Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:08:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Stkukot z okolicy cylindrów  (Przeczytany 19034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Płosior

• Gość
[all 350] Stkukot z okolicy cylindrów
« dnia: Sierpnia 28, 2006, 23:47:11 »

Witam! Jestem nowy takwięc chciałbym wszystkich powitać! Wiele w życiu wynalazków poskładałem ale po przeczytaniu niektórych postów dowiedziałem sie ze o Jawie tak naprawde niewiele wiem :) Ale do sedna, TS mały remoncik czyli łożyska na wale (bez środkowych) simeringi i pierscionki (czeskie) i po odpaleniu tak napie........ ze nie słyszy sie nawet myśli :) stuktot słychac razem z poruszającymi sie tłokami ,  łożyska na korbie nie mają wyczuwalnego luzu , wydaje sie że tłoki mają luz w cylindrach ale sam niewiem bo przed remontem tego nie było :/   troch długo sorki :) z góry dzięki za odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 11:56:25 wysłana przez Bulo »

Gooch

• Gość
Odp: Okrutny stukot dochodzący z cylindrów!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2006, 09:13:29 »

Jesli stukot ustępuje po nagrzaniu to jest nadmierny luz pomiedzy tłokiem a cylindrem upewnij sięczy to aby nie przypadkiem łañcuszek sprzęgłowy <cheers>

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2006, 09:42:35 »

Moim zdaniem to dlatego że wymieniłeś pierścienie a nie zrobiłeś szlifu. I teraz nowe nie wytarte pierścienie walą o próg w cylindrze. To sie ułoży ale silnik i tak bedzie dzwonił.

moto77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2006, 10:57:19 »

witaj.
jest duże prawdopodobieñstwo , że może to być lu¼na przegroda między wykorbieniami wału....wybija się blok z czasem i po odpaleniu słychać stukot...przerabiałem coś takiego....silnik miał może z 1000 km po remoncie i tak zaczęło stukac , zanim doszedłem przyczyny prawie drugi remont zrobiłem(niepotrzebnie)....w moim przypadku naprawa polegała na napawaniu przegrody dla zwiekszenia srednicy i lekkim podtoczeniu karterów oraz dopasowania przegrody do nowej średnicy karterów....i od jakichś 3 lat spokój mam....
Pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2006, 13:45:08 »

No łañcuch sprzęgłowy odpada bo jest nowy i wogole to juz sprawdzałem. Cóż z tymi pierscionkami i rantem na cylindrze sprawdze poprzez usuniecie górnego pierscienia i zobaczymy jak bedzie , a z tego co pamietam to czoło wału wcale nie miało oporów żeby wejść w karter :// wiec chyba czeka mnie kolejne rozbieranie :// swoją drogą to łożyska na środku wału są w bardzo złym stanie :/

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:00:58 »

prosiłbym doświadczonych jawowiczów o swoje zdanie :))) z góry dzięki

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2006, 16:00:57 »

U mnie silnik tak napier..., że nie słychać prawie wydechu. Myślę, że aby to wyelimnować trzeba przeprowadzić gruntowny remont, czyli szlif + nowe tłoki, regeneracja wału, nowy łañcuszek sprzęgłowy i wszystkie łożyska w silniku jakie tylko możliwe (oczywiście jak są zużyte).
Jak zrobisz tylko część naprawy to stukać będzie to czego nie zrobiłeś, niestety koszt takiego remontu może przekroczyć 500 zł   :'(

Jawex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2006, 23:11:06 »

A czy stukot ten jest taki jakbyś wrzucił wiadro kamieni do silnika?? Jeżeli tak to wymiana łożysk na wale środkowych oraz czoła wału na nowe, chyba, że kartery przy okazji się wyrąbały( a piszesz, ze czoło wlazło bez oporu) to masz z leksza lipę  <yes>..

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2006, 23:16:07 »

najbardziej martwi to ze wczesniej tego nie było tzn. że przed "remontem" nie było takich stuków także wygląda to tak jakbym coś skopał przy składaniu

moto77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2006, 10:17:15 »

różne pomysły tu widze ,ale ja obstaje za tym że to jednak ta przegroda...piszesz że bez oporu weszła to pewnie teraz sobie hula w karterach...i twojego błędu być nie musi , poprostu zużycie materiałów i tyle...nie ma zreszta się czym przejmowac bo naprawa jest stosunkowo prosta( jak już wczesniej pisałem)....
Pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2006, 00:35:46 »

no niestety teoria z przegrodą sie sprawdza bo pierscionki założyłem stare w takiej kolejnosci jak były  i niestety nic sie nie zmieniło :// mysle jeszcze o takim fakcie ze jest założona uszczelka pomiedzy kartery ktorej nie powinno być i może to te dziesiąte milimetra i jest za słabo scisnięta ta przegroda bo tłoki starsznie brudne a były polerowane takwiec chyba sobie  olejek szama bo simmering jest nowy :// trudno i tak trzeba rozebrać i tak  <furious>

