Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:20:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jaką bazą pomalować CZ ?  (Przeczytany 5676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mcmaker

• Jawer
  • čezet 175 86', Jawa 350/638-1 89'
Jaką bazą pomalować CZ ?
« dnia: Czerwca 26, 2011, 21:38:22 »

Mam problem, na razie elementy są pomalowane akrylowym podkładem i mam zamiar w niedługim czasie położyć normalny lakier. Wybrać autorenolaka, czy lecieć po akryl do mieszalni farb ?
    Status GG

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
Odp: Jaką bazą pomalować CZ ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:42:13 »

Dobrał bym akryl.., przynajmniej ja tak zrobiłem :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:47:38 »

akryl bym brał
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:27:59 »

Trzeba bezbarwny później po malowaniu akrylem ?
    Status GG

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:28:50 »

Tak <yes>
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2011, 22:43:48 wysłana przez andree »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2011, 08:26:32 »

Po akrylu nie maluje sie bezbarwnym. Akryl jest jednoskładnikowy.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2011, 09:00:26 »

Po akrylu nie maluje sie bezbarwnym. Akryl jest jednoskładnikowy.
Na pewno <eek> ? Ja miałem bazę i bezbarwny na pewno i jeszcze jedną buteleczkę bo to lakier metalic.

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2011, 09:32:56 »

Metalic jest 2 składnikowy, baza klar. to samo perła. Ale Akryl to akryl, dolewasz utwardzacza malujesz i wsio.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2011, 19:21:58 »

Weź akryl, autorenolakiem maluje się trudniej i jest bardzo słabej jakości.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 28, 2011, 09:51:12 »

Zdecydowanie akryl i meksykańska czerwień, wygląda jak oryginał... :D
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

destruktor

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 28, 2011, 13:14:44 »

Witam Mcmacker jeżeli nie malowałeś nigdy bazą to kup sobie akryl ja już wiele razy malowałwm bazą  no więc tak mając już pomalowane podkładem gdybyś zdecydował się na bazę typu np. czerwona perła zaje .... kolor na cz to malujesz szerokim strumieniem ciągnąć od początku do końca i z powrotem równomiernie bo będzie widać cienie nanierówno pryśniętą baze aha bazy nie wolno rozcieńczać rozpuszczalnikiem ,baza szybko schnie po pomalowaniu bazą czyścimy pistolet lakierniczy rozpuszczalnikiem akrylowym w tym czasie baza wyschnie nam już na tyle że możemy zacząć malowanie klarem nie przesuszamy bazy to znaczy nie czekamy paru godzin czy nawet dzień bo klar słabo się zwiąże z bazą a efektem będzie łuszczący się klar po dokładnym wyschnięciu klaru matujemy go najdrobniejszym papierem wodnym odtłuszczamy powierzchnię czynność te powtarzamy dwu lub trzykrotnie na sam koniec pasta do polerowania lakieru i mamy prawdziwe cacko za trud jaki włożysz w tak pomalowany motor będzie zachwyt każdego .

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 28, 2011, 15:55:20 »

Będzie biała. Za litrę bazy w mieszalni zawołali sobie 170 zł <eek>, więc ja się pytam. Czy można zamiast bazy, po akrylowym podkładzie, kłaść zwykły lakier akrylowy ?

Przykładowo taki:

http://allegro.pl/akryl-bialy-na-samochod-2-1-rozne-marki-1-5l-i1675278785.html
    Status GG

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 28, 2011, 16:40:13 »

Po co Ci litr, ja kupiłem 3 setki (po 17 zł) i spokojnie wystarczyło ;)

kamilkoks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 28, 2011, 17:31:59 »

Ja na swoją czesię kupiłem 4 setki czerwonego akrylu, jeszcze dochodzi ci utwardzacz ewentualnie jeszcze rozcienczalnik i spokojnie wystarczyło i jeszcze zostało troszke.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 28, 2011, 17:39:04 »

na motocykl typu Jawa do 3 setek...

