Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:42:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Do dołu

Autor Wątek: БЕСКОНТАКТНАЯ СИСТЕМА ЗАЖИГАНИЯ ЯВА-350  (Przeczytany 84829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotras

• Gość
Odp: БЕСКОНТАКТНАЯ СИСТЕМА ЗАЖИГАНИЯ ЯВА-350
« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 14, 2013, 16:16:25 »

Jako że mam zapłon marki sovek sprzedawany przez kolege Cerebrona w swojej jawie 12v i uralu m67 postanowiłem zamieścić swoja opinie na temat tych produktów. Więc jeśli chodzi o jawe to przejechałem ją ok 50 km . Niby nie dużo, ale nie miałem żadnych problemów z rozruchem i płynnościa obrotów. Moc oddawana jest w optymalny jak dla mnie sposób, bez szarpnięć i dziury w obrotach. Jedyne problemy jakie mi się nasuwają to ten gruby kabel od impulsatora pod prawą pokrywą. Jest tam dosyć ciasno i trudno znaleźć optymalne miejsce by go właściwie ułożyć. Druga sprawa to zamocowanie tej blaszki na wirniku - jest dociśnięta mocno śrubą ale się zastanawiam czy z czasem nie ulegnie zmiana jej kąta względem wału a tym samym dojdzie do rozstrojenia zapłonu. Czas pokaże...  Cewke tak jak w uralu mam dwustrzałową maluchowska - ta czarna z kwadratową obwódką i zero problemów. Co do urala to zapłon jest super - mam go już prawie rok i bez problemu ural pali przy plus 30 i minus 30. Zapłon ma tą zalete że nie jest wrażliwy na wahania napięcia w instalacji - potrafi pracować na 6 jak i na 14 v. Ogólnie wydaje mi się , że firma sovek bardziej precyzyjnie i przemyślanie wykonała zapłon uralowski niż ten od jawy ale nie jest źle. Myśle że można śmiało pakować go do jawy i cieszyć się z jazdy. Co do mapy zapłonu to zastanawiam się na wstawieniem przełącznika przy kierownicy by móc zmienić ją w czasie jazdy, ale czy taka zmiana będzie zdrowa dla tej całej elektryki? Może ktos juz to przetestował czy można tą mape zmieniać bez chwilowego odcięcia zasilania?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 27, 2013, 10:38:20 »

no to panowie - zdecydowałem że zrobionego silnika nie ma co docierać na platynkach z powodów obiektywnej upierdliwości i niedokładności tego elementu silnika jak również trudności ze zdobyciem orginalnych krzywek w chwili obecnej
i teraz tak:
do kolegi cerberona nie mogę się dodzwonić ale napisałem maila i zobaczymy czy ma te zapłony
ewentualnie pozostaje allegro, ale tu drożej o wspomniane 30 zł
http://allegro.pl/zaplon-elektroniczny-12v-jawa-ts-350-orginal-sovek-i3157332984.html
Powyższy zapłon jest zapłonem mikroprocesorowym i nie powinno być problemów z jego działaniem, jestem tylko ciekaw czy można wpiąć w obwód pomiędzy niego a akumulator jakiś bezpiecznik ?
no i jest jeszcze firma promoto, podobno też ze zmiennym kątem wyprzedzenia - z tego co pamiętam kilka osób miało zapłony tej firmy w czasach gdy forum było prowadzone przez demonosa
http://pro-moto.nazwa.pl/oferta/motocykle/10-jawa.html
i teraz pytanko - na co lepiej się zdecydować ? - ceny bardzo zbliżone, zapłon promoto dostępny - rozmawiałem z żoną producenta i nie ma problemów z dostępnością
No i ubolewam nad tym że kolega GROM narazie nie zamierza produkować swoich zapłonów.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2013, 11:24:31 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

zlotaraczka92

• Ja się na tym nie znam, ja się tylko tego uczę...
  • Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1 '89r / Jawa 50 23P Mustang '79r
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 27, 2013, 11:03:00 »

Mostasz, zapytaj ile jest gwarancji na Soveka. Na allegro często widywałem rok, gdzie producent daje 2 lata o ile pamięć mnie nie myli.
Czeskie motocykle są jak Media Markt... Nie dla idiotów :>

