Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:52:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Spalanie stukowe?  (Przeczytany 25014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szkodnik

• Jawer
Spalanie stukowe?
« dnia: Lipca 06, 2011, 21:40:31 »

Witam. Ostatnio w mojej CZ pojawił się taki problem: Podczas jazdy motocykl czasem lekko szarpnie, przy takim szarpaniu z silnika dochodzą dziwne dźwięki, jakby coś stukało w cylindrze. Ciężko mi wyłapać który to cylinder. Ponadto zauważyłem, że po wyłączeniu zapłonu silnik schodząc z obrotów kila razy jeszcze "łapie". Musi to być samoczynna detonacja bo zapłon jest wtedy wyłączony. Iglicę mam ustawioną na drugi rowek od góry, śrubę regulacyjną w gaźniku mam wykręconą o jeden obrót, zapłon świeżo po regulacji. Przed regulacją zapłonu stuki z cylindrów i szarpanie też się zdarzały. Gaźnik regulowałem dzisiaj i właśnie po regulacji przy wyłączaniu silnika zaobserwowałem spalanie mieszanki na wyłączonym zapłonie więc tutaj podejrzewam zły skład mieszanki, ale nie wiem w którą stronę należy zmienić. Świece mam do wymiany ale to nie może być powód wszystkich problemów bo przy spalaniu z wyłączonym zapłonem świece nie mają nic do rzeczy. Świece obstawiałbym tutaj tylko jako winowajcę szarpania podczas jazdy ale może ktoś miał już taki problem i wie lepiej.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2011, 23:23:04 wysłana przez szkodnik »

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
Odp: Spalanie stukowe?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2011, 22:23:10 »

mi też szarpało podczas jazdy coraz częściej i częściej , po wymianie świec wszystko wróciło do normy, a te samozapłony też są wywołane złą ciepłotą świec. A jakie masz świece wogóle ?
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2011, 22:27:21 »

To są jakieś świece "z łapanki" nawet nie wiem dokładnie jakie. Tylko że ja mam takich świec dużo, zmieniałem je i na każdej to samo...

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2011, 22:29:08 »

hmmm..... kup świece dedykowane do jawy/cz np. Ngk b6hs ja mam i są dobre
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2011, 22:35:34 »

A czy u Ciebie też występowały stuki w silniku? Czy silnik tylko przerywał?

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2011, 22:42:55 »

hmm stuki to strasznie duży obszar, "luźne łożyska" ,pierścienie dużo rzeczy powoduje stuki, chyba właśnie spalanie stukowe wywołuje stuki.Może masz za wczesny zapłon, a z wydechów ci strzela jak z chodzi z obrotów ?
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2011, 22:50:02 »

Poza szarpaniem, tymi dziwnymi stukami i samozapłonami po wyciągnięciu kluczyka wszystko jest w porządku. Zapłon ustawiłem na 2,5 - 3,0mm. Ustawiałem suwmiarką, dlatego podaję tak dużą niedokładność. Jeśli chodzi o dźwięki spowodowane zużyciem to u mnie można je wykluczyć bo silnik jest dopiero jakieś 1000km po remoncie. Zapomniałem dodać wcześniej. Wracając do tych stuków, są to ciche, głuche odgłosy.

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 06, 2011, 23:00:09 »

a może ci w gaźnik kicha ??? słyszałeś kiedyś taki odgłos  :) ? hmm 2,5-3,0 to dość niedokładnie , mogłeś nierówno je ustawić i ci niedomagają cylindry.
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2011, 23:07:42 »

gdzieś masz przebicie - fajki dobre, kondensatory ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2011, 23:14:59 »

Z doświadczenia wiem że ten zapłon można ustawiać "na pałę" i motocykl pojedzie. Byle tylko było trochę przed GMP. W gaźnik nie kicha na pewno. Ogólnie myślę że to nie wina ustawienia zapłonu. Podejrzewam że silnik przerywa przez stare świece. Najbardziej zastanawiają mnie te głuche odgłosy i samozapłony po wyciągnięciu kluczyka i głownie na ten temat szukam informacji.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2011, 00:49:48 »

Z doświadczenia wiem że ten zapłon można ustawiać "na pałę" i motocykl pojedzie. Byle tylko było trochę przed GMP...
No to ustawiłeś, tak jak piszesz "na pałę" i jeździsz czego jeszcze wymagasz?
Jak zrobiłeś tak masz.
Samozapłon może być np: przez żarzący się nagar na starych świecach, złę ustawienia gaźnika i zapłonu itd...
Po to robiłeś remont silnika żeby go teraz docierać na nieustawianym zapłonie i starych świecach.... ech...  <hmm>

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2011, 00:51:06 »

Wymień świece i wszystko zniknie :) u mnie tak było i wymieniłem świece na NGK B8HS, możesz też na B6HS zależy które twojej jawie podpasują lepiej i problemy znikną :) i jak masz już nieźle dobite świece to lepszego buta czesiulka dostanie :)

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2011, 10:27:30 »

Jawol, tak dla sprostowania: Nie katuję tego silnika samozapłonami i szarpaniem od samego początku, te problemy pojawiły się teraz. Jeżeli wszystko działało dobrze to nic nie ruszałem. Co do zapłonu ustawianego "na pałę" mówiłem tutaj o przyrządach pomiarowych takich jak np śrubokręt. I te doświadczenia mam raczej sprzed remontu. Zapłon ustawiałem suwmiarką, starałem się podobnie na obu cylindrach ale podałem tak niedokładnie bo suwmiarką się idealnie nie ustawi. Nie mam dokładniejszych narzędzi a lepszy chyba taki pomiar niż za pomocą śrubokręta? Dzisiaj pobawię się gaźnikiem i może te samozapłony znikną.

