Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:15:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Obalamy mity psującej się często skrzyni Jawy 350 TS  (Przeczytany 31516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
Odp: Obalamy mity psującej się często skrzyni Jawy 350 TS
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 21, 2013, 20:37:35 »

moją awarią srzyni biegów był pęknięty wodzik, druga sprawa to to że oś jest prosta to może nie byc  konta 90 stopni oś- wodzik i nie wrzuca biegu do końca, trzecia to może być wybite gniazdo na bolce w wybieraku i też nie wrzuca biegu do końca, czwarta to że może być wyrobiona płytka przeżucająca biegi, możliwości kila- naście
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 21, 2013, 20:47:27 »

Może być coś z wodzikiem, bo bieg 1 i 3 są obsługiwane tym samym wodzikiem. U mnie poluzowały się kiedyś śruby mocujące automat.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Wacoo666

• Świeżak
  • *
  • JAWA TwinSport 350 Model 638.1 Rocznik 1989.
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 03, 2013, 18:38:01 »

Mój Kolega miał CeZete, Podobne objawy: Szarpiąca jedynka i czasem 3 wyskakiwała.
Również nie mogliśmy dojść co jest :-\  Połowiliśmy silnik, (akurat wał do wymiany). Oglądaliśmy skrzynie z każdej strony. I Zwróciliśmy uwagę na, luźne śruby którymi przykręcony jest "piesek" zmieniacza biegów. Dociągneliśmy śruby i Proszę ja Ciebie problem jak ręką odjął! Jedynka nie szarpie, 3 nie wyskakuję. ale u Ciebie, może być co innego, ręki nie dam sobie uciąć.
    Status GG
Życie motocyklisty nie liczy się w latach, tylko w kilometrach.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 03, 2013, 19:23:23 »

Może być coś z wodzikiem, bo bieg 1 i 3 są obsługiwane tym samym wodzikiem. U mnie poluzowały się kiedyś śruby mocujące automat.

nie prawda :o ,jeden wodzik obsługuje 1-2 a drugi 3-4 .Jak nie wiesz to nie pisz ,ludzie nie siejcie zamętu i nie psujcie innym w głowach.Czasami przez takie podpowiedzi ludzie spędzają całe dnie w garażach i potem plują na swoje motory i złomują ,oczywiście po bestialskim skatowaniu

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 04, 2013, 15:34:52 »

nie prawda :o ,jeden wodzik obsługuje 1-2 a drugi 3-4 .Jak nie wiesz to nie pisz ,ludzie nie siejcie zamętu i nie psujcie innym w głowach.Czasami przez takie podpowiedzi ludzie spędzają całe dnie w garażach i potem plują na swoje motory i złomują ,oczywiście po bestialskim skatowaniu

Pokaż mi jawę z taką skrzynią to stawiam piwo

Rozbierałem silniki 356, 450 i 638, może wszystkie te silniki były wersją limitowaną z inną skrzynią, bo w każdym jeden wodzik obsługiwał 1 i 3 a drugi 2 i 4 bieg.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2013, 15:40:12 wysłana przez muczos »

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 04, 2013, 16:09:42 »

oczywiście że w każdej Jawie i CZ wodzik (ten od strony kosza ) to jest od 1 i 2 biegu a ten od strony wałka zdawczego to 3 i 4 bieg

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 04, 2013, 21:35:53 »

A ja dalej uważam że to wy wprowadzacie ludzi w błąd, wodzik biegów nieparzystych jest od strony sprzęgła, a od parzystych po przeciwnej stronie. Koła zębate w skrzyni są faktycznie ustawione kolejno od lewej jedynka, dwójka, trójka i czwórka, ale wodziki już nie są w takiej kolejności.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 06, 2013, 10:05:34 »

Pokaż mi jawę z taką skrzynią to stawiam piwo

Rozbierałem silniki 356, 450 i 638, może wszystkie te silniki były wersją limitowaną z inną skrzynią, bo w każdym jeden wodzik obsługiwał 1 i 3 a drugi 2 i 4 bieg.

To według Ciebie na którym wałku jest umieszczona zębatka przesuwna która porusza się w momencie zmiany biegu na 1 -luz -i 2 ?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:03:10 »

Wodzik na wałku pośrednim obsługuje bieg 1 i 2 , wodzik numer dwa na wałku "sprzęgłowym" obsługuje 3 i 4 bieg. Luz to pozycja neutralna jednego i drugiego wodzika.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:46:36 »

Brawo ,o to właśnie chodziło ;) Czytałem tu coś wcześniej o jakimś piwie.....cy cóś ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 13:55:22 wysłana przez STÓWA »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 07, 2013, 16:38:35 »

