Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 04:48:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Równe tłoki w 350?  (Przeczytany 6903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karol60

• Świeżak
  • *
Równe tłoki w 350?
« dnia: Czerwca 12, 2011, 12:28:53 »

Już kilka razy widziałem kiedyś na allegro jak właściciel sprzedawanej JAWY pisał że sinik po "tuningu", i że ma równe tłoki? ..(co bardzo Mnie ciekawi) ..
Powiedzcie Mi co to daje? czy pracuje to inaczej?, lepiej, gorzej?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2011, 18:43:14 wysłana przez Mienki »
Ahh Te Czeszki;D

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
Odp: Równe tłoki w 350?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2011, 11:33:46 »

tłoki podciete odo dołu są lżejsze i sam fakt ze są podcięte to później zasłaniają okno ssące i jawa dostaje więcej paliwa a co za tym idzie lepsza moc ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 16, 2011, 08:12:12 »

"Równe tloki" dlatego że mają mieć bardzo podobną masę . Żeby silnik był symetrycznie wyważony lub niewyważony =P Podcinaniem tłoków (wydłużaniem otwarcia okna ssącego) można przenieść część momentu obrotowego w górny zakres obrotów silnika , ale niskie obroty strasznie na tym cierpią najczęściej , podobnie cierpi łatwość uruchomienia silnika . Po za tym - co z resztą ? Tzn. kanałami płuczącymi , wydechem ? Jak zmieniać obroty mocy max to na wszystkim , nie tylko na ssaniu , bo efekty mogą być dziwne =) Raczej odchudzać tłoki jest lepiej przez wytoczenie wewnątrz , a po takim wytaczaniu - trzeba wyrównać im masę . Nawet fabryka nakazuje żeby oba tłoki były na ten sam szlif - żeby ich masa była równa , na ile to możliwe .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2011, 08:14:20 wysłana przez von_Majzel »

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2011, 08:53:57 »

Tak jak Majzel pisze...

Co do odchudzania mam pewne obiekcje, gdyż takie "majzlowe" odchudzanie wpływa na rozszerzanie tłoka, zatem należy skorygować luz w cylku. Idąc dalej, nalezy też usuwając materiał z wnetrza tłoka nie dopuscić do nadmiernych róznic na płaszczu tłoka gdyż wpłynie to tez na zmiane jego wymiaru na samym płaszczu (mówię o pow. zewnetrznej), czyli cześci "niosącej" - inaczej zacznie się zmieniać średnica tloka po nagrzaniu w róznych częściach płaszcza.

Tłok ma kilka stref wymiarowych (myslę, że wie o tym każdy) powyzszy text mówi o 2 strefach. O ile 1 sprawę można skorygować o tyle drugiej już nie, więc tłok poprostu będzie pracował nierówno, nierówno się zużywał oraz nierówno przenosił obciążenie na korbę, co może uszkodzić któreś z łozysk wału.

Tyle co to textu majzlowego.

