Witam ponownie, tak więc przygodę czas zacząć. Pierwszy post będzie informacyjny, z datą ostatniej aktualizacji zdjęć, linkami do albumów na Picasa.
Na początku chciałbym od razu zaznaczyć, iż kiepski jeszcze ze mnie mechanik / znawca, więc prosiłbym się nie dziwić kiedy nie będę łapał "żargonu". Z zawodu jestem informatykiem, więc zwykle zaczynam od szukajki/googlów, większe gafy zapewne ominę, lecz nie zawsze się to uda. Szybko się uczę i mam nadzieję że dzięki temu forum jak i wam zdobędę odpowiednią wiedzę do dłubania przy rodzinnym skarbie

Lecz dosyć o mnie, kto miał okazje zajrzeć do tematu powitalnego, zapewne już ją widział. Jest to, tak jak w temacie
Jawa 350 638-5-02, Tęczówka z 86 roku. Od początku w rodzinie, kupiona za pierwszą wypłatę ojca po zakończeniu służby w woju

Trochę przeżyła, lecz skupię się głównie na dzisiejszych sprawach. A mianowicie:
- obdrapany bak, i boczne osłony - na zdjęciu tego za dobrze nie widać, bo głównie chodzi o osłonę od kluczy
- drobne wgięcia na baku jak i tłumikach
- dodatkowo tłumiki jak i osłona łańcucha, posiadają plamy, bodajże po kwasie z akumulatora(?)
- padnięty licznik przebiegu, i bynajmniej nie są to zębatki coś w samym mechanizmie musiało pójść
- obudowa bezpiecznika i sprężyna do stopki bocznej poszukiwane - na razie jest prowizorka, lecz nie chciałbym aby podczas jazdy opadła stopka, a z bezpiecznikiem też czasami dziwne rzeczy się dzieją
- linka hamulca przedniego jest już chyba trochę wyrobiona bo słabo odbija, chociaż pewnie będzie trzeba trochę naciągnąć
Na razie przed trasą planuje uzupełnić 3 awarie, tj licznik, obudowę, sprężynę. Jeśli linka od hamulca nie będzie sprawiać kłopotów po dociągnięciu to zostanie jeszcze.
Na długo falowe zmiany planuję piaskowanie, prostowanie i malowanie/niklowanie ramy, elementów niklowanych, oraz przede wszystkim baku z osłonami. Na razie jeszcze się nie rozglądałem za lakiernikami, może ktoś miałby kogoś polecić w Białymstoku lub okolicach? Było by trzeba odwzorować lakier, oraz wzór zamiast naklejki.
Poza tym wszystko sprawne, pali bez problemu. Po wyregulowaniu zapłonu itp chodzi równo ze światłami, oraz już pali na dwa gary
Na razie jedziemy cały czas na mixolu, który jak sprawdzałem forum, nie jest zbytnio polecany, jednakże również nie poleca się zmiany przed remontem silnika?
[ 26 . 08 . 2011 ]Album ogólny