Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 16:19:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Przyspieszenie Jawy  (Przeczytany 22182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
Odp: Przyspieszenie Jawy
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 22, 2007, 21:41:41 »

Otóż to.
Zawarłeś w tych słowach całe sedno sprawy.
Całą istotnośc posiadania Jawy.
Grzebania w niej a potem cieszenia się z tego że działa.
Całe jestestwo.
Bo ważne żeby jechac, a nie stac.

A piwo można zawsze wypic jak nie da się poje¼dzic bo pogoda do kitu.

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 22, 2007, 21:55:27 »

Niestety nie zostawiłeś mi miejsca na konkluzje.
Trafne Trafne <worship> <worship> <worship>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 22, 2007, 23:14:07 »

Moim idolem jest Naczelny Filozof <worship> <worship> <worship>
Może nie robi 100-tki w 7-dem sekund, ale dał rade pojechać za komin własnej piekarni.

Spadłem z krzesła  <lol> Może jakiś fanklub lub sektę założę  :>

Teraz sobie tak myślę. Zrobiłem z 7 ooo km na Cezecie w sezon. Nigdy nie sprawdziłem ile sprzęt wyciąga  <lookaround> Nigdy na obrotomierzu nie było więcej niż 4 ooo obr/min  <lookaround> Może kiedyś. Jak naucze się naprawdę jeżdzić...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 22, 2007, 23:32:12 »

Naczelny na prezydenta <punk> <punk> <punk> <punk>
Teraz poważniw, świat z z prędkością 80-100/h naprawde jest piękny (masz czas na to aby się nim zachwycić) <yes> <yes>
Nie spadaj z krzesła. Po prostu jesteś jednym z niewielu ludzi, którzy umieją się cieszyć z tego co mają, a nie szukają problemu ta gdzie go nie ma. Jawa jest jaka jest, jeśli kogoś nie satysfakcjonują parametry jakie ma do zaoferowania, zawsze może zmienić na inne moto. Mam kolege z goldasem, ilekroć proponuje mu wypad dalszy niż 200 km w jedną strone, zawsze znajdzie luz w zawieszeniu, lub mało gęste powietrze w ogumieniu     .  <crybaby> <crybaby> <crybaby>
Albo się jest motocyklistą, albo tylko posiadaczem <sadwalk>
Naczelny Filozofie szacunek <worship> <worship> <worship>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 23, 2007, 07:10:37 »

Naczelny
Krzysztof
Jacu
Korek

Szacunek

To co Panowie? - otwieramy klub jeżdżących inaczej?? ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2007, 07:15:39 wysłana przez Brein »

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 23, 2007, 07:54:02 »

<thumbup> Jestem za, a nawet przeciw, jak mawiał elektryczny prez.
Dodam, że jestem jeżdżący inaczej już od paru lat (będzie ich 25 około).
Owszem miałem różne okresy, ale zawsze ceniłem turystyke (kefe recing to nie moja dziedzina). Jawa dla mnie to bardzo wdzięczny pojazd do turystyki, a różnica pomiędzy goldasem a nią to 50000 pln. Wyobra¼cie sobie jaką bezawaryjność w jawie można uzyskać inwestując tylko 10% tej kwoty, ile można zobaczyć, gdzie można dotrzeć, itd. Wiem co mówie mam za sobą jeden sezon (parę lat wstecz) kiedy jawą od kwietnia do listopada zrobiłem ponad 40.000 km (ach te kawalerskie czasy), bez większych awarii- zawsze bez problemu udało się usunąć usterkę w siągu paru minut dosępnymi środkami <punk> <punk>

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 23, 2007, 10:20:06 »

Ja się zapisuję do tego klubu obiema ręcami i nogami  <thumbup> Właściwie to nawet jakbym chciał sobie bardziej dać po garach to nie mogę ze względu na mój "rozsądny ga¼niczek", który odcina mi dopływ paliwka jak mi odbija  <thumbup>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 23, 2007, 11:00:56 »

Tomek to raczej nie ga¼nik tylko kranik, wyczyść i sprawd¼ w jakim stanie jest uszczelka w środku, w moim przypadku uszczelka w kraniku puchła i miałem zdławiony motocykl ;) Ewentualnie poziom paliwa w ga¼niku. Również popieram, że Jawa to motocykl turystyczny do spokojnej jazdy i takie dane jak prędkość max czy przyśpieszenie do 100km/h nie są istotne  <thumbup>

pzdr

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 23, 2007, 11:21:16 »

Napewno istotne są parametry trakcyjne, ale osobiści uważam je za drugoplanowe <yes>

