Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:18:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Patryk Sagan- JAWA 350 TS , CZ 350 , JAWA 50  (Przeczytany 4004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

patryk sagan

• Starszy Jawer
Patryk Sagan- JAWA 350 TS , CZ 350 , JAWA 50
« dnia: Października 30, 2011, 07:23:45 »

Witam wszystkich  forumowiczów.
Moja przygoda z Czeską marką zaczęła się jeszcze w szkole podstawowej kiedy to dziadek sprawił Mi swoją JAWĘ 50 skuter. Jako młodzieniec rządny wrażeń Jawka dostała " po dupie". Jest ona zarejestrowana i opłacona ale leży rozebrana w kilku kartonach. Z racji tego, że mój dziadek używał jej jako podstawowego środka transportu posiada ona chyba już trzeci silnik. Z jego opowiadań wiem, że potrafił codziennie dojeżdżać do pracy po 100km.
Skończyła się szkoła podstawowa więc trzeba było wybrać szkołę średnią. Jako że w Jawce zawsze coś się potrafiło popsuć stwierdziłem, że można wybrać kierunek mechanik. Egazminy wstępne do szkoły poszły mi całkiem nieźle, więc Rodzice postanowili sprawić mi motor "pełną gębą". Wybór padł na JAWA/CZ 350. Ładna czarna z przodu owiewka, z tyłu kufer i oparcie dla pasażera. To było coś. Przesiadka z Jawy 50 na 350 skutkowała kilkoma wywrotkami ale nic groźnego się nie stało się motocyklowi ani mnie. Mankamentem jaki miała to przerywanie silnika.  Jako że laik był ze mnie w sprawie regulacji zapłonu, a wymiany świec nic nie pomogły, więc tak jeździłem.
No i rodzice postanowili się przeprowadzić z miasta na wieś. Dla mnie była to dobra wiadomość gdyż na naszym osiedlu coraz częściej pojawiała sie Policja i trzeba było się kryć z jazdą.
W nowej miejscowości zaprzyjaźniłem z mechanikiem. Jako że chodziłem do samochodówki to trzeba było mieć jakieś praktyki. No i kiedyś opowiedziałem mu jaki mam problem z przerywaniem zapłonu. Stwierdził że może zerknąć co z nią jest nie tak. No i znalazł. Okazało się że instalacja od zapłonu jest pomieszana. MOJA JAWA OŻYŁA. Nie miałem pojęcia że ten motocykl posiada taką moc.
No i troszke sobie nią pojeździłem. Kiedy znajomego udało mi sie namówić na pomalowanie stwierdził żebym ją rozebrał i przygotował, a on ją pryśnie. wszystka było cacy. Przedni i tylny błotnik biały, boczki tak samo , za to na baku piękna ciemna zieleń - chyba kolor audi B4, do tego miedziany brokat. Po złożeniu motorek ślicznie się prezentował. jednak problem pojawił się przy próbie odpalenia.  Motor umarł. Strzelił w gaźnik i sie zapalił. Na szceście koło garażu stał samochód i ugasiłem Ją gaśnica. To spowodowało że odstawiłem go do garażu na dobre 2 lata.
Po tym czasie internet był już bardziej dostępny i udało mi sie znaleźć schemat elektryki. Cześka żyje - jeździ świeci trąbi. Ale pojawił się problem. Przy przeprowadzce Mama zagubiła wszystkie jej papiery.Mimo że miałem już prawko to nie mogłem jej zarejestrować, a coraz częstsze wizyty  Panów Policjantów w okolicy ochłodziło mój zapał do jazdy. Kolejna przeprowadzka rodziców- a z nimi motoru, umożliwiło mi  przejażdżki polnymi dróżkami. Moja miłość do motocykli odżyła. Wiatr we włosach, zapach miksolu i ten charakterystyczny dżwięk silnika - trzeba namówić żonę na Jawę.
No i znalazłem. Czarna TSKA. trochę ostatnio stała, opłacona, zarejestrowna, oryginalny lakier....
No więc postanowione w sobotę dostanę busa od szefa. Jednak okazało się że w busie nie ma uchwytów do zamocowaniu pasów. Szybka kalkulacja - może wejdzie do Sharana. Brakuje 3 cm żeby przeszła przez klapę bagażnika. Jazda 100 km jesteśmy na miejscu. Motor wygląda jak na zdjęciach, próbujemy odpalić - aku zdechło. Chwila pod prostownik i już mogę się przejechać. Wrażenia z jazdy - bezcenne  :) . Spisana umowa motór już jest mój :] . Teraz jak go wsadzić do auta. Wystarczyło kierownicę opuścić. Około 21 jesteśmy w domu. TSKĘ wprowadziliśmy do garażu. Następnego dnia rano pokazuję ją żonie, a ona że jakaś taka mała w porównaniu do CZtki. teraz oba motóry stoją przykryte i czekają do wiosny. Może przez zimę uda mi sie uzbierać na niezbędne cżęści .

