Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:39:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: napawanie karterów  (Przeczytany 15139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czester070

• Gość
napawanie karterów
« dnia: Lutego 09, 2011, 19:01:39 »

witam czy można napawać kartery w miejscu gdzie czoło walu wyrobiło rowki?
i podtoczyć to żeby czoło ciasno wchodziło?
z góry dziękuje pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2011, 11:12:36 wysłana przez czester070 »

Lukass102

• Gość
Odp: naspawanie karterow
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2011, 19:43:46 »

Jakie rowki? Tak ogólnie po obwodzie masz lu¼no czy np. coś wybite przy miejscu na kołek?

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2011, 21:12:09 »

spawanie aluminium heh cóż za droga impreza i ile kombinowania szczeże to odradzam nie opłaca ci się to lepiej wyrwać kartery ja mam kartery z 2 giego silnika w ładnym stanie do tego cylidry nominalne i głowice praktyczniecały silnik bez skrzyni i kilu pierduł chce sprzedać za 150 zł

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 09, 2011, 23:00:57 »

Ja uważam że wystarczy 8 punktów na jednym karterze , koszt takiego zabiegu to około 15zł  - bynajmniej u mnie. problemem może być idealne wyszlifowanie spawów. Spróbować zawsze można.
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

iroq2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2011, 23:18:47 »

ale nie wiem czy to sie opłaca spawanie alu to drogi biznes

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2011, 23:41:25 »

jak ma jak i czym to niech kombinuje :)
ja musze zapytac u siebie ile taka impreza ogólnie stoi ...
wydaję mi się że lepiej by było zainwestować w nowe kartery...
Jawa TS 350 638-1/639

iroq2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2011, 23:51:35 »

dokładnie

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2011, 00:02:10 »

Myślę, że najlepszą opcją jest LOCTITE, np. 641 lub 668.

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2011, 00:10:20 »

To nie jest takie proste jak sie wydaje...

Myśle że z samym spawaniem sie w 60zł zamkniesz albo i nie... ;]
Było nie było ale dorabiać stożek idealnie pod przegrodę to nie za fajna sprawa i pewno musiał byś za to odpowiednio zpłacić ;]

Ale jak masz sentyment do karterów to możesz kombinować i opisać co i jak na forum. Ja na czytanie tego typu newsów jak na Lato więc z chęcią poczytam twoje wzmagania z odnawianiem karterów ;]

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2011, 00:13:29 »

To nie jest takie proste jak sie wydaje...

Myśle że z samym spawaniem sie w 60zł zamkniesz albo i nie... ;]
Było nie było ale dorabiać stożek idealnie pod przegrodę to nie za fajna sprawa i pewno musiał byś za to odpowiednio zpłacić ;]

Ale jak masz sentyment do karterów to możesz kombinować i opisać co i jak na forum. Ja na czytanie tego typu newsów jak na Lato więc z chęcią poczytam twoje wzmagania z odnawianiem karterów ;]

Nie tylko Ty :)
moim zdaniem do tej roboty jest potrzebny zapał i precyzja...  Chyba na forum nikt w takie rzeczy się nie bawił prawda?
Lukas masz jakieś doświadczenie z tą metodą?
Jawa TS 350 638-1/639

iroq2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 10, 2011, 00:19:13 »

Ale wogóle po co sie bawić w takie jednorazowe pół środki kleić i sie pier**** robic jednorazowo kupic kartery dać nowe czoło zregenerować wał zrobić szlif przeglądnąć skrzynie ewentualnie całą zmienic nigdy pojedyncze wałki i kola zembate. prowadnica wodziki to grosze są ja mam cały silnik w srodku wymieniony została reg wału tłoki motylek prowadnica wodziki i jakies pierdoły asam jeden uszczelniacz vitonowy kosztował mnie 20 zł na wał ;/

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 10, 2011, 00:36:52 »

