Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:57:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Stkukot z okolicy cylindrów  (Przeczytany 19047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Traktorzysta

• Gość
Odp: Okrutny stukot dochodzący z cylindrów!!!
« Odpowiedź #25 dnia: Września 05, 2006, 09:07:33 »

Płosior, piszesz, że kartery są złożone na uszczelkę. Rozumiem zatem, że w silniku nie użyłeś ani grama silikonu, tak? Jeśli mam rację, to muszę Cię zmartwić - łączenie karterów musi się odbyć przy pomocy silikonu, tak samo czoło (jego 2 połówki rownież muszą być złożone na silikon) ma być uszczelnione w karterach silikonem. Poza tym, popularna kostka też musi być złapana na silikon. Inaczej silnik nie będzie chodził dobrze. W razie pytañ pisz na gg (wieczorem).

Pozdrawiam,
Marcin

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Września 05, 2006, 09:52:36 »

zdaje sobie sprawe ze czoło musi być złożone na silikon ale przy takim luzie jak tam jest to nawet silikon nic nie pomoże :/ pozatym wole stosować hermetyk tylko niewiem czy do czoła albo do kostki też go moge zastosować bo hermetyk nie moze w żaden sposób pracować w przeciwieñstwie do silikonu a jednak napewno jakieś drgania przechodzą przez wał i mógłby sie hermetyk wykruszyć ale miedzy kartery tylko hermetyk aha i jeszcze dlaczego te 3 kropeczki przy twojej wypowiedzi moto 77 ??

Jawex

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Września 05, 2006, 12:05:57 »

Najlepszy sposób to na poxipol- sprawdzone, lecz nawet jak założysz nowe czoło to na wyrobione mocno kartery, to i beton nie pomoże  <lol>, maksymalnie 6 miesięcy wytrzyma, sam to przechodziłem i silnik wylądował na złomie  <furious>. Hermetyk się do tego nie nadaje.

moto77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 05, 2006, 12:15:47 »

trzy kropeczki dotyczą tego że cokolwiek na 100% mógłbym stwierdzić po osobistych  :) oględzinach karterów... moim zdaniem jakieś poxipole albo hermetyki to półśrodki...trzeba zatrudnić spawacza i tokarza wtedy bedzie porządnie naprawione a uszczelnić całość minimalnymi ilościami silikonu i tyle....żaden poxipol czy hermetyk bo pó¼niej przy ewentualnym demontażu będzie niezła szopka....
Pozdrowienia

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 05, 2006, 12:23:59 »

wyjaśnijmy wszystko ! biore 2 opcje pod uwage ! 1 opcja to taka ze tocze kartery napawam czoło , dopasowuje wszystko ze sobą . 2 opcja to kupuje pełne czoło . w dwóch opcjach stosuje hemretyk dla lepszego uszczelnienia ! bądz silikon wysokotemp.  niewiem co lepiej tam dać

moto77

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Września 05, 2006, 14:25:18 »

wydaje mi sie że silikon jest wystarczający a podczas ewentualnego demontażu łatwiejszy do usunięcia. to przecież nie ma żadnych sił przenosić tylko uszczelniać.

Jawex

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 05, 2006, 15:42:16 »

Ja bym obstawiał za nie stosowaniem w tym przypadku silikonu  :> , poxipol usuwa się również dobrze  <punk> ... @moto77 w tym wypadku nie tylko uszczelnienie wchodzi w grę, również utrzymanie w jednej pozycji czoła, a silikon do tego zadania zbytnio nie nadaje się.

moto77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Września 05, 2006, 16:12:47 »

Ja bym obstawiał za nie stosowaniem w tym przypadku silikonu  :> , poxipol usuwa się również dobrze  <punk> ... @moto77 w tym wypadku nie tylko uszczelnienie wchodzi w grę, również utrzymanie w jednej pozycji czoła, a silikon do tego zadania zbytnio nie nadaje się.
Trzeba czytać od początku: najpierw trzeba naprawić usterkę i dopiero składać silnik a nie zalepiac wszystkiego poxipolem...po odpowiednim naprawieniu tejże usterki silikon tylko i wyłącznie będzie uszczelniał...
wiem bo to robiłem ... poxipolem to sobie można .... to półśrodek...

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Września 05, 2006, 16:15:17 »

Miałem podobny problem jak Płosior. W karterach wytłuczone "rynny" przez przegrodę. Po zastosowaniu pełnej przegrody (plus silikon) problem znikł i jeżdże tak już 5 lat. A napawać próbowałem. Tylko ten stop co jest na kartery ciężko napawać-gosc mi tylko "glutów" narobił i z ich usunieciem miałem więcej problemów niż to warte.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

moto77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 05, 2006, 16:27:59 »

no pełna przegroda to i owszem da radę...a napawać to raczej przegrode trzeba niż kartery bo chyba łatwiej(mnie gość dał radę napawać)i kartery lekko podtoczyć dla wyrównania , dopasować przegrodę i po sprawie...zastanawiałem sie nad pełną przegrodą ale odstraszyła mnie cena ( w sklepie w kielcach o ile dobrze pamiętam coś koło 140 zł)a tak to mnie kosztowało połowe tego... to było jakies 3 lata temu :)

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #35 dnia: Września 05, 2006, 17:10:46 »

Osobiście polecam zamiast silikonów czy hermetyków (nie wspominam już o poxipolu - a tak na marginesie nie mówcie tego głośno bo jakby to usłyszał dobry mechanik to najpierw by zaczął płakać, a jak jakiś nerwowy by był to mogłoby dojść do rękoczynów) LOCTITE 514 lub 518 - było już o tym pisane na forum, wystraczy poszukać.

