Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:13:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Driv3r - Jawa 350 638-5-02  (Przeczytany 8500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

driv3r

• Gość
Driv3r - Jawa 350 638-5-02
« dnia: Sierpnia 17, 2011, 17:58:33 »

Witam ponownie, tak więc przygodę czas zacząć. Pierwszy post będzie informacyjny, z datą ostatniej aktualizacji zdjęć, linkami do albumów na Picasa.

Na początku chciałbym od razu zaznaczyć, iż kiepski jeszcze ze mnie mechanik / znawca, więc prosiłbym się nie dziwić kiedy nie będę łapał "żargonu". Z zawodu jestem informatykiem, więc zwykle zaczynam od szukajki/googlów, większe gafy zapewne ominę, lecz nie zawsze się to uda. Szybko się uczę i mam nadzieję że dzięki temu forum jak i wam zdobędę odpowiednią wiedzę do dłubania przy rodzinnym skarbie ;)

Lecz dosyć o mnie, kto miał okazje zajrzeć do tematu powitalnego, zapewne już ją widział. Jest to, tak jak w temacie
Jawa 350 638-5-02, Tęczówka z 86 roku. Od początku w rodzinie, kupiona za pierwszą wypłatę ojca po zakończeniu służby w woju ;)

Trochę przeżyła, lecz skupię się głównie na dzisiejszych sprawach. A mianowicie:
  • obdrapany bak, i boczne osłony - na zdjęciu tego za dobrze nie widać, bo głównie chodzi o osłonę od kluczy
  • drobne wgięcia na baku jak i tłumikach
  • dodatkowo tłumiki jak i osłona łańcucha, posiadają plamy, bodajże po kwasie z akumulatora(?)
  • padnięty licznik przebiegu, i bynajmniej nie są to zębatki coś w samym mechanizmie musiało pójść
  • obudowa bezpiecznika i sprężyna do stopki bocznej poszukiwane - na razie jest prowizorka, lecz nie chciałbym aby podczas jazdy opadła stopka, a z bezpiecznikiem też czasami dziwne rzeczy się dzieją
  • linka hamulca przedniego jest już chyba trochę wyrobiona bo słabo odbija, chociaż pewnie będzie trzeba trochę naciągnąć

Na razie przed trasą planuje uzupełnić 3 awarie, tj licznik, obudowę, sprężynę. Jeśli linka od hamulca nie będzie sprawiać kłopotów po dociągnięciu to zostanie jeszcze.

Na długo falowe zmiany planuję piaskowanie, prostowanie i malowanie/niklowanie ramy, elementów niklowanych, oraz przede wszystkim baku z osłonami. Na razie jeszcze się nie rozglądałem za lakiernikami, może ktoś miałby kogoś polecić w Białymstoku lub okolicach? Było by trzeba odwzorować lakier, oraz wzór zamiast naklejki.

Poza tym wszystko sprawne, pali bez problemu. Po wyregulowaniu zapłonu itp chodzi równo ze światłami, oraz już pali na dwa gary :P

Na razie jedziemy cały czas na mixolu, który jak sprawdzałem forum, nie jest zbytnio polecany, jednakże również nie poleca się zmiany przed remontem silnika?

[ 26 . 08 . 2011 ]
Album ogólny
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2011, 21:46:13 wysłana przez driv3r »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Odp: Driv3r - Jawa 350 638-5-02
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 17, 2011, 18:51:21 »

Witaj w elitarnym klubie "638-5" najładniejszej z sześćtrzyósemek ;)
I na dodatek masz "DeLuxa"  <lol>  <lol>  <lol>

Jawa 350 638-5-02, Tęczówka z 86 roku. Od początku w rodzinie, kupiona za pierwszą wypłatę ojca po zakończeniu służby w woju ;)

...Trochę przeżyła...

He he .... skąd ja to znam?  :>

...Trochę przeżyła...