Farbki przez internet? Hmmm chyba bym nie zaryzykował- wiesz chociaż jaki chcesz kolor a jaki jest na aledrogo? Na podstawie czego stwierdzasz że Ci się podoba? Bo biały? Idź do lakierni i poproś o paletę bieli np z bmw (jest chyba z 5 odcieni do 90roku a później to już nie wiem) Zdziwisz się ile jest kolorów czarnych i białych o reszcie nie wspominam nawet...

Jaką bazą? Skoro popryskałeś już podkładem akrylowym to masz dwie drogi.
1 pryskasz dalej produktami akrylowymi dwu czy trzy składnikowymi (np akryl- czyli jakby kolor i lakier w jednym, albo bazą która daje kolorek i lakier który to zabezpiecza)
2 pryskasz minią i kładziesz renolak (Renolak pomimo swojej opinii jest ciekawy- jest najbardziej podobny do tych starych lakierów...) Nie musisz pryskać minią czy innym unicorem ale to są właśnie podkłady pod Renolak- po akrylu bardzo możliwe, że renolak zwyczajnie spłynie....
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 28, 2011, 21:40:51 »

wujku a raczej pawle bo chyba taki miałeś nick
widze że już miałeś doświadczenia z renolakiem, czy próbowałeś kiedyś położyć na niego bezbarwny lakier ? ja właśnie mam kupiony renolak i za tydzień będę zaczynał malowanko i bardzo przydała by mi się twoja opinia i ewentualnie jakieś dobre rady na temat stosowania tego lakieru
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 29, 2011, 14:06:28 »

Wyszło na to, że kupiłem lakier poliuretanowy, 400 ml za 40 zł.
    Status GG

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 29, 2011, 20:11:09 »

Mcmaker - Twój cyrk i Twoje małpy. Poliuretan? Hmmm...po co pchasz się w przemysłówkę? Jakieś szczególne względy masz? Chyba tylko cena... Znasz powiedzenie o tanim mięsie i konsumentach tego powyższego?
W dziwnym kierunku idziesz- ma być tanio czy dobrze? Bo jedno i drugie rzadko chadza ze sobą w parze.

Mostasz.
Zanim odpowiem zapytam. Dlaczego bierzesz się za renolak?
Czy możesz położyć bezbarwny. Nie, nie możesz. Tzn. nie, że ja Ci nie pozwalam, tylko jedno i drugie to niezbyt szczęśliwe połączenie.Wynika to z właściwości fizykochemicznych jednego i drugiego- na 95% zajdzie "jakaś" reakcja. Kiedyś, kiedyś, kiedyś, lakierowano lakierami nitrowymi (np warszawa- w ogóle dla celów produkcyjnych warszawy powstała jedna z najnowocześniejszych lakierni w ówczesnej Polsce, mająca przerób ciut większy niż obecnie porządna lakiernia ;) ) Później nastała era oleju i farb olejnych- były tak dobre, że malowano nimi nawet lamperie w domach- jako szczyt luksusu i elegancji (dzisiaj bym się na to wyrzygał jak by ktoś malował sobie w domu lamperię na moich oczach. Wyrzygałbym się oczywiście na to malowane- najlepiej świeżo <yes> ). Tak doszliśmy do lat 70tych XXw kiedy to do użytku powszechnego wchodzą lakiery: (uwaga trudna nazwa) ftalowokarbamidowe. Szał ciał w lakierniach, orgazmy u lakierników, zacieki z "pędzli" nie tylko na ścianach i prześcieradłach, bezsenne noce bo oto mam pierwsze syntetyki- czyli renolak... Dzisiaj systemy się pozmieniały czasy też. Dzisiaj renolak to relikt epoki fiata/poloneza/malucha/żuka... Dlatego, pytam dlaczego pchasz się w renolak?   
Renolak to dzisiaj "taka se" farba. Dzisiaj ku uciesze rolników i innych domorosłych lakierników (nikomu nie umniejszam) jest do renolaku dolewany... Katalizator! Tak, tak magiczne 8% czyni niemalże cuda z tą farbą. Nie liczmy na efekt wody czy "kamieliełona" (no chyba, że każdą cześć blach machniemy innym kolorem tegowspaniałego renolaku z 8% kata :> ), ale jest ogólnie lepiej niż było. Renolak schnie sobie...hmmmm.... Z tydzień? No wcześniej bym go nie dotykał nawet.
Teraz o samych wrażeniach, a wrażenia są. I to nie małe...
Podkład jak wspominałem: akryl- czym gładszy tym radocha większa a prawdopodobieństwo popłynięcia wyższe... Unicor- raczej nie do polerowania bo zaraz się przetrze ale renolak popłynie mniejszym strumieniem, albo nawet wcale...  <blink> Możliwe wrażenia pozytywne lub zgoła odmienne od pozytywnych.
Rozlewa się dobrze-porównywalnie do akrylu. Schnie odwrotnie do akrylu- nie poprzez reakcje chemiczne tylko poprzez wiązanie tlenu. Najszybciej schną wierzchnie warstwy, później dalsze. Podgrzewanie na niewiele się zda. Jak kładziesz warstwę na warstwę to długie czasy pomiędzy musisz stosować - bo pięknie wszystko spłynie...
W ogóle to jest dziwna tendencja do płynięcia tej farbki...
Zacieki wyjdą nawet... po godzinie... <drool> Tutaj wrażenia negatywne na czele z "nooooo kur...a a miało być tak pięknie- wywiady, flesze, reportaże, światowa sława, a tu dupa"
Finalnie renolaku nie poleruje się. Ogólnie ftalu się nie poleruje, jedna osoba zaczęła polerować - czekam na efekty (bo ponoć się da- jasne że się da. Tylko po co? Powodzenia M.....   Nie męcz się chłopie zedrzyj to wszystko w pizdu i kładź akryl - tylko szkoda szparunków <lol>).

