Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:58:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rozbieranie silnika-regeneracja walu. Prosba o pomoc ts 350  (Przeczytany 16227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ripi

• Gość
Rozbieranie silnika-regeneracja walu. Prosba o pomoc ts 350
« dnia: Kwietnia 09, 2010, 10:26:13 »

Witam,
Jakieś 2 lata temu kupiłem jawe 350 ts.
Troche jezdzilem, ale wieczne problem sprawily ze chailem sprzedac.

Ostatecznie rozmyslilem sie i postanowailem poskladac ja do kupy.
W zeszlym roku robilem szlif cylindrow (4) + tloki, pierscienie. Nowy gaznik,kranik,modol zaplonowy, regeneracja alternatora , nowy aku itd.

Tyle kasy juz wlozylem, wiec jak napisalem wyzej nie sprzedam jej.

Mam jeden problem, wczoraj rozkrecilem cylindry,tloki wyjalem bo mam zamiar dac wal do regeneracji.
Dzisiaj z mechanikiem (wujkiem) mam wymontowac owy wał.
Moje pytanie czy przy takiej wymianie warto jakies dodatkowe czesci  dokupic skoro cala maszyna bedzie rozebrana ?.

Mam nadzieje, ze jak powiem gosciowi w sklepie od starych motocykli uszczelki od silniki do ts 350 to bedzie wiedzial o co chodzi. Co ewentulanie jeszcze dokupic. Czytalem o jakims labiryncie, ale za chole** nie wiem co to jest.

Dodam ze odiweczny problem mialem z odpalaniem motocykla. Dopiero jak zassala troche paliwa (po wstrzykniecu paru kropel paliwa do cylindra) odpalala normalnie. Podobno jakas wlasnie uszczelka od silnika jest do wymiany. Jej uszkodzenie lub brak powodowalo slaba kompresje i nie zaciagalo paliwa.

1 bieg na duzych obrotach mi wyskakiwal i mocno "skrzeczal" co z tym zrobic.

Prosze was o jakies porady, abym nie musial drugi raz tego rozbierac.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2010, 10:28:03 wysłana przez Ripi »

dawidtysler209

• Gość
Odp: Rozbieranie silnika-regeneracja walu. Prosba o pomoc ts 350
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2010, 10:54:04 »

Nie sprzedawaj knedla- zrób raz a dobrze, a powiesz że faktycznie warto było wrzucić grosza.

Kupiłeś jakiś moduł zapłonowy, i bardzo dobrze, bo ustawiać przerywacze, to dziadostwo.

Piszesz że nie chce odpalać, prawodpodobnie jak piszesz owy labirynt, lub czoło wału.

http://www.jawaczesci.pl/index.html?p=productsList&sWord=labirynt

Labirynt- odpowiedzialny za pobieranie mieszanki, i smarowanie- pierwsza i trzecia auckja, labirynt rzadko jest do wymiany..

W sensie jak 1 bieg skrzeczał? Mi Jawa jak jest zimna to jedynka zazgrzyta- to normalne, na ciepłym silniku jest już dobrze, nic nie zgrzyta, tym akurat wiele się nie przejmuj.

Zajrzyj do okładzin tarcz sprzęgła, jak trzeba to wymieñ, narazie tyle ja potrafię postawić diagnoz.

Warto by jeszcze powymieniać wszelkie łożyska i simeringi, kosz wszystkiego koło ~ 150 zł.

Może ktoś mądrzejszy ode mnie jeszcze coś dopowie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2010, 10:57:58 wysłana przez deejf »

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2010, 11:13:01 »

pierwszy bieg jak dodam wiecej gazu to wyskoczy, i wtedy jak szybko ponownie nie wrzuce 1 to strasznie zgrzyta jakby tarcie metal o metal.

Dzieki kolego za wyjasnienie z tym labiryntem, juz sobie zapisalem. Po prostu jak wsiadlem na motorek i przejechalem sie  to zmienilem zdanie odnosnie sprzedazy :-)
Praktycznie tylko regeneracja tego walu i juz mam wszystko wymienione. Nawet instalacja elektryczna byla poprawiana przez moojego dobrego znajomego :).

Cos mi przerywal prawy cylinder, jak wyjalem swiece po jezdzie to byla mokra. Podejrzewam ze cos nie tak z cewka moze byc. Swiece wymienilem, po zamianie stron rowniez przerywalo. Zaplon jest dobrze ustawiony.

Tylko zeby moj wujek to zlozyl porzadnie.... to bede szczesliwy.....bo wiadomo jak to jest z  tymi mechanikami (zwlaszcza jak to rodzina) :D

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2010, 12:23:30 »

jak już kolego rozpoławiasz silnik to zajrzyj w skrzynie...
możesz wymienić wodziki na kute...
możesz również lekko spawnąć automat do zmiany biegów jak ma luzy ...
sprawd¼ te sprzęgło, łañcuszek sprzęgłowy tarcze itp.
jak już rozpoławiasz to wymieñ simmeringi łożyska i daj nowe uszczelki(na pewno będą dostępne w sklepie)
Jawa TS 350 638-1/639

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2010, 12:38:53 »

Warto by jeszcze powymieniać wszelkie łożyska i simeringi, kosz wszystkiego koło ~ 150 zł.

mnie wymiana wszystkich łożysk, simmerów, gumek, uszczelniaczy i podkładek itp. Kosztowała prawie 260 złociszy, ale warto <yes>
knedel to poczciwa maszyna i jest ich corz mniej.

Zdecydowanie polecam wymiane wodzików na skrzyni i oczywiście łożyska igiełkowe!

