Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:47:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Słaba CZ 350  (Przeczytany 14604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Słaba CZ 350
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 06, 2010, 12:00:22 »

zaraz chyba pujdę i to sprawdzę bo nie chce mi się czekać do jutra

chopy , poszedłem , założyłem nowy kabel wn , nową fajkę , może nastąpiła poprawa ale tak znikoma że praktycznie nie ma różnicy   :'(
więc  pozostaje kwestia czysto mechaniczna.
 plany na przyszłość ??
1.) szlif na 3,
jak to nie pomorze to
2.) nowe kartery , czoło i tuleje labiryntu

i nie ma bata we wsi , wtedy musi działać  <thumbup>

EDIT:
Dzisiaj rano, skontrolowałem jeszcze raz zapłon , przyklepałem jeszcze trochę świecę i nagrałem filmik .
Na filmiku widać i słychać jak nierówno chodzi i dzwoni prawy garnek.

http://www.youtube.com/watch?v=A9S1GS5f7O8

Dzisiaj Rano:

Wczoraj:
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2012, 11:01:21 wysłana przez Rozztocz »
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 06, 2010, 12:17:16 »

Mógłbyś coś sprawdzić?

Wyczyść świece i odpal go. ale tak żeby cały czas chodził na wolnych obrotach. Nie wkręcaj go żeby nie załączał Ci się prawy. Niech pochodzi tak z 5min i zobacz na świece.  Ciekawe jak będzie wyglądała ta z prawego. Jeśli będzie zalana to wykluczysz czoło. 
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 06, 2010, 13:59:12 »

Jeśli nic nie pomaga spróbuj jeszcze tak:
Odkręć dekiel alternatora.
Postaw motocykl w ciemnym pomieszczeniu lub ciemną nocą na dworze i odpal.
Obejrzyj w dokładnej ciemności dokładnie wszystkie połączenia:
Cewek, fajek, przewodów WN, przerywaczy - szczególnie w miejscu docisku sprężyny przerywacza do zacisku łączącego z przewodami.
Często iskrzenie - brak właściwego styku, zabrudzenie smarem, olejem (szczególnie tych sprężyn) "robi" takie cyrki.

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 06, 2010, 15:50:25 »

miałem identyczny problem.Wymieniłem dysze od obrotów jałowych na większą i wzbogaciłem mieszankę na wolnych obrotach i nastąpiła duża poprawa ,aczkolwiek dalej lubi sobie cos nierówno popracować
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2010, 16:06:07 wysłana przez filcu »
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 06, 2010, 17:29:53 »

świece zawsze są zababrane . się czepili tej elektryki . a po co kupiłem nowy zapłon ? żeby wykluczyć usterki starego . kombinowałem z przerwami itp itd więc ewidentnie to coś mechanicznego. jutro się przejadę zobaczymy jak lata po tych wszystkich modyfikacjach
    Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 07, 2010, 13:21:50 »

...się czepili tej elektryki... ewidentnie to coś mechanicznego.
A Ty czepiłeś się mechaniki.  Na dwoje babka wróżyła.
Wybór sposobu zdiagnozowania niesprawności  należy do Ciebie.
Tylko skoro nie chcesz korzystać z porad innych to po co prosisz o pomoc?

Co do elektryki to z moich długoletnich doświadczeñ z knedlami wynika że ponad 90% usterek leży po stronie elektryki.
A właściwie "po stronie" mechaniorów naprawiających i "usprawniających" tą elektrykę.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 07, 2010, 22:04:47 »

czepiłem się mechaniki bo zaczeło się to po szlifie a co do elektryki mam nową od 638 więc usprawnieñ tam nie ma
    Status GG

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 24, 2010, 16:30:23 »

Z tego co widzialem na filmiku to ona chodzi na oba cylindry. Nie chodzi jak dwucylindrowy czterosow rowniutko bo zadna tak nie chodzi. Chodzi jak dwusow. Z tego co ogladalem na yt to wszystlkie pracuja podobnie. Moja tez tak chodzi i tak samo dzwoni. Jednakze nie przeszkadza jej to zap%$#lac. Moze i masz problemy z moca ale z tego filmiku nic nie wynika co by o tym swiadczylo. Wg mnie fajnie chodzi a dzwonienie? Nie ty jeden je masz.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 24, 2010, 20:28:16 »

na żywo to gorzej wygląda , prawego gara nie ma , odpala dopiero pó¼niej , na filmiku to po prostu ciężko wyłapać ale słychać jak pyka a nie bulgocze ten garnek
    Status GG

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 24, 2010, 21:45:16 »

Generalnie łatwo sprawdzić, czy gary chodzą tak samo. Opalasz tylko na lewym, pó¼niej tylko na prawym. W obu przypadkach musi zapalić, jeśli jest wszystko ok i powinno to chodzić praktycznie identycznie. Można też już po odpaleniu na dwa garnki zdejmować fajki.

Choć czytałem tutaj na forum chyba, że przy którymś (może w każdym?) elektronicznym zapłonie typu vape, prameti itd, nie jest wskazane zdejmowanie fajek.

