Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:20:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Co kupić jawe czy mz  (Przeczytany 12496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacekk

• Gość
Co kupić jawe czy mz
« dnia: Grudnia 17, 2005, 18:19:15 »

Cześć wszystkim.
Mam zamiar sobie kupić motor że niemam dużo kasy i prawka to postanowiłem nabyć  jawę lub mz. Tylko teraz mam problem co kupić MZ czy JAWę. Nieznam się zbytnio na motorach dlatego napiszcie mi proszę co kupić z uzasadnieniem> A i jeszcze  jaki motor jest lepszy, do jakiego moto są droższe części ??

NEMO491

• Gość
Odp: Co kupić jawe czy mz
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2005, 18:47:59 »

Czy kupisz jawe , czy mz, to tylko od Ciebie zalezy.Sam musisz stwierdzic na ktorym moto bedzie Ci dobrze smigac.Skorzystaj z moto kolegow, pojezdzij nimi, bedziesz mial wtedy wyrobisz sobie swoje zdanie na ten temat.
Czesci do tych moto sa prawie w tych samych cenach-tak mysle.
Milego smigania.Pozdro.

NEMO491

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2005, 18:49:21 »

Jakosc tych motocykli jest prawie jednakowa.

luki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 17, 2005, 18:58:37 »

Ja bym Ci proponował kupno JAWY. JAką chciałbyś kupić MZ - 150, 250 a może 125 o ile taką napotkasz). Jawa ma 2 cylindy, jest ładniejsza od MZ, jest lapsza i co by tam jeszcze niebyło. A chyba jedynym jak dla mnie minusem u jawy jest to że gdy,np. robisz remont to musisz kupywać części podwujnie,np.2 gary, 2 tłoki, 2 cewki itd. JA bym Ci proponował kupno jawy ale jak napisał kolega wyżej wszystko zależy od Ciebie co sobie kupisz

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 17, 2005, 21:05:46 »

Napiszę ci, co mnie skłoniło do nabycia jawy:

1. Jawa bardziej mi się podoba :D
2. Ja szukałem motocykla, który nadawałby się do dalszej turystyki, a jawa w tym względzie jest nieco lepsza:
  a. ma dwa cylindry, przez co nieco lepiej radzi sobie w trasie, zwłaszcza z obciążeniem
  b. większa moc
  c. dłuższa kanapa (choć jeszcze etz 250 ma podobną, to jednak mi na jawie jest wygodniej)
3. Tañsza w zakupie niż MZ
4. Bardziej podoba mi się brzmienie silnika :D

Natomiast MZ lepsza jest gdy chodzi o:

1. Zwrotność - jest lżejsza i bardziej zwrotna, świetna na miasto, choć niektórzy narzekają, że jednak przód jest ciut za lekki
2. w ETZ z reguły jest hamulec tarczowy
3. Jak to mawiają - jeden cylinder - jeden wydatek :) - w jawie podwójnie
4. Niektórym bardziej się podoba :) niż Jawa

To tak po krótce.

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 17, 2005, 23:29:56 »

TAk już "Witowski" pisał mi że podwujnie trzeba płacić, to że jest tañsza jawa też wiem ale gdy kupjuę jawe za np. 700 zł to czy zamknę się w 1000zł z przerejestrowaniem i takimi tam, czy będę musiał jeszcze coś dokładać bądz mi coś się jeszcze ostanie. A to że mz ma tarczówe to niejest dla mnie żaden argument, jak jest bębnowy to mi wystarczy chyba że niema wcale ale to inna bajka.A czy jak kupie za 700zł to czy przerejestrowanie bo przeglądu chyba nietrzeba ile mnie może wynieśc tak z 200zł czy więcej

ptak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 18, 2005, 11:47:54 »

To jeszcze ja dorzuce cos od siebie. Tak naprawde nie mam zadnego porownania bo od zawsze mam jawe, a na mz nigdy nawet nie siedzialem. A z jakiego prozaicznego powodu kupujac, wybralem wlasnie TSke?

