Wolna Strefa Jawa - CZ

  • Październik 04, 2022, 15:17:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS  (Przeczytany 11845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« dnia: Lipiec 01, 2011, 16:29:25 »

Otóż mam problem w swojej TS-ce a mianowicie mam słabe ładowanie, na wolnych obrotach przy właczonych światłach mam niecałe 12v, przy obrotach ponad 4k mam max 12,5v ostatnio wymieniłem szczotki na nowe lecz nic to nie dało, dodam że kontrolka ładowanie mi się świeci dopiero na zgaszonym silniku a tak nawet jak ustawię obroty 500 to się nie świeci. na szczotkach mierzyłem napięcie to jest 17-21 v, co dziwne jak przełączę miernik na prąd zmienny to na aku mi pokazuje 21v  <eek>, na stałym tak jak pisałem wyżej. Pomożecie??

EDIT:
Dodam że jak odłączę aku to ładowanie jest ponad 14v (jakieś 14,7) aku mam trochę niedoładowany ale czy aku naładowany do konca czy rozładowany to ładowanie identyko  <sadwalk>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 16:37:09 wysłana przez Motórzysta »
Zapisane

modjo

  • Młodszy Jawer
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 93
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2011, 19:18:14 »

Otóż mam problem w swojej TS-ce a mianowicie mam słabe ładowanie, na wolnych obrotach przy właczonych światłach mam niecałe 12v, przy obrotach ponad 4k mam max 12,5v ostatnio wymieniłem szczotki na nowe lecz nic to nie dało, dodam że kontrolka ładowanie mi się świeci dopiero na zgaszonym silniku a tak nawet jak ustawię obroty 500 to się nie świeci. na szczotkach mierzyłem napięcie to jest 17-21 v, co dziwne jak przełączę miernik na prąd zmienny to na aku mi pokazuje 21v  <eek>, na stałym tak jak pisałem wyżej. Pomożecie??

EDIT:
Dodam że jak odłączę aku to ładowanie jest ponad 14v (jakieś 14,7) aku mam trochę niedoładowany ale czy aku naładowany do konca czy rozładowany to ładowanie identyko  <sadwalk>

Akumulator trzyma napiecie czy po niedlugim postoju jest rozladowany?

Zapisane
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

radzisz

  • Gość
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2011, 19:59:34 »

Sprawdź czy kable od kostki stojana nie są odlutowane.
Myślę,że to wina stojana, oczywiście jak masz wszystko dobrze podłączone.
Zapisane

agmus1

  • Gość
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2011, 22:04:46 »

Sprawdź diody w prostowniku. Czy nie puściła któraś, albo nie ma jakiś nadpaleń.
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2011, 22:54:02 »

Sprawdź czy kable od kostki stojana nie są odlutowane.
Myślę,że to wina stojana, oczywiście jak masz wszystko dobrze podłączone.


w stojanie wszystko dobrze bo już sprawdzałem, elektryka podłączona tak jak z fabryki,nikt w nią nigdy nie ingerował, a prostownik sprawdzę jutro, od endorfiny zapożyczę bo ma wolny ;)

aku nowy mam ale to ładowanie go chyba dobiło, na początku trzymał zawsze a teraz trzyma 10v, nie spada poniżej (tyle ile ma ładowania to i tyle trzyma) ;]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 22:55:59 wysłana przez Motórzysta »
Zapisane

Strażak

  • Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2028
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2011, 23:02:05 »

Ja ostatnio miałem do dupy ładowanie, aku cały czas rozładowany. okazało się, że prostownik trzeba było podlutować tu i ówdzie ;)
Zapisane
    Status GG

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2011, 23:05:55 »

to powiem jutro czy to wina prostownik czy trzeba szukać gdzieś dalej :) byłem dzisiaj u Arka, dopiero od niego wróciłem (czyt. u Endorfiny) i kurde zapomniałem tego prostownika  jak na złość  <mur>
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2011, 17:45:43 »

Zamieniłem prostowniki i jest to samo  <eek> pomierzyłem tu i ówdzie, przejścia miedzy x-y y-z z-x mają prawie 10v na wolnych (9,7v-9,9v) ale sprawdziłem regiel i na wejściu D jest 27v ale już na DF jest 11v wejście 54 nie ma żadnego kabla  <hmm>

Przepraszam za posta pod postem ale chciałem odświeżyć

ps:

regiel mam PAL Magnetron 14v
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 21:38:26 wysłana przez Motórzysta »
Zapisane

agmus1

  • Gość
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2011, 21:46:35 »

Mierzysz napięcie jak motocykl jest odpalony? Jeżeli tak to miernik zbiera zakłócenia elektromagnetyczne i dlatego są takie wskazania. Włącz zapłon, nie odpalaj, zobacz jakie napięcie jest na styku D+ na regulatorze, powinno być takie jak na akumulatorze. Wirnik, pierścień ślizgowy w jakim są stanie?
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 03, 2011, 00:49:10 »

pierścień ślizgowy lusterko, wirnik nigdy nie ruszany, żadnych przebić :) szczotki nowe miernika jakiego bym nie podpiął tak pokazuje elektroniczny nie elektroniczny wsio ryba na a na zgaszonym jakie napięcie jest na D+ to jutro luknę ;) bo na odpalonym jest identyko czyli 10-11v zależy jakie obroty
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 00:52:47 wysłana przez Motórzysta »
Zapisane

agmus1

  • Gość
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 03, 2011, 10:31:32 »

