Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 06:46:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Praca za granicą.  (Przeczytany 2726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
Praca za granicą.
« dnia: Lutego 23, 2012, 11:27:53 »

Siema. Czy ktoś z Was wyjeżdżał do pracy za granicę i mógłby coś na ten temat powiedzieć??
Chodzi mi głównie o wyjazd za pośrednictwem biura jakich w Polsce jest wiele.

korczi

• Jawer Weteran
Odp: Praca za granicą.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2012, 12:08:09 »

Mogę ci powiedzieć jak jest z pracą w Austrii ponieważ regularnie tam wyjeżdżam od kilku lat w wakacje. Ale nie poprzez pośrednika także tu nie pomogę. Jakbyś chciał się czegoś szczegółowo dowiedzieć jak to jest w tym kraju z formalnościami itd. wal na pw.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2012, 12:23:26 »

Konkretniej to zapisałem się z kolegą do biura na wyjazd do Holandii na 2 miesiące. Praca w ogrodictwie. Problem w tym, że jak by nie liczyć to kokosy z tego nie wychodzą.
Otóż:
-płaca ok. 6€/h z czego potrącają około 2.5€ na mieszkanie i ubezpieczenie,
-wyżywienie we własnym zakresie,
-transport tam i z powrotem własny(przewoźnik z którym współpracują 300zł w jedną stronę)
-dojazd do pracy(na miejscu) samochód, rower lub na piechotę. Jeśli mniej niż 10km to rower(przy tej pogodzie jakoś mi się to nie uśmiecha)
-na papierze 40h tygodniowo gwarantowane(ale tylko na papierze)

Czytałem tym biurze na innych forach. Jedni twierdzą, że wszystko super, inni że obóz pracy.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2012, 12:27:15 »

Powiem ci jak ja zarabiałem i jak to wszystko wychodzi w Wiedniu. Praca jako pomocnik w firmie kładącej płytki (glazura, terakota). Trochę się trzeba znać- fugi i te sprawy ale bez przesady. Płaca 8euro na godzinkę do ręki no i mieszkanie wyżywienie twoja brocha. Dodatkowo możliwość pracy nadgodzin 2x płatne czyli 16 na godzinkę- soboty i niedziele. Ja mam o tyle komfortowo, że moja mama tam mieszka i sobie u niej siedzę i tak na prawdę nic mnie nie kosztuje, jedynie bilety 14 euro na tydzień. Jakbyś chciał pokój wynająć to ok 200-300 euro miesięcznie.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'