MZ 251 obok Jawy wyglada po prostu jak motorower (MZ 250 jest dla mnie brzydka, wiec tu nawet nie ma o czym mowic), jak na motocykl za 1000 zl Jawa ze swoimi gabarytami i dwoma wydechami budzi znacznie wiekszy respekt na drodze :)

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2005, 13:35:28 »

ja tez sie wypowiem na ten temat.Mialem na poczatku jawe pozniej przesiadlem sie na Mz a teraz znowu mam jawe:P Pierwsza ajwa ciagle mi sie psula i ciagle przy niej grzebalem az stracilem sily.Pozniej przejechalem sie raz na Mz 251 od kumpla i stwierdzilem ze musze go miec.Mz nigdy mi sie nie zepsula przez caly okres uzytkowania mialem raz problem z pompa chamulcowa ktora przepuszczala plyn.Poza tym lalem i jezdzilem.Ale i tak dostawalem szoku bo ten motor kompletnie sie nie nadawala do dlugich tras.Przzy predkosi powyzej 110 km\h silnik umiera po pewnym czasie a bynajmniej daje takie wrazenie ze wyzionie korbe bokiem:P jak jezdzilem nia w dni gdy mocno wialo trzeba bylo non stop redukowac biegi i wkrecac ja znowu zeby jakos jechala(moze to wada za niskiej wagi walu i momentu obrotowego) I nie wierz ze spalanie w Mz jest nizsze niz w jawie-jest takie samo.Traz mam jawe niestety zaniedbana przez poprzedniego wlasciciela-troche pracy w nia wlozylem ale juz widze efekty i jest coraz bardziej bezawaryjna.Teraz nie zamienil bym jej juz nigdy na mz a niz na nic innego w podobnej cenie.

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 18, 2005, 16:29:04 »

NIe no mi też niepodoba się MZ 250 lub 251. Ja bym kupił MZ 150 albo JAWE.Spalanie takie same jest to i pewnie tak samo jeżdzą, ale która ma silniejszy silnik, lepszy, który motor jedzie szybciej?? tzn. Jakie są prędkości max jednego jak i drugiego motoru

NEMO491

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 18, 2005, 17:09:15 »

Czytalem wasze posty i wychodzi na to ,ze jawa jest ok a mz to jest be.Jak wajdziecie na strony Mz to stwierdzicie, ze tam jest podobny temat-tylko odpowiedzi z drugiej strony "kija"
Moral jest taki-kazda pliszka swoj ogonek chwali.
Jacekk-MZ 150 ma tylko chyba 12 KM-to za malo na turystyka.(choc sa tacy ,ktorzy taka podrozuja).
Moce jaw i mz sa podobne ,i szybkosci max tez.
Do turystyki nadaja sie oba motorki(wystarczy poszukac w necie)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2005, 17:11:02 wysłana przez nemo491 »

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 18, 2005, 17:32:11 »

ale tak dokładniej jak by ktoś mógł napisać ile pojedzie MZ a ile JAWA. Jak to możliwe że mz 250 ma takie same osiągi jak jawa 350 przecierz jawa przewyzsza mz o 100cm3 to jak to możliwe a i jeszcze jawka ma 2 cylindry a mz tylko 1

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 18, 2005, 18:12:50 »

Temat rywalizacji Jawy i Mz ciągnie się już od bardzo dawna.Kiedyś Mz była droższa  w zakupie od Jawy i dlatego Mz -towcy uważali sie za lepszych.Jawy 350 nie można porównać do Mz 150 ,raczej do 250 lub 251 .Jawa powinna polecieć gdzieś ok 130 km/h  Mz 250 i 251 też koło tego .Niestety 150 z racji o wiele słabszego silnika zostaje w tyle.Silnik Mz różni  sie od Jawy charakterystyką.Jawa ma silnik o dłuższym skoku tłoka w stosunku do jego śrewdnicy i dlatego ma teoretycznie słabsze przyspieszenie .Mz odwrotnie krótki skok większa średnica teoretycznie lepszy kop .Wydług danych fabrycznych Jawa ma lepsze przyspieszenie do 100 ale Mz ma lepsze do 80 km.Są to nieznaczne róznice,a który motor przyspieszy lepiej w dużej mierze zależy od kierującego.O tym jakie to są motocykle i jakimi dysponują osiągami świadzczy prawie takie samo zużycie paliwa,a w bajki o dużo mniejszym zużyciu benzyny przez Mz nie wierz.Ceny części i ich żywotność są porównywalne.     Musisz się zdecydowac do czego będziesz bardziej potrzebował tego motocykla ,czy do krótkich wyskoków(Mz) czy też w dłuższe trasy(Jawa).No i pozostaje sprawa wyglądu ,ale na ten temat nie możemy przecież dyskutować.     JA BYM I TAK WYBRA£ JAWę ;)

