Wolna Strefa Jawa - CZ

• Grudnia 03, 2024, 16:18:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: sprzęgło od CZ w TS 350 ?  (Przeczytany 29592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DarkoM

• Gość
Odp: sprzęgło od CZ w TS 350 ?
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 23, 2006, 09:06:54 »

Wiecie zebatki na wale wogule nieodkrecalem!! bo niemialem tego sciagacza no i poradzilem sobie z zalozeniem lancuszka bez sciagania tej zebatki!! wiecie rozebralem wczoraj jeszcze raz to sprzeglo dociagnolem srube koszyczka jeszcze mocniej mowie moze to wina tego ale nic!!

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 23, 2006, 18:54:11 »

Hmm no i dzisiaj caly dzien myslałem rozmawialem z goscmi na zlocie w czestochowie i zabardzo niewiem co jest grane bedzie to chyba musial ktos z znajomych mechanikow zobaczyc!!

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 21, 2007, 08:51:39 »

A ja sobie wczoraj przełożyłem sprzęgło z CZ do mojej TS...
Zalałem olej HIPOL GL4 80W i powiem szczerze że sprzęgło chodzi elegancko a zmiana biegów to czysta przyjemność (prawie jak w Japoñczyku).
Wydaje mi się że pod kosz Cezetowski powinna pójść jeszcze taka podkładka dystansowa (w Cezecie tak było) więc ją założyłem bo zęby wieñca kosza nie były równo z zębami zębatki na wale...
Chodzi na prawdę super!!!
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)

QTR

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 07, 2007, 23:05:33 »

Witam. Mam pytanie czy ktoś kupował tarcze sprzęgłowe w AG-MOT? Jeśli tak to proszę o wasze opinie o tych tarczach no i czy wszystko było w porządku ze sprzęgłem po założeniu tych tarcz. Pozdrawiam

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #29 dnia: Września 20, 2007, 01:06:24 »

Wracam znów do wątku...

Kilka postów wyżej pisałem że zmieniłem sprzęgło na Cezetowskie....

Wszystko jest niby ok. ale pojawił się ostatnimi czasy taki objaw, że przy wyższych obrotach (szczególnie można to odczuć na 3 i 4 biegu...) sprzęgło zaczyna przeciągać...

Właściwie to jest tak że jak rozpędzam moto w miarę szybko (ale nie do przesady) zapuszczę 4 i po chwili puszczę gaz silnik zachowuje się jakby miał automatyczną skrzynię i właśnie sam przerzucił się na wyższy bieg...

Do rzeczy... Panowie czy wina może leżeć po stronie tarcz (założyłem takie jakie były w koszu a trochę sobie leżał) czy też po stronie tych dwóch prętów wypychających sprzęgło (różnią się one długościami)....

Z góry dzięki za pomoc...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #30 dnia: Września 20, 2007, 09:09:44 »

popusc sprzeglo... jak wyciagnalem sprzeglo zeby wymienic slimak predkosciomierza i potem je zlozylem to mialem identycznie... motocykl jedzie ale przy 3,5 tys obr sprzeglo zaczyna ciagnac.. popusc je i powinno byc oki
http://mienki1987.blogspot.com/

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #31 dnia: Września 20, 2007, 09:19:07 »

Dzięki mienki...

To znaczy tą śrubą od strony altka regulować??

A tak "baj de łej" zauważyłem w twoim Avatarze LZA znaczy się musisz być z okolic zamościa...
Ja mieszkam na trasie Tomaszów lubelski - Tyszowce po środku w miejscowości Rachanie...
Z Pawłem mam stały kontakt z Madrasem30 też może jakiś wspólny wypad gdzieś niedaleko??

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #32 dnia: Września 20, 2007, 09:45:23 »

tak, od astrony altka... Ja jestem z Krasnobrodu... z chlopakami z zamojskiego nie mam kontaktu bo przez studia znikłem z forum na pol roku... <oops>  <mur>, ale jakis wypadzik to mozna by zorganizowac...

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #33 dnia: Września 20, 2007, 12:21:27 »

Koledzy Roztocz i Mienki. Ja czegos nie rozumiem? sprzeglo się slizga czy ciągnie?
"motocykl jedzie ale przy 3,5 tys obr sprzeglo zaczyna ciagnac.." ???
jesli chodzi o dlugość prętów to to nie ma znaczenia. ma być po prostu taka zeby można było dobrze wyregulować sprzęgło śrubą.

pozdr

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #34 dnia: Września 20, 2007, 12:44:30 »

acha. w praktyce wygląda to tak. ze wkładasz pręty (z kuleczka miedzy nimi). przypasowujesz automat nie dokrecajać i już wiesz ile masz uciać. tniesz na oko.