A ja dalej uparcie twierdzę że wodzik na wałku sprzęgłowym włącza 1 i 3 a wodzik na głównym 2 i 4. Proponuję pozmieniać biegi przy zdjętym prawym karterze, zobaczycie który wodzik kiedy się rusza i która część z którą się zazębia.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 07, 2013, 16:58:42 »

A ja dalej uparcie twierdzę że wodzik na wałku sprzęgłowym włącza 1 i 3 a wodzik na głównym 2 i 4. Proponuję pozmieniać biegi przy zdjętym prawym karterze, zobaczycie który wodzik kiedy się rusza i która część z którą się zazębia.
Upierać się możesz ale racji nie masz. ;)
1 bieg wodzik na wałki sprzęgłowym pozycja neutralna
Wodzik na posrednim  skrajnie w lewo
koło zębate przesuwne wałka pośredniego zazębia się sprzęgłem kłowym z kołem zębatym nr jeden na wałku pośrednim (największe koło).
Teraz koło numer 1 na wałku sprzęgłowym wpółpracuje z kołem nr 1 na wałku pośrednim poprzez koło przesówne moment przekazywany jest na wałek pośredni i poprzez koło zebate 4 na wałku pośrednim na wałek zdawczy.
2 bieg to wodzik na pośrednim w prawo, Wtedy koło nr 3 wałka sprzęgłowego współpracuje z kołem nr 3 na wałku pośrednim. Poprzez koło przesówne na wałku pośrednim moc znów wedruje na wałek pośredni a z niego na wałek zdawczy jak poprzednio.

3 bieg wodzik na pośrednim neutral. Na sprzęgłowym wodzik w lewo. Koło nr 2 wałka sprzęgłowego współpracuje z kołem nr 2 na pośrednim i znów poprzez koło nr 4 na pośrednim moc na wałek zdawczy.

4 bieg wodzik na pośrednim neutral na sprzęgłowym w prawo przekazując moc bezpośrednio na wałek zdawczy poprzez sprzęgło kłowe.

Zgadza się  ;D ?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2013, 17:00:24 wysłana przez GROM »

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa

GROM

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 07, 2013, 18:22:15 »

http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/obalamy-mity-psujacej-sie-czesto-skrzyni-jawy-350-ts/msg75945/#msg75945

Miłej lektury.

Ten opis jest błędny!
Wystarczy popatrzeć na wielkości przełożeń poszczególnych par kół zębatych. Wg opisu z linka wyżej bieg 2 to zazębione kola  9 i 5 a bieg trzeci to koła 10 i 6. Tylko przełożenie pary 10 / 6 jest  mniejsze od 9 / 5 . Więc opis jest błędny.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 07, 2013, 19:17:12 »

http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/obalamy-mity-psujacej-sie-czesto-skrzyni-jawy-350-ts/msg75945/#msg75945

Miłej lektury.

Ten opis jest błędny!
Wystarczy popatrzeć na wielkości przełożeń poszczególnych par kół zębatych. Wg opisu z linka wyżej bieg 2 to zazębione kola  9 i 5 a bieg trzeci to koła 10 i 6. Tylko przełożenie pary 10 / 6 jest  mniejsze od 9 / 5 . Więc opis jest błędny.

Ups....!!! W sumie to nigdy dokładnie nie czytałem owego artykułu.
Z góry założyłem, że jest poprawny.

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:20:21 »

kolego Czortojawer widzę teraz jak jest Twoja wiedza na temat mechaniki i budowy motocykla :o :o :o   -Ty poprostu w swoich opiniach powielasz innych i podpinasz się do kogoś co posiada autorytet ;D ,albo (tak jak wczoraj) najpierw odpisujesz młodemu użytkownikowi forum a za chwile atakujesz go razem z innymi że założył wątek :o   Ja tu więcej czytam niż piszę ale bez problemu da się zaobserwować  charakter Twoich wypowiedzi- ŻAL :( :( :(

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 09, 2013, 09:39:34 »

To jak wytłumaczycie kształt wycięć w automacie zmiany biegów? Jeżeli dolny wodzik obsługiwałby 1 i 2 a górny 3 i 4 to rowki byłyby w połowie "proste" (w kształcie łuku) a w połowie "zygzakowe", a przecież na całej długości są "zygzakowe".
Miałem kiedyś problemy ze swoją skrzynią biegów i specjalnie przerzucałem biegi bez prawego karteru żeby zobaczyć co się dzieje na każdym biegu i ewidentnie było widać że wodzik na wałku pośrednim przerzuca 1 i 3, a wodzik na głównym 2 i 4.

