuje przez zwężkę wenturiego w gaźniku gdzie musi przyspieszyć bo inaczej całe się nie zmieści. Przyspieszając zabiera ze sobą mgłę paliwa bo zwiększenie prędkości zmniejsza ciśnienie i paliwo samo się ,,podnosi" z dyszy. Powietrze z paliwem zwane czyli mieszanka paliwowo powietrzna (nazwijmy to dla uproszczenia mieszanką) gna dalej. Nagle wpada na tłok który akurat zamyka okno dolotowe.zatrzymuje się ale to nie wszystko, jego koledzy czyli mieszanka za nim również są rozpędzeni i dociskają wszystko do zamkniętego tłoka. Mieszanka się spręża i na zasadzie SPRĘŻYNY zaczyna cofać się do gaźnika i dalej w stronę filtra. Mamy już odpowiedź dlaczego w filtrze czasem jest trochę paliwa. I dobrze jeśli mieszanka zdąży wrócić przed otwarciem kanału dolotowego. Ale tak jak napisałem dzieje się tylko przy ściśle określonych obrotach, obciążeniu i pewnie paru innych drobiazgach. Jak to ogarnąć? jak to obliczyć? doświadczalnie? po co liczyć ktoś zapyta. Jak ktoś tak chce zapytać to niech teraz przestanie to czytać.

Potem coś tam się dzieje w silniku, mniejsza o to w tej chwili. Mieszanka po spaleniu musi wydostać się, świeżą mieszanka wypłukuje część spalin, część spalin ze swoją nie zużytą do końca energią zasuwa w stronę kolanka wydechowego, goni go mieszanka i w tym momencie jest tracona, (tu chyba dotarłem do przypadku tłumików sprzedanych dla Łabaja) fala spalin i mieszanki zasuwa w stronę wydechu i albo uderza w przegrodę i część mieszanki wraca z powrotem do cylindra albo... jeśli ktoś wpadł na pomysł nieprzemyślanego tiuningu to uciekasobie i jest tracone bezpowrotnie.

Tak to wszystko rozumiem. Teoria. Do tej teorii brakuje mi wzorów na podstawie których to wszystko można policzyć. Ale same wzory mi nie wystarczą, chcę rozumieć dlaczego coś mnoży się przez coś i dzieli przez tamto. Rozumiecie?

Zdaję sobie sprawy, że w internecie można znaleźć takie wzory ale ja chcem by ktoś to wytłumaczył łopatologicznie. Fajnie by było, gdyby ktoś na jakimś forum tuningowym zadał pytanie o zjawiska falowe, rezonansowe czy jak im tam a tu nagle okazałoby się, że wielu korzysta z linka do Waszej wiedzy, lub dyskusji.

Nie jest to łatwy temat, zdaję sobie z tego sprawę ale wiem, żę wielu chciałoby to w końcu zrozumieć dogłębnie, i ja do takich osób się zaliczam.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2012, 20:10:01 wysłana przez albiNOS »

Pietras

• Jawer Weteran
Odp: Rozważania na temat wydechu w 2T
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 07, 2012, 20:49:58 »

...powietrze z paliwem zwane czyli mieszanka paliwowo powietrzna (nazwijmy to dla uproszczenia mieszanką) gna dalej. Nagle wpada na tłok który akurat zamyka okno dolotowe.zatrzymuje się ale to nie wszystko, jego koledzy czyli mieszanka za nim również są rozpędzeni i dociskają wszystko do zamkniętego tłoka. Mieszanka się spręża i na zasadzie SPRĘŻYNY zaczyna cofać się do gaźnika i dalej w stronę filtra..

No i wreszcie wiemy jak działa silnik. Tylko jaki obieg kolego opisujesz? Bo jakoś się pogubiłem. Albo opuściłeś przepłukiwanie.
Ogólnie temat ambitny ale nie czysto teoretyczny i ciężki do przeanalizowania. Przepływy turbulentne zawsze były i będą dużą niewiadomą. Można by pokusić się o analizę w Catia tylko to trochę roboty jest.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 07, 2012, 20:56:16 »

Siedział ktoś z was trochę przy simsonkach? Na forach jest dużo ludzi, którzy robią tłumiki o specjalnie dobranym kształcie do pojemności, faz rozrządu i obrotów na którym chcemy mieć tzw REZO (czyt. pierdolnięcie). Taki wydech można obliczyć za pomocą programu Exchaust Calculator
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 07, 2012, 20:58:21 »

Dla uproszczenia pominąłem przepłukiwanie. Oczywiście mówię o silnikach dwusuwowych choć wiem, że w czterosuwie nawet z turbosprężarką też te zagadkowe zjawiska występują. Kiedyś widziałem wzór do wyliczeń wydechów i była tam zmienna pod tytułem ,,obroty przy których zamierzamy uzyskać największą moc" to mnie zaintrygowało. Mniej więcej wiem o co tu chodzi ale... jak to wszystko wyliczyć. Jest konkretny program komputerowy do tego? pewnie jest.