Co tu takiego jednorazowego? Podane przeze mnie modele utrzymują elementy współosiowe ze szczeliną do 0,1 i 0,15mm, a są to średnio mocne. Smarujesz jedną ścieżką czoło, wkładasz i masz pewność, że trzyma się i nie będzie się obracało. Wypychasz normalnie ściągaczem, przy następnym remoncie też tak samo zakleisz. Szybko, łatwo i w sumie nawet tanio. Mała buteleczka kosztuje koło 40zł, ale spawanie, czy nowe kartery znacznie więcej. A 5-10ml takiej buteleczki starczy na wiele razy. Metoda skuteczna i pewna. Od jakiegoś czasu już na etapie projektowania maszyn uwzględnia się przy produkcji tego typu kleje, nie wspominając o regeneracjach. Osobiście używałem do łożysk mocniejszego 638 (kasuje luz do 0,25mm) i byłem porażony skutecznością.

czester070

• Gość
Odp: napawanie karterow
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 10, 2011, 06:23:33 »

Dziękuje  za szybką i fachową odpowiedz.Chyba użyję kleju loctitle będzie taniej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2011, 11:20:56 wysłana przez czester070 »

kamil

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2011, 07:58:53 »

Na podsumowanie...

Spawanie aluminium - przykładowe koszty:

#Kapa H-D (evo) - 200 pln, byla z motocykla po szlifie, jeden mały ubytek.
#Korpus skrzyni H-D (shovel) - 300 pln, lekkie pęknięcie.

Przy knedlach jest to OSTATECZNO¦ć, ceny ww. sprawnych części oscylują w granicach 600-1500 pln, więc to się opłaca. W knedlu jest to koszt praktycznie całego dawcy podzespołów.

Loctite jeszcze wporzo, jest tani jeśli we¼miemy sobie 5ml...powodzenia w naprawie!  <cheers>

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 10, 2011, 10:07:59 »

Loctite jeszcze wporzo, jest tani jeśli we¼miemy sobie 5ml...powodzenia w naprawie!  <cheers>

Ja bym życzył powodzenia przy następnym rozpoławianiu silnika ;]

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 10, 2011, 11:15:34 »

Można prosić fotki uszkodzenia?

Bo widze ze jeden to ceny ma z kosmosu, a drugi Loctite  myli z sam już nie wiem czym.

Chcesz jednoznaczną odpowiedz to zapodaj fotki...
Są jeszcze inne opcje - ale wolę zobaczyć uszkodzenie, aby nie błądzić w ciemnościach.

iroq2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 10, 2011, 11:49:51 »

Dla mnie jest to jednorazowe nie wiem ja bym tego nie robił a za 60zł mozna wyrwać dobre połówki które są wielo razowe, a tak trzeba za każdym razem kleić

kamil

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 10, 2011, 13:24:13 »

FIS, daj mi w takim razie namiar na dobrego i taniego spawacza. <cheers>

Cena przy smarkaniu takim, jakie ma tutaj być docelowo byłaby pewnie niższa. Czyli tyle ile za dobre kartery.  :D

czester070

• Gość
Odp: napawanie karterów
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 10, 2011, 14:16:45 »

kartery są wybite we wszystkich miejscach gdzie opiera się czoło walu.
Zdjęcie na prośbę fis nie moja ale jest,  nie miałem czym zrobić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e39d404107dbde1b.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2011, 11:11:21 wysłana przez czester070 »

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 10, 2011, 16:54:42 »

kartery so wybite we wszystkich miejscach gdzie opiera sie czolo walu.zdjecie na prosbe fis nie moja ale jest niemaialem czym zrobic.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e39d404107dbde1b.html

Kolego ale chodziło o fotografie twoich karterów !

Co do przesady z cenami to w 100% zgadzam sie z fisem...

