To jest ciekawe:
http://olx.pl/oferta/jawa-typ-356-kivaczka-175cm3-CID5-ID4jzJ9.html#70fa55fa5a
Pan się narobił a córcia nie chce. Podoba mi się to,że można kupić bez dokumentów za 5500 albo zarejestrowane na mnie za 7500 na żółte blachy. Albo na białe. Ciekawe zatem ile kosztuje ten motocykl zarejestrowany na obecnego właściciela.
Nie śmiejcie się tak Panowie. W tym akurat przypadku znam gościa. Kupiłem od niego latem przyczepkę Niewiadów. Jak w ogłoszeniu napisał, że igła to tak było ( wszystko oryginalne, wzmocniony wahacz, nowe koło i opona z dętką, nowe gumy wahacza, instalacja, lakier, zaczep do motoru, itp., żadnych luzów czy niedoróbek). Mają tam w okolicy nieformalny klub takich starych Jaw odrestaurowanych na oryginalnych częściach i jeszcze na pełnych Vape'ach. Co ważniejsze to to, że nimi jeżdżą i właściwie większość też z przyczepkami. Gość ma garaż pełen części, kilka jeszcze Jaw do regeneracji i faktycznie je robi. Nie ma 80 lat

, ale myślę, że jest po 60-tce i z tego co mi opowiadał całe życie jeździ motocyklami. Na codzień prowadzi firmę budowlaną.
Nie znam tego motocykla i go nie widziałem. Jak byłem u niego to wspominał,że złożył córce takie moto, a ta przyczepka była do kompletu. Córka nie chciała z nią jeździć to sprzedał bo mu szkoda włożonych pieniędzy. Wtedy Jawa jeszcze nie była na sprzedaż.
Myślę, że to moto będzie warte swoich pieniędzy. Jeśli ktoś jest zainteresowany tym modelem to na pewno warto pojechać obejrzeć ( uwaga, bo garaż jest kilkadziesiąt km od Wrocławia, trzeba sprawdzić, gdzie moto stoi). Gość niechętnie obniża cenę, ale dorzuca sporo klamotów i chętnie też dzieli się wiedzą.
Nie jest żadnym moim znajomym. Szukałem przyczepki, Zysiu podrzucił mi link do aukcji (kiedyś spotkał go gdzieś na zlocie), pojechałem do niego tylko raz, spędziłem ze 3 godziny na pogaduchach i wróciłem z przyczepką. Mogę tylko potwierdzić, że to co pisze w ogłoszeniu pokrywa się z rzeczywistością.
Edit.
Jeśli ktoś szuka części do Jaw z tamtych lat, albo nie może sobie sam z czymś poradzić to myślę, że warto spróbować z gościem pogadać.