Jeśli możesz spisz te przeżycia  ;)

Dobrze że jeździ. Kosmetyka to tylko taki większy "pikuś" Powodzenia w pracach.
Naklejki, ponoć całkiem przyzwoite do "tęczówki" widziałem niedawno na Allegro - więc poszukaj.
"Nie taki Mixol straszny jak go malują" ale rzeczywiście może lepiej poczekaj ze zmianą oleju do szlifu cylindrów.
Albo przynajmniej przed zmianą wyczyść dokładnie komorę spalania, tłok i rowki pierścieni.

ps.
Albo Twój ojciec nie pamięta dokładnie albo też nieźle  musiał zarabiać bo w tamtych czasach, w sklepie Jawa kosztowała +/- półroczny niezły zarobek.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 17, 2011, 18:55:44 »

Witaj!

Egzemplarz fajny. Wymaga trochę dopracowania ale widzę ze idziesz w dobrym kierunku...

Tak zapytam o ramę. Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Masz skrzywioną, że chcesz prostować czy raczej chodziło Ci o elementy typu zbiornik czy boczne osłony?? To samo z niklowaniem, które elementy chcesz niklować??

Co do miksolu, to do remontu lepiej przy nim pozostać, później już wedle życzenia... Silnik nie lubi zmian oleju tak samo jak ludzki organizm zmiany rodzaju alkoholu podczas tej samej imprezy ;)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości !!!
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 17, 2011, 19:25:32 »

ps.
Albo Twój ojciec nie pamięta dokładnie albo też nieźle  musiał zarabiać bo w tamtych czasach, w sklepie Jawa kosztowała +/- półroczny niezły zarobek.
Być może i pamięć, nie wiem tylko czyja :P

Jeżeli chodzi o przygody, to rzeczy w stylu lotu przez kierownicę, holowania, pare gleb, strzelania wkładem tłumika, nocowania na przystanku przez elektrykę. Jeżeli będę miał chwilę to zbadam dokładnie większość przypadków. W końcu historia jak każda inna :)

@Rozztocz, rama jest ok, chodzi o same jej malowanie bo lakier już swoje przeżył, a raczej do cięższej pracy już zaciągana nie będzie. Natomiast chodziło mi o tłumiki i bak, z tego względu trochę wgięć po wybrykach. Bak może nie tak, ale tłumikom przydała by się mała renowacja(?), to samo z niklowaniem, głównie te elementy które uległy mniejszym bądź większym zadrapaniom, lub czasie :)

Jeśli chodzi o olej, to jednak się wstrzymam do ew. remontu w takim wypadku.

Teraz przyglądam sie zakupom a agmot i mam na oku z ważniejszych rzeczy
nakrętkę zbiornika z kluczykiem - tylko pytanie do was, czy się opłaca oraz czy takie rozwiązanie ma sens?
dodatkowo zastanawiam się nad tymi obudowami bezpieczników za bardzo nie przypominają tego co widziałem w czeskim sklepie, różnice w cenie są niewielkie, jakieś podpowiedzi co wybrać ?

sprężyna stopki bocznej, linki gazu/sprzęgła, dętka i można będzie jechać w trasę :>

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 17, 2011, 19:35:01 »

@Rozztocz, rama jest ok, chodzi o same jej malowanie bo lakier już swoje przeżył, a raczej do cięższej pracy już zaciągana nie będzie. Natomiast chodziło mi o tłumiki i bak, z tego względu trochę wgięć po wybrykach. Bak może nie tak, ale tłumikom przydała by się mała renowacja(?), to samo z niklowaniem, głównie te elementy które uległy mniejszym bądź większym zadrapaniom, lub czasie :)

Tak tez myślałem... Chciałem się upewnić ;)
Tłumiki chyba taniej wyjdzie Ci znaleźć drugie, bo prostowanie i odnowienie powłok może być dosyć kosztowne...