Edit:

Przestawiłem gaźnik na iglicy z 2 rowka od góry na trzeci i samozapłony po wyjęciu kluczyka jakby ustąpiły. Jutro kupię świece i zobaczę co się będzie działo bo jazda na tych to takie za przeproszeniem ucieranie d**y szkłem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2011, 12:52:00 wysłana przez szkodnik »

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2011, 20:46:36 »

Od razu mówię że podst pod postem piszę w celu odświeżenia tematu. Po wymianie świec na NGK B7HS samozapłony i przerywanie całkowicie ustały. Pozostał jednak problem z dziwnymi dźwiękami z cylindrów. Problem występuje na obrotach odpowiadających prędkości około 40km/h na II biegu. Zauważyłem też że najczęściej się to pojawia gdy silnik ma małe obciążenie. Regulacja śrubą w gaźniku pomaga ale nie eliminuje problemu w 100%. Przerwa na przerywaczach ustawiona na 0,4mm, zapłon na jakieś 2,8 i 2,5mm przed ZZ, iglica na środkowym rowku.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2011, 21:14:28 »

zapłon na jakieś 2,8 i 2,5mm przed ZZ

Co to jest ZZ?? Bo zawsze pamiętam było GMP??
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 08, 2011, 21:24:10 »

ZZ - Zwrot Zewnętrzny. Spotkałem się wiele razy z takim skrótem i po prostu bardziej mi odpowiada więc go używam :)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 09, 2011, 12:22:03 »

Czy te stuki nie przypominają czegoś takiego jakby ktoś rzucał pusta puszkę na ziemie? I najczęściej występuje przy zejściu z obrotów?
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 09, 2011, 13:16:11 »

Można to tak określić. Ciche, głuche stuki z tym że u mnie nie pojawiają się przy schodzeniu z obrotów a przy utrzymywaniu stałej prędkości na niższych biegach i tutaj na I biegu jest to około 20km/h i na drugim około 40km/h. Na wyższych biegach nie stwierdziłem tego zjawiska. Wcześniej stuki zdarzały się czasem przy schodzeniu z obrotów ale po wymianie świec i regulacji gaźnika ustało razem z samozapłonami po wyciągnięciu kluczyka. Teraz jest tylko podczas jazdy. Zmajstrowałem sobie ze starej świecy przyrządzik w którym mogę umieścić suwmiarkę nieruchomo i zaraz idę poprawić ustawienie zapłonu. Bez lepszych przyrządów chyba dokładniej tego nie zrobię.

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 09, 2011, 13:21:17 »

No miałem identyko, To chyba jest coś z zapłonem bo to tak słychać jakby jeszcze gdzieś się coś dopalało.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 09, 2011, 13:23:45 »

No to ustawię zapłon najdokładniej jak umiem i zobaczę. Chociaż teraz też nie był tak tragicznie ustawiony, na tyle dobrze że nie powinno być problemów.

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 09, 2011, 21:53:46 »

Ustawiłem zapłon na 2,9mm przed ZZ starając się uzyskać takie samo wyprzedzenie na obu cylindrach po czym odpaliłem silnik i kręcąc całą płytką ustawiłem "na słuch" Stuki jakby trochę ustąpiły ale nadal występują. Regulowałem gaźnik i to nie pomogło. Nie mam już pomysłów...

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 10, 2011, 01:16:30 »

No to może nie tłucze się to tylko jakieś łożysko albo coś wpadło do cylindra?
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 10, 2011, 01:22:06 »

Może być jeszcze inny powód a mianowicie jakość paliwa :). Zalej może bENzynę 98 oktanów, na której rzekomo nie powinno być spalania stukowego. I wtedy się dowiesz czy ten dźwięk jest spowodowany owym spalaniem stukowym czy też czymś innym, być może jak wspomniał Bulo łożyskami.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2011, 10:24:57 wysłana przez Jawsim »

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 10, 2011, 10:17:32 »

Gdyby to były łożyska to wyłapałbym to podczas ustawiania zapłonu, poza tym tłukło by się cały czas a nie w pewnych partiach obrotów. Do cylindra nie mogło nic wpaść bo jakim prawem? Gdyby coś wpadło to musiałbym o tym wiedzieć. Poza tym też stukałoby cały czas, zrobiło masakrę w cylindrze albo wypadło przez kanał wydechowy.

grochu

• Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 10, 2011, 10:23:45 »

Spalanie stukowe występuje równiez przy niedobrych lub nie dokręconych uszczelkach pod głowicami.
Miałem tak jak za słabo dokręciłem głowice
Zobacz czy pod głowicą albo dwiema nie jest mokro.
Najczęściej stuka na niższych obrotach
Z Cezetką jest jak z kobietą, poznasz, pokochasz a później rozbierasz.
A ze skuterem jak z prostytutką, siadasz i jedziesz.

http://www.youtube.com/user/grochu1103?feature=mhum

http://polskajazda.pl/Motocykle/CZ/350/125736

gg 9594878