luki

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 18, 2005, 20:33:25 »

JA BYM WZI¡ JAWę

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 18, 2005, 20:45:15 »

Napewno nieje¼dził bym w długie trasy, napewno bym niekatował motorka tak na dobrą sprawę to zabardzo niemiał bym gdzie je¼dzić mz jak i jawą ponieważ niechciał bym aby panowie policjañci mnie złapali, tak naprawdę je¼dził bym bardzo blisko swojego miejsca zamieszkania. Tak mi się wydaje, że chyba wybiorę jawę. A i jeszcze jawa niepoleci 150 km/h?? z tego co piszecie to tak wnioskuję.Aha no i najważniejsza sprawa JAK SIę JE¬DZI NA JAWIE (chodzi mi tu jak nią kierować co po czym zrobić, kiedy bieg żucić itd. bo jeszcze nigdy nieje¼dziłlem sam motorem (niedziwcie mi się ):)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 19, 2005, 07:42:37 »

Nieśmiertelny temat powraca... ile to już było o tym choćby na riders.pl (dla zainteresowanych polecam archiwum)

Ja powiem tylko (przychylając sie do powyższych opini poniekąd) każdy swój ogonek chwali to fakt... ale Mz - bardziej mi się z wiochą kojarzy... tylko to takie subiektywne moje zdanie. Fakty są dwa:
Je¼dziłem i na jednym i na drugim (międzyinnemi) i powiem tyle: Jawą choćby na koniec świata moge pojechać a na MZ już po pół godzinie mnie dupa boli.
I po drugie, dla mnie najwazniejsze: większość jeżdżących na MZ to wioskowe gówniarstwo (poza kilkoma wyjątkami) - takie smarki nastoletnie - to oni piszą na portalach wychwalając MZ - tyle, że to stąd, że na niczym innym nie siedzieli, albo dalej niż wokół stodoły nie je¼dzili. Natomiast na Jawie wiecej turystów spotkać można i ludzi w rozsądniejszym wieku (oczywiście to nie reguła) ale tak, jak raczej z mz się szybko wyrasta, tak Jawa często toważyszy swemu właścicielowi baaardzo długo (nawet gdy kolejny motocykl się w rodzinie pojawi) i to tyle jak dla mnie.
Co wybierzesz - to twoje - nie będzie znaczyć,że do którejś z tych szufladek przezemnie opisanych się kwalifikujesz, ale rozważ wcześniej za i przeciw... i jeszcze jedno: niewiele wiesz o motocyklach? - to może najpierw czegoś się dowiesz zanim kupisz i zaczniesz je¼dzić? - od czego masz książki, gazety czy internet? - nie ma nic gorszego jak dyletanctwo.

Pozdrawiam!

Naprawdę nie liczy się na czym je¼dzisz, ale to co sobą reprezentujesz.

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 19, 2005, 17:57:50 »

chyba każdu chociaż raz w życiu katował motor (o ile go ma).JA niejestem z takich co niszczą motory. A i ja mniej lub więcej znam się na motorach tylko akurat nie na jawie ts 350. NIewiem np. ile wynosi max prędkość, jak bym miał jechać oglądać motor wiem na co patrzyć żeby koleś mnie nie wyrolował niewiem tylko jakna niej je¼dzić?? mógł by ktoś napisać

NEMO491

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 19, 2005, 18:16:21 »

Z taka opinia zgadzam sie ( nie w 100%)
Znam ludkow ,ktorzy na MZ tez sporo smigali turystycznie.
Panie Jacekk-piszesz czy jawa osiaga 150 km/h?!
TY zastanow sie do czego ma sluzyc Tobie ten motor,a potem kup taki ktory Ci pasuje.Z jawy czy mz nie zrobisz sciga!Do swirowania tez ich szkoda.Ich konstrukcja bardziej sluzy do turystyki niz innych dziwactw.
Z szacuneczkiem panie Jacekk.