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 27, 2013, 11:57:05 »

strona semaj'a - człowieka którego opowieści zachęciły mnie na początku do kupna właśnie jawy - mieszka w warszawie niedaleko mnie i ma hondę cb
http://strony.aster.pl/semaj/prameti.htm - ciekawe czy prameti w chwili obecnej używa również optycznego czujnika, bo rosyjski zapłon sovek używa czegoś takiego jak transoptor szczelinowy co wytrzymuje wyższe temperatury, a co dla mnie jest niezmiernie ważne z racji że jawa jeździ na co dzień po dużym mieście
dla czujnika optycznego temperatura pracy to max 60*C(prameti) a dla transoptora to 85 *C(sovek) co jest już bardziej zbliżone do warunków jawy
http://www.cyfronika.com.pl/semi/cz_fotokomorki.htm
jeszcze znalazłem coś fajnego ciekawego na stronie przemka milimetra odnośnie prameti
http://www.bitstudio.pl/milimetr/warsztat10.htm
znalazłem jeszcze jakieś informacje mienkiego że prameti nie współpracuje z jakichś powodów z elektronicznym regulatorem napięcia
http://www.jawacz.pl/elektryka/prameti-promoto-jawa-cz-350-wersja-6v/
ponadto zastanawia mnie po co w rosyjskim patencie są dziury do regulacji ?
http://allegro.pl/zaplon-elektroniczny-12v-jawa-ts-350-orginal-sovek-i3157332984.html
w prameti robi się to jakoś za pomocą diody i tego talerzyka...
IM WIĘCEJ CZYTAM O TYM WSZYSTKIM I PATRZĘ JAK TO DZIAŁA TO CORAZ BARDZIEJ SIĘ ZASTANAWIAM - ZAPŁON GROM'A JEST POZBAWIONY WIĘKSZOŚCI WAD ZAPŁONÓW KONKURENCJI
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2013, 12:59:35 wysłana przez mostasz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 27, 2013, 16:40:10 »

Mostasz widzę, że co nie co się rozglądasz i analizujesz.
Może ktoś sprzedaje mój zapłon na rynku wtórnym? Warto popytać.
Prametii ma obecnie te same transoptory co i u mnie czyli na 85 stopni, z tym, że padają te zapłony z nie wiadomego powodu, nie chcę się bawić w detektywa bo miałem taką uszkodzoną sztukę na biurku i co nie co widziałem. Jest to zapłon analogowy prawdopodobnie ze zmiennym kątem. Sovek to mikroprocesorowy zapłon ale jego nie miałem przyjemności zobaczyć na żywo.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 27, 2013, 16:47:26 »

na allegro nie ma
pytać u nas na forum ? - uważam że ktoś się pozbywa takiego zapłonu tylko w sytuacji gdy padł mu wał albo skrzynia i nie zamierza naprawiać, albo sam zapłon jest z jakiegoś powodu nie sprawny
Grom'ie - staram się jak mogę - wiem że z jawy Hayabusy nie zrobię, ale chciałbym żeby mi to wszystko po remoncie trochę podziałało i było w miarę możliwości niezawodne
Edi cerberon się odezwał i pisze że ma zapłony więc pewnie padnie na zapłon od niego  8)  zobaczymy jak się ruska myśl technologiczna sprawuje
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2013, 19:23:50 wysłana przez mostasz »

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:09:51 »

Mostasz bierz ukrainca z allegro, 30zł drożej to nie jest żadna tragedia.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:14:58 »

Mostasz,jeszcze inna opcja-masz doświadczenie w zakupach w Czechach:
http://www.vape.cz/e-shop/soupravy-zapalovani/A-MZ04/
2166 Kč x 0.1700 zł = 368,22 zł plus przesyłka i przelew

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:18:45 »

Tak myślałem, że wpadnie zaraz holger i wrzuci vape :P Mostasz morduj Groma niech Ci zrobi zapłon, spamuj dzień i noc to się ugnie i zmajstruje ;)
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:26:26 »

Janek również robi dobre zapłony elektroniczne.

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:34:25 »

Tak myślałem, że wpadnie zaraz holger i wrzuci vape :P Mostasz morduj Groma niech Ci zrobi zapłon, spamuj dzień i noc to się ugnie i zmajstruje ;)

Właśnie wcześniej mordowałem Groma i zajęło to kilka miesięcy zanim powiedział OK, trzeba było wcześniej zagadać do niego przecież nie było robione to po kryjomu.
A teraz to może zrobi te zapłony ale po moto sezonie
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:35:08 »

