Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:57:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Stkukot z okolicy cylindrów  (Przeczytany 19046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: Okrutny stukot dochodzący z cylindrów!!!
« Odpowiedź #50 dnia: Września 13, 2006, 17:36:21 »

Hmmm zmysł praktyczny - tzn. co wydaje mi się że luz jest mały? A ile to jest mało - ile jesteś w stanie wyczuć ręką - luz o wartości setnych czy dziesiątych części milimetra? A skąd wiadomo jaki luz silikon złapie, a przy jakim przepuści - przeprowadzał ktoś takie próby?

Mam zaprzyja¼nionego mechanika, który zanim składa silnik mierzy wszystko suwmiarką, śrubą mikrometryczną i średnicówką i pó¼niej nie ma że coś nie pasuje albo jest nieszczelne.

A zmysł praktyczny jest na pewno bardzo ważny, ale nie może zastąpić prawidłowo wykonanego i dokładnego pomiaru. Dopiero informacja z pomiaru w połączeniu z owym "zmysłem praktycznym" daje pełen sukces.

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Września 13, 2006, 23:53:50 »

cóż owszem zgadzam sie z tobą Johnny  dokładne wymierzenie wszystkiego to podstawa ale niestety ja nie mam dostępu do mikrometru i średnicówki ( suwmiarke jeszcze posiadam ) ale ciezko nią zmierzyć dokładny luz kostki , ale nie o to chodzi bo kostka nie przenosi żadnych obciążeñ w porównaniu np. do czoła wału i nie musi być na 100 % idealnie spasowana i myśle że luzy rzędu 0,1 mm można zapełnić jakimś uszczelniaczem (oczywiscie w przypaku kostki)

moto77

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Września 14, 2006, 10:37:20 »

Johnny mnie oto chodziło że nie zawsze jest możliwość dokładnego wymierzenia lub dokupienia potzrebnej części i wtedy co ? pan mechanik powie że nie da sie zrobić he he albo da ale to bedzie więcej kosztować he he mechanik musi zarobić nawet ten zaprzyja¼niony...ale mniejsza oto...niewiem coś się tak uparł na tę kostkę nawet jak będzie wykazywac luz poprzeczny to dociśnieta cylindrami nie ma prawa sie ruszyć dodatkowo dla uszczelnienia trzeba by taką podsmarować silikonem lub czymś lepszym (preparatów tego typu jest od groma) i nikt tu nie mówi o jakichś luzach kosmicznych.... luz rzędu 0,1- 0,5 mm w ten sposób spokojnie można zwalczyc nie tracac żadnych z wartości użytkowych...
Płosior luz kostki najpreościej szczelinomierzem zmierzyć po skreceniu karterów....
Pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Września 14, 2006, 16:02:08 »

no masz racje moto 77 nie wpadlem na pomysł ze szczelinomierzem a używam go często ale co mi po mierzeniu tego luzu ?? poprostu musze to uszczelnic i trzeba przetestowac czy sie to sprawdzi w najblizyszch dniach powinienem juz miec czoło takze zobaczymy jak z tą kostką bedzie

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #54 dnia: Września 14, 2006, 18:29:16 »

Moto77 nie ma rzeczy nie do zrobienia, można reanimować stare, można kupić nową kostkę nadwymiarową - wiadomo jak robić to dobrze i niestety "drogo". Rozumiem że uszczelnienie silikonem może wystarczyć, ale ......... jak mówi prawo inż. Marphy'ego jak coś może się zepsuć to się na pewno zepsuje.

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Września 14, 2006, 22:03:36 »

no musze sie zgodzic ze jak cos robic to robic to poządnie i zawsze sie staram tak postępować bo szczerze mówiąc nie lubie fuszerki ale niestety musze sie miescic w pewnych granicach finansowych :/ a napewno chciałbym zregenerować wał kupic nowe tłoki przeszlifować cylindry :/ ale życie jest brutalne

carlos

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Września 15, 2006, 09:41:22 »

......... jak mówi prawo inż. Marphy'ego jak coś może się zepsuć to się na pewno zepsuje.

Jonny ja też znam inż. Marphy'ego ale to chyba nie ten sam bo on twierdzi że jak się coś ma zepsuć to i tak się zepsuje  <lol> <lol> <lol>

Płosior jak chcesz to zrobić dobrze i porządnie to rób spokojnie tak jak np Brein - cierpliwie i do skutku bez pośpiechu przecierz nikt cię nie goni więc bez paniki  <thumbup> powodzenia

pozd

moto77

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Września 15, 2006, 13:46:13 »

taaa.... jak sie moze zepsuc to napewno sie zepsuje....fatalista z ciebie johnny :)

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Września 15, 2006, 19:30:42 »

wiesz carlos masz racje ale nie mam juz tyle czasu co kiedys zeby przy tym grzebac chociaz bardzo to lubie ale jest szkoła jest dziewczyna są jakies fuchy bo kasa tez potrzebna  no i naprawde mam ochote zapalić jawe i gdzieś pojechac a tak to tylko bedzie stała :/ 

