Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:29:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Montaż elektryki w Jawie 638 - masa  (Przeczytany 20403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jack63

• Jawer
Odp: Montaż elektryki w Jawie 638 - masa
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 07, 2011, 08:54:14 »

turbo Powstrzymaj emocje bo zaczynasz pisać bzdury. Jak choćby z tymi 500'cioma watami mocy.
Nie sugerowałem aby zdejmować działające VAPE i montować coś innego dla samej idei bo jest w pewien sposób lepsze! To czyste marnotrawstwo, którego nie popieram. Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski?
To dość ludzkie, choć małostkowe, bronić podjętej decyzji o sporym wydatku (nawet jak było zamontowane to ukryło się w cenie sprzedaży motocykla) gdy ktoś proponuje rozwiązanie co najmniej równorzędne jak nie lepsze za mniejsze pieniądze, ale wymagające wkładu własnej pracy.
A wracając do masy na kablach, to współczesne pojazdy mają wszystkie masy ciągnięte kablem poza rozrusznikiem. Wymusiła to wszędobylska elektronika i nacisk na mniejszą awaryjność.
Dalej uważam, że instalacja Jawy/CZ to kpina z dobrych zasad tworzenia instalacji. To że coś jakoś działało mnie nie przekonuje. Za komuny mój kolega jeździł z rodzicami Syreną z gaźnikiem spiętym drutem, bo nie można było kupić nowego. Jednak nie jest to argumentem aby nie wydać kilka zł na przewód masy. Czy nie lepiej zrobić coś dobrze a nie prowadzić dyskusji o wyższości świąt...

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 07, 2011, 08:57:24 »

Dla mnie to Jack63 zrobił nietrafione porównanie. Porównujesz cenę nowego Vape, z używanymi elementami ze szrotu. Równie dobrze ktoś mógłby za 50zł wyrwać VAPE ze zezłomowanej Jawy i miałby zapłon elektroniczny za 50 zł. (pomijam fakt, że to raczej nie możliwe tak trafić :P )
Ja mam CZ na Vape i Jawę na samoróbce na bazie hallotronów od Opla. Oba zapłony kosztowały podobne pieniądze, bazując na nowych częściach. Z tym, że w Jawie układ jest odrębny na każdy cylinder, co w razie padu któregoś z elementów daje mi możliwość dojazdu na jednym garze + możliwość regulacji punktu zapłonu.
Dlaczego w CZ też nie mam samoróbki? Bo nie miałem już czasu się w to bawić. Zależało mi już tylko na bezobsługowości.  Wstawiłem Vape. Szału nie ma, ale zapłonu regulowac nie trzeba. Vape wcale nie jest drogie biorąc pod uwagę, że  musisz poświęcić swój cenny czas na zrobienie zapłonu bezstykowego. Największy problem z zapłonem w Jawie było jego przestawianie się/śniedzenie/wypalanie platynek itp, a nie zbyt mała iskra. VAPE to rozwiązuje i wiekszości do szczęścia wiecej nie potrzeba.
Dodatkowo im ktoś sie mniej zna na kwestiach elektroniki, tym więcej czasu musiałby poświecić na zamontowanie np. tego zapłonu z VW. Tobie Jack może i się opłaca. Ale np. Holger już woli kupić Vape, a czas-pieniądze poświęcić na inne kwestie.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 07, 2011, 09:04:57 »