jak już pisałem Edi się odezwał i ma zapłony więc pewnie wezmę od niego
@Holger - Vape może i jest fajne ale prawdopodobnie ma stałą wartość wyprzedzenia i jak padnie cewkomoduł tovape do wyrzucenia (cewkomoduł) 190 zł w Polsce, a młodemu kiedyś padł niestety i wątpię żeby się to dało jakoś zabezpieczyć bezpiecznikiem, takim jaki rusek posiada ;)  Ale nad tą opcją już myślałem :D
Ciekaw jestem tylko skąd bierze się cena Vape na allegro i jawaczęści w granicach 600 zł - normalne 30% marży ?
Co do męczenia GROM'a to nie mam sumienia i tak co raz go o coś pytam :D
Co do zakupów z czech to nie ma z tym problemów - przelewy tanie, czeska poczta ma umowę z polskim oddziałem DPD i wszystko dociera dosyć szybko, byle znać angielski i ewentualnie google translate i działa :D
W ruskim boję się tylko o trwałość blaszki ale najwyżej zeskanuję, zwymiaruję i dorobię ze dwie sztuki z blachy ocynkowanej
:P ;D
Janek daje 30 dni gwarancji i ma stałe wyprzedzenie - Jego zapłon siedzi w cezetce u konrada - sam przy nim grzebałem
Wiem, ale w lutym nie myślałem nad remontem silnika jeszcze - tzn. nie wiedziałem że na korbowodach jest aż taki luz, ponadto miałem wtedy inne obowiązki, choć myślałem żeby kupić na zapas i teraz żałuję że nie kupiłem  :'(
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2013, 19:40:02 wysłana przez mostasz »

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 27, 2013, 19:48:49 »

Nie masz się co obawiać o tą blaszkę, to jest kawał metalu i nikt tym nie będzie rzucał :)
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 28, 2013, 19:57:13 »

co do gwarancji na ruska to producent daje dwa lata gwarancji
Edi napisał że daje rok rzetelnej gwarancji
a vmax ostrołęka:
rok czasu pod warunkiem montażu w warszatacie (faktura za montaż)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 29, 2013, 16:21:31 »

umęczycie się ze mną i moją niesubordynacją ale potrzebuję odpowiedzi dzisiaj do wieczora potwierdzenia
Ta cewka będzie dobrze współpracować z ukraińskim zapłonem ?
Czy do jawy można użyć samochodowych giętkich kabli ? - strzelam że tak ale wolę zapytać
widziałem że jawolotmen też kupił tą cewkę ale nie wiem jak się zakończyła sprawa z jego zapłonem - z tego co pisał i objawów jakie miał wynikało że padł mu transoptor ?
Do czego są otwory z blasze ? do montowania ?
Czy ta cewka (jej nieosłonięta część blaszana ) powinna być odizolowana od masy ?
czy wtyk do przewodów ze stacyjki to jakiś standardowy wtyk samochodowy czy trzeba użyć identycznego z malucha zdobytego gdzieś na szrocie ?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 29, 2013, 16:33:15 »

Ja mam u siebie taką cewkę. Z zapłonem groma współpracuje bez zarzutu.
Kupiłem chyba razem z wtyczką. Przewody mam jakieś giętkie samochodowe...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 24, 2013, 20:42:02 »

Jakby ktos jeszcze chcial kupic, to mam dla Was promocje. Bede sprzedawał swoją Zjawę  :'(  a zaplonu jeszcze nie zalozylem, jest nowy i tylko byl raz wyjety z pudelka, zeby sprawdzic zawartosc.

Wiec, kto pierwszy ten lepszy na PW, cena 200 zł +przesyłka.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 24, 2013, 20:50:17 »

Mostasz, sprawdzaliśmy z Posiadaczem Vapno ( pełne ) stroboskopem  w Brodnicy i ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu. Nie pytaj jak działa bo nie wiem, ale "się zmieniało".
Sorry za offtop :)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 24, 2013, 21:00:50 »

ja wiem jak działa - tam podobnie jak u groma można sterować czasem - kilka milisekund w jedną albo w druga i jest zmienny
NA moim SOVEK'u zrobiłem dzisiaj 50 km, idzie jak maszyna szczegolnie od 4000 obr., potestuję jeszcze z innymi mapami jak będę miał trochę czasu bo na obecnej mapie zimna potrafi przy odpalaniu czasami strzelić w tłumik, a jest ustawiony zgodnie z instrukcją, ale strzelam że za późny o 0,1 mm, w każdym razie chodzi równo, nie przerywa i silnik w końcu ma charakterystykę pracy zbliżoną do japońskiego a nie tak jak na przerywaczach, że trzęsło kierownicą do 3000 jak była zimna ;). Dodam że przerywacze jak miałem ustawione na ~2,3 mm, to chodziło to dosyć dobrze i paliła czy zimna czy ciepła z pół kopa. Oczywiście przerywacze czeskie i kondensatory magneti marelli. Narazie mam jeszcze iglicę na 3 ząbku i bogatą mieszankę.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 24, 2013, 21:50:48 »

Mostasz, sprawdzaliśmy z Posiadaczem Vapno ( pełne ) stroboskopem  w Brodnicy i ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu. Nie pytaj jak działa bo nie wiem, ale "się zmieniało".
Sorry za offtop :)

Możesz powiedzieć o ile mniej więcej się zmieniało stopni?
Wg mnie nie jest to "pełny" zmienny kąt ale posiada jakąś tam korekcję, związaną takżę z "ułomnością" czujnika indukcyjnego. Nadziałem się już na tą korekcję.
Wygląda też na to, że te cewko modułu różnią się właśnie między sobą tą "korekcją" zależnie od wersji.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2013, 21:54:32 wysłana przez GROM »

