Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:03:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Montaż elektryki w Jawie 638 - masa  (Przeczytany 20400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
Montaż elektryki w Jawie 638 - masa
« dnia: Listopada 05, 2011, 11:17:39 »

Witam

Jak zapowiadałem, wziąłem się za montaż Jawy. Z mechaniką poszło w miarę szybko, ale zatrzymałem się na elektryce. Wczoraj udało mi się wprawdzie założyć wiązkę i doprowadzić do zaświecenia kontrolek, ale niestety mam problemy z masą.
Tak się składa, że całą ramę miałem lakierowaną proszkowo, więc podłączenie masy w okolicach schowka było problematyczne (nie miałem pod ręką nic, czym mógłbym delikatnie usunąć lakier). Dodatkowo nie pamiętam, jak to wszystko było połączone :-) Czy przód motocykla ma jakieś połączenie masowe z tyłem (poza ramą)? Jeśli nie, to czy takie połączenie wystarcza przez ramę (masa idzie chyba przez łożyska główki ramy), czy lepiej dorobić jakieś połączenie masy w formie osobnego kabla?

PS: Ma ktoś może zdjęcia, gdzie dobrze widać, jak dokładnie prowadzona jest wiązka, bo nie jestem pewien, czy dobrze ją poprowadziłem. Mam nadzieję, że w trakcie eksploatacji nic się nie wytrze/wyrwie przez złe prowadzenie.
Pozdrawiam
Maciek

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
Odp: Montaż elektryki w Jawie 638 - masa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2011, 11:39:11 »

Do kierownicy masa jest podpięta kablem do górnej półki.

tutaj fotka:
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2011, 11:56:10 wysłana przez MarcinS »

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 05, 2011, 15:58:11 »

Moja praktyka podpowiada, że lepiej każdą masę prowadzić kablem traktując połączenia z ramą tylko jako miejsca łączenia kabli masy i mocowanie mechaniczne. Zrób jak piszę a unikniesz wielu problemów z elektryką.

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 05, 2011, 21:33:28 »

W motocyklu mam 2 takie typowe punkty masy (do których przykręcone są przewody): przy schowku pod siodłem i przy kierownicy (górna półka). Połączenie między tymi dwoma punktami realizowane jest przez ramę. Czyli jak rozumiem ramę potraktować jako połączenie niezbyt pewne i poprowadzić między tymi dwoma punktami dodatkowy przewód i dodatkowe przewody masowe do cewek?
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2011, 21:35:06 wysłana przez maciekb »
Pozdrawiam
Maciek

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 05, 2011, 21:47:24 »

Bez przesady Koledzy, masa na ramę to bardzo dobry pomysł bo pozwala uniknąć ciągnięcia niepotrzebnych kabli. Zresztą co da przewodzenie takie jak rama  :) . Zachować punkty "masowania" i będzie w porządku. Masa od akumulatora na ramę, cewki też - dużo nie trzeba - trochę papieru ściernego i samozaparcia. Dodatkowe kable? Lepiej upraszczać niż komplikować. Jeśli szkoda Koledze pięknego lakieru proszkowego na ramie to delikatnie wytrzeć do czysta i zabezpieczyć połączenie smarem. Nie będzie rdzewieć a na połączeniu strat nie będzie. Zresztą wziąć miernik i sprawdzić co się "masuje"
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

maciekb

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 '86
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 05, 2011, 22:14:21 »

Co do przewodzenia, to się zgodzę - rama się raczej nie powinna upalić, jak włączę wszystkie światła ;-) Co do lakieru, też się zgodzę - szkoda mi go ruszać. Trzeba będzie znaleźć jakiś złoty środek :-)
Pozdrawiam
Maciek

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 05, 2011, 22:15:48 »

Dokładnie jak mówi Elkinio .Aż strach pomyśleć jak by wyglądała instalacja w samochodzie w waszym wykonaniu  <scared> .Jeżeli jesteś w stanie znaleźć lepszy przewodnik niż kupa stali jaką jest rama to życzę powodzenia <bezradny> .Proponuje papier ścierny ,pilnik lub wiertło sporo większe niż średnica otworu np. do otworu fi 6 biorę 9-10 i przykładam do krawędzi minimalnie zabiela krawędź i masę masz pewną

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 05, 2011, 22:21:14 »

Ja mam cały przód podpięty pod ramę i wszystko działa jak powinno. Szkoda kabla na zbędną rzecz i w dodatku dochodzi kolejna rzecz, która może się popsuć ;)
    Status GG

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 05, 2011, 22:27:26 »

A ja powiem że rama ramą,jednak ja mimo wszystko ciągnąłem masę przewodem 2,5 do tylnego oświetlenia oraz do przedniego,napewno nie zaszkodzi. 