Powiem tak,może i instalacja elektryczna w jawie nie była i nie jest zbyt nowoczesna,jednak jak pokazuje przykład Jawola ( i nie tylko) można bezawaryjnie jeździć wiele lat,wszystko zależy od właściciela,od tego jak dba o motocykl.Jeżeli wszystkie styki,wszystkie złączki oraz inne połączenia a także wszystkie odbiorniki są sprawne to to musi działać,i nie ma mowy o braku czy niedostatku prądu.
Co do dodatkowej masy i przekaźników świateł drogowych i mijania,dodatkowa masa w prawidłowy sposób pociągnięta nigdy nie zaszkodzi, śmiem twierdzić że wręcz pomoże ,a dodatkowe pociągnięcie 2 przewodów z napięciem( przewody także 2,5) bezpośrednio z akumulatora do przedniej lampy( w obwód montujemy oczywiście bezpieczniki) i podłączenie  tego przez przekaźniki ( ja mam małe mieszczące się w lampie) bardzo poprawia jakość świecenia,dowodem są światła w mojej jawie ( Ci co czasem jeżdżą przede mną w nocy wiedza o czym mówię).
Zapłon,hmm jak pokazuje historia można wiele lat jeździć bez problemowo na platynkach,gdzie najlepszym przykładem będzie znowu motocykl Jawola,jednak z jakiegoś powodu Czesi wpakowali najpierw elektrownię DUCATI a następnie swój zapłon VAPE,dodatkowo do instalacji 6V z dedykowaną prądnicą na 12V,czy to jest wada?Fakt cena jest dosyć wysoka,jednak jakość wykonania oraz bez obsługowość są wg mnie tego warte,można oczywiście kupić różne inne zapłony w cenie ok 200 zł,jednak jak pokazuje historia nie są one do końca dopracowane i często ulegają awariom a oprócz kosztu zapłonu dochodzą często koszty nowych cewek itp.,przy vape chwila moment i wszystko działa.Wracając jeszcze do ceny,Vape Z04 kosztuje na jawaczęści 495 zł
http://jawaczesci.pl/374,modul-zaplonowy-12v-%28zaplon%29.html
cena tradycyjnego zestawu ( czasem coś trzeba wymienić )w którego skład wchodzi kompletna płytka,2 cewki oraz krzywka to ok 250 zł-także nie jest tanio.Przeróbka 6V na instalację 12 V przy zakupie VAPE to ok 852 zł,
http://jawaczesci.pl/441,pradnica-elektroniczna-%28zaplon%29-a69-12v.html
jednak w zestawie jest wszystko do przeróbki i Ci co zakładali chwalą sobie,dodatkową zaletą jest możliwość  odpalenia bez akumulatora.Czy przeróbka na alternator jest tańsza? zależy jak na to patrzeć,przy nowych częściach:regulator 86 zł,
http://jawaczesci.pl/9,regulator-napiecia.html
stojan 160 zł
http://motocross.otwarte24.pl/750,Stojan-alternatora-Jawa-TS-350
prostownik ok 60 zł,wirnik pewnie też ok 100 zł,nowe cewki,przejściówka z prądnicy na alternator też chyba 60 zł czyli całość także ponad 600 zł,niby trochę taniej-można także zrobić z używanych to będzie jeszcze taniej,tylko potem na forum kilkanaście tematów o problemach z ładowaniem.
Tak na koniec dodam,że w większości przeciwnikami VAPE są osoby,które nigdy na tym zapłonie,lub na całym agregacie nie jeździły.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 07, 2011, 09:42:56 »

Miło przeczytać pozbawioną zbędnych emocji za to pełną logicznych argumentów wypowiedź.
Nie zgadzam się natomiast z informacja cenową.
W temacie: http://www.jawacz.pl/elektryka/konkretne-pytanie-na-temat-zamiany-pradnicy-na-alternator/50/
Niejaki ( :D ) Pietras12V napisał:
Koszt niewielki choć z zakupem kplt. altka wyjdzie ze 250-300zł. Mnie kosztowało około 100 zł bo alternator i części zapłonu miałem a prostownik zrobiłem sam ze starych gratów. 

A skąd wziąłeś cenę regulatora. Czyżby oryginał w swojej gigantyczności, ale ma jedną zaletę. Można łatwo go naprawić.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 10:17:07 wysłana przez jack63 »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 07, 2011, 10:01:01 »

pamiętaj że nie każdy jest zapalonym elektronikiem - niektórzy wolą sobie założyć i mieć z głowy
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 07, 2011, 10:10:33 »

I tu mnie przekonałeś. Rozumiem to, że niektórzy wolą zapłacić i mieć spokój. Prosto i na temat.
A wracając do masy. Czy pociągnięcie 2m kabla wymaga jakiejś wiedzy z elektroniki....?
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 10:20:40 wysłana przez jack63 »

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 07, 2011, 11:43:15 »

Cholercia. Nie wiedziałem, że to moje pytanko o masę wywoła tak zażartą dyskusję :-)
W sumie nic nie mam do prowadzenia masy ramą, pod warunkiem, że punkty przyłączania są zrobione przyzwoicie, a w przypadku Jawy według mnie tak nie jest. O ile punkt masy na górnej półce jest według mnie ok (nagwintowany otwór), to już punkt przy schowku (oczko pod śrubę z nakrętką), jakoś nie bardzo. To właściwie wszystko, o co mi chodziło :-)
Pozdrawiam
Maciek

