Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:17:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 634.7 źle działający automat sprzęgła  (Przeczytany 7190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xcmichal

• Gość
Jawa 634.7 źle działający automat sprzęgła
« dnia: Września 26, 2011, 19:37:01 »

Witam serdecznie

Mam na imię Michał

Czytam forum już od ładnych paru lat i zawsze było mi pomocne. Niestety nie potrafię tutaj znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem więc postanowiłem założyć ten wątek.

Otóż mam problem z automatycznym sprzęgłem w mojej Jawie 634. Wrzucając biegi  z 4 na 3, 3 na 2, 2 na 1 automat wysprzęgla silnik. Niestety z 1 na 2, 2 na 3, 3 na 4 nie da się wysprzęglić silnika tylko za pomocą nogi, muszę użyć dźwignii przy kierownicy :(.

Dodatkowo redukując biegi, krzywka (http://www.jawaczesci.pl/107,krzywka-walka-zmiany-biegow.html) bardzo często wychodzi poza obręb swojego maksymalnego wychylenia. W następstwie zmieniając bieg z 4 na 3 za pomocą automatycznego sprzęgła jest ok, ale aby  zredukować z 3 na 2 za pomocą automatycznego sprzęgła muszę ponownie podnieść dźwignie zmiany biegów a następnie znowu opuścić. Wtedy zadziała sprzęgło w nodze.

Oto jak wygląda położenie krzywki po zrzuceniu biegu w dół:

https://picasaweb.google.com/113250253922901452902/JawaAutomatyczneSprzegO#5656718365815315266

Wydaje mi się że pozycją wyjściową do  zmiany biegów powinna być ta pozycja:

https://picasaweb.google.com/113250253922901452902/JawaAutomatyczneSprzegO#5656718373312726626
Dodatkowo jeśli nawet jakimś sposobem ustawię ten wałek i  krzywke w tej pozycji (patrz drugie zdjęcie), to i tak ruch dźwigni zmiany biegów w górę jest tak mały, że nie powoduje znaczącego przesunięcia się wałka i krzywki by wysprzęglić silnik :(

Oczywiście kilka lat jeździłem bez kulki między wałkami popychacza sprzęgła. Krzywka wogóle nie dotykała dźwini sprzęgła a co za tym idzie automatyczne sprzęgło w nodze mi nie działało. Do dziś mi to nie przeszkadzało. Jednak postanowiłem włożyć kuleczkę między wałki i okazało się że mam problem. Biegi bez nożnego sprzęgła wskakują raczej normalnie, no może poza czwórką która od czasu do czasu ma kaprysy.

Co może być tego przyczyną? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że w jakiś cudowny sposób wałek mógł się obrócić w zabieraku (http://www.jawaczesci.pl/169,walek-z-zabierakiem.html) przez co otwór w który wchodzi zawleczka od krzywki jest przesunięta więc cała krzywka również jest źle ułożona :(.

Dodam jeszcze że zakres ruchu dźwigni zmiany biegów w dół (podczas redukcji) jest trochę większy niż podczas wrzucania wyższego  biegu, ale to chyba normalne.

Macie jakieś pomysły?

Mofeix

• Jawer Weteran
Odp: Jawa 634.7 źle działający automat sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2011, 20:09:00 »

Nie czytałem dalej poza 1 zdjęciem. Krótka piłka, rozbierasz cala lewo stronę pieca i zobaczysz tam  taki mechanizm.
Najprawdopodobniej masz ułamany motylek. połamany czy jak kto woli rozbierzesz zobaczysz, ew mogły być ułamany bolec w tym "czymś" jak zobaczysz będziesz wiedział o czym mowie taki bolec co wchodzi miedzy sprężyny ale wątpię  żeby był to bolec bo za mocno Ci się ona kosi.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

xcmichal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2011, 20:42:32 »

Wydaje mi się że gdyby był pęknięty motylek to biegi wogóle by nie wchodziły. Biegi wchodzą bez problemu tylko tego nieszczęsnego sprzęgła w nodze brak :(

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2011, 20:43:29 »

Chodzi o cześć która ograniczy ruchy motylka. rozbierzesz zobaczysz.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

deejf

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2011, 20:44:05 »

<hmm>

No to już co innego.

Brakuje Ci klina po prawej stronie na tym motylku - poprostu Ci pękł, albo ktoś go celowo wyjął.

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 26, 2011, 20:53:48 »

Znam odpowiedź na twoje pytanie.

Jak widać na niżej załączonym zdjęciu źle wyregulowałeś sprzęgło...
Patrząc na "Motylek" i przyjmując że nie obrócił się on w miejscu zaznaczonym nr 4 na załączniku można stwierdzić że ....