Gdyby ktoś kazał mi sprawdzić jak ktoś umie malować, dałbym komuś pistolet z dyszą 1.4 za 30zł litr renolaku i pralkę franie do malowania... <food>
Mostasz jak chcesz się pobawić renolakiem -ok. W celach poznawczych jak najbardziej, czy nawet dla "bo tak". Tani miękki łatwo tego idzie się pozbyć. Jeśli nastawiasz się na efekt -kup akryl. Nawet kolor będzie ładniejszy tj. bardziej żywy i pełny, że o trwałości nie wspomnę...

Jak chcesz wiedzieć coś jeszcze to pytaj
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 29, 2011, 21:31:44 »

Muszę się z Tobą Wujku nie zgodzić. Kupowałem go w mieszalni lakierów, sprzedawca polecił, pomalowałem i wyszło naprawdę ładnie :)
W tym wypadku wyszło tanio i dobrze, w sumie to mogę ten lakier z czystym sumieniem polecić <thumbup>

Jak w spokoju wyschnie, to za 2 dni wstawię zdjęcia :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2011, 21:34:05 wysłana przez Mcmaker »
    Status GG

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 29, 2011, 21:43:41 »

Nie napisałem że nie. Tylko po co? Są lepsze lakiery- fakt faktem że droższe ale przynajmniej wiadomo co i jak z nimi jest.

No oby się dobrze "trzymał"

p.s
pan w lakierni doskonale wiedział co robi- było zapytać co ma a czego nie poleca ze swojego asortymentu :P

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 29, 2011, 22:55:57 »

ja to kupiłem z konieczności do ogarka 200 (oczywiście na czeskim silniku) - byłem w mieszalni, ale miła Pani powiedziała mi że takiego odcienia nie uzyska, ale ma coś takiego czym malują ciągniki i to będzie się nadawać - ja się krzywiłem że za tanie i że do ciągników ale mój lakiernik powiedział że tym się śmiało pomaluje i będzie dobry efekt, o tym bezbarwnym też usłyszałem, ale jakoś to przeżyję. Mój renolak to czerwień oranżowa C-289 i kosztował 52 albo 56 zł za litr i są do tego dokupione jakieś buteleczki z utwardzaczami itp. ale że jestem teraz w warszawie to nie mogę powiedzieć co tam dokładnie jest oprócz samej farby
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!