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 10, 2011, 19:56:18 »

Dobra ludziska - moze starczy to. W sumie i tak kosomsu nie odkryje.
Ja poprostu po tych 20 latach niebytu wsrod Jaw nie pamietam za dobrze jak ta zabafka jest zbudowana.
Ok. Zatem na podstawie tego zdjecia domyslajac sie ze luz jest w miejscach oznaczonych czarnym "mazakiem".
Spawanie.
Generalnie - odradzam bo to może kosztowac - może nie 200 ale z 80 napewno.
W sumie koszt to pikuś. Spawanie bloku w tych miejscach spowoduje b. silne odkształcenia. Trzeba by robić potem jego dewiacje.
Spawanie zatem (biorąc pod uwagę fuct ze to Jawa) to pomysł chory.
A cała operacja moze przekroczyć cene dobrego bloku.
Loctite
Produkt Loctite 641 jest jednoskładnikowym, klejem anareobowym o niskiej wytrzymałości do mocowania połączeñ cylindrycznych.
Utwardzanie produktu następuje po odcięciu kontaktu z powietrzem, kiedy znajduje się on pomiędzy ściśle przylegąjącymi powierzchniami metalowymi.
Nie wyschnie - nie ma szans. Za mała powierzchnia.
Z resztą nawet gdyby - czoło i tak samo nie ustawi się centralnie.
Loctite 668 - tu lepiej, ale mam obawy. No, może to i by działało. Pomysł zaliczam do srednich z tendencja do popeliny, ale dopuszczalnej popeliny.

Wiecie co? Biorąc pod uwage ile kosztuje "nowy" czyt. dobry karter - to wszystkie lub prawie wszystkie sposoby beda lekko zahaczały o popeline.

Loctite ciąg dalszy:
-3479
http://www.loctite.pl/cps/rde/xchg/henkel_plp/hs.xsl/kompletna-lista-produktw-loctite-6520.htm?iname=Loctite+3479&countryCode=pl&BU=industrial&parentredDotUID=productfinder&redDotUID=000001FDC6
Link wyjaśnia wszystko - cena - cóż - ale przynajmniej nie odkształci jak przy spawaniu.
Wypełniasz AL1 - było coś kiedyś takiego - to jest firmy loctite lub teroson - jakoś nie moge znale¼c.

Alum-weld -
http://allegro.pl/aluminium-lutowanie-spawanie-gratis-i1436771673.html
Tego co prawda nie sprawdzałem (choć mam w domu) - mechanicznie pewnie nie ma rewelacji, ale jako wypełniacz... może sie nadac.

Ale mimo wszystko ja pokusiłbym się o:
Poxilina - swietna (wbrew pozorom) wypełniasz - obrabiasz mechanicznie (na tokarce) i finał. Działa.
No i 10 złotych w kiosku...   ;)
Moja kapa w Harcku tak została naprawiona z reszta - przez Mariusza bodajże z tego forum.
Zrobilem tak z 20 000 km. I Harcek poooszedł do ludzi - z rego co wiem - nadal trzyma.
Zatem ja doradzam ten sposób - ze względu na KOSZTY ~ TRWA£O¦ć.

Kamil - pare lat temu placiłem za wypełnienie TIGiem powierzchni okolo 2cm kw. - 14 złotych. Dziś robię to sam - właśnie TIGiem i nie muszę myśleć ile to kosztuje.
Z resztę kapa w chromie do EVo kosztuje coś koło 350 - więc po co spawać za 200, obrabiac i potem malowac i mysleć - pusi? niepuści?... chore.

P.S.
Aha - żeby nie było -kupujacy wiedzial jak ta kapa została naprawiona - zszedłem mu parę stów z ceny.

« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2011, 20:06:32 wysłana przez FIS »

diablos29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 10, 2011, 20:01:47 »

A nie prosciej kupic pełne czoło wału?

kamil

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 10, 2011, 20:17:29 »

Co do cen, podane oczywiście z obróbką (w przypadku kapy do evo również lekkie prostowanie).  :)

Wnioski z tej dyskusji są jednoznaczne. Nie ma sensu "rze¼bić w gównie", lepiej kupić część sprawną, wyjdzie taniej (zdrowia też trochę zaoszczędzimy). Poxilina jako środek tymczasowy - z tego co FIS napisał...jak najbardziej (w syt. awaryjnych).  <cheers>

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 10, 2011, 22:13:12 »

jawsim - taka mała prosba - nie smiej się z rzeczy których nie widziałeś lub nie próbowałes robic. Jak nie wierzysz to zapraszam - potoczymy...
Beczki od piwa po placu też..
Przyjedz - zobaczysz, przekonasz się, a może też czegos się nauczysz. Np. jak centrować wał.
.
.
.
.
Ostatnio robilem skrzynke biegów do sześćsetki - też mimośrodowo.
Ja wiem ze Ty to bys zaraz 1000 obrotów włączył i szukał tego na topoli, wystarczy 80 - 120 i pójdzie.

Oczywiscie ze najlepsza jest wymiana, najlepiej na całą jeżdzącą CZ - najlepiej od Ciebie.  :> ;]
Chłopak chce naprawic - to mówie jak - kupić se może zawsze - a może on ma ochote na zabawe i włażenie na topole?
I jeszcze:
Po za tym - on wie, że może to kupić nowe - nie wie tylko jak naprawić - taka subtelna różnica.
Czoło wału wiruje? - chyba wibruje.  Ale "topola" napisałeś dobrze.  <thumbup>

Na sredniej klasy tokarke wchodzi koło 19' z opona - toczyłem kiedyś junakowskie - i zepsułem - pamietam...  <lookaround>

P.S.
Tak jawsimie - tylko że frezowanie kosztuje 100-150 za godzine a toczenie 50-80.
Obróbka toczeniem jest szybsza i dokładniejsza. Wylączajac obrabiarki CNC (one sa bardzo dokładne) tylko że godzina ich pracy kosztuje 200-250 zeta. A nie kazdy na tate tokarza lub tajne dojścia.

¬le Ci się wydawało Jawsimie - kartery się toczy (przez erą maszyn CNC) - ze wzgledu na cene.
Boooo - skrzynię korbowa musialbyś wytaczać, a to droga i powolna obróbka na frezarce klasycznej.
Po za tym często musisz w gnie¼dzie pod łozyska wykonać rowek pod Seger - jak? na frezarce klasycznej? Zastanów się czasem zanim coś napiszesz...

I przykladowa maszyna na jakiej to można zrobic.
http://www.maszyneria.pl/tokarka,uniwersalna,tud,50,550.html

EDIT: Jerry - też się zgodzę - lepiej kupić.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2011, 22:32:03 wysłana przez FIS »

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 10, 2011, 22:28:33 »

Swego czasu zawiozłem sobie karter to napawania właśnie w tym miejscu. Do firmy robiącej w aluminium. Należy pamiętać że karter to nie czyste aluminium a jego stop. Gościu zabrał karter po ok godzinie przytargał z powrotem. Stwierdził że się nie da. Kilka glutów położyli, które i tak jak zacząłem pilnikiem skrobać to odpadły <lol>.
Z drugiej strony po pewnym niedużym dzwonie pękł mi karter i jako, że miałem znajomości w innej firmie dałem do pospawania pęknięcie. Elegancka spoina, równiutka i ogólnie super (choć sporo jaśniejsza od samego karteru). Poskładałem silnik przejechałem kawałek i znów pękło idealnie po spawie. Za dwie dychy kupiłem kartery i choćby mi ktoś miał za darmo to pospawać to podziękuję. ¯eby to był sprzęt z początku zeszłego stulecia i w PL byłyby 3 pary takich karterów to może i warto rze¼bić, przy takiej dostępności części jak do Jawy lepiej poszukać karterów (przynajmniej na dzieñ dzisiejszy).

Ps.
Nie twierdzę że się nie da, opisałem własne doświadczenia na tym polu, ktoś inny pewnie by dał radę - wtedy tego Kogoś nie poznałem ;)
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r