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 07, 2011, 12:01:13 »

Nie wiem czy zauważyłeś, ale jesteś uczestnikiem Forum dyskusyjnego. :D
Spierając się merytorycznie, a nie politycznie -jak niektórzy - uczymy się i pomagamy sobie wzajemnie.
Właśnie punkt masowania przedniej lampy kontrolek i zegarów jest fatalny i trzeba go połączyć kablem z kolejnym innym. którym to zależy od inwencji wykonawcy.
Proszę wziąc pod uwagę że prąd żarówki przedniej (nawet dla 45W sa to 4 A) płynie przez kulki łożyskowania kierownicy mające (nigdy wszystkie na raz!) prawie punktowy styk z bieżniami.
Nikt z dyskutantów nie wziął pod uwagę powiększonej korozji elektrochemicznej związanej z przepływem prądu.
No cóż dla niektórych oryginał jest swiętością lub zasłoną dymną dla swojej niewiedzy.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 13:24:22 wysłana przez jack63 »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 07, 2011, 14:13:58 »

Kolego jeszcze chwila a zejdziesz do rozpatrywania tych zjawisk na poziom pojedyńczych elektronów a może nawet zaczniemy rozważać na poziomie kwarków. Chyba nie zauważyłeś że to forum miłośników Jawy i CZ a nie forum miłośników fizyki i elektroniki. Na pewno jest kilka osób na forum, które mogłyby spokojnie prowadzić dyskusję i na tym poziomie tylko po co?
Będąc człowiekiem starej daty  <lol> odebrałem dosyć staranne wykształcenie ale sprowadzanie sprawy do poziomu zjawisk elektrochemicznych?
Życzę Ci żeby Twoja Jawa osiągała zawsze jak największe wartości pochodnej drogi po czasie i niech pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej zawsze będzie z Tobą.
Zawsze też możesz nas wszystkich "dyletantów" spotkać na Zlocie, no chyba że ktoś zgubi "wyładowanie elektryczne".
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 14:16:11 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 07, 2011, 14:22:49 »

Specjalnie osobnym wpisem - kto według Ciebie prowadzi nachalny marketing na Vape? Holger, Turbo czy ja - a może wszyscy? Proszę Cię uprzejmie niezależnie od tego komu to zarzuciłeś żebyś oficjalnie to odwołał.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 07, 2011, 19:30:46 »

Kolego elkino nie ma co się ciskać :) każdy ma prawo do własnej wypowiedzi szczególnie jak ta wypowiedź jest fachowa i konkretna :D . Jeśli ktoś się z czymś nie zgadza nie musi prowadzić dodatkowych przewodów jasne przecież. A jeśli ktoś nie posiada zdania może z cicha pęk to zrobić i się przekonać. Kult Vape już zostawmy kto chciał to kupił  i jest zadowolony lub nie, było już o tym dziesiątki tematów. Kto nie chciał mógł wykombinować coś na własną rękę i tacy też tu z nami są. Zwolenników jest pewnie tylu co przeciwników.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 07, 2011, 22:15:29 »

Ależ się temat rozkręcił :)
Zgodzę się, że instalacja Jawy do najsprytniejszych nie należy, jednak podejrzewam, że to nie lenistwo konstruktorów ale "znak czasów" w których Jawa i CZ powstawały. Dotyczy to zresztą nie tylko elektryki i nie tylko Jawy. Dla mnie w elektryce nietrafione jest rozwiązanie z jednym bezpiecznikiem. Zdarzyło mi się kiedyś zwarcie w obwodzie kierunkowskazów i cóż - stoję, bo zapłonu też nie ma. Mam w planie pociągnąć nową instalację, ale po swojemu i znajdzie się tam trochę więcej bezpieczników (i przekaźniki także). Jak następnym razem zdarzy mi się np. zwarcie w kierunkowskazach, to stracę kierunkowskazy, a nie wszystko.
Co do VAPE to myślę, że wynalazek nie jest zły. Mam kumpla który kasę sobie odłożył, kupił i nie żałuje. Jego Jawa chodzi na prawdę pięknie. Ale on ceni sobie właśnie proste rozwiązania - kilkadziesiąt minut i zapłon zmieniony. Ja będę chyba kombinował z zapłonem sam, ale głównie dlatego, że mnie takie coś po prostu bawi. Nie mówię, że org. instalacja czy zapłon nie mogą działać, bo działają - na takich narazie jeżdżę. Ale mi nie zależy na 100% oryginalności motocykla i co jestem w stanie poprawić to poprawiam. Osoby które śmigają na sprzętach fabrycznych: tak trzymać! Pewnie gdybym miał Jakąś piękną CZ czy 634 to bym też został przy stanie fabrycznym. Tak staram się utrzymywać moją Skodę z 81r. Ale w Jawie 640 już sobie dłubię bo wiem, że nie zawsze rozwiązanie fabryczne = najlepsze.

