Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:38:42
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pali na 1,5 gara + świece  (Przeczytany 22046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tigras

• Starszy Jawer
Odp: Pali na 1,5 gara + świece
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 19, 2011, 23:19:48 »

Ten kto to vapno tam montował uznał chyba inaczej, albo samo masowanie zrobił na cewce, jeśli w ogóle, bo na altku nie stwiedziłem takiego, czujnik od vapna brązowym kablem do cewki, czarny luźny. Ale mniejsza o to. Macie jeszcze jakieś sugestie co należało by sprawdzić poza uszczelniaczem, świecami, i ewentualnie ponownym ustawieniem poziomu paliwa  w gaźniku?

Ps. Sevendic, jak masz ustawioną iglice? który poziom od góry?

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 20, 2011, 00:01:37 »

sevendic

Moim zdaniem popraw 2 rzeczy:

a/ wejścia kabli WN do fajek powinny być od strony gażnika /przekręć fajki na świecach/
b/ kable WN nie powinny się krzyżować ani opierać o metalowe części.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 20, 2011, 00:29:50 »

Dzięki Jawsim za dobrą radę, chyba istotnie będzie trzeba popatrzyć co się "w garnku" dzieje.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 20, 2011, 08:48:54 »

Wróćmy do tematu. Spróbuj naładować porządnie akumulator i sprawdź czy będą oba baniaki działać.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 20, 2011, 08:59:21 »

Aku w miarę nowy i dobrze naładowany był i jest.

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
    • Agroturystyka Cetine Vecchie
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:55:16 »

Ok, sprawa wygląda tak, odpaliła odziwo rano - nie robiłem z nią nic i odpaliła na dwa gary, jeździć jeździ, nie dymi juz tak bo ustawilem gaźnik.. Czyli jestem w punkcie wyjścia - czyli stan Jawy taki jaki w sumie był przez dłuższy czas... oczywiście chlapie prawy 2x bardziej no i słychać to charakterystyczne 'pykanie' na prawym garze. Strzały lekkie w prawy wydech... Był u mnie znajomy co ma Jawe - mechanik z hobby. Mówił że pewnie wał że przebija coś z lewego na prawy itd itp... Jego rada? "Jeździć aż przestanie i zrobić remont" - nie podoba mi się to podejście i nie bede jej katował... Jednym słowem nie spala dobrze mieszanki na prawym garze i nie wiem co robić ;/ dodam że pierścienie nie wyglądają źle... Kurde ta Jawa ma 9800 km od nowości nakręcone i nigdy nie była katowana.... :/ Wręcz bardzo szanowana... Wapno.. hmm co z tą drugą masą? nie wiem... Napewno nie bede jeździć aż przestanie działać tylko postaram się ten problem jakoś rozwiązać.. Mam nadzieje że pomożecie :)

Pozdrawiam
Kensey

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:11:11 »

Moja ma podobne objawy jak twoja tylko, ze raczej jest stabilna. Nie chce po raz kolejny podnosic sprawy uszczelniacza ale podobno w poczatkowej fazie wlasnie tak jest, ze raz dziala a raz nie- nigdy tak nie mialem, ale regularnie czytam forum. Moja zaczela troszke rownomierniej chodzic jak wymienilem gaznik na inny (jakis stary uzywany bardziej w ramach testu niz z potrzeby). Jednakze prawy wydech mam zawsze bardziej a jak dluzej pochodzi na ssaniu to przestanie prawy cylinder pracowac. Wtedy nie dymi i gasnie a jak zdarzysz dac gazu to prawy odpali i mocno zadymi.
Tak, zeby nie przedluzac nie ma to wplywu na jazde. Palisz, siadasz, walisz 300km z przysiadu i nie czuc roznicy w cylindrach, idzie jak pocisk 80km/h <lol>
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:22:42 »

Moja sie zrobiła niestabilna jak zaczalem krecic przy gaźniku :) teraz z powrotem jest taka jak była i też robiłem trasę nią i wszystko chodzilo... i wolne obroty trzyma.. Jednak wyraźnie prawy gar gorzej spala niż lewy, widać nawet po świecach :)
Sam nie wiem jeszcze co jest ale jak się mam nadzieje problem rozwiąże to dam znać :)a tym czasem pomysły są mile widziane ;D

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:25:13 »

Wymieniłeś ten uszczelniacz?

