Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:14:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Szlifowanie podkładu/lakieru.  (Przeczytany 21901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tigras

• Starszy Jawer
Odp: Szlifowanie podkładu/lakieru.
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 28, 2012, 22:48:34 »

Wash primera jak i wypełniający mam Duxona już kupione. Zobaczymy co wyjdzie z tego.

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:07:14 »

Przepraszam Tigras że ci się wpierdzielę w wątek ale mam pytanie odnośnie właśnie szlifowania i nie widzę potrzeby zakładania nowego wątku. Chodzi mi o to czy poszczególne warstwy lakieru też matować? Chce pomalować jawę jak najlepiej i jakoś nikt mi na to pytanie nie odpowiedział, wiem że stary lakier muszę zmatowić (już to zrobiłem) pierdyknę to podkładem epoksydowym i czy przed każdą kolejną warstwą też matowić? już jak podkładem pomaluję i przed akrylem to zmatowić muszę raczej (choc też pewien nie jestem) ale poszczególnych warstw akrylu już nie? nie chcę zwyczajnie zęby mi lakier odpadł po 2 latach a jakoś że forum jest do pytania to was pytam, za odpowiedź szczerze dziękuję każdemu.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:28:55 »

Ja osobiście lakier akrylowy nanosiłem po 2 warstwy ale zanim przeschły więc o matowieniu mowy nie było. Jedynie sam podkład zacierałem by był "gładki". Co do Bazy i bezbarwnego, tak samo, bez matowienia, bo bezbarwny musisz nanieść zanim baza się zeschnie.

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 09, 2012, 23:42:59 »

Jest jeszcze inna sprawa, zdzierać stary lakier do gołego czy wystarczy zmatowić stary lakier? (w niektórych miejscach przetarłem do blachy 8) 
edit.
na podkładzie pisze odczekać 5-10 minut, to znaczy że po 5-10 minutach nakładać 2 warstwę :( ?
bo niżej czas schnięcia 12 godzin ;D
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 00:16:26 wysłana przez Motórzysta »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 10, 2012, 01:42:35 »

narzuć sobie podkład ile warstw chcesz ale 2 starczą, i nie martw sie zaciekami. To matowisz zacieki 400 i później 2000 a reszte 2000
I później walisz baze i klas az wyschnie baza proste jak budowa cepa
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 10, 2012, 17:55:07 »

E... podkład jak zatrzesz 400 to styknie. Ewentualnie 600 to już bedzie za dobrze. Zacierałem na swojej 320ką i też wyszło ładnie. 5-10 min to chyba między warstwami będzie. 2 wystarczą w zupełności. Bezbarwny walisz zanim baza się przesuszy a nie gdy wyschnie. Dziwny jakiś ten podkład masz. Robiłem na podkładach Duponta to po około godzinie go już można zacierać.

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 10, 2012, 23:30:56 »

nie mam lakieru baza i klar tylko akryl ;) nie malowałem tym lakierem to nie powiem po jakim czasie można zacierać ;)  czekam aż będzie cieplej i wtedy pomaluję całość i zacznę składać a jako efekt dam foto tu na forum :)

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 11, 2012, 10:13:20 »

No  to akrylu między warstwami z tego co wiem się nie zaciera ;] Poszukaj na http://lakierowanko.info/ powinno być to co Cię interesuje.

Domin0

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 11, 2012, 10:38:15 »

narzuć sobie podkład ile warstw chcesz ale 2 starczą, i nie martw sie zaciekami. To matowisz zacieki 400 i później 2000 a reszte 2000
I później walisz baze i klas az wyschnie baza proste jak budowa cepa

Jakie 2000 jakie 2000 człowieku oszalałeś?

Ogółnie staramy sie pracować bezzaciekowo... zacieki należy zeszlifować ponownie do gołej blachy i ponownie psiknąć w ich miejscu podkładem...

Pod podkład zacieramy oscylacyjnie szlifierą p120 a ręcznie p180 nie inaczej musi być to zrobione z idealną dokładnością...

Jeśli uprzednio piaskowaliśmy element używamy szpachli natryskowej

Podkład zacieramy idealnie papierem p600 wodnym.
o Ile poprzednie kroki wykonaliśmy z dokskonałą dokładnością nie powinny po tym kroku zostać jakiekolwiek rysy które później będzie widać na lakierze.