Luz
http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/jawa/jawa-biegi/tp115-3_zps1a93265e.jpg

Jedynka
http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/jawa/jawa-biegi/tp115-4_zps33339d83.jpg

Dwójka
http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/jawa/jawa-biegi/tp115-5_zpse1465184.jpg

Trójka
http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/jawa/jawa-biegi/tp115-6_zpsb5d81818.jpg

Czwórka
http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/jawa/jawa-biegi/tp115-7_zpsb05a6b3e.jpg

Wystarczy się dokładnie przyjrzeć i porównać które koło zębate jest przesunięte żeby włączyć dany bieg, najlepiej porównać z rysunkiem w którym jest włączony luz.

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 09, 2013, 10:53:05 »

kolego Muczos gdzie znalazłeś takie schematy? ???   od kiedy to tryby przesuwne są większe od stałych obrotowych   (Cz i Jawa przesuwna ma 16 zębów a stałe ma 19 zębów) a na twoich schematach jest odwrotnie!!!  Te Twoje próby udowodnienia nieprawdy zmusiły mnie do zrobienia zdjęć prawdziwej skrzyni i zmieniacza (choć skrzynia niekompletna to widać pozycje biegów)  Zrobiłem fotki tylko 1 i 2 biegu bo wystarczy to abyś uwierzył 8) 8) 8) 8)    Pierwsze dwie fitki to jest 1 bieg a dwie następne to 2 bieg  ZWRÓĆ uwagę który wodzik sie przesuwa przy 1 i przy 2 -to jest ten sam wodzik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D   Muczos wisisz mi browara 8) 8) 8) 8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2013, 10:58:34 wysłana przez mazi2008 »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 09, 2013, 11:01:43 »

Muczos przestań brnąć dalej bo się tylko pogrążasz....tak jak ty chciałbyś skomplikować tą skrzynie to nawet chińczycy by nie wymyślili. ;D A wiadomo czeskie motocykle były trwałe i proste w budowie

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 09, 2013, 11:03:28 »

Stówa ;D -poczekaj niech Muczos obejrzy fotki i zobaczymy co powie  :o i browara obiecał 8) 8) 8)

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 09, 2013, 11:04:57 »

Stówa ;D -poczekaj niech Muczos obejrzy fotki i zobaczymy co powie  :o i browara obiecał 8) 8) 8)
Jak sie nie przyzna do błędu to proponuję go wybrać na posła do Sejmu ;)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 09, 2013, 12:43:24 »

A nikt z was nie wpadł na to że w książce Kruszewskiego (zbiór bzdór) przekrój skrzyni biegów jest do góry nogami?
Mazi2008 pokazał to łopatologicznie. Lepiej się nie dało.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2013, 12:45:31 wysłana przez j@wa »
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 09, 2013, 13:06:05 »

Wszystko jasne, w silnikach 175 wodziki chodzą tak jak mówiłem, wystarczy przyglądnąć się automatowi http://allegro.pl/j983-jawa-cz-175-automat-zmiany-biegow-czeski-org-i3244526941.html

A 250 i 350 mają już wodziki 1-2 i 3-4

Czyli obie teorie są słuszne, tylko że dla innych silników.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 09, 2013, 14:17:56 »

A nikt z was nie wpadł na to że w książce Kruszewskiego (zbiór bzdór) przekrój skrzyni biegów jest do góry nogami?
Nie tylko w książce Kruszewskiego.Jego książka to tylko wybrane informacje z kilku innych książek min z oryginalnej książki serwisowej tzw"dileńskiej prirućki" gdzie skrzynia jest również pokazana do góry dnem.Każdy kto rozbierał silnik 634 638 powinien sie zorientować że wałek pośredni w skrzyni nie znajduje sie nad wałkiem głównym. ;)
A poza tym kolega muczos napisał wyrażnie że rozbierał różne silniki w tym 638 i tam jeden wodzik przerzucał biegi parzyste a drugi nieparzyste ,czyż nie tak było napisane ?
Temat dotyczył silnika z CZ 350 a tam układ jest inny i to napisałem wyrażnie i dobitnie.

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 09, 2013, 14:42:37 »

A ja dalej uważam że to wy wprowadzacie ludzi w błąd, wodzik biegów nieparzystych jest od strony sprzęgła, a od parzystych po przeciwnej stronie. Koła zębate w skrzyni są faktycznie ustawione kolejno od lewej jedynka, dwójka, trójka i czwórka, ale wodziki już nie są w takiej kolejności.
1 wodzik odpowiada za 1-3 bieg drugi zaś 2-4..Kolega muczos ma rację  ;)
                            Gdzie jest ten nasz CZortoJawer? ??? ??-kolejny raz widać tu jak nie ma pojęcia o czym pisze :o :o :o -jeździ 350-tką a pisze takie bzdury podpierając się czyimś autorytetem tylko że te autorytet w tym przypadku się pomylił (miał prawo bo ma 175-tke i tak tam jest) a nasz CZortoJawer pisze jakby sam u siebie widział ;D ;D ;D WPADKA 8)