Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:04:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nie trzyma obrotów i ucieka ładowanie  (Przeczytany 13643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
Nie trzyma obrotów i ucieka ładowanie
« dnia: Listopada 26, 2010, 17:08:04 »

A więc, dziś postanowiłem wyregulować ga¼nik, rozgrzałem dobrze silnik i zaczełem regulować, wiem jak to się robi ale te regulowanie nie dało żadnego rezultatu, chciałem poprostu podkręcić obrotki tą śrubką pod skosem ale nic to ni dało nawet jak wkręciłem całą, a i jak drugi raz odpalałem, to kontrolka zaczeła raz świecić raz nie jak się zaświeciła to prawy gar się wyłanczał i światła przygasały ale zaraz gasła kontrolka i dalej odrazu wszystko do normy i nie wiem co może być
    Status GG
W garage: CZ 350 6v 83'. Simson S51 6V 83'

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Nie trzyma obrotów i ucieka ładowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2010, 16:41:57 »

Ludzie czy wy się nic nie znacie na tym sprzęcie, on chyba nie jest taki skomplikowany, ja nie wiem o co chodzi bo mam pierwszy raz taki motocykl i jeszcze nie wiem jak co się naprawia.
Więc z ładowaniem się uporałem bo już ładuje jak trza tylko dalej nie mam tych jebanych wolnych obrotów, wykąpałem ga¼nik w occie, przedmuchałem wsio, uszczelniłem porządnie bo wcześniej łapał powietzre, i co? i nic dalej nie ma obrotów choćbym kręcił niewiadomo jak tymi śróbkami i nie wiem co robić, motocykl zbiera się bardzo dobrze, ma moc ale nie ma wolnych obrotów a bez tego to gówno nie motor  <furious>
    Status GG

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2010, 16:57:57 »

Nie powiedziałeś jakiego motocykla dotyczy problem.
Brak reakcji na regulacje może świadczyć o złym stanie ga¼nika lub o lewym powietrzu. Napisałeś że znalazłeś jakąś nieszczelność. Może jest ich więcej? Silnik łatwo się uruchamia? Gaśnie tylko zimny, tylko ciepły czy niezależnie od stopnia rozgrzania?

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2010, 17:44:04 »

Motocykl to CZ 350 12V 472.6 88r, ga¼nik dopiero co wymieniłem, lewe powietrze to było na łączeniu ga¼nik-kanał dolotowy, może jest ich więcej, nie wiem może ale nie wiem gdzie mogą jeszcze być, silnik uruchamia sie tylko z popychu z rana czy kiedy to tak samo, na 1 lub 2 wystarczy z 5m i tam musi jeszcze przepalić czy co i wkręca się na obroty i jedzie, tyle że trzeba paliwa pompować za pierwszym razem bo nie dostaje za wiele ale jak już rusze to śmiga, a na zimnym nie pali mi prawy, jak gazuje lub przekrocze chyba 4tyś to zaczyna tam kaszleć i strzelać ale się włancza a jak się silnik trochę rozgrzeje to chodzi już cały czas, a i gaśnie niezależnie od temperatury silnika
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2010, 17:46:29 »

Możesz coś sprawdzić? We¼ na zimnym silniku i wyłączonym zapłonie kop i zobacz czy zaleje Ci świece? Ja jak miałem labirynt na wykoñczeniu to silnik nie potrafił trzymać niskich obrotów.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2010, 17:58:01 »

Możliwe że zapchana dysza od wolnych obrotów ta z prawej strony pod sróbką od mieszanki...
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2010, 17:59:49 »

A więc, dziś postanowiłem wyregulować ga¼nik, rozgrzałem dobrze silnik i zaczełem regulować, wiem jak to się robi ale te regulowanie nie dało żadnego rezultatu, chciałem poprostu podkręcić obrotki tą śrubką pod skosem ale nic to ni dało nawet jak wkręciłem całą, a i jak drugi raz odpalałem, to kontrolka zaczeła raz świecić raz nie jak się zaświeciła to prawy gar się wyłanczał i światła przygasały ale zaraz gasła kontrolka i dalej odrazu wszystko do normy i nie wiem co może być

Jak przestawal ladowac to prawy baniak przygasal, prawdopodobnie aku masz do d...  na slabym aq moze nie chciec odpalac. Wsciekasz sie, ze nie masz wolnych obrotow a palisz moto na pych <no> Najpierw ustaw zaplon tak, zeby palila na starter, jesli ustawisz i nie pali wlej strzykawka po troszke paliwa do cylindrow? Troszke inicjatywy? Nikt tu nic nie wyczaruje. Do uruchomienia potrzebne jest paliwo i iskra w odpowiednim momencie. Ustal czy nie ciagnie paliwa- suche swiece, czy swiece mokre a nie pali- brak iskry badz w zlym momencie? Pozniej bedzie miejsce na czary, domysly i zgadywanie.

Przy zapchanej dyszy moja palila na starter tylko nie miala wolnych obrotow.