Wyrównanie tłoków to tez korekta ich wymiarów, nie tylko mas. Chodzi tu o dopasowanie wymiarowe:
1. w czterowsuwach - górnej częsci tłoka
2. w 2 T - górnej i dolnej oraz okien.
Tłok (jego wymiary) mają ścisły związek ze stopniem spreżania silnika. Wyrównanie jego wymaru i kształtu w górnej czesci oraz korekta objetości głowicy pozwoli na równe obciążenie silnika. Polerka zaś odciąży go termicznie.
O ile przy tego typu wyrównaniu przy tłokach zrobić mozna niewiele, to przy głowicach bardzo duzo.
Chodzi mi po głowie napisanie tematu jak policzyć zmianą stopnia spreżania w silniku spalinowym tak, aby nie dochodziło jeszcze do spalania stukowego. Obliczenia uwzględniałyby oczywiście dynamiczny stopień spręzania, nie statyczny, który jest czystą teorią i nie ma nic do stanu jaki zastajemy w silniku. Ot ogólna informacja w sumie nic nie dająca.
Obecnie tankujemy paliwo o liczbie oktanowej 95. Hm... teoretycznie ma ono 95, w rzeczywistości obstawiam 92.
Skad takie moje przeswiadczenie? A bo se przeliczyłem swego Evolucha pod paliwo 95 biorąc za wartość bezpieczną 90 oktan i co mi wyszło? Ano silnior dzwoni sobie zaworami jak mu przyspieszyć zapłon i zatankować 95 na podłej stacji. Fiuty wody dolewaja, a ta rozpręzając się w cylindrze i zamieniając w pare wodną powiększa swą objetość co powoduje początki spalania stukowego. Zjawisko to występuje, choć nie powinno, co swiadczy o złodziejstwie i bezkarności CPNiarzy.
Zjawisko w sumie za szkodliwe nie jest, ale wkurwia. Zalałem więc 98 i... motor dostał skrzydeł, zapierdala jak mały samochodzik, wiec dlaczego po swych zabiegach tuningowych nie otrzymałem duzych róznic? A bo paliwo mamy do dupy i se możemy robić co dusza zapragnie w swych silnikach - prawdziwe swe oblicze i tak pokażą dopiero wtedy gdy dostaną porządniej "zupy".
No dobra, ale odeszlismy od tematu.
Tak więc wymiarowe wyrównanie tłoków (rząd wielkości +/- 0.01mm) powinno iść w parze z objetościowym wyrównaniem głowic i przeliczeniem samej grubości uszczelki zarówno tej pod głowicą jak też tej pod cylindrem oraz przeliczeniem przestrzeni tłoka w cylindrze pomiędzy 1 pierscieniem, a jego denkiem.
Dobra, starczy.

Aha, jeszcze mały EDIT:
Do zmiany mas: przy zmianie mas tłoków - odchudzeniu, nalezy wyważyć wał z tymi tłokami gdyż w przeciwnym razie łozyska dostaną po dupie.
Zjawisko jest o tyle dziwne, ze w Jawie tego niedoważenia nie odczujemy (mozemy nie odczuć) na kierownicy. Ponieważ siły niewyważone będą się wzajemnie znosic.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2011, 09:04:09 wysłana przez Święty Piotr »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2011, 09:14:13 »

tylko taka uwaga w kwestii liczby oktanowej na różnych stacjach. Jak będziesz tankował na Orlenie ale stacje tzw własne to paliwo będzie z pewnością trzymało wszelkie normy - ale jak napisałem stacje własne nie franszyzy. Najlepiej wybierać stacje ze znakami Orlen Cafe i Orlen Bistro te z pewnością są stacjami własnymi. Inne stacje (Shell, BP....) też mają paliwo z Orlenu ale jaki jest tam system monitoringu jakości to już nie wiem. Jak jeżdżę to "od kawy do kawy"
Pozdrawiam
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 16, 2011, 09:42:44 »

elkinio - rozwiń temat - bo ciekawy jest...

Wiem o tym, ze Shell czy BP ma zupe z Orlenu. Ale ta ich V-power 100 jest zachodnia...!

Piszesz aby lać na Orlen Cafe i Bistro. Jak to rozpoznać? Napisy na szybach? Czy co?

Proponuję załozyć wątek o stacjach...  <lookaround>  <unsure>

heaven and hell

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 16, 2011, 09:50:47 »

Jak jest ze stacjami bliska?. Taniej ale jak z jakością?

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 16, 2011, 09:57:57 »

Po tzw" witaczach". Nie jestem pewien czy shell i bp mają V-power czy inne lepsze sprowadzane chyba nie. Ale zapytam. Orlen na stacjach własnych ma elektroniczny system "petrowentę" czy jakoś tak i pobieranie próbek paliwa codziennie. Wiem że jak przychodziły cysterny i paliwo nie trzymało parametrów to było wycofywane i szło do ponownego przetworzenia. Koszty ogromne bo wypompowanie i odwiezienie tysięcy litrów to raz a "zezłomowanie" paliwa to dwa (strata chyba 3 czy 4 złotych na litrze)  :> podobnie jak nagle skoczy poziom paliwa w zbiornikach to badania czy nie ma wody, zresztą system sam bada na obecność wody w paliwie.  Kiedyś miałem zapisane jakie numery stacji to własne a jakie to franszyza odszukam to podam. Zresztą jak pamiętam Bliskie też podlegają temu systemowi numeracji i kontroli jakości.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2011, 09:59:44 wysłana przez elkinio »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 16, 2011, 14:02:36 »