Do sprawdzenia ciągłość przewodów od stacyjki od styku 15 do regulatora napięcia pod D+. Wyczyścić dobrze połączenia, zobaczyć czy przewody są skorodowane wewnątrz izolacji. Porównać napięcia na zaciskach aku i na D+ regulatora. Jak duża różnica to gdzieś jest spory spadek, zlikwidować, powinno troszkę pomóc. Jak wygląda uzwojenie stojana? Nie ma czarnych drutów?
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:35:15 »

druty same o miedzianym kolorze, czarnych nie ma :) styki są ok, ciagłosć przewodów ok, na d+ i na aku jest identyko napięcie :) przewody nie są skorodowane, wyglądają jak nowe


Da się jakoś podłączyć regulator z ETZ do jawy ts?? Bo ja głupi człowiek kupiłem taki regulator na oko, wygladało ze będzie pasował ale albo go źle podłaczyłem albo poprostu sie nie nadaje do JAWY  <mur>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 22:37:37 wysłana przez Motórzysta »
Zapisane

agmus1

  • Gość
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:59:55 »

To kupić normalny, oryginalny do jawy. A nie na oko i powinno działać. Jak jakieś cudo nie wiadomo od czego wstawione to jak ma działać?
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2011, 23:19:42 »

Od ETZ :D tylko co ja z tym od ETZ zrobię :| może komuś opylę :D, albo jeszcze lepiej, wymienie za tłumiki do jawy :D bo jeden gościu ma ze 4 etz i kupił 2i pół jawy za 100zł  <eek> na części ma i jedna złożył z nich i śmiga  <cheers>
Zapisane

Don1993

  • Starszy Jawer
  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 321
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2011, 09:18:45 »

elektroniczny regulator z ETZ działa w jawie;) poza tym było już o tym w innym temacie :)
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 09, 2011, 16:26:33 »

Ale to mechaniczny :D, mam już kupiony elektroniczny regulator do jawy ;)
Zapisane

zlotaraczka92

  • Ja się na tym nie znam, ja się tylko tego uczę...
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 113
  • Jawa 350 TS 638.1 '89r / Jawa 50 23P Mustang '79r
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 09, 2011, 20:06:34 »

Od biedy to i z Poloneza od 9 diodowego altka podejdzie. Mam u siebie i chwalę.
Zapisane
Czeskie motocykle są jak Media Markt... Nie dla idiotów :>

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 10, 2011, 00:59:35 »

Zobaczymy jak się będzie sprawował ten regulator :) Narazie nie powiem czy cud miód i zgrzytanie zębów czy szajs. Przyjdzie mi z allegro paczka kurierem, pojeżdżę i wypowiem się na temat tego regulatora :)
Zapisane

Motórzysta

  • Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 14, 2011, 16:23:16 »

Regulator mogę wszystkim polecić bo działa znakomicie :) ładowanie mam teraz 13,7v przy rozładowanym aku (aku 8v), problem z głowy :D
Zapisane

Bimberpołudnie

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 762
  • 638-1 1100xx xs750 mt16/R80 2328 2361105L 104
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2022, 19:43:55 »

Podpinam się pod temat. Silnik zgaszony
Akumulator trzyma 12,2v
Na zacisku D+ regulatora 0,2v mniej
Napięcie na zacisku DF szczotek 11V
Odpalam silnik
Napięcie między fazami alternatora po 10v przemiennego
Regulator nowy - oryginał
Szczotki nowe - są ok
Prostownik nowy
Ładowanie przy 3 tys obr 14,0 14,2V
Włączam światła i napięcie ładowania przy 3tys obr nie przekracza 13v
Zapisane
    Status GG

Rozztocz

  • vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 3301
  • Smoczyciel
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2022, 21:59:34 »

Ja bym szukał problemu w stacyjce na przykład. Przy słabym styku mogą pojawiać się spadki napięcia. Ewentualnie połączenia na stykach prostownika. I generalnie połączenia. Na słabym styku cuda się potrafią dziać. Masy też do sprawdzenia. Ta przy górnej półce jak dawno do niej było zaglądane też
Zapisane
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)

azbescik2

  • Klubowicz
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1021
  • w moich rękach od 99 r
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 24, 2022, 08:23:46 »

A na samych pozycyjnych jakie masz ładowanie
Zapisane
    Status GG

muczos

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1715
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2022, 16:01:42 »

Warto też zwrócić uwagę na masę. Szczególnie tą z obudowy prostownika.

U mnie dawno temu jak wyciągnąłem motor ze złomowiska to była zardzewiała obudowa prostownika i nie łączyło.
Zapisane
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Bimberpołudnie

  • Jawer Weteran
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 762
  • 638-1 1100xx xs750 mt16/R80 2328 2361105L 104
Odp: Słabe ładowanie, JAWA 350 TS
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 25, 2022, 13:19:58 »

Ogarnięte. Nowy założony 2tys km temu prostownik się rozleciał. Słabe luty plus sztywne druty łączące zaciski z diodami. Efektem czego jeden drut od fazy oberwany a drugi do zacisku B+ luźny pracujący jak bzyczące mucha.
Druty wywaliłem wszystkie, zamiast nich woutowalem miękkie przewody elektryczne. Na światłach mam 14V przy 2 tyś obr
Zapisane
    Status GG
 


Podobne Tematy

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
Słabe ładowanie:)

Zaczęty przez Faza Elektryka

21 Odpowiedzi
8716 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Marzec 11, 2007, 23:31:29
wysłana przez WhitePower
20 Odpowiedzi
10681 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Czerwiec 04, 2008, 15:11:45
wysłana przez _Wujek samo Zło_
14 Odpowiedzi
6669 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Luty 17, 2011, 19:46:20
wysłana przez Smiledogg
12 Odpowiedzi
1491 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Maj 23, 2021, 21:26:05
wysłana przez kamil37
7 Odpowiedzi
470 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Marzec 24, 2022, 10:58:16
wysłana przez muczos