w ogole to ja moze napisze jak sie sprzeglo reguluje, zeby wyeliminowac ten czynnik.
-regulacje przy lince ustawiamy na polowe
-koncowka linki nie jest przykręcona do automatu zmiany biegow (linki moze w ogole nie byc)
-dokręcamy srubę regulacyjna na tyle zeby ramie automatu dotknelo tej krzywki polączonej z dzwignia zmiany biegow (ma sie tylko delikatnie stykac.. kazde dalsze dokrecenie sruby moze powodowac slizganie się sprzęgła)
-dopiero teraz naciagamy linke (jakimis kombinerkami) i dokrecamy (linke laczymy z automatem).
-teraz regulujemy luz klamki sruba na lince (pancerzu) uwazając, zeby za bardzo nie podciagnac.

w efekcie mamy super dzialające sprzeglo reczne i nozne.. pozniej podczas eksploatacji podciagajac sprzeglo przy samej lince po pierwsze tracimy sprzeglo nozne, po drugie czesto linka jest caly czas napieta co ujemnie wplywa na jej trwalosc..

acha.. na I Lubuskim zakonczeniu sezonu Jawowego mialem sprzeglo totalnie niewyregulowane, a moto nie umyty ;) wiec prosil bym mnie oszczedzic i nie pisac jak to mi biegi strasznie wchodzily ;) zabraklo mi czasu zeby chociaz Jawe przetrzec.
normalnie jedynke wchodzi w idealnej ciszy (o ile sie motocykl podczas zmiany lekko pchnie się nogą do tylu, inaczej potrafi czasem lekko zgrzytnąć).

pozdr

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #35 dnia: Września 20, 2007, 13:44:55 »

-regulacje przy lince ustawiamy na polowe
tzn ta regulacja na pancerzu linki tuz przy klamce???? ( u mnie jest na srodku linki a nie przy klamce)
CHyba skorzystam i wyreguluje na nowo profesjonalnym sposobem...

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 01, 2007, 14:39:41 »

Odświeżam wątek

M4riush sprzęgło u mnie się ślizga (to tak woli ścisłości)
Natomiast chciałbym zapytać z czego dobrać ową kulkę o której mówicie...
bo szczerze mówiąc sprzęgła nożnego nie mam wogóle....

madras30

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 01, 2007, 15:29:36 »

ubiegnę kolegę wyżej choć każdy ma zapewne swoje rozwiązanie i zaproponuję a w zasadzie polecę bo sam mam taką: z łożyska czy wianka jak kto woli główki ramy od roweru. Małe, zgrabne i pasuje  :)

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 01, 2007, 16:04:39 »

mam takowa jak madras. U mnie tez zaczęła lżej chodzić po poprawach w Gostchorzu ( a odkręciło mi się sprzęgło)  teraz jest pięknie
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

KracK

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 13, 2008, 22:07:01 »

tak sobie czytam i sie zastanawiam czy jak sie tą kulkę wrzuci między popychacze ale przy oryginalnym sprzęgle JAWA TS to będzie wszystko ok? bo mi sie wydaje ze u mnie to sprzęgło trochę słabo odpycha ;/ a ta śruba w mechanizmie  :D popychającym popychacze :D musi byc dokręcona na full żeby ta wajcha z tą linką dotknęła sprzęgła automatycznego.

te śruby co dokręca się nimi sprężynki na na sprzęgle muszą by na chama dokręcone czy tak "średnio mocno" bo sie boje żeby mi te aluminiowe słupki nie popękały jak za mocno dokręcę  <unsure> one mają tendencje do odkręcania się ??

sorka za trochę nie techniczne wyrażenia  <blink>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 14, 2008, 08:42:09 »

Bedzie ok , bo tam kulka ma byc . Jak ja tam umiescisz to srube regulacyjna bedziesz mial wykreconą o tyle ile wynosi srednica kulki =D
A srobeczek w sprzegle nie dokrecaj az tak strrrasznie mocno , ja kiedys jednej leb ukrecilem i potem mialem 3h roboty i stresu ze zalatwilem sobie sprzeglo ... ale udalo mi sie wykrecic =] Anyway i tak niedlugo potem zalozylem sprzeglo z CZ .

KracK

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 14, 2008, 16:02:02 »

kurwa!!!! ja w tym roku chyba nie rozpocznę sezonu!!!  <crybaby>  chciałem dzisiaj już złożyć sprzęgło na cacy (zostało by mi już tylko malowanie baku idt) a tu gówno!!! dokręcam śrubę tą która dociąga sprężynę dociskową sprzęgła (jest ich 5) i dupa rozerwało ten walec z gwintem!!! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b54a49d3fd703ccf.html
niech to szlag trafi!!!  nowy zabierak (czy jak to zwał) do śnieci !!! 78zł w sklepie ze mnie zdarli i teraz w błoto poszło!!! i jeszcze ta podkładka zabezpieczająca nie do nabycia, miesiąc czekałem żeby mi taki badziew dorobili (co prawda za free ale miałem tylko 1, a ta już do wyrzucenia)  <furious>  <crybaby>  <furious>  <crybaby>