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 19, 2005, 18:36:03 »

Pytam się z ciekawości bo jak przeglądam allegro to piszą, że MZ jedzie spokojnie 140/h no to sobie myśle tak: jak mz ma 250cm3, a jawa 350cm3 to powinna pójść z 150/h albo tak naprawdę to bujda.Ale jak mój kolega jechał na SHL-ce 175  sto na godzinę to jawa powinna póść z 150 tak sądzę(napisze ktoś w kącu jak się je¼dzi czy nie)

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 19, 2005, 19:31:30 »

Jawa fajnym motorem jest i tyle. Ktoś inny powie to samo o MZ. Jak kupowałem moto to koleś od którego je brałem miał i MZ i Jawę- za podobne pieniądze. Sprawa była kótka. Mocny silnik do turystyki i żeby w górach pociągnął, od i tyle. Mzetka może ma i kopa, ale na trasie padlina i noga od biegów boli jak cholera:) bo trzeba tylko redukcja i gaz i tak na zmianę jak tylko jakieś wzniesienie jest  >:(
Jedno jest pewne jawa jest trochę bardziej upierdliwa jak MZeta i trzeba w nią troche czasu i kasy wsadzić, żeby zaczeła je¼dzić (jest bardzo czuła na wszystkie niesprawności). ale dobrze zrobiona, po prostu miodzio.
No i jeszcze jedno. Jawa jest ciężka i nie zamiata nią po całej drodze tak jak mzetą :):):)

A teraz taka drobna uwaga do pana Jackka.
Piszesz że się znasz na motocyklach a zadajesz pytania jakbyś motora na oczy nie widział. Jak sie je¼dzi ?? Normalnie :) sprzęgło, wbijasz jedynke, puszczasz sprzęglo dodajesz gazu, rozpędzasz się, zmieniasz bieg, a jak się chcesz zatrzymać to hamujesz i się modlisz żeby jakoś to hamowało ;) A prędkość max to nie najważnieszy parametr motoru. I co z tego że poleci 150 (z ory i z wiatrem) i tak dlłużej tak nie pojedziesz  bo się ten biedny silniczek rozleci  :'(
O szczególach na które zwracać uwagę przy zakupie już pisaliśmy na forum, więc poszukaj :)
A tak na marginesie je¼dziłeś ty na czymkolwiek?? Bo jawa to nie sprzęt dla całkowitych nowicjuszy- z racji sporego kopa i dużej masy :)

bryllu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 19, 2005, 21:09:29 »

Zgadzam się z Johnnym... jawa to nie sprzet dla nowicjuszy ! zaczałem je¼dizc jak miałem 7 lat -motoryna pó¼niej ewoluowałem na ogary wski itp ale prawdziwym szokiem była dla mnie przejazdzka na jawie wyciagniętej z piwnicy którą niegdys je¼dził mój brat, poprostu wrazenia z jazdy były niesamowite-aż nogi mi się trzesły hehe. No ale juz miałęm jakąs baze poczatkową w postaci poczciwych polskich motorowerów dlatego nie miałęm najmniejszego problemu z jazdą. Jacekk na pierwszy motocykl proponuje ci zakup jakiegos simsonka wski albo cos innego ale z jawa narazie daj sobie spokój bo z tego co czytam widzę iż nie masz powaznego podejscia do tego motocykla... Wydaje mi się że nie masz zielonego pojecia o je¼dzie na innym tego typu sprzęcie (bez obrazy ale Jawa to nie statek ufo :P ) ...Ja kupując swoją jawe kierowałem się przedewszystkim stanem techniczym, wyglądem i wygodą! a prędkość max była na samym koncu, wybrałem jawcie gdyż była duzo ładniejsza od MZ, ma piękną "linie nadwozia" :P niczym stara Honda CB (nie kierowałem się ceną bo moja jawa kosztowała tyle co dobra MZ 251). To nie wszystko ...z doświadczeñ jazdy na MZ kumpli sprzet z DDR wydawał mi się mało elastyczny niewygodny-twarda zawiecha i kanapa no i oczywiscie jedyny estetyczny element (mówie o MZ 251) bak i boczki. Podsumowywując.. jeżeli załozy sie do jawy tarcze od MZ to motor bedzie wprost idealny !  ...i to na tyle  :P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2005, 21:18:42 wysłana przez Bryll »