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:34:46 »

Nie... narazie nie mam kiedy się za to zabrać.. a dziś jadę pod ten Grojec :)

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:45:42 »

Co do uszczelniacza
Mi też mocno wali z prawego wydechu po uruchomieniu, zaź z lewego prawie nic, dopiero po zagrzaniu oba prawie równo dymią czy może być walnięty uszczelniacz?
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 20, 2011, 16:27:37 »

jeśli ci by dymił lewy mocniej to może być wina uszczelniacza i wtedy by brał olej ze skrzyni ( dymienie) ,a jak prawy dymi to raczej nie uszczelniacz...... bo z prawej strony to co najwyżej ci lewe powietrze weźmie i ci gar nie będzie równo chodził.
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 22, 2011, 21:32:38 »

Na dzień dzisiejszy po wymianie uszczelniacza ustało strzelanie w garnek, po przytkaniu gaznika gaśnie, Kopci nadal z wydechu ale to już raczej przez to że nazbierało się tam sporo syfu. Jednak pozostaje jeden problem, mianowicie, na wolnych obrotach trzyma ładnie równo 1200, czy tez ile ustawie, do 4000 na liczniku jest równo, od 4 gdy dodajemy gazu, to wkręca się niby dobrze, ale jednak po chwili spadają do około 4K i tak w kółko, skaczą jak by mu brakowało paliwa, a po chwili je znów dostawał. Iglica jest ustawiona na pierwszym rowku od góry, czyli opuszczona najniżej jak się da. Przedtem na tym działało co ciekawe. Kwestia poziomu paliwa czy jak, bo jak bym gaźnika nie ustawił to jest dobrze do 4000 lub tylko gorzej. (Obecnie jest mniej więcej 11 mm +/- 0,5 mm więc wydaje mi się że jest to w granicy błędu.)

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 23, 2011, 08:30:44 »

Na dzień dzisiejszy po wymianie uszczelniacza ustało strzelanie w garnek, po przytkaniu gaznika gaśnie, Kopci nadal z wydechu ale to już raczej przez to że nazbierało się tam sporo syfu. Jednak pozostaje jeden problem, mianowicie, na wolnych obrotach trzyma ładnie równo 1200, czy tez ile ustawie, do 4000 na liczniku jest równo, od 4 gdy dodajemy gazu, to wkręca się niby dobrze, ale jednak po chwili spadają do około 4K i tak w kółko, skaczą jak by mu brakowało paliwa, a po chwili je znów dostawał. Iglica jest ustawiona na pierwszym rowku od góry, czyli opuszczona najniżej jak się da. Przedtem na tym działało co ciekawe. Kwestia poziomu paliwa czy jak, bo jak bym gaźnika nie ustawił to jest dobrze do 4000 lub tylko gorzej. (Obecnie jest mniej więcej 11 mm +/- 0,5 mm więc wydaje mi się że jest to w granicy błędu.)
Panowie podbijam :) dajcie jakieś pomysły...

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:11:42 »

Świece są nowe założone? Co z przewodami wysokiego napięcia?

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:16:52 »

a taka banalna podpowiedz, syf z baku ? jak tam sie miewa kranik?

miałem podobny problem tyle ze zaczynał sie moze od 4200, a z czasem syfu zaczelo nalatywac tyle ze zamiast nie krecić to gasła.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 19:18:47 wysłana przez Two-Stroke »
    Status GG

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:24:52 »

Świece nowe, przewody wymianiane rok temu, Beru.. fajki NGK też wymieniane, no chyba że szlak trafia coś.. z baku leci raczej dobrze bo nie mam tam za bardzo syfu.. - Boje się że cewka Vape robi przebicie albo coś takiego..