Strzelala mi jak zaplonu nie dokrecilem i sie przestawil.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2010, 18:02:56 wysłana przez mirekm71 »
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 28, 2010, 18:15:45 »

dysze były czyszczone, ładowanie mam już cały czas dobre, a i na starter to prawie zapaliła po wygotowani ga¼nika, normalnie już czułem jak chodzą dwa garnki ale nie było reakcji na gaz i dupa, zapłon mam na 3mm przed gmp jutro ustawie na 2,7, no i sprawdze te świece, a i czy może być wina świec bo ja mam takie z długim gwintem bodajże od poldka na gaz bo tak wyczytałem z nr świecy, są to iskry jedna z czarnym napisam dróga z czerwonym ale mam i od malacza iskry nowe F95PS SUPER ale one to wogle mają przebicie i są do dupy
    Status GG

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 28, 2010, 18:27:23 »

Ludzie czy wy się nic nie znacie na tym sprzęcie, on chyba nie jest taki skomplikowany, ja nie wiem o co chodzi bo mam pierwszy raz taki motocykl i jeszcze nie wiem jak co się naprawia.
Więc z ładowaniem się uporałem bo już ładuje jak trza tylko dalej nie mam tych jebanych wolnych obrotów, wykąpałem ga¼nik w occie, przedmuchałem wsio, uszczelniłem porządnie bo wcześniej łapał powietzre, i co? i nic dalej nie ma obrotów choćbym kręcił niewiadomo jak tymi śróbkami i nie wiem co robić, motocykl zbiera się bardzo dobrze, ma moc ale nie ma wolnych obrotów a bez tego to gówno nie motor  <furious>

Znamy się- na przykład ja się znam. Wielu tu się zna. Do wszystkiego doszedłem sam lub poczytałem tu i tam. Podobnie reszta chłopaków. Zasadniczo chętnie bym coś podpowiedział... tyle,że najzwyczajniej jak poprosisz tak dostaniesz - więc mam to w dupie. I inni chyba tez skoro nie wiele osób się wypowiada.
Z Bogiem...

dysze były czyszczone, ładowanie mam już cały czas dobre, a i na starter to prawie zapaliła po wygotowani ga¼nika, normalnie już czułem jak chodzą dwa garnki ale nie było reakcji na gaz i dupa, zapłon mam na 3mm przed gmp jutro ustawie na 2,7, no i sprawdze te świece, a i czy może być wina świec bo ja mam takie z długim gwintem bodajże od poldka na gaz bo tak wyczytałem z nr świecy, są to iskry jedna z czarnym napisam dróga z czerwonym ale mam i od malacza iskry nowe F95PS SUPER ale one to wogle mają przebicie i są do dupy

<lookaround> <lookaround>  <frusty>

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 28, 2010, 18:43:47 »

No we¼ mnie nie dobijaj, jak tylko pamiętam na moje tematy nikt nic sensownego nie napisał, ja teraz się wkurzyłem bo poprostu człowiek pisze nie poto żeby wiedzieć więcej o mechanizacji, tylko po to żeby się dowiedzieć jak i co zrobić żeby moto działało, I W£A¦NIE PO TO S¡ TAKIE O TO FORA!!! bo jak jestem na innym forum akurat o jawce 50 bo miałem to i byłem na takim forum to tam to ludzie pisali zawsze, i nie śmiali się z tego jak ktoś nie wie jak np odpalić motor z popychu, bo poprostu ten ktoś tego nie wie bo jest w tych sprawach laikiem i pyta, a tutaj to jeszcze trzeba prosić, może łaskawy gościu który jest na tym forum od jego poczęcia i już się unosi honorem bo ja to jestem gówno i tylko takiego tępić, nobo po co tu nowych skoro są tu już tacy znani i zasłużeni ,,jawerzy'' czy jak tam.
Tak więc jeżeli to was uszczęśliwi to błagam i stawiam piwo temu który zgadnie co to może być, bo to co kto napisze to ja sprawdze i odpisze jaka jest reakcja.
Dziękuje za wysłuchanie <lookaround>
    Status GG

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 28, 2010, 19:12:10 »

Zakup dwie jednakowe świece z krótkim gwintem.

Rano podejd¼ do Jawy, nie wsadzaj kluczyka, ale przelej ga¼nik i kopnij lekko 3-4 razy, potem raz mocno. Po tym zabiegu wykręć świece i sprawd¼, czy mają ślady paliwa - czy są choćby lekko zalane. Jeżeli będą suche, to prawdopodobnie jest jakaś nieszczelność. Wtedy sprawdzasz najpierw łączenia ga¼nika z silnikiem jeszcze raz, jak tam jest ok, wymieniasz simering od strony alternatora. To tak na początek. Jednak najczęściej suche świece przy paleniu z kopa oznaczają, tak jak pisał mofeix, nieszczelność spowodowaną zużyciem labiryntu.

