Do kierownicy mam sentyment bo pochodzi z mojej pierwszej Jawy 50

Hamulce pozostaną bębnowe, zależy mi na klasycznym wyglądzie motocykla jednak chciałbym je oraz sprzęgło przerobić na hydrauliczne.
Ciekawa linia tylko to nie jest na razie Scrambler.
Najprościej mówiąc Scrambler to motocykl szosowy przystosowany do jazdy w terenie.
No ale rozumiem, że to jeszcze nie koniec i motocykl będzie się zmieniał lub... zmieni/ła się koncepcja.
Dokładnie, modyfikacji jeszcze nie zakończyłem. Zębatka zdawcza ma 15 zębów, na wymianę czeka napęd prędkościomierza na odpowiednik od Jawy z wózkiem. Nie przewiduję żadnych zbędnych bajerów (w tym kierunkowskazów, osłony łańcucha, prawego lusterka) co troszkę odchudzi motocykl, wagę zbija również aluminiowa tylna obręcz. Jak już wcześniej wspominałem szukam aluminiowej 19"-tki do przodu, wejdzie na nią terenowa opona 90/100 od jakiegoś BMW z serii GS. Przymierzałem na kole od mojego CX-a, wchodzi idealnie pod błotnik

Koło o większej średnicy podwyższy trochę przód (Który i tak jest już wyższy przez zawieszenie z 638) natomiast z tyłu miejsce znajdzie nieco dłuższy wahacz od Jawy Tramp z wyżej umieszczonymi mocowaniami amortyzatorów. Kozacko wyglądały tłumiki z kolankami od CZ, były podgięte jak w TS-ce, niestety kształt kolanek uniemożliwiał prace dźwigni rozrusznika... Kiedy przerobię dźwignię na osobną zmianę biegów i starter dość mocno odchylany na bok, powrócę do tych kolanek