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Września 05, 2006, 18:06:52 »

chyba sie zdecyduje na pełne czoło i problem bedzie z głowy z tego co wiem pełne czoło w ag mocie kosztuje 70 zł  takwiec mysle ze bedzie to koszt do przezycia no chyba ze znajde kogos kto dobrze napawa karter bo dostep do tokarek mam na warsztatach ze szkoły

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 05, 2006, 22:56:43 »

niewiem na co sie zdecydować choć musze przyznać ze opcja z napawaniem i toczeniem wyjdzie mnie taniej bo jedyne koszty to bedzie napawanie tych karterów a reszte zrobie we własnym zakresie a z drugiej strony opcja z pełnym czołem bedzie mniej pracochłonna sam niewiem a co wam sie wydaje lepsze ??

£ugol

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Września 06, 2006, 01:04:34 »

A co to jest ta kostka ??

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Września 06, 2006, 07:24:38 »

kostka to jest takie coś co jest pod cylindrami i nad czopem wału i oddziela razem z czopem walu skrzynie korbowe

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Września 06, 2006, 23:18:24 »

jakby ktos mial jakies pełne czoło do spylenia to jestem jak najbardziej zainteresowany :))  plosior@op.pl   lub gg 7360299

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 08, 2006, 07:34:43 »

witam mam jeszcze pytanie a co mam zrobić z luzną kostką ?? jakies sposoby ?>?

moto77

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Września 08, 2006, 10:59:46 »

ja ją na silikonie włożyłem i tyle posmarowałem po bokach i włożyłem..od dołu nie smarowałem bo tam kanały są ....

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Września 08, 2006, 21:11:02 »

Jeżeli kostka jest lu¼na (to samo dotyczy czoła) to wsadzenie tej części na silikon nic nie załatwia, jedynie tymczasowo doszczelnia, a z czasem i tak to straci szczelność. A co do kostki - można kupić nadwymiarowe np. u Ruszczyka.

moto77

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Września 12, 2006, 15:12:17 »

i tu się niezgodze z przedmówcą
wszystko oczywiscie zależy jaki luz ma owa kostka...poza tym kostka nie przenosi raczej jakichś obciążeñ więc czemu dociśnieta przez cylindry do nie ruszającej sie przegrody miałaby stracic szczelność...mozna zawsze zastosowac lepszy uszczelniacz niz zwykły silikon...ja póki co tak jeżdżę od jakichś 3 sezonów i jakiejś katastrofy nie zaobserwowałem... :)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #45 dnia: Września 12, 2006, 15:20:50 »

Johnny moze miec racje, a to dlatego ze jesli tam bedzie spory luz, to nastepujace po sobie szybkie zmiany cisnienia, beda powodowaly ruszanie sie tej kostki i rozszczelnienie polaczenia, ale to juz by musial byc naprawde spory luz
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

moto77

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Września 12, 2006, 15:29:13 »

totez napisałem:
wszystko oczywiscie zależy jaki luz ma owa kostka...
pozdrawiam

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Września 12, 2006, 22:18:46 »

Mechanika jako naukaścisła nie zna słowa "może" i "zależy" wszystko ma być zrobione tak żeby działało na pewno a nie może bo to zależy. Pó¼niej się czyta "poskładałem a nie chodzi, co to może być" - to właśnie jest to "może".

moto77

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Września 13, 2006, 10:02:28 »

Mechanika jako naukaścisła nie zna słowa "może" i "zależy" wszystko ma być zrobione tak żeby działało na pewno a nie może bo to zależy. Pó¼niej się czyta "poskładałem a nie chodzi, co to może być" - to właśnie jest to "może".
...powiedział co wiedział... <lol> ja nie mówię o wróżeniu z fusów, tylko o tym że w zależności jaki luz owa kostka ma może wystarczyć podsmarowanie silikonem lub innym tego typu uszczelnieniem...najlepszym wyjściem byłaby wymiana na jakiś nadwymiar i to jest fakt nie podlegajacy dyskusji <mur>....u mnie zreszta nie ma "poskładałem i nie chodzi" bo oprócz cyferek trzeba mieć trochę zmysłu praktycznego w głowie,

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Września 13, 2006, 16:17:31 »

panowie spokojnie ! kostka ma luz i to nie oszukujmy sie spory moze nie bedzie to 0,5 mm  bo to by był gigantyczny luz ale jakies 0,1 0,2 mm przy złożonych karterach ale również była tam uszczelka miedzy kartery takze mysle ze po jej usunieciu moze pasować na styk oczywiscie przy uzyciu silikonu hermetyku bądz jak ktos pisał LOCTITE albo jakoś tak