Lakierowanie to już wyższa szkoła jazdy gdy nie mamy w domu lakierni

Rozkładasz sie na stelażu zraszasz trawe i jedziesz z koksem.
Mieszasz Lakier, rozpuszczalnik i utwardzacz w idealnych proporcjach<są do tego specjalne kubki dostępne w sklepach z lakierami samochodowymi>.

Po czym nakładasz pierwszą warstwe, czekasz około 10-15minut po czym nakładasz 2 gą warstwe.

Zacieki to standard przy takim lakierowaniu :P
Nieraz jak cały dzien nie zawiał ani razu wiatr to w połowie roboty musiało sie solidnie rozwiać...

Pozbywanie sie zacieków to wyższa szkoła jazdy i zazwyczaj kończy sie to zniszczeniem lakieru.
Potrzebny jest już koniecznie klocek szlifierski i żyletka do golenia :D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Rasierklinge.jpg/220px-Rasierklinge.jpg

Czekasz około 2-3tygodnie od niepomyślnego lakierowania z zaciekami i dopiero wtedy możesz próbować swoich sił w ich niwelacji na lakierze akrylowym...

Obcinasz zaciek żyletką, Papier na klocku p800, p1500, p2000 po czym polerka mechaniczna...

Trzeba jednak uważać bo bardzo często przeciera sie lakier obok zacieku i dlatego nie jest to takie proste... wręcz prościej jest od nowa zatrzeć cały element i polakierować do skutku :]

Pozdro!!!

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 11, 2012, 14:09:33 »

na podwórku nie mam zamiaru malować, mam piwnicę że 5 jaw się zmieści porozwieszanych na haczykach (chodzi o rozebrane elementy) wszystko już pozacierałem i właśnie papierem 120 i szlifierką oscylacyjną (tzw. myszką) no to teraz czekam aż będzie cieplej, powieszam wszystko na haczyki, odtłuszcze benzyną ekstrakcyjną, 2 warstwy podkładu no i kolor też 2 warstwy po uprzednim zaschnięciu i zmatowieniu podkładu. Nowiutki lakierek po 2 tygodniach potraktuję szmatką i tempo, naklejeczki, silniczek kabelki śrubeczki p**deczki i jawa hula i szykuję się na zlot, dobra wielkie dziękuję wszystkim i miłego dnia ;)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 11, 2012, 14:13:19 »

Nie będziesz ojca uczył dzieci robić. Nie jedno auto przygotowywałem do malowania. Jak chcesz to i możesz sobie 60 matowić.
60,80 Szpachla 120,180
400-2000 podkład Wole zacieki przelecieć 400 i później już zależnie od stanu 1500-2000 pod lakier
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 11, 2012, 14:24:35 »

Podkład to dobrze jest szlifować 400, 800 i 1500 na koniec. Są różne szkoły, każdy inaczej robi ale podstawą jest to żeby dobrze szpachlę doczyścić. Nawet najlepszy lakiernik nic nie poradzi przy malowaniu jak się spier***i przygotowanie. Najgorsze jest to że po szpachlowaniu i podkładowaniu wygląda zajebiście ale jak się już położy baze/akryl to wtedy wszystkie niedociągnięcia i gówniane przygotowanie wychodzi. Wtedy już nie ma ratunku. Tak że nie śpieszyć się, docierać aż łapy się będą ciągły jak u małpy (po ziemi :P ) a powinno być gites ;D .
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:41:29 »

Mieszasz Lakier, rozpuszczalnik i utwardzacz w idealnych proporcjach<są do tego specjalne kubki dostępne w sklepach z lakierami samochodowymi>.

Jak ja kupowałem ostatnio w sklepie akryl na Simsona to sprzedawczyni mi podała ile waży 100ml lakieru, rozcieńczalnika i utwardzacza i dobierałem proporcje na wagę, bo powiedziała mi że te kubki oszukują.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 24, 2012, 22:59:40 »

Nie będziesz ojca uczył dzieci robić. Nie jedno auto przygotowywałem do malowania. Jak chcesz to i możesz sobie 60 matowić.
60,80 Szpachla 120,180
400-2000 podkład Wole zacieki przelecieć 400 i później już zależnie od stanu 1500-2000 pod lakier

papierem 2000 podkład jedziedz?pierwsze słysze żeby ktoś tak robił 2000 to się polerke robi ;D

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 25, 2012, 21:04:03 »

Jeśli przychodzi np nowy błotnik w podkładzie. To tak. parę razy 2000 tak raz kolo razu i do malowania
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 25, 2012, 21:43:09 »

To tak. parę razy 2000 tak raz kolo razu i do malowania
Dobry żart  ;D