Święty Pietrze - zgadzam się <cheers> Zmiany w tłoku zmieniają nie tylko dynamikę tłoka , ale też rozkład temperatur , trzeba takie rzeczy przemyśleć zanim się zrobi coś z tłokami . To nie jest tak że się bierze brzeszczot i podcina na oko =) Bo Józek podciol 3mm i mu słabo pali to ja podetnę 5 mm ... i w ogóle odpali , okaże się że tylko na pych da rade =D
Zapomniałem o tych wymiarach , ale myślę że jak to ma ten chłop w motorze po "tunningu" to on się tam za bardzo luzem tlok-cylinder nie przejmował ...
A moja jakby bardziej lubiła paliwo z Shella , mimo ze 95 to niby od Orlenu jest , to jednak ja jakieś różnice czułem : zalewanie silnika po gwałtownym otwarciu gazu na 95 Shella konczyło mie sie przy 3000 obr , każde inne paliwo nie dawało otworzyć manetki aż do 3500 obr ... Ciekawe , może na Shellu coś tam dodają uszlachetniającego , albo wodę usuwją ?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2011, 14:06:37 wysłana przez von_Majzel »

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:05:29 »

Znaczy tak... jak piszemy o tuningu to trzeba brac całosć pod uwage, to jasne.
Ja staram się mozliwie krótko i prosto wytłumaczyc pewne prawa, które tak naprawdę proste nie sa...
Inne sprawa, że do kazdego z naszych postów mozna coś wiecej dopisać, bo nie zamykaja one calosci problemu...
Robie prosty zarys problemu, ten kto zrozumie i mu za mało, dopyta. A reszta... pewnie im to nie bedzie potrzebne... i słusznie, bo to nie motor do tuningu (chyba ze do nauki tuningu), ale i tak predzej czy później kazdy wyląduje przy 4T a tam już jest inna bajka...
 <cheers>
P.S.
Ja osobiscie uwazam, że moc w Jawie zamknieta jest w tłumiku. Zmiana tegoz elementu oraz zmiana systemu rozrządu zmieni ten sprzet w rakiete. Ale to raczej utopia jest, szkoda czasu...  :-/

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:19:24 »

Problem jest w tym, że ten silnik nie jest zbyt żywotny. Średnio 30 tys. km to mało. Podnosząc jego moc jeszcze bardziej zmniejszymy ten przebieg.
Najprędzej wykończą się wał i cylindry. O ile z cylindrami da rade coś zdziałać(np. azotowanie) to z wałem już będzie problem. Macie pomysły jak go wzmocnić??

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 16, 2011, 19:19:47 »

Albo jestem ciemny albo się źle zrozumieliśmy :P
Oczywiście mowa o tym że tłoki pracują równo(jak w maluchu) ..o to Mi chodzi :P
Ahh Te Czeszki;D

kamil111-16

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 16, 2011, 19:24:47 »

Tu chyba chodzi o to że tłoki chodzą na raz tak jak grom to u siebie zrobił, a nie o wymiar tłoka.

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2011, 19:29:39 »

Tu chyba chodzi o to że tłoki chodzą na raz tak jak grom to u siebie zrobił, a nie o wymiar tłoka.