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 06, 2011, 20:54:31 »

Popieram w całej rozciągłości. Jak sądzę holger'a omijają bolączki typu: lewy cylinder nie pali, napięcie alternatora za niskie, dyskoteka z tyłu idt.itp. A wszystko przez to, że knedle jak strażak pożałowali kawałka kabla... instalując za to kilogramowe idiotyzmy jak przekaźnik kontrolki ładowania czy wspólny wyłącznik stopu połączony linkami z hamulcami.
Panowie obejrzyjcie sobie schematy instalacji innych motocykli z "tych lat" i nie opowiadajcie bajek, że rama się nie przepali, bo nie o to chodzi.
A o co chodzi? O kasę powiedzą amerykanie, a ja powiem, że chodzi o spadki napięć rosnące z czasem działania korozji. Im więcej elektroniki tym punkt odniesienia jakim jest masa jest ważniejszy. Jednak problem ujawnia się i bez niej. Patrz problemy z zapłonem. Ile już było tematów o tej "usterce"?
No chyba że ktoś jest do bólu (może się Bulo nie obrazi  :) ) zgodny z oryginałem.  Jego wola. Tylko niech nie namawia innych do wstecznictwa i pakowania się w problemy z powodu 2m przewodu.
elkinio Mógłbyś napisać co i czym chciałeś w związku z masą mierzyć?
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2011, 20:57:20 wysłana przez jack63 »

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 06, 2011, 21:15:02 »

służę informacją - miernika używam też czasami do sprawdzenia połączeń - czy coś się "masuje"  :) a kable dodatkowe też trzeba ciągnąć z głową czyli wtedy gdy potrzeba.  A połączenia z masą nie ma jak się robi byle jak i nie używa się środków do zabezpieczania połączeń -choćby wazeliny technicznej. Sam do cewek pociągnąłem dodatkową masę ale z rozmysłem.
A jak zaczenie się ciągnięcie dodatkowych przewodów wszędzie to zwiększamy nie tylko ilość kabli ale też ilość połączeń do tych kabli  :> i gdzie się zwiększa prawdopodobieństwo, że zabraknie masy?
Chciałbym zobaczyć instalację z osobną masą do każdej żarówki a właściwie to jak się zbiegają do akumulatora.
Trudno będę "wszetecznikiem" tyle, że moje Jawy jeżdżą z "zwykłą masą" i to spore trasy.

Zresztą jak dbasz tak masz - jak marnie zabezpieczyłeś połączenia to żadna masa nie pomoże.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 06, 2011, 21:19:37 »

A mógłbyś dać mniej polityczną odpowiedź na moje pytanie. Please.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2011, 21:25:35 »

A mógłbyś dać mniej polityczną odpowiedź na moje pytanie. Please.
Przecież napisał
służę informacją - miernika używam też czasami do sprawdzenia połączeń - czy coś się "masuje"  :)

Więc czego tu nie rozumieć? Mierzysz czy się masuje czyli czy jest masa tam gdzie ma być.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 06, 2011, 21:37:07 »

Jak nie masz pojęcia o pomiarach, to się nie wypowiadaj. Tym bardziej za kogoś. Mnie taka odpowiedź zupełnie nie satysfakcjonuje. Nie wiadomo co, czym,jak i po co ma być mierzone. A jak ktoś nie widział porządnej instalacji to nie nie pisze o mnóstwie niepotrzebnych kabli masy. To, że się knedle nie popisały w elektryce jest dla mnie oczywiste. TS w momencie premiery była pod tym względem jak muzeum, więc dlaczego za kilka złotych tego nie poprawić???

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 06, 2011, 22:01:38 »

Sam do cewek pociągnąłem dodatkową masę ale z rozmysłem.

To bardzo ciekawe że cewki muszą mieć połączenie z "masą". <lol> No chyba że masz na myśli przewód od przerywacza.