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 08, 2011, 23:01:22 »

No to ja jeszcze coś napiszę i mam nadzieję, że nie będę w towarzystwie spalony ... no bo wstyd się przyznać, ale ja też mam to całe VAPE :->
No i teraz pytań o masę ciąg dalszy: nie chce mi się ramy skrobać w stu miejscach więc u mnie jedyna masa do VAPE będzie szła po kabelku (tym który mi zostanie z cewek). Tylko teraz proszę o poradę gdzie go dopiąć z drugiej strony. Masa idzie białym kabelkiem do alternatora i zakładam, że jest też na jego obudowie. Czy wystarczy kabel przykręcić np. w miejscu po kondensatorach, albo do dowolnej śruby obudowy alternatora?
Dodam jeszcze, że może nie być innego połączenia między ramą, a silnikiem, bo lakieru nigdzie nie skrobałem, a proszkowy jak wiadomo kryje dosyć szczelnie, już nawet nie wspominam jak ciężko go potem usunąć :-)
Pozdrawiam
Maciek

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 09, 2011, 09:21:00 »

Czekaj czekaj. To masz VAPE i pytasz gdzie przykręcić mase do alternatora?? Przecież zakładająć VAPE musisz wywalić alternator.
A druga sprawa to jaką Ty masz w końcu tę jawe. W temacie pisze 638, na zdjęciu 634 z silnikiem TS czyli 638.5 no ale rok produkcji 86r. To jak to w końcu jest??

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 09, 2011, 11:58:33 »

Yyyy - ja chyba czegoś nie wiem. Co ma zapłon VAPE do alternatora? Wywalam mechaniczne przerywacze, cewki, wstawiam "śmigiełko" z czujnikiem, moduł zapłonowy i tyle w temacie.
Co do Jawy to ponoć model przejściowy, w każdym razie na ramie nabite 638xxxxxx - ale ja się nie znam, więc w razie czego mogę na ten temat podyskutować :-)
Pozdrawiam
Maciek

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 09, 2011, 13:08:15 »

http://jawaczesci.pl/441,pradnica-elektroniczna-(zaplon)-a69-12v.html

To jest VAPE.
Ty pewnie kupiłeś moduł zapłonowy od kolegi SofCHJanek. Zgadza się??
A model motocykla jest na tabliczce znamionowej.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 09, 2011, 13:17:33 »

Na zdjęciu w profilu widać że silnik jest od 638 czyli alternator zostaje i zostaje kabel, który w instrukcji montażu Vape ma być "masą" dla cewki. Ja bym zakończył przewód "oczkiem" i dał go pod śrubę mocującą stojan.  Równie dobrze można pociągnąć kabel od akumulatora do cewki.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 09, 2011, 14:38:20 »

http://jawaczesci.pl/441,pradnica-elektroniczna-(zaplon)-a69-12v.html

To jest VAPE.
Ty pewnie kupiłeś moduł zapłonowy od kolegi SofCHJanek. Zgadza się??
A model motocykla jest na tabliczce znamionowej.

Nie popisałeś się zbytnio. Kolega kupił sam zapłon wejp, bo ma silnik 638.
To z kinku to prądnica wejp z zapłonem w komplecie do przeróbki 6V na 12. nawet jak byk napisał, zakładamy śmigiełko. Więc pokaż mi u Janka w zapłonie śmigiełko bo ja go tam nie widzę 
    Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 09, 2011, 15:55:33 »

No to przepraszam bardzo za wprowadzenie w błąd. Sam byłem w błędzie.

