Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:14:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Przerywacz i masa  (Przeczytany 5804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Laskos

• Gość
Przerywacz i masa
« dnia: Stycznia 28, 2012, 00:41:19 »

Witam 8)  Przepraszam z góry za to co teraz powiem, ale... chodzi o Simsona. Mimo że pytałem na fachowym forum pełnym znaffcuf, nie uzyskałem odpowiedzi, wolę więc spytać wyjadaczy w temacie. Problem jest tego typu:

prycha, strzela w wydech, na obroty się nie wkręca. Na pierwszy rzut oka kondensator, ale nie podejrzewam żebym wszystkie cztery kondensatory miał padnięte(tym bardziej, że na dwóch z nich odpalał i jeździł), tym bardziej że wszystko jest podpięte jak należy, a silnik masę dostaje.

Zabawa omomierzem dała tyle, że przy połączeniu wejścia na przerywacz z kondensatora, z obudową przerywacza, wykazało że kontakt jest. Więc tak, jakby przywierał do masy. Kabel z przerywacza w jednym punkcie połączony na stacyjce z masowym.

Konkretnie wygląda to tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/przxi.jpg/

Już mnie trochę wnerwia ten trep i delikatnie rzecz biorąc się pogubiłem, więc pytanie jest takie: czy między wejściem z kondensatora, a obudową przerywacza powinny mieć między sobą przejście, czy może to być przyczyną masowania całego układu, i w efekcie tym że nie mogę go wyregulować?

Warto byłoby go jak najszybciej odpalić, póki jest mróz ^^ Więc jeśli będzie opcja na w miarę szybką i fachową pomoc, to będę wdzięczny ;)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
Odp: Przerywacz i masa
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2012, 00:52:41 »

Sprawdź kondensator czy nie jest zwarty. Miejsca, które wskazałeś na zdjęciu muszą być odizolowane. Jeśli by były zwarte silnik nawet by nie pierdnął. Stawiam na kondensator lub cewkę. Ewentualnie przebicia w instalacji.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2012, 01:04:30 »

Eh tam powinno być zwarcie i nie powinno go być.
Jak podczas pomiaru platinki są zwarte to przejście będzie.
Jak podczas pomiaru platynki nie są zwarte to przejścia nie może być.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

jawa3398

• Jawer
  • JAWA 350 638.0
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2012, 02:58:26 »

O Niemiecka maszyna odmówiła posłuszeństwa.  ;D A zaplon masz dobrze ustawiony (2mm przed GMP)? Zapodaj jakies zdjecia calego aparatu zaplonowego i krzywke magneta.

Laskos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2012, 11:07:55 »

O Niemiecka maszyna odmówiła posłuszeństwa.  ;D 
Jakie to dziwne, prawda? :D
Krzywka jest na magnecie w tym trepie.

Kondensator zwarty jest, ale dopiero wtedy kiedy założony jest przerywacz i kable są podpięte. Dlatego właśnie obstawiam niestety przerywacz. Zapłonu jak nie ustawię, to dzieją się takie hece. Cewka też powinna być w porządku, bo nie jest to pierwszy raz, kiedy on się tak zachowuje. Tym bardziej, że na dwóch cewkach jest powtórka z rozrywki.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:42:00 »

Jeśli masz wszystko podłączone cewkę i  kodnensator do przerywacza to sprawdzając obwód multimetrem będzie on wykazywał obieg(trąbił jeśli masz buzzer) a to dlatego, iż jeden koniec cewki masz wpięty do przerywacza a drugi koniec do masy, a cewka ma tak małą rezystancję, że multimetr wykazuje zwarcie. Sprawdzaj wszystko osobno.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2012, 14:56:41 »

ja bym zrobił tak jak kolega wyżej napisał odpią cewke odpią kondensato sprawdził wszystko osobno łacznie z zasilaniem cewki a jeżeli by to nie dało rezultatu (było by wszystko w porządku) to bym zajżał do gaźnika też daje podobne efekty przynajmniej w mojej czesławie motor kicha prycha nie ma mocy. jaki zapłon masz w tym simsonie bateryjny? czy w tym sprzecie jest zwykłe koło magnetyczne wirujące wokuł cewek jak w romecie?
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2012, 15:57:53 »

Tak jak Laszlo napisał,jak jest zwarty przerywacz to przejście jest a jak otwarty to nier ma.W stacyjce jest pzycja że jak przekrecisz to zwiera z masa i gasisz.Pomierz cewke i sprawdź czy ten kabel co idzie do stacyjki nie jest przetarty albo coś takiego.przyjrzyj się czy ta sprężynka przerywacza nie dotyka sworznia w jakiś sposób,jeśli to jest taki przerywacz jak na zdjęciu to raczej nie możliwe
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Laskos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2012, 21:54:26 »

Rozgryzłem kondensator, faktycznie obieg był przez cały czas. Na kondensatorze z Rometa nagle obieg zaczął znikać. Teraz dla odmiany ta (nie)zawodna technologia zgubiła iskrę, może dlatego że "poprawiłem" sobie luty na kablach -.- Cóż, na razie dzięki za pomoc. Jak znajdę trochę samozaparcia to będę próbował bawić się z nim dalej. W razie czego, będę jeszcze spamować tutaj.