Ci bardziej bystrzy na pewno dostrzegli jak i czym łączone z masą są np.elementy w samochodach. Sam niedawno się pięknie przekonałem że nawet połączenie prowizoryczne takie do testów musi być solidne. Przecież tych odbiorników w Jawie nie ma tak dużo. Jak miałem u siebie jeszcze 6V to nawet tzw. podstawę przerywaczy połączyłem z resztą motura oddzielnym przewodem przecież to tylko dwa oczka i kilka cm przewodu. Nie zawsze połączenie dwóch kawałków stali jest pewne i solidne i nie zawsze stanowi połączenie elektryczne. :)
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 06, 2011, 22:03:12 »

Korczi się zna - przy mnie naprawiał instalację 634 w trasie jak zgubił iskrę. Wytłumaczył dokładnie co ja wcześniej napisałem.
Więc o co chodzi?  To jest pytanie RETORYCZNE.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 06, 2011, 22:06:13 »

Sam do cewek pociągnąłem dodatkową masę ale z rozmysłem.

To bardzo ciekawe że cewki muszą mieć połączenie z "masą". <lol> No chyba że masz na myśli przewód od przerywacza.

Ci bardziej bystrzy na pewno dostrzegli jak i czym łączone z masą są np.elementy w samochodach. Sam niedawno się pięknie przekonałem że nawet połączenie prowizoryczne takie do testów musi być solidne. Przecież tych odbiorników w Jawie nie ma tak dużo. Jak miałem u siebie jeszcze 6V to nawet tzw. podstawę przerywaczy połączyłem z resztą motura oddzielnym przewodem przecież to tylko dwa oczka i kilka cm przewodu. Nie zawsze połączenie dwóch kawałków stali jest pewne i solidne i nie zawsze stanowi połączenie elektryczne. :)
Vape ma w instrukcji montażu zalecaną dodatkową masę na cewkę dlatego zrobiłem choć masa była i bez tego.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 06, 2011, 22:11:36 »

A to przepraszam kolejnego posiadacza Vape. Tego nie przewidziałem powiem więcej przez myśl mi nie przeszło :) .
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 06, 2011, 22:14:47 »

Cóż Vape jest ale instalacja tak zrobiona że w krótkim czasie można "wypruć" to co jest dołożone i nawet śladu nie będzie,  40W to za mało na zaprzęg  :)

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 06, 2011, 22:25:47 »

A gdzież to zgubił iskrę? Czyżby wpadła do rowu... A może masa się zgubiła???
Pytanie nie jest retoryczne, ale dla niektórych trudne, bo wymaga jasnego sformułowania myśli i konkretów a nie polityki.
Czy tak trudno napisać: Mierzyłem miernikiem takim a takim na takim zakresie. Sondy przyłożyłem tu i tu itd...
Panowie masa ma być super. Tzn spadki napięć przy prądach roboczych powinny być rzędu 0.1-0.2V. Żaden regulator napięcia nie pomoże jak dostanie błędną informację o napięciu bo wystąpią spadki napięć na połączeniach.
Żaden porządniejszy układ zapłonowy (poza CDI) o większej energii iskry nic nie da jeśli będą straty na przewodach i połączeniach. Spytajcie Pietras12v jakie prądy płyną w jego układzie zapłonowym i czy działałby poprawnie bez porządnej masy ciągniętej grubym kablem.
A VAPE uważam za najbardziej chory pomysł o jakim przeczytałem. Przypomina mi to trochę stosowanie złoconych kabli przez głuchych audiofilów nie mających pojęcia o fizyce.

Panowie na temat proszę, bo będe czyścił zaraz wątek  <lookaround>
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2011, 22:37:41 wysłana przez -deejf- »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 06, 2011, 22:39:08 »

Ja też mam vape i sobie chwale,nie zamieniłbym na platynki jak możesz to napisz dlaczego jest takie złe? Bo to że nie ma regulacji to każdy wie,to że wał musi być w bardzo dobrym stanie to też wiem.to że silnik pracuje idealnie to też wiem.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 06, 2011, 23:03:41 »