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:35:47 »

Jak świece nowe to zrobić na nich te 150 km. Przejechać się 30 km w jedną stronę niech trochę popracują. Może przykład nie od jawy, ale wymieniłem świece w maluchu z 79 roku też na ngk i miałem wypadanie zapłonów, to wyczyściłem przerywacz, ustawiłem przerwę, wyprzedzenie zapłonu, zrobiłem moduł zapłonowy i nadal wypadały. Pojeździliśmy trochę ok 90 km i nie ma już problemu. Druga sprawa to sprawdzić stan uszczelki w kraniku paliwa, czy nie jest spuchnięta itp. Co do sprawdzenia cewki to wieczorem, ewentualnie w ciemnym garażu wziąć spryskiwacz i psiknąć wodą delikatnie by zwilżyć cewkę, odpalić, jeżeli pojawią się wyładowania ( iskry ), to znajdzie się winowajcę. Czy cewka, czy kable.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 19:38:49 wysłana przez agmus1 »

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 24, 2011, 20:22:54 »

Pryskałem za Twoją radą i nic nie zobaczyłem.. :) Dziwna sprawa... czekam na gaźnik od Mofeixa i będę też miał tradycyjny zapłon od Sevendica... a póki co musze dalej walczyć z tym co mam... kranik sprawdzę ale leje się z niego dobrze

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 24, 2011, 20:30:49 »

Sprawdź go dla pewności Kensey, może coś tam być na rzeczy jednak. Jak nie kranik to chyba zostaje nam tylko ten pieprzony gaźnik, rozwala mnie fakt że zmiana poziomu paliwa nie przynosi żadnego efektu, a wypalenie swiec nie jest mozliwe, bo tym sie teraz praktycznie nie da normalnie jezdzić. A może takie coś powodować walnięty uszczelniacz na środku wału, nie mogę sobie przypomnieć jak to się nazywa. Agmus, istnieje taka możliwość że przestawiły się wały względem siebie?

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 24, 2011, 20:55:50 »

Chłopaki zakładajcie zwykłe platynki to się wyeliminuje przynajmniej elektryke, możemy się ugadać na niedziele w Kętach to bym na to zerkną, wezme graty jakieś, a ten kosz dalej aktualny?
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:00:21 »

Ciężko będzie ta jawę dokulać do Kęt, z tego co Michał mówił to nawet na 1 biegu ją zaczęło przerywać, a myślę że w warunkach polowych to chyba nie zdziałamy za dużo w tej sytuacji, w prawdzie, Jawer potrafi, ale nie wiem czy mądre będzie targać tą jawę taki kawał. 

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:04:47 »

Ale gdyby Bulo był tak fajny i przyjechał... do Milówki :D:D:D a ile bulo za ten kosz chcesz? Bo przy tym co się teraz dzieje to nawet nie patrzylem na niego... Kurde bo irytacja jest już naprawdę na wysokim poziomie.. a nie mam starych platynek bo Jawe z wapnem kupilem :/ Sevendic ma mi wysłać ale to potrwa. Pieniądze wysłałem więc mówił że do soboty może przyjdzie.. ale to jest Poczta Polska :) także.. no i on jest z Gdańska :D Mofeix też troszke slackuje ale jutro ma wysłać gazior... Ale wiesz Bulo ;D Świerze oko by się zdało bo my z Tigrasem już powoli siadamy przy tym :D

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:32:06 »

Kurcze 100km do nadłożenia, ale zrobimy tak jak będziesz miał platynki wezmę graty, kosz i wpadne ;) Może razem co wymyślimy :>
PS. Kosz w cenie złomu (wymienny na <cheers>)
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:41:51 »

No to teraz czekamy aż dotrze zapłon oraz gaźnik od mofeixa. Kensey daj znać jak będziesz miał to wszystko, jbc mam zapasowe kondensatory, oraz te wyjęte z cześki, są dobre tylko mi sie kable nie podobały, przerywacze tez mam w miare ok jeszcze stare. Podjade z Bulem, może we 3 coś szybciej wymęczymy z tym.