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 09, 2011, 16:37:42 »

No i wszystko jasne. Gdy będę przy motocyklu, to jeszcze tabliczkę obejrzę, bo szczerze mówiąc już nie pamiętam, co na niej napisane - wyjaśnią się, mam nadzieję, wszelkie wątpliwości odnośnie modelu.
Pozdrawiam
Maciek

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 09, 2011, 18:36:45 »

Prościej będzie jak moto pokażesz, na avatarze zdaję się masz lagi od 638, na tabliczce 638 i silnik 638 więc to raczej nic innego jak 638-5
    Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 10, 2011, 08:51:47 »

Poszedłem szukać dodatkowej masy w półce mojej Jawy i... jak zwykle skończyło się ponad 100km od domu  :'(

Ale po drodze a właściwie w drodze powrotnej po długiej, technicznej rozmowie z Holgerem zacząłem kombinować dlaczego to jednak działa i mimo wszystko nie wypala bieżni? (przynajmiej u mnie)  ;)

I co wykombinowałem w odpowiedzi na to:

Spierając się merytorycznie, a nie politycznie -jak niektórzy - uczymy się i pomagamy sobie wzajemnie.
 Właśnie punkt masowania przedniej lampy kontrolek i zegarów jest fatalny i trzeba go połączyć kablem z kolejnym innym. którym to zależy od inwencji wykonawcy.
 Proszę wziąc pod uwagę że prąd żarówki przedniej (nawet dla 45W sa to 4 A) płynie przez kulki łożyskowania kierownicy mające (nigdy wszystkie na raz!) prawie punktowy styk z bieżniami.
 Nikt z dyskutantów nie wziął pod uwagę powiększonej korozji elektrochemicznej związanej z przepływem prądu.
 No cóż dla niektórych oryginał jest swiętością lub zasłoną dymną dla swojej niewiedzy.

Ano kilka alternatywnych (ło jejku jak ja lubię to powszechnie dziś nadużywane słowo  <lol> )"dróg" przepływu "prądów"- i to widocznie wystarczających  <blink>
Łożyska "przodu - to raz
Linka (z pancerzem) sprzęgła - to dwa
Linka automatu stopu - to trzy
Linka obrotomierza (z pancerzem) - to cztery
Linka prędkościomierza (z pancerzem) - to pięć...
Są jeszcze inne "drogi" o których nie pomyśałem?
Być może. Bo było ciemno i zimno i do domu daleko  <lol>
Ale górskie jesienne śmiganko niczego sobie.

Obiecuję jednak, że w końcu założę tą dodatkową masę i zdam z tego dokładną, popartą pomiarami elektrycznymi i odpowiednimi fotkami relację.

ps. Może warto przenieść ten, niegłupi przecież temat,  do Poprawek fabryki lub Bazy wiedzy?

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 10, 2011, 09:15:41 »

Potwierdzam. Przy ostatnich testach nie podpiąłem kabla masowego do oświetlenia, podłączyłem akumulator, wciskam kluczyk w stacyjkę nieopatrznie przestawiony na światła, a tu ... zapala się jedno podświetlenie zegarów. Ki czort! No tak - linka podpięta.
Jednak z drugiej strony pancerzyk linki nie wydaje mi się najlepszym miejscem do prowadzenia masy. Od tego są jednak przewody, z solidnymi połączeniami. Nie chciałbym, żeby zegary mi się przegrzały, gdy popłynie przez nie ze 2A, bo łożysko dostanie luzu i przewodzenie tamtędy będzie słabe :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 09:18:27 wysłana przez maciekb »
Pozdrawiam
Maciek

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 10, 2011, 09:24:53 »

Nie wiem jak u was, ale u mnie podświetlenie zegarów ma masę na obudowie, beż żadnego kabla i działa ;)

Zaraz przeniosę temat ;)
    Status GG

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 10, 2011, 09:37:42 »

Działa, bo podświetlenie ma masę albo przez półkę (u mnie raczej słabe, ze względu na nowy lakier), albo przez linki. U mnie zdaje się też tak było i pewnie dlatego jakoś nie mogłem się doliczyć jednego kabelka-rozgałęziacza masy, ale obecnie masę poprowadziłem kabelkami.
Pozdrawiam
Maciek