Zdjęcia jakie mam to tylko te od sprzedającego.
Nieważne czym jeździsz, ważne jest to co masz w głowie.

oloTS

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS Jawa 175 356 Cz 477 Sport Cz 487
Odp: Patryk Sagan- JAWA 350 TS , CZ 350 , JAWA 50
« Odpowiedź #1 dnia: Października 30, 2011, 09:19:21 »

Ładna Jawa, CZ pewnie też ładnie wygląda  :)

deejf

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 30, 2011, 09:42:45 »

Dla scisłości Jawa to Jawa z Cezet to CZ  <thumbup>

Ładni wygląda, po dopicowaniu będzie jeździła  <punk>

FreddieM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2011, 13:53:25 »

No i jak nie stwierdzić że czarna TS jest piękna :)

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2013, 20:23:41 »

Dzisiaj mimo mrozu w garażu postanowiłem troche czasu poświęcić Jawie. Zostało zdemontowane tylne koło razem z zespołem napędowym. Jawa dostała nową zębatkę tylną jeszcze z epoki, gumę zębatki, łożysko i zębatkę przednią. Została założona nowa tylna opona. Teraz pozostało mi skrócić łańcuch i poskładać to do kupy.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2013, 21:30:14 »

Piękna, czekam na nasze piwo gdzieś na skraju miasta przy dźwiękach Jawy :) Ja Cześkę do sharana wsadziłem z odkręconym przodem i tak oto przejechała 750 km  :P
    Status GG

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:32:30 »

Dziś ostatni dzień zaległego urlopu - zostałem wysłany na siłę  :( . Dzieci chore więc siedze z nimi w domu. Cóż można robić żeby Jawa wypiękniała i dzieci miały zajęcie??

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:35:16 »

Zuch chłopaki ! Przyszli motórzyści ;) ? Za kilka latek wezmą się za silnik ? :D
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:37:24 »

Mam nadzieje że uda Mi się to w nich zaszczepić. A silnik czemu nie jak nas mama z kuchni nie wygoni  :P

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:40:58 »

a później piszesz że ty sam obręcze polerowałeś  :D
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:52:25 »

Mam nadzieje że uda Mi się to w nich zaszczepić. A silnik czemu nie jak nas mama z kuchni nie wygoni  :P

nie powiem u kogo ale wiem gdzie się myły kartery pod nieobecność żony w zmywarce  ;)
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2013, 12:55:01 »

Tak Tak słyszałem. Ale u nas nie będzie z tym problemu bo kuchnia ma 2x2 i nie ma miejsca na zmywarkę. Ale myślę że z silnikiem mógłbym powalczyć - żona woli mnie w domu niż nieogrzewanym garażu u swoich teściów.

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 29, 2013, 13:32:41 »

Dobre z tymi karterami - facet to dopiero fachowa robota w sprzątaniu :D.
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 30, 2013, 11:17:14 »

Jeszcze kilka lat a po powrocie z roboty do domu będziesz się zastanawiał gdzie twoja jawa ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 30, 2013, 12:04:30 »

he he fajnie  mieć takich pomagierów ;)

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 30, 2013, 19:21:17 »

Uwierzcie Mi że chciałbym aby chłopaki załapali tego bakcyla. Jak na razie to troche się boją , bo za głośno, ale jak ich przewiozę to pytają kiedy znów ich wezmę.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 30, 2013, 19:31:02 »

No i to jest prawidłowe podejście, zuch chłopaki  :)
Może za głośno trochę dla takich małych motórzystów, poczekaj jeszcze ze 2-3 lata, już nie będą narzekać, że za głośno, będą chcieli więcej  :D 
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2013, 19:32:39 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o