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 24, 2013, 22:01:24 »

Bardziej byłem przejęty prawidłowym ustawieniem zapłonu na wolnych obrotach niż sprawdzaniem o ile się zmieniło. Różnica była wyraźna. Moim zdaniem przynajmniej kilka mm ( nie mam w głowie przelicznika na kąty) na wysokich obrotach. Jak gdzieś dorwę znów stroboskop to mogę się pobawić

GROM

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 24, 2013, 22:06:22 »

Bardziej byłem przejęty prawidłowym ustawieniem zapłonu na wolnych obrotach niż sprawdzaniem o ile się zmieniło. Różnica była wyraźna. Moim zdaniem przynajmniej kilka mm ( nie mam w głowie przelicznika na kąty) na wysokich obrotach. Jak gdzieś dorwę znów stroboskop to mogę się pobawić

Rozumiem, że kilka mm na obwodzie koła magnesowego? Jeśli tak to zapewne tak jak podaje instrukcja czyli gdzieś w granicach bodajże 4 stopni. To nie wiele i jak pisałem raczej ma to związek z użyciem czujnika indukcyjnego a niżeli samego zmiennego kąta jako takiego w tym cewko module.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 24, 2013, 22:18:01 »

Aaa i z tego miejsca chciałem podziękować GROM'owi i Pietrasovi12V za cenne rady przy montażu i eksploatacji tego cuda - otóż przynajmniej u mnie grzeje się ono dosyć mocno i bardzo dobrym rozwiązaniem jest doklejenie dosyć wysokich radiatorków po bokach oraz bezpieczników na plusie i minusie.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 24, 2013, 22:32:32 »

Rozumiem, że kilka mm na obwodzie koła magnesowego? Jeśli tak to zapewne tak jak podaje instrukcja czyli gdzieś w granicach bodajże 4 stopni. To nie wiele i jak pisałem raczej ma to związek z użyciem czujnika indukcyjnego a niżeli samego zmiennego kąta jako takiego w tym cewko module.

Nie sprawdzałem Vape osobiście ale też gdzieś doczytałem że to właśnie tylko kilka stopni wynikające z czujnika.

Ale wracając do tematu Soveka. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak działa i na czym polega zmiana wyprzedzenia zapłonu? Czy ktoś to jakoś sprawdził.

Nie ma za co mostasz :)
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 25, 2013, 00:27:45 »

Żeby nie było, że mój zapłon nie działa nadal. Wklejałem to w swoim temacie:

#Link do YouTube niepoprawny#

I dla rozwiania wątpliwości, bo pewnie według was słabo się zbiera. Tak więc:

- Gaźnik mam ustawiony na dotarcie, jak na tak bogatą mieszankę, to wręcz się dziwię że jedzie więcej jak 80,
- Silnik jest niedotarty,
- Moje super sprzęgło, które się ślizga i jednocześnie ciągnie co w tym obrazku widać. Mam zbite mocno sprężyny i ciulową linkę sprzęgła,
- tak na końcu jeśli komuś się nasuwa pytanie, tak skończyło mi się paliwo jak mnie tir mijał.

Mostasz,
Dopiero odczytałem PW, nie koszulek nie ściągałem, zdjęcie zestawu jest w moim temacie.

Raz ostatnio zubożyłem mieszankę i maszyna inaczej leci, ale mam liche tłoki więc jadę na bogato póki budzik nie wytyka 1000km.

Użyłem mapę standard i w moim odczuciu dół jest, ale taki sobie, góra też jest ale bez rewelki. W średnim przedziale ma największego kopa. Mnie coś korci, aby spróbować mapy "sport".

Co do zmienności kąta. Nie sprawdzałem pod lampą, ale wystarczy zbyt lekko zamachnąć się ręką, albo mi kichnie w tłumik bądź odbije co oznacza zbyt późny zapłon. Z ręki da się odpalić, lecz ten czujnik poprawnie reaguje dopiero jak startujecie z kopa i silnik trochę obrotów dostanie.

Zimna lepiej pali, dobrze się zbiera i przy okazji już można wykluczyć dwie cewki jak cewka od cieniasa padnie to w ogóle nie zapali. Do tego bezobsługowość. Jak dla mnie dobrze wydane 235zł.

Na jałowych jak się dodaje gazu to lepiej reaguje jak na platynach.

Przypominam, że dioda na module ma się świecić w 0.5mm przed GMP i miara w instrukcji jest podana błędnie. Przy 0.05mm wedle instrukcji silnik kicha, licho pali i jechać się tym nie da.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Do góry