Miło że napisałeś. Nie chcę nikogo obrażać, ale wkurza mnie ten nachalny marketing (nie twój) typu "Och jakie to VAPE wspaniałe". Tylko po co przepłacać. Instalując zapłon niewiele lepszy (tylko dla tego że bezstykowy) niż oryginał za jak na mój gust kosmiczne pieniądze.
Czy nie lepiej pójść drogą Pietras12V i wydłubać ze złomu samochodowego zapłon od jakiegoś VW. Nawet w instalacji 6V taniej wyjdzie montaż alternatora i tegoż zapłonu niż VAPE.
Jest tylko jeden problem. Trzeba się wysilić i poświęcić trochę czasu.
Gwarantuję ci że zapłon z niskorezystancyjną cewką WN daje duużo lepszą iskrę niż każdy CDI chocby był pozłacany. A "lepszość polega na jej większej energii. Jak wiesz z samochodów CDI wycofano gdzieś na początku lat 70 XXw. Nie pozwalały spalać bardzo zubożonych mieszanek ze względu na zbyt krótką i małej energii iskrę.
Jak masz benzyniaka  i nie ma więcej niż 10 lat to sprawdź jaki jest zalecany odstęp elektrod świecy. W moim ma być 1.2 mm dla dwóch elektrod bocznych. Spróbuj w swoim VAPE ustawić taki sam a zobaczysz efekty.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2011, 23:07:55 wysłana przez jack63 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 06, 2011, 23:16:23 »

Dla vape zalecany odstęp elektrod świecy to 0,8 do 1,2 ,ja mam ustawiona przerwę na 1,0,zrobione na vape ponad 18 kkm i nie narzekam ,silnik pracuje bardzo równo,odpala lekko,praktycznie z pierwszego zęba,jednak czekam na konkrety i być może dam sie przekonać do testów innego zaplonu.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 07, 2011, 00:03:56 »

Jack63 czyżby porównanie do mnie było dlatego, że z instalacji z mojej jawy zrobiłbyś instalacje do następnej przy czym obie jawy by chodziły? <lol> Jedno jest pewne vape nie przekonuje mnie swoją świetnością, tym co daje 12V mógłby dać za 50zł ;)
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 07, 2011, 04:16:33 »

To, że się knedle nie popisały w elektryce jest dla mnie oczywiste. TS w momencie premiery była pod tym względem jak muzeum...

...A wszystko przez to, że knedle jak strażak pożałowali kawałka kabla... instalując za to kilogramowe idiotyzmy jak przekaźnik kontrolki ładowania czy wspólny wyłącznik stopu połączony linkami z hamulcami...

...A VAPE uważam za najbardziej chory pomysł o jakim przeczytałem. Przypomina mi to trochę stosowanie złoconych kabli przez głuchych audiofilów nie mających pojęcia o fizyce...

Kurde jack63 jakiś to Ty mądry. Widzę że dużo się od Ciebie nauczymy.
Chyba wszystko wiesz lepiej niż większość długoletnich ujeżdżaczy knedli i "starych" użytkowników tego forum.
A już na pewno wiesz lepiej niż czescy konstruktorzy Jawy i CZ.
Szkoda że nie było Ci dane pracować przy tych projektach w tamtych "komunistycznych" czasach.
Knedle byłyby wtedy najlepsiejszymi motocyklami na świecie.

A à propos dodatkowel masy w Jawie i CZ to moja jakoś nie może doczekać się nowoczesnych zmian w tej przestarzałej instalacji elektrycznej.
Chociaż od kiedy jestem na forum i co jakiś czas dowiaduję się jaka ta instalka zła to obiecuję sobie solennie że wreszcie zabiorę się za jej poprawianie.
Vape, dodatkowe masy, dziewięciodiodowy prostownik z odp. reglerem, przekaźniki na światłach i innych prądożernych odbiornikach, grubsze, koniecznie 2,5mm^ przewody... itd.
Szkoda że z powodu braku czasu na takie jawowe dłubanko od ponad 26 lat i ponad 60kkm w mojej Jawie wszystko jest po staremu. Tak jak zła czeska fabryka wypuściła... A mógłbym miec taki fajny motur.
Może kiedyś (na emeryturze??) to wszystko ponaprawiam.... :-/

ps.
Ee tam... chyba wolę jeździć niż dłubać?
Holger i znów będę dziś w Twoich okolicach śmigał po górkach - może wreszcie przekonasz mnie do założemnia tych przekaźników?  :>
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 04:24:37 wysłana przez jawol »