KOREK

• Jawer
  • CZ 175 Typ 487,0 - '87 + CZ 350 Typ 472,6 - '86
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 23, 2007, 19:55:36 »

O, jak miło patrzeć na te posty moi BRACIA (duchem ;))  <worship>
Nawet nie wiecie jak mnie to cieszy, że... że jesteście po prostu, choć się osobiscie nie znamy.
Jestem z Wami !!  <worship> <worship> <worship>
Nie mam dużego stażu turysty motocyklisty. :> Ale zawsze jak z kumplami jade to jade ostatni, a jak się już trzymamy w kolumnie to na pierwszym lepszym postoju stękają że za wolno jade... Dlatego wole sam je¼dzić (i tak jestem typem samotnika). :P Wtedy mogę się rozkoszować... wszystkim. Dla mnie to uczucie... ach, ono jest nie do opisania (bynajmniej nie łatwe).
Nigdy w trasie nie przekraczam 80, a z regóły jest to 70 - 75  ;) i dobrze się z tym czuje, tak że aż normalnie ach... (wzdycham).

Szacunek dla Was wszystkich <worship> <worship> <worship>

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 23, 2007, 22:25:05 »

Brein i inni moi Bracia, może nie od razu klub (trzeba się spotkać, poznać) <argue> <beer> <cheers> <book> <cheers> <blink>
Na początek proponuje Stowarzyszenie (Bractwo) Demonów prędkości i przyspieszeñ.
A poważnie, klub to dla mnie dość ważna sprawa i zawiązywanie go na forum, kiedy jedyna nasza znajomość w większości polega na kontakcie wirtualnym jest dość ryzykowna. Trzeba się spotkać i pogadać, żeby wiedzieć kto jest kim i co jest dla niego ważne. Lu¼ną formę ,,klubu" stanowi dla mnie to forum, prawdziwy klub to zobowiązanie (przynajmniej dla mnie) <unsure>
 Bractwo jak najbardziej <punk> <punk> <punk>

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 23, 2007, 22:34:15 »

Nie no jesli o mnie chodzi to se jaja robię (ale jeżdżę na prawdę umiarkowanie  <lol>)
A co do spotkania i pogadania to wiadomo --> Kazimierz, no i myslę że to będzie jedynie dobry początek spotkañ (zlotów)  <thumbup>

Romek35

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 05, 2007, 14:47:02 »

Jawt TS chociaż z zewnątrz maja takie same silniki to niektóre różnią między sobą mocą i tak, tylko te co znam 17kW 18kW 18,4 kW 19kW 19,7kW. Najpoularniejsze w Polsce były wersje 19 kW(26kM) i 18kW (24kM). Wersja 19kW ma katalogowo 10,2 do setki a wersja 18,4 kW 10,5 resztę nie wiem. Wiem ze wersja 19 kW ma inny stopieñ sprężania niż 17kW. W pierwszej jest 10,2:1 a w drugiej 9,8:1. Ale nie wiem czym sie tą zmianę uzyskuje czy poprzez zmianę kanałów dolotowych czy kształtem tłoka.

Jawex

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 05, 2007, 23:41:56 »

Stopnia sprężania nie zmienisz kanałami dolotywmi, lecz kształtem komory spalania i jej wysokością- tzw. planowanie głowicy  :) .

carlos

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 06, 2007, 07:56:39 »

ewentualnie cieñsza uszczelka - ale po co to komu  ;) - to jawy  <worship>  a nie ścigi czy jak to mówicie plastiki  :>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 12, 2007, 23:46:29 »

<hammer> <hammer> <hammer> <hammer> <hammer> <hammer>

Uno momento compadre......

mowa była o wolnej jeżdzie
no to pewnie bede wodził prym całemu Bractu bo...
-moja jawina jest typowo spacerowa i predkosci ok 100km/h to juz pod sado-maso podchodzi
-myśle ze wkrotce moj zew predkosci utemperuje Iż z nastepujacego powodu V do 60km/h spalanie okolo 4i mniej litra /100km powyzej 60km/h bez ograniczen  :)
 <cheers>
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

carlos

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 13, 2007, 08:52:54 »

Paweł to była tylko wolna dygresja od tematu więc się nie burz  :>  <cheers>

ja też wolę sobie "pospacerowć" jawą niż się ścigać, co nie znaczy że nie przycisnę jak mnie ktoś denerwuje, bo uważam że jak trzeba to się korzysta z mocy i możliwości danego sprzętu

więc się dre "Pudzian przybywaj"  <lol>  <lol>

<cheers>