Jednak na platynkach można chyba śmiało to robić, gdyż u mnie takie akcje sprawdzające były swego czasu dość często przeprowadzane i jest ok.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 24, 2010, 22:13:53 »

Nie wydaje mi sie zeby weszla na takie obroty na jednym baniaku. Jesli ma tak stabilne wolne obroty i tak ladnie sie wkreca to chodzi na oba. Zreszta dymi z dwoch rur jednakowo. Nie pali- nie dymi. Moze prawy troszke kuleje ale nie to powoduje ze brakuje mocy bo obejrzalem kilka filmow na yt i dla mnie to one wszystkie tak chodza. A jada dobrze. Nie chce sie madrzyc ale stawialbym na gaznik.
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 24, 2010, 22:35:12 »

z prawego gara nie odpali , z lewego owszem . jak ściągnę lewą fajke to prawy będzie chodził ale na wyższych obrotach bo tak to zacznie walić powale aż się całkowicie wyłaczy . coś jak Jawsim mówił " jak sobie nazbiera to odpali "
    Status GG

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 24, 2010, 23:15:24 »

Na jednym garnku powinna wkręcać się do ok 5k spokojnie, oczywiście na jałowym.
Nie wiem Mirku ile jaw, cezet miałeś itd, jednak jeśli opierasz swoje przypuszczenia tylko na filmikach z yt, to jest duże prawdopodobieñstwo, że się mylisz.

U mnie nie działał praktycznie prawy gar. Kopciła z obu, z obu wydobywał się d¼więk (z prawego oczywiście mniejszy), gdyż iska była, paliwo dochodziło, jednak na samym prawym garnku nie była w stanie chodzić nawet chwili.

Jeżeli problem leżałby w ga¼niku, objawy byłyby bardziej symetryczne.

Aha, u mnie przyczyną był, tak dziś uważam, sposób złożenia silnika. Wyciąłem uszczelkę i po obu stronach dałem sylikon, choć wcześniej był sam sylikon. Obecnie wszystko jest ok, bo ponownie złożyłem silnik na sam sylikon.

Ogólnie po co słuchać wydechów, cudować. Sprawdzenie garnka na podstawie odłączenia fajki jest wg mnie na pewno najprostszym sposobem.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 24, 2010, 23:37:46 »

Jedna mam i nigdy wczesniej nie mialem jawy. Moja chodzi tak samo jak kolegi. Tez jakby nie calkiem regularnie na 2 cyl a jednak ma moc. Gorzej bylo jak aq bylo slabe ale kolega wykluczyl. Wtedy z poczatku przerywala, potem ladowanie roslo i od 2500 dostawala kopa. Teraz mam uszkodzone prameti i czekam na drugie wiec moja nie chodzi. Nie wiedzialem, ze bez obciazenia moze tak ladnie chodzic z uszkodzonym jednym cyl. Skoro jest iskra i paliwo dochodzi to co? Kompresja? U mnie baniak nie chodzil jak swieca padla ale to bylo slychac, ze chodzi na jeden cyl i prawe kolanko bylo zimne. Wtedy to bylo slychac. Prosze nie traktowac moich wypowiedzi jako wymadrzanie sie, chce tylko pomoc ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2010, 23:48:15 wysłana przez mirekm71 »
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 25, 2010, 01:10:09 »

Tak zasadniczo to już dawno rozebrałbyś silnik w mak i posprawdzał wszystko i złozył ponownie eliminując usterkę.
A tak to tyle " o jejciu a może... a gdyby...a jak...". "Najsamwpierw" zdejmij oba gary i sprawd¼ ich średnice= zakładam że średnicówki nie masz. Więc zdejmij losowo wybrany pierścieñ i zmierz przerwy na zamku w kilku- najlepiej 4-5 miejscach  na różnych wysokościach (na przykład 5,10,15,20,25 mm od górnej krawędzi ) w lewym a pó¼niej w prawym. Ma być tak samo. Wyra¼ne odchyłki na niekorzyść podejrzanego cylindra powinny naprowadzić cię na bube. Przyjrzyj się tłokom- jesli jeden z nich -zwłaszcza prawy-ma wyra¼ne plamy pod pierścieniami a drugi nie- to również może świadczyć o niejednakowych średnicach. Moja Hania ma prawie 40000 km nastukane na nominale i nie ma żadnego wypadania cylindra ( chyba że aku wybitnie słabe a zdarza mu się zgubić nawet 1,8V przez parę dni -wtedy na początku po odpaleniu słabiej plumka jeden losowo wybrany gar ale do 1200 rpm). Jeśli kontrola "góry" nic nie wykaże niezwyczajnego to bierz się za dół.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 25, 2010, 07:48:05 »

bezpodstawnie nie wnioskuje że to góra . od razu mi to wyglądało na gary.
po założeniu nowych garów powstał problem

potem robiłem wał i problem był dalej. potem walnął mi wodzik , po złożeniu silnika problem był dalej .

zmieniałem uszczelniacze , uszczelki , nawet tłok , jak było tak jest a że ten garnek dzwoni jak sanki mikołaja i wydaje mi się że w połowie skoku  lu¼niej się rusza jak ustawa przewiduje stąd wniosek że to góra

Scaliłem i pousuwałem niepotrzebne posty. Swoją drogą wstyd, żeby ktoś kto jest moderatorem na tym forum, robił taki bajzel we własnym temacie...
O wiedzy już nie wspomnę...
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2012, 11:06:34 wysłana przez Rozztocz »
    Status GG