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 01, 2006, 14:31:24 »

no i niestety przegroda miedzy cylindrami ma okropny luz :/ niewspominajac o czole wału której po zdjęciu przegrody  tez ma luz a z tego co wiem to i czoło wału i ta przegroda powinny bardzo ciasno siedzieć :/

moto77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 01, 2006, 16:11:42 »

pisząc "przegroda" miałem na mysli przegrodę która dzieli skrzynię korbową jak sie domyślam na tym forum nazywana czołem wału ?? chyba ....to że luz ma ta kosteczka pod cylindrami to raczej małe zmartwienie --ja tam silikonem przy montazu podsmarowałem i już...a przegrode czy tez czoło wału to trzeba napawać po obwodzie , pó¼niej zatoczyć dla wyrównania powierzchni kartery i dopasować na nowo przegrodę i tyle...kazdy średnio rozgarniety tokarz ci to zrobi dysponując odpowiednimi narzędziami...
pozdrawiam.
ps . zadam może głupie pytanie ale co w/g ciebie jest czołem wału ????...bo nie słyszałem takiego okreslenia i chciałbym sie douczyć??

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 01, 2006, 23:44:09 »

czoło wału to jest właśnie ta przegroda o ktorej Ty wspominałeś a ja piszac o przegrodzie miedzy cylindrami mialem namyśli potocznie zwanaą "kostke"

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2006, 12:31:29 »

Nazwa czoło wału pojawia się w różnistych instrukcjach do Jawy - osobiście twierdzę że nie jest to najlepsza nazwa i używam podobnie jak kolega nazwy przegroda. Ale jakiegoś nazwenictwa trzeba się trzymać, więc pewnie czoło wału zostanie :D

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 02, 2006, 13:31:39 »

no masz racje Johnny  tak samo potocznie zwana kostka jak tak naprawde sie nazywa ??

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #16 dnia: Września 02, 2006, 15:23:33 »

W montażówce jawy pojawia się nazwa "wkładka środkowa".

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 02, 2006, 20:01:27 »

no dzisiaj wyspawałem sobie sciągacz do rozpoławiania silnika i rozpołowiłem drania no i tak czoło czy też przegroda ma luz :( tylko po czym poznać co sie wybiło ?? powierzchnia karterów w miejscu styku z czołem jest gładka tak samo czoło nie ma żadnych nierównośc poprostu wygląda to jakby bylo za małe  :-/

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 03, 2006, 11:34:25 »

byc moze ktos kto był poprzednim włascicielem twojej jawy założył czoło wału z innego silnika i dlatego ma luz  <blink> Kartery i czoło wału raczej muszą byc razem dobierane CHYBA

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 03, 2006, 11:59:56 »

niestety dzisiaj po dokładnym oczyszczeniu karterów widać ze są wybite :// a to najprawdopodobniej przez to ze czolo jest złożone z 2 róznych ( są na połówkach numery i niestety nie zgadzają sie ) no i teraz moze być problem :// no nie zle to określiłem teraz już jest problem  <furious>

moto77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 04, 2006, 14:32:00 »

wydaje mi się że jeśliby naprawiać tę usterkę w taki sposób jak ja zaproponowałem to to że połówki przegrody maja różne nr nie ma większego znaczenia??...i faktycznie robiąc kiedys remont okazało się że druga przegroda która miałem z innego silnika wpada poprostu w karteru czyli jest za małaczyli różni sie srednicą od tej będącej w silniku....jak ktoś wczesniej podmienił na ( za małą) to wybijanie karterów zostało przyśpieszone....ale nie ma sie co łamać  da sie to opanować naszczęście....

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 04, 2006, 21:53:03 »

myślałem jeszcze o  kupieniu pełnego czoła wału :) w koñcu pełne oprze sie całą swoją szerokoscią w karterach a nie tak jak puste tylko kilkoma mm ! co wy na to ??

£ugol

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 04, 2006, 22:27:38 »

Może ktoś dać jakiegoś linka do fotki tego czoła wału, lub jak to inaczej się nazywa przegrody, bo jestem świeżym Jawowiczem i troche nie wiem o co chodzi a chciałbym rozwiać swoje wątpliwosci  :)

z góry thx  :>

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 04, 2006, 22:37:06 »

hm jest problem z wrzuceniem foty jak chcesz to pisz do mnie na gg to postarm sie rozwiązać twoje problemy gg 7360299

moto77

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 05, 2006, 08:44:41 »

pełna przegroda pewnie pomogłaby....