Jeżeli świece będą mokre, to teoretycznie jest lepiej. Wtedy sprawdzasz ga¼nik jeszcze raz, sprawdzasz jak ma się airbox (ogólnie najlepiej jeśli nie było w tej kwestii modyfikacji, czyli np nie masz założonego jakiegoś 'tuningowanego' filtru powietrza).

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 28, 2010, 19:19:45 »

Mlody jeszcze wiekiem jestes. Nikt sie z ciebie nie smieje tylko masz problem z kulturalnym i grzecznym stylem wypowiedzi i czasami moze to razic. Forum nie sluzy temu jak odpalac z pychu tylko jak nie pchac motocykla- niektorzy sie tu szanuja. Nie koniecznie tez sluzy naprawianiu motocykli ale wymianie informacji. Masz cos na wymiane? Nie. Wiec badz uprzejmy wzgledem ludzi, ktorzy pomagaja za darmo albo oddaj moto do mechanika i zaplac. Prawde mowiac tu nikt juz nic nowego nie napisze. Juz wszystko zostalo napisane wystarczy czytac i dzialac.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 28, 2010, 19:21:51 »

Kurde, no silnik jest po remoncie, wszystkie simmery są wymienione, ale sprawdzę jutro z tymi świecami i dam znać, airbox ma się dobrze, jest w nim org filtr nowy i nic pozatym
    Status GG

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 28, 2010, 19:29:01 »

świece powinny być takie same, gdyż na każdej inaczej chodzi. i spróbuj podnieść iglice...
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 28, 2010, 22:11:21 »

No ale w sumie to jakby było paliwo i iskra w odpowiednim momencie to i na długim gwincie by zapalił.
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 29, 2010, 16:12:18 »

No więc tak odkręciłem kranik, podpompowałem no i kopie, odkręcam świeczki a one suchutkie tylko ten pręcik zagięty w świecy był taki pomarañczowy, to wkręciłem drógie świece z krótkim gwintem i też suche. No ale chyba jakoś dostaje te paliwo jak się pcha bo jak popchałem to łapała czyli paliwo dostało
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 29, 2010, 16:38:57 »

Tak wiec czeka Cię remont silnika nic innego nie zrobisz. Wpisz w szukaj, Niedostaje paliwa,labirynt itp <punk>

U mnie labirynt był wyrąbany tak ze na pych odpalała dopiero przy 2k/obr
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 29, 2010, 16:44:59 »

No i do dupy ze wszystkim, kasy już nie mam bo cezeta mi zjadla a mam jeszcze inny motor któremu też trzeba dać trochę pieniędzy. No cóż pozostaje regenerka wału i już
    Status GG

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 29, 2010, 16:46:01 »

jakoś dostaje te paliwo jak się pcha bo jak popchałem to łapała czyli paliwo dostało

jak pchasz to masz obroty dużo większe jak z kick startera czyli ma większy ciąg , to zawsze coś tam zassie ale niedostatecznie żeby chodzić na wolnych obrotach .

silnik na pół i wał do warsztatu ( jak masz gary po szlifie )
    Status GG

piotrek12

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 29, 2010, 17:05:01 »

No cylindry nie są po szlifie, a wał to duż kupuje bo znalazłem na allegro
    Status GG

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 29, 2010, 17:10:43 »

no to jak gary masz rozjechane to co ty się dziwisz ?? labirynt możesz mieć jeszcze w miarę sprawny ale jak masz gary rozjechane to nie odpalisz go . co innego jak już zapalisz. w górnych partiach obrotów to będzie chodził ale poniżej 1500 nie da rady . trzeba było opisać dokładnie stan części w motocyklu bo gdybać można ale jak już wałzrobisz to będzie problem z głowy a garki można zrobić w każdej chwili
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 29, 2010, 17:21:57 »

Nightwish ale nawet jeśli miałby próg  i wylatane już cylindry to i tak gdyby labirynt był wylatany palił by z kopa. Jedynie nie ustawił by  niskich obrotów
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 29, 2010, 17:23:10 »

a może kupuje tego chiñczyka nowego ??
on coś koło 300 zł już stoi .

widać ziomek jeszcze zielony w tematyce " sam naprawiam swój motocykl "

Nightwish ale nawet jeśli miałby próg  i wylatane już cylindry to i tak gdyby labirynt był wylatany palił by z kopa. Jedynie nie ustawił by  niskich obrotów

z knedlami to nigdy nie wiadomo , co knedle to inaczej reaguje . nie ma reguły ;D
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 29, 2010, 17:29:38 »

W sumie to chyba pod logiem JAWA powinna być już wzmianka o tym labiryncie bo chyba 99% przyczyn z paleniem z kopa patrząc bo naszym zacnym forum to labirynt:D
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 29, 2010, 17:49:13 »

mogli zrobić jak w iżu , jeden wał a jednak 2 wały i nie ma problemu

a najlepiej jak by zrobili krótszy skok tłoka ale szerszy cylinder , do tego podnieśli sprężanie jak w 638 , 2 ga¼niki i 35 koni by sobie brykało i miało by ręce i nogi
    Status GG