to są te podkładki:
stara wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/486ba40810f0021b.html

nowa tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99365fc87d51d115.html

a teraz zabieraki:
stary:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75fed63637a41d8.html

nowy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4127d8720a9cc9e.html

zabierak wymieniłem dlatego ze stara podkładka zabezpieczająca obrobiła go w ten sposób ze zeszlifowała kant i teraz jak założę nową podkładkę to tez zaraz się obrobi gdyż trzyma tylko niewielką powierzchnią tych 3 ząbków... zresztą na fotkach chyba widać o co chodzi  :[

teraz rozwaliłem nowy i nie wiem czy kopić następny (nie wiem za co) czy założyć stary (może ktoś ma taka podkładkę jak na fotkach do sprzedania to proszę o kontakt GG 7099964)

proszę podsuñcie jakieś pomysły jak to zrobi najtañszym kosztem i czy zakładać tą starą cześć się wogole opłaca??  i jak sie blokuje ten wałek gdy się dokręca nakrętke ktora idzie na tą podkładkę z 3 ząbkami i trzyma ten talerz na miejscu?? ja wrzucałem 1 bieg i blokowałem koło hamulcem...
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2008, 17:26:35 wysłana przez Kr@cK »

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 14, 2008, 18:30:49 »

Nie cuduj z oryginalną podkładką bo i tak ci się wcześniej czy pó¼niej odkręci. Zakładaj stary zabierak ,dorób blaszkę. Otwór na fi wałka (nie pamiętam na ile mm)i troszkę materiału do zagięcia na nakrętce,z drugiej strony otworu robisz taką długość blaszki aby ci się oparła o słupki sprężyn. Jak dobrze poszukasz tu na forum to znajdziesz rysunek tej blaszki. Proste jak (i tutaj niech se każdy doda co chce :)) i działa <thumbup>. Ja tak mam i zapomniałem o odkręcającym się sprzęgle :]. Wiem,ciężko tak wytłumaczyć jak to ma wyglądać.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 14, 2008, 18:53:01 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99365fc87d51d115.html
Takiej solidnej podkładki to nigdy nie widziałem  :>
No może trochę za gruba  jest blaszka i może być problem z zaginaniem.

Otwór na fi wałka (nie pamiętam na ile mm)i troszkę materiału do zagięcia na nakrętce,z drugiej strony otworu robisz taką długość blaszki aby ci się oparła o słupki sprężyn.
Ciekawe rozwiązania i chyba rzeczywiście skuteczne.  <thumbup>

ja wrzucałem 1 bieg i blokowałem koło hamulcem...
Wrzuć 4 i będzie lepiej a jeśli jeszcze za "słabo" to kolega-pomocnik siada na moto i zapiera przednim kołem o ścianę a Ty kręcisz.

KracK

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 14, 2008, 21:02:34 »

z tego co wywnioskowałem z wypowiedzi szanownego brata J@wy i wypowiedzi którą znalazłem: "wytnij blaszkę długą na około 3/4 średnicy zabieraka i jeden koniec ustaw między dwoma palcami zabieraka i w odpowiednim miejscu nawierć otwór pod wałek, nakręć nakrętkę zagnij blaszkę na niej a zbytek blaszki obetnij, gwarantuję że ci się więcej samo nie odkręci  thumbup"

wnioskuję ze ma to wyglądać tak:  <photo>
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/271418c0955f6aab.html  <photo>

poprawcie mnie jak sie mylę (to rysowane czarną kreską to blacha)  :>

jaa od razu mi się humor poprawił ze nie muszę kombinować i nic kupować  :D

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 14, 2008, 21:25:16 »

Idealnie <thumbup> Jak bym u siebie to widział. Od 3000km mam taką blaszkę i spokój święty.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

KracK

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 14, 2008, 21:33:59 »

<lol> <beer> <lol>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 14, 2008, 23:35:47 »

kolega widze niezly rysownik jest,
ja mam jakas stara podkladke, ale nakretke przed zakreceniem posmarowalem preparatem przeciw odkreceniu sie
jak dotąd przez 2 tys jest ok 

a BTW gdybys mial dalej problemy to bardzo polecam sprzeglo CZ
za ok 50 zl pare lat temu kupilem uzywane od Stowy i chodzi bardzo dobrze
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 14, 2008, 23:41:46 »

Ehhh nie ma to jak sprzęgło z 634 lub jak kto woli z CEZET 350...

Jakby ktoś był zainteresowany to mam ze 2 kosze... stan oceniam na całkiem dobry... <offtopic>

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 16, 2008, 08:50:43 »

jestem nowym na tym forum i nie wiem czy poruszany był temat rozklejania spszęgła a to jest przyczyną 'chrupania jedynki' nawet jeśli spszęgło jest sprawne i prawidłowo wyregulowane niezależnie od typu