Co do oprawki bezpiecznika ja mam coś takiego jak tu:
http://allegro.pl/oprawka-bezpiecznika-20mm-na-kablu-gniazdo-wta-i1725648191.html

Zdaje egzamin... Bez problemu czy to bezpiecznik szklany czy ceramiczny czy 20 czy 32mm...

miccha123

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 472.6 1987!!!!!!:D
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2011, 19:58:41 »

Sliczna i dasz rade :D   PS.na zdjeciu jest czerwony kask moj ojciec ma taki tylko ze zielony :D
A i w sobote jednak nie dam rady na ,,zlocik'' wpasc.Mozemy umowic sie w innym terminie   <cheers>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 17, 2011, 23:59:48 »

...na zdjeciu jest czerwony kask moj ojciec ma taki tylko ze zielony :D

Kask Bella - jak najbardziej z epoki  <yes> Wtedy kosztował majątek...
Pasuje do Jawy. Dbaj o niego  <yes>
Niesamowicie cichy,szczelny i wygodny (przynajmniej na moją głowę)  ;)
Dziś tylko kaski z najwyższej półki mogą go "przeskoczyć"
Szkoda, że po tragicznej śmierci właściciela firmy i jego syna, już nie powrócili do jego produkcji. 

miccha123

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 18, 2011, 12:41:55 »

Kask Bella - jak najbardziej z epoki   Wtedy kosztował majątek...
Pasuje do Jawy. Dbaj o niego 
Niesamowicie cichy,szczelny i wygodny (przynajmniej na moją głowę) 
Szkoda, że po tragicznej śmierci właściciela firmy i jego syna, już nie powrócili do jego produkcji.
W teledysku Imperium bodajze Wiruja swiatla tez jest tylko ze czarny :D     i masz racje jest bardzo wygodny moj kask przy nim wymieka.

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2011, 23:13:59 »

Z tymi pracami renowacyjnymi, to np. jak piszesz o "niklowaniu" to nie masz na mysli "chromowania" ;)?
I tak jak pisal Rozztocz to lepiej i taniej chyba znalezc jakas uzywke w dobrej cenie?
Z tego co się orientuje to były to elementy niklowane, ale mogę się mylić ;-)
Jeśli bym znalazł odpowiedni zamiennik to w sumie nie wykluczam takiej możliwości.

A co sadzisz o takim gniezdzie bezpiecznika ;]?
Samochodowe zwykle standardowe bezpieczniki i koniec meczenia sie z tym <lookaround>?

Fotki tutaj wrzucaj, a nie linki do nich... bedzie fajniej ogladac ;].

P.S. Tez jestem "zakrecony jak Ty" jesli chodzi o motocykle i tez jestem informatykiem ( -sprzet ;) ) he he.
tak właśnie myślałem nad płytkowym, ale jest zamówiony ten co polecił Rozztocz  <cheers>

...na zdjeciu jest czerwony kask moj ojciec ma taki tylko ze zielony :D

Kask Bella - jak najbardziej z epoki  <yes> Wtedy kosztował majątek...
Pasuje do Jawy. Dbaj o niego  <yes>
Niesamowicie cichy,szczelny i wygodny (przynajmniej na moją głowę)  ;)
Kiedyś próbowałem znaleźć jakieś info na temat tej "firmy" ale nigdy nic takiego mi się nie udało, masz może jeszcze jakieś informacje w tym temacie ;> ?

A jeśli chodzi o sam kask to niestety ale swoje lata świetności ma już za sobą, prawie matowa szybka, lecący lakier.. Ale trzeba przyznać do jawy jak znalazł, w sumie jak kupowałem nowy kask to szukałem czegoś w ten sam deseń, ale się nie udało  :-/

A swoją drogą dzisiaj poczyniłem pewne przygotowania na jutrzejszą podróż, motór wyglancowany, w słońcu może zrobię parę fotek i wrzucę przed wyruszeniem w drogę : )

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 20, 2011, 23:43:41 »

tak właśnie myślałem nad płytkowym, ale jest zamówiony ten co polecił Rozztocz  <cheers>

(...)

A jeśli chodzi o sam kask to niestety ale swoje lata świetności ma już za sobą, prawie matowa szybka, lecący lakier.. Ale trzeba przyznać do jawy jak znalazł, w sumie jak kupowałem nowy kask to szukałem czegoś w ten sam deseń, ale się nie udało  :-/

Płytkowy bezpiecznik w jawie bardziej narażony jest na działanie warunków atmosferycznych a co za tym idzie styki mogą śniedzieć, rdzewieć...
Poza tym w oryginale były właśnie bezpieczniki rurkowe, więc oprawka też była podobego typu...