Najnormalniej w świecie źle wyregulowałeś sprzęgło Panie Xmichal

Więc postępujesz analogicznie ...

Odkręcasz zabezpieczenie linki  NR 3 Na załączniku
Dokręcasz śrubę regulacyjną sprzęgła tak aby częsć automatu lekko dotykała centalnej części motylka Nr 4 na załączniku <Nie wiem jak sie to nazywa :P>
Oczywiście musisz zrobić odrobine luzu na lince tak aby automat sprzęgła nie naciskał cały czas na popychacze i wszystko powinno działać tak jak należy :]

YHm Zapomniałem dodać

Jak widzisz na załączniku zaznaczyłem numerem 1 stronę w którą porusza się motylek w momencie gdy ty redukujesz biegi w dół np z 4 na 3 czy 2 na 1. A numerem 2 strone w która porusza sie gdy zwiększasz przełożenie...

« Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 21:12:47 wysłana przez Willy »

xcmichal

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2011, 21:35:43 »

Wydaje mi się że regulacja jest ok. Może zdjęcie jest dość niefortunnie wybrane gdyż dźwignia którą ma popychać ta krzywka nie lezy idealnie w środku tej krzywki. Wydaje mi się że problemem jest zakres ruchów samej krzywki.
 Nie wiem jak dodawać zdjęcia więc dodaje link.

Zielona linia przerywana to zakres wychyleń krzywki przy zbijaniu biegu..Czerwona linia to ruch krzywki przy wrzucaniu wyższego biegu. Jak widać, przy wrzucaniu wyższego biegu krzywka nawet nie muska dźwigni od sprzęgła. Oczywiście sytuacja ta występuje przy całkowicie odłączonej lince od sprzęgła i przy każdym położeniu śruby regulacyjnej sprzęgła :(

« Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 21:40:21 wysłana przez Willy »

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2011, 21:39:15 »

No to obrócił ci sie motylek w miejscu które na moim załączniku zaznaczyłem numerem 4.

Zdemontuj go - zakręć w imadło  - i obracając nim ustaw go w należytą pozycje po czym mignij go i powinno być ok...

Możesz również wymienić go na nowy bądź dobry używany i wszystko powinno być ok! :}

PS: Pozwoliłem sobie edytować twój post tak aby temat był bardziej przejrzysty... Mam nadzieję że nie masz mi tego za złe ? :]
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 21:40:56 wysłana przez Willy »

xcmichal

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2011, 21:45:33 »

No tak mi się własnie zdaje, tylko że od strony motylka jest zawleczka więc musiało by ją najpierw ściąć. Bardziej prawdopodobne jest to że obruciło cały wałek w miejscu gdzie jest wprasowany w zabierak. Ale aż wierzyć mi się w to nie chce. Ktoś musiałby chyba skakać po dźwigni zmiany biegów :).
Jedyne wyjście to pewnie smarknąć spawarką jak mówisz, ale postanowiłem upewnić się jeszcze tutaj na forum. Może coś przeoczyłem.

Dzięki serdeczne za pomoc.

-----------------------------------------
Ha!

Teraz widze gdzie się jeszcze mógł obrucić :) motylek jest na tulei a tuleja dopiero poprzez zawleczke założona jest na wałku. Połączenie Motylek -> tuleja idzie do sprawdzenia jutro rano!

Może tam, ale nie widziałem wcześniej żadnych pęknięć na spawaniach motylka z tulejką.

Dzięki serdeczne za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 21:49:53 wysłana przez xcmichal »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2011, 21:53:39 »

Oczywiście kilka lat jeździłem bez kulki między wałkami popycza sprzęgła.

ale tam nie powinno by kulki. kulka jest tylko w automacie sprzęgła ;)
    Status GG

xcmichal

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2011, 22:01:14 »

Oczywiście kilka lat jeździłem bez kulki między wałkami popycza sprzęgła.

ale tam nie powinno by kulki. kulka jest tylko w automacie sprzęgła ;)

Wiem :) ale z tą kulką, dźwignia (którą popycha ta krzywka) cofa się jeszcze bardziej "do tyłu" dzięki czemu jest jeszcze bliżej krzywki :)

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2011, 22:07:42 »

Jak pokręcisz śrubką w prawo to też dźwignia pójdzie do tyłu, nie ma bata i przy okazji sprzęgło popuścisz. Sprawdź jutro co masz, sprawdzi i jak zrobisz to po porządnej regulacji kulka nie była by potrzebna
    Status GG