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 19, 2005, 22:02:38 »

MoZe i jestem nowicjuszem ale niekupie sobie simsonka czy wsk-i :P. Dlaczego bym niekupim sima bo jego cena jest taka sama albo nawet wyższa od ceny jawy i ja niechcę za 1 rok czy 2 sprzedawać i kupywać cośnowego chcem mieć coś na stałe, dlatego decyduję się najprawdopodobniej na JAWę.
ps.Ciekawe czy jakbym był na forum o MZ to nakłonili by mnie na jemzetkę ?? 8)  A no i jeszczę pisałem że się trochę znam i to tylko teoretycznie, a nic praktycznie co do masy motora to 156 kg to nie dużo (żArT)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2005, 22:05:29 wysłana przez jacekk »

luki

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 20, 2005, 16:42:48 »

co fakt to fakt, że simson jest drogi w moich okolicach nawet do 2500zł dochodzi lecz nikt takich drogich niekupił. JAcekk pamiętaj że jeżeli niemiałeś stycznośći z motorami to na początek kup sobie coś mniejszego lżejszego.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 22, 2005, 21:56:15 »

;D

jacekk

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 22, 2005, 23:59:22 »

O na tej aukcji jest napisane, że MZ poleci 140 sami sprawdzcie- jak MZ 140 to jawa musi z 150 wyjechać ?? CZy niepojedzie tyle już sam niewiem   http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=78466662

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 23, 2005, 00:36:14 »

Nowy dzię mamy dopiero od 25 minut, a już zdążyłem się zdenerwować >:(
Coś się tak uparł na prędkość maksymalną!!!!!

Pierwsze primo
Jak MZ150 poleci 140 km/h to ja pobiegnę 100m w 5 sekund!!!

Drugie primo
Nie porównuj etli z jawą to to są całkiem inne silniki, inne przełożenia, silnik wysokoobrotowy itd. Nikt normalny nie je¼dzi jawą powyżej 5000 rpm, co dla mzetki jest dopiero średnimi obrotami.

Trzecie primo
Jeden motor poleci 130 a inny 140 a jeszcze inny może i 150. Tylko teraz we¼ pod uwagę czy z górki, czy po równej, przy jakim wietrze, jakiej wilgotności powietrza, w jakim stanie technicznym, no i oczywiście błąd prędkościomierza (przy wibracjach silnika jawy to wskazówka czasem tak drga że można i budzik zamknąć ;)) itd itd itd

Po czwarte primo
Prędkość podróżna jawci oscyluje w granicach 90- 100 km/h (czasami 110) wtedy silnik chodzi spokojnie, bez zbędnych wibracji i ma umierkowane zużycie paliwa. Jeżeli szukasz motcykla żeby szpanować że poleci 150 to ¼le trafiłeś. Sorry Winetu to nie jawa i nawet nie mzeta !!!

A najlepiej może przejed¼ się jawą i mzeta tak ze 120- 130 to zrozumiesz że te motory nie są stworzone do takich szybkości (w Jawie chce silnik wyrwać z ramy, zaś na mzecie mialem wrażenie że koła nie dotykaja już ziemi- lekki przód).

¯eby już nie było żadnych wątpliwości to oryginalna czeska książka podaje dla TS-350 prędkośc max 135 km/h. Zaś na forum nie tak dawno ustaliliśmy że rzeczywista prędkość oscyluje ¦REDNIO w okolicach 140 km/h.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2005, 00:38:41 wysłana przez Johnny »