Co do szybki kasku moja też zmatowiała, ma trochę rys i właśnie pracuję nad jej wypolerowaniem...
Za tydzień, może trochę więcej postaram się przedstawić efekty polerki... Może i u Ciebie da się coś jeszcze z nią zrobić??

Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2011, 23:46:25 wysłana przez Rozztocz »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2011, 23:55:47 »

Płytkowy bezpiecznik w jawie bardziej narażony jest na działanie warunków atmosferycznych a co za tym idzie styki mogą śniedzieć, rdzewieć...
Poza tym w oryginale były właśnie bezpieczniki rurkowe, więc oprawka też była podobego typu...

w cz i ts mam płytkowe i nic im sie nei dzieja sa zamniete w hermetycznej gumce ba w cz nie ejst zamkniety i dwa lata tak jezdze
http://mienki1987.blogspot.com/

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2011, 03:00:40 »

Ja jak kupowałem skorupę to dałem 800 PLNów bodajrze.
    Status GG

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 26, 2011, 16:38:50 »

No to i po podróży, podsumowując - cud, miód i malina ;-) Chociaż poprzez nagar w tłumikach, pod niektórymi górkami było trochę ciężko. Wieczorem wrzucę zdjęcia z wypraw jak znajdę kapkę czasu i kabel do aparatu.

Poza tym 500 km zapewne przeszło. Trasa Białystok(Oliszki) - Korycin - Augustów - Suwałki - Dubeninki - Bludzie, oraz kilka pomniejszych których też się trochę nazbierało :)

miccha123

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 26, 2011, 17:03:01 »

Czekam na fotki:D!    Jawa sie dobrze spisala? :]

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 26, 2011, 21:26:03 »

@miccha, spisała się wyśmienicie  <punk> chociaż jak już wspomniałem dość ciężko czasami szło jej pod górę, chyba czas wymienić wkłady w tłumikach, bo nawet niebieskiej chmurki nie było widać. Poza tym nie jestem w stanie dokładnie określić ilości nawiniętych kilometrów -> walnięty licznik przebiegu. Tak więc rozglądam się już za licznikiem od skody z dziennym przebiegiem ;-)

@sevendic, ja mam skorupy po 150zł, bo na tyle pozwalały fundusze, i pomimo tego że od oryginalnej Bellki są tak czy inaczej lepsze, to po tych artykułach pewnie rozejrzę się za czymś poważniejszym, jeśli chcę więcej jeździć. Może nie stać mnie na Arai'a, lecz szukałbym właśnie czegoś w ten deseń do 600-700 pln.

a zdjęcia są już dostępne w głównym albumie, a oto i próbka

Javczan

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 30, 2011, 00:00:32 »

Rewelacyjna ta Twoja Jawa :) Gratuluję zarówno motocykla jak i podejścia do niego :)

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 30, 2011, 13:52:39 »

638-5 to Jak dla mnie za jawą 500 OHC największe marzenie ; )........ raz że silnik od TS 12v i trochę więcej kucyka niż w żeliwniaku..... a dwa że ma klasyczny wygląd....... jak dla mnie 100% spełnienia ; )

P.S Cześki też dają rade  :>
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 23, 2012, 17:10:08 »

Opona zakupiona w zeszłym roku na przód po długich poszukiwaniach i lekturze w końcu założona http://j.mp/I4NWIc
Wszystko niby jest ok, niby pasuje, ale mimo to zrobiło się z niej jajko, teraz za bardzo nie wiem, czy poszło coś nie tak przy zakładaniu i spróbować jeszcze raz, czy jest jakaś niewymiarowa :/

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 23, 2012, 17:59:16 »

Rejestracja B iałystok I A kalice...skąd jesteś? ;)
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

driv3r

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 23, 2012, 21:24:37 »

@Krycha Białystok i Okolice ;) chociaż bardziej okolice ;)

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 27, 2012, 21:24:22 »

Białystok! Nie widziałem jeszcze ani Jawy, ani właściciela, ale chętnie się zapoznam! :)