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Września 17, 2006, 20:52:01 »

macie fotke mojej rynienki w karterze :))  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/76bc474609ef60c9.html           a tutaj zdjecie mojej jawki bez silniczka :)   http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d2ba554ee9487a9d.html      hehe ta motorynka w tle to tez moj sprzet :)  <punk>

moto77

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Września 18, 2006, 09:09:10 »

nooo..rynienka jak sie patrzy  :) u mnie jak mi sie wydaje była podobna... :> ...a jawa fajna tylko ten przedni błotnik tak jakoś odstaje ??
Pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Września 18, 2006, 17:11:57 »

hehe błotnik był założony tylko na potrzeby zdjęcia bo ciekło z jednej lagi i trzeba było sprawe uszczelnic :)) brakuje też gum na baku i bedzie nowy pokrowiec na siedzonko :)) i naklejki na baku no i silnika  :> a rynienka fajna ale juz czekam na czoło i jak przyjdzie to sie biore bo chciałbym w tym roku jeszcze sie przejechać

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Września 20, 2006, 19:31:15 »

Ta kostka to paskudna sprawa.Kostka ta jest pasowana indywidualnie do karterów mozna to stwierdzić po tym ze na niej nabity jest numer taki jak na połowkach karterów.Więc przy kupnie nadwymiarowej może być problem z odpowiednim pasowaniem.

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Września 20, 2006, 20:43:07 »

problem bedzie tez polegał na docisnieciu kostki przez cylindry bo jak to zostanie spełnione to luzy w karterach wypełnione zostaną uszczelniaczem i to powinno wystarczyć taką mam przynajmniej nadzieje 

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Września 22, 2006, 22:11:56 »

haha przyszło czoło z Agmotu  widać nawet ładnie wykonane jutro rano sie zabieram do pracy kuchenka i moje pierwsze składanie silnika na gorąco

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Września 27, 2006, 12:31:40 »

i jak to pelne czoło z agmotu??pasuje?
pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Września 27, 2006, 23:21:21 »

jakos sie sklada ze nie mam kompletnie czasu na zrobienie czegokolwiek :///  moze teraz w sobote sie szarpne na cos

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Października 12, 2006, 21:03:45 »

no i nowe czoło założone dzisiaj odpał i banan na twarzy :) żadnych stuków ani nic podejżanego :) no moze skrzynia troche ciasno chodzi niewiem czemu ale mniejsza o to moge polecić czoła pełne z agmotu są gitara :)

carlos

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 12, 2006, 08:43:17 »

pomocy bo mnie trafi

jak swoją odpale to chodzi zajefajnie  <thumbup>  ale jak się nagrzeje to zaczyna coś stukać po lewej stronie i wygląda na to jakby to był ślimak na wale, albo sam wał ale to niemożliwe  <furious> bo wał ma rok, zresztą był regenerowany z wymianą łożysk i korbowodów włącznie, zaczęło się na trasie ni stąd ni zowąd  :-/

już odkręciłem dekiel i zero luzu na ślimaku i wale  <no>

czyżby tłok 

sam już nie wiem

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 12, 2006, 17:22:27 »

hmmm dziwne .....  generalnie po nagrzaniu występuje rozszerzalnosc cieplna i wszystko zaczyna ciasno chodzic ://

carlos

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 13, 2006, 06:38:03 »

dzięki Płosior za sugestie  ;) ale ja też o tym wiem  :>

pytam bo mi szkoda silnika ciągać przy 100 km/h i 4200 obr/min

a i jeszcze jedno - czy może to być wynikiem luzu tłoka na sworzniu lub korbowodu na wale (sprawdziłem namacalnie)

pozd

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 13, 2006, 10:24:04 »

pamietam ze juz ktos mial taki problem, halas dobiegal wlasnie z tego miejsca i tez podejzewal slimaka :P  musisz teraz tylko odnalzec ta osobe  :P

carlos

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 13, 2006, 11:09:51 »

i tu jest problem  ;) nie przypominam sobie żebym miał dar jasnowidzenia   :>  <lol> a nas tu jest ze 400-500 na forum  :>

moto77

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 18, 2006, 15:40:53 »

witam
 piszesz że wał ma rok i na pewno jest dobry....ja miałem przypadek gdzie po regeneracji wału ( nowe korbowody) u jednego pana wał wytrzymał 2 miesiace i około 3000 km....także nigdy nie mów nigdy he he....więcej razy tenu panu nie zleciłem regeneracji wału...
Pozdrawiam

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 18, 2006, 19:05:16 »

U mnie wał się rozpadł po 3 miesiącach i 500km - jak partacz poskładał go na starych sworzniach to sie tak dzieje i tyle. Dlatego myślę, że wału nie można wykluczyć.