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 07, 2012, 20:59:34 »

Ok, dobrze wiedzieć o programach, może ktoś jednak wie jak to zrobić ręcznie, chodzi mi o zrozumienie zjawiska.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 07, 2012, 21:06:28 »

No musisz uwzględnić wszystko co się da, czyli średnicę kolanka, prędkość z jaką spaliny wylatują z cylindra na danych obrotach, ich ilość, długość kolanka i tak dobrać wszystko, żeby na danych obrotach spaliny "odbijały się", wpadały spowrotem do kanału wydechowego i blokowały wypływ świeżej mieszanki z cylindra w tłumik, gdy tłok odsłania kanały płuczące i wydechowy, wtedy praktycznie cała mieszanka zostaje zużyta na napędzanie silnika, bez straty części niespalonej mieszanki, która podczas cyklu pracy wylatuje do wydechu.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 07, 2012, 21:21:01 »

Tu jest już coś o tym:
http://www.jawacz.pl/modyfikacje-usprawnienia/dyfuzor-jawa-638/
jest tam też link do forum, na którym były takie cuda robione. Jak dobrze poszukacie w literaturze to znajdziecie artykuły Sałka czy Kordzińskiego i tam są wzory do obliczeń, dodam tylko od siebie, że całe liczenie jest tylko na początek. Nie jest to na tyle poznane by działało na samych obliczeniach. Po wykonaniu wydechu trzeba regulować jego długością dla zadowalających efektów ;)

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 07, 2012, 21:28:41 »

U mnie w mieście jest gość, który robi wydechy do 2T na zamówienie.
Ostatnio mi koleś pokazywał kilka prac. Facet używa właśnie między innymi Exhaust Calculator.
    Status GG

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 08, 2012, 08:48:08 »

W simsonach dużo osób takie coś monutje, sam kiedyś miałem przerabiany cylinder i tłumik spawany pod pojemnosc z rozszerzającym się kolankiem. Wtedy cena tłumika do simson 85ccm z rozszerzającym się kolankiem wynosiła ok. 220zł, możliwe, że teraz taniej jest.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 08, 2012, 09:08:53 »

Pamiętam jak kiedyś kumpel miał NSR 125 to ona miała elektronicznie sterowane okno wydechowe, ale wtedy byłem na poziomie komarków i nie zagłębiałem się w to.

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 08, 2012, 11:37:25 »

Tak, mam nsr i jest tam moduł zaworu wydechowego który wraz z obrotami podnosi łopatki zaworu wydechowego i tym samym górna krawędź okna jest coraz wyżej i wykręcą wyższe obroty.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 08, 2012, 14:45:02 »

Tak, mam nsr i jest tam moduł zaworu wydechowego który wraz z obrotami podnosi łopatki zaworu wydechowego i tym samym górna krawędź okna jest coraz wyżej i wykręcą wyższe obroty.
To samo jest w krossowej yamaszcze Yz 250 2t. Nie dawno temu u kolegi naprawiałem ten zawór bo był otwarty. Tam było sterowanie mechaniczne. Zauważyłem że przed tym jak włożyłem do niego paluchy to motor jak mu się dało full kitę i spuściło całkiem to wolniej spadał z obrotów niż po moich zabawach z nim. Po tych remontach też był jurniejszy ;)
Nie spodziewałem się że w 2T spotkam zawór wydechowy ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

molodance

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 15, 2012, 18:03:20 »

Witam !

Dzisiaj chciałem się podzielić następnym etapem budowy motocykla. Na zamówienie zostały wykonane nowe tłumiki, które zostały zamontowane.

Chciałbym poznać wasze opinie ...

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 15, 2012, 18:06:45 »

Jeśli chodzi o wygląd to całkiem fajne o ile to ma wyglądać a nie jeździć ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:10:55 wysłana przez holger »

wojlic

• jestem stary niedołężny, ale motór mam potężny
  • Świeżak
  • *
  • Dżalabada 634-7+velorex 562,1150GS i jakiś Piaggio
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 15, 2012, 18:30:09 »

Nie boisz sie zmiany charakterystyki silnika?

« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:11:17 wysłana przez holger »

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 15, 2012, 19:11:10 »

jaki typ tego motocykla będzie?? bo wydechy a'la chopper, a mają komory rozprężeniowe?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:12:02 wysłana przez holger »
    Status GG
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 15, 2012, 20:35:35 »

Kolega jak wyżej dokładnie to opisał. Ja się boleśnie przekonałem o efekcie swojej niewiedzy gdy poupier...łem tłumiki. Głos fajny i wygląd ale co z tego jak powyżej 4 tyś to nie rozpędzało się. Zawsze myślałem, że to o wydechach dwutaktów jest jedynie pierd...niem osób nie mających pojęcia o temacie. W większości było to pierd...nie osób nie mających pojęcia w temacie ale... niestety, nie mających pojęcia w temacie ale... mających rację.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:13:39 wysłana przez holger »

molodance

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:25:07 »

tłumiki zostały wykonane pod pojemność jednego cylindra czyli 175ccm
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 08:13:56 wysłana przez holger »