Dokładnie o to Mi chodzi <worship>
Ahh Te Czeszki;D

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:06:18 »

No to rzeczywiście bardzo trafna nazwa tematu <mur>

Autorowi chodziło o co innego a temat wogole wyszedł w inną strone:D
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:33:29 »

nastąpiło małe nieporozumienie :P
ale nie szkodzi, bo także dużo się dowiedziałem..
a odpowie Mi Ktoś na moje pytanie :>?
Ahh Te Czeszki;D

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:45:55 »

No co, rozkładasz wał i składasz go nie co 180 a tak samo. Zrobił tak grom.
Ale to znacznie skróci żywotność silnika. Nie wiem czy byś 10 000km zrobił Ten wał nie dość ze i tak jest słaby to po takiej przeróbce dostanie w dupę.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:55:44 »

Ale to znacznie skróci żywotność silnika. Nie wiem czy byś 10 000km zrobił Ten wał nie dość ze i tak jest słaby to po takiej przeróbce dostanie w dupę.

Możesz wytłumaczyć dlaczego tak się stanie??
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

kamil111-16

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:02:47 »

Gdyby taka modyfikacja rzeczywiście w jakiś sposób dodała mocy czy coś takiego to te silniki wychodziłyby fabrycznie w takiej konfiguracji.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2011, 09:43:25 wysłana przez kamil111-16 »

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:02:59 »

Odpowiedz do ekino - kolego "petrowenta" jak piszesz nie służy do pobierania próbek paliwa.  Tak się składa ze jestem blisko a nawet bardzo blisko zawodowo związany  z tym systemem.  Amerykansky System firmy PetroVend służy do ciągłego monitoringu ale ilości paliw w zbiornikach stacji paliw jak również kontrolują szczelność i temperaturę tych zbiorników. Ale to oddzielny temat i przepraszam że się wtrącam ale nie mógłbym zareagować i nie pociągnąć tematu skoro mowa o mojej pracy zawodowej:):) pozdro
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:25:00 »

Ehhh kiedyś miałem podobne zdanie do waszego ale miałem okazje przejechać się cz-tka  z inna konfiguracja wału. I zmieniłem zdanie, a wstyd jest mi nadal ze kłóciłem się o to z Gromem który miał rację
http://mienki1987.blogspot.com/

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:28:04 »

Ehhh kiedyś miałem podobne zdanie do waszego ale miałem okazje przejechać się cz-tka  z inna konfiguracja wału. I zmieniłem zdanie, a wstyd jest mi nadal ze kłóciłem się o to z Gromem który miał rację

Mienki, i jak jechałeś taką CZ to jak wrażenia, lepiej chodzi czy jak to jest?
Ahh Te Czeszki;D

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:43:52 »

Odpowiedz do ekino - kolego "petrowenta" jak piszesz nie służy do pobierania próbek paliwa.  Tak się składa ze jestem blisko a nawet bardzo blisko zawodowo związany  z tym systemem.  Amerykansky System firmy PetroVend służy do ciągłego monitoringu ale ilości paliw w zbiornikach stacji paliw jak również kontrolują szczelność i temperaturę tych zbiorników. Ale to oddzielny temat i przepraszam że się wtrącam ale nie mógłbym zareagować i nie pociągnąć tematu skoro mowa o mojej pracy zawodowej:):) pozdro
Kolego czytaj dokładnie jest "petrowenta" (- tak na ten system popularnie się mówi stad nie obrażaj się że nie użyłem nazwy własnej)  i codzienne pobieranie próbek na stacji. Paliwo też jet badane przed wyjazdem. Mogę mieć złe informacje ale to systemy monitoringu na stacji mają obowiązek wychwycić wodę w paliwie :). Nie twierdziłem i nie twierdzę że system ten robi za całe laboratorium  :)

heaven and hell

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 16, 2011, 21:49:05 »

W tej konfiguracji musi chyba być mega dokładnie ustawiony zapłon, prawda?. I to na obu garach. Dobrze rozumiem?, gdyby nie był to niezły rozgardiasz. W tym samym momencie jest gmp?

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 16, 2011, 22:33:02 »

a odpowie Mi Ktoś na moje pytanie :>?

Taak oczywiście pewnie GROM...  :)

Gratuluję nazwy tematu. Oby tak dalej...  ;]