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2010, 13:07:25 »

Dzięki wielkie.
Już wiem co mam kupić:) Troche taki remont bedzie kosztowac.
Kolego z tym labiryntem to mi doskonale wyjasniles. Juz wiem gdzie  byla przyczyna problemu z odpalaniem.
Tak czy tak trzebaby rozebrac silnik, wiec fajnie bo wszystko za jednym razem bede mogl poprawic.

Na jawaczesci.pl jest napisane "labirynt " do Jawa634/CZ350 lub "labirynt" do Jawa.
Rozumiem, ze do mojej TS-ki odpowiedni bedzie ten z oznaczeniem Jawa634/CZ350?

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2010, 13:12:35 »

nie nie przyjacielu nie ten :D ten jest do mojej :D dam ci linka
jak coś napisz na gadu 1663401

z resztą zadzwoñ tam oni juz ci powiedzą

A i o tulejce nie zapomnij

Deejf labirynt nic nie pobiera i nie jest rzadko do wymiany jak się robi remont to jest podstawa
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2010, 20:36:42 wysłana przez Jawsim »

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2010, 14:33:04 »

Na pewno kup nowe "pieski" do zmieniacza biegów i wodziki na kute.
Uszczelek nie musisz kupować, wystarczy silikon. Jak już chcesz uszczelki to miedzy karterami jej nie dawaj, tam ma być tylko silikon.
Tłoki mają chodzić na igiełkach, się upycha jedna obok drugiej, a po bokach są dystanse.
Sprzęgło możesz kupić sobie z CZ (kosz, tuleja, tarcza dociskowa i tarcze z przekładkami)
Wymieñ także plastikowe ślimaki od obrotka i prędkościomierza bo pewnie są już wyśmigane.
To chyba na tyle. Jak coś to jest opcja Szukaj.

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:27:04 »

Kupiłem już większość części (łożyska, uszczelki itd.)
Za wszystko ok 150 zł + olej +linki + kranik. w 200 zł póki co zamoknąłem się bez labiryntu.

Jednak nie mam pojęcia, gdzie znajduje się owy labirynt..... :O
Może mi ktoś go wskazać na poniższych schematach?
foto 1
http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/katalogi/xjawa_katal638_639/view.html?id=4
foto 2
http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/katalogi/xjawa_katal638_639/view.html?id=5
foto 3
http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/katalogi/xjawa_katal638_639/view.html?id=9

Dzięki :)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:29:28 »

Foto numer 3 , elementy o numerach 13 i 14 .

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:38:06 »

Dziękuję.:)

Za chwilę (w przerwie na kawę)  jadę do gościa żeby mi to w koñcu zregenerował. Tylko nie rozmontowałem tych łożysk na wałku i labiryntu. Zapewne się doczepi, że nie jest to wyjęte.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:42:41 »

Dziękuję.:)

Za chwilę (w przerwie na kawę)  jadę do gościa żeby mi to w koñcu zregenerował. Tylko nie rozmontowałem tych łożysk na wałku i labiryntu. Zapewne się doczepi, że nie jest to wyjęte.
Ale łożysk na czopie środkowym jak i labiryntu nie zdejmiesz bez narzędzi, prasy i trochę doświadczenia, to ma wykonać spec, któremu to zlecasz.

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 14, 2010, 08:39:28 »

Jeszcze jedno,
Czy to czoło jakoś też się regeneruje, albo wymienia ? Jak poznać, że jest uszkodzone.

http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/katalogi/472_5/pages/06.htm

Na obrazku nr 3.  Tam jest taka tulejka, nr 13 może to zostać ?

Wybaczcie takie pytania, ale jest to mój pierwszy "rozbiór" silnika.

Ewentualnie jest ktoś z Bydgoszczy lub okolic i dysponuje czasem po 18, aby w nagłej sytuacji pomoc przy złożeniu silnika ?Mam samochód także mogę odwie¼ć itd.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2010, 08:47:55 »

Jeszcze jedno,
Czy to czoło jakoś też się regeneruje, albo wymienia ? Jak poznać, że jest uszkodzone.

http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/katalogi/472_5/pages/06.htm

Na obrazku nr 3.  Tam jest taka tulejka, nr 13 może to zostać ?

Wybaczcie takie pytania, ale jest to mój pierwszy "rozbiór" silnika.

Ewentualnie jest ktoś z Bydgoszczy lub okolic i dysponuje czasem po 18, aby w nagłej sytuacji pomoc przy złożeniu silnika ?Mam samochód także mogę odwie¼ć itd.

Czoła się nie regeneruje , je się wymienia , ale równie często jak zużyte czoło zużywają się kartery w miejscu oparcia czoła w karterach właśnie . Trzeba się przyjrzeć karterom i ocenić jeśli są zużyte nowe czoło nie wiele pomoże. Tulejka pod labirynt także się zużywa trzeba zakupić nową ale najpierw trzeba ocenić zużycie bo się może okazać że nie ma co wymieniać tylko założyć i je¼dzić, pytasz jak to sprawdzić no najlepiej jest to wszystko pomierzyć i ocenić spasowanie części tu jest rola mechanika ,czyli np twoja lub jakiegoś speca.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2010, 10:03:33 »

dodam tylko tyle ze rozmawiałem o regeneracji wału z P. Ruszczykiem i powiedział mi ze środkowy czop wału przy regeneracji zawsze jest do wymiany,
http://mienki1987.blogspot.com/

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2010, 07:58:41 »

Wał dziś albo jutro odbiorę  :-)
£ożyska były na złom, labirynt również.
Czoło wału, gość mówi żeby nie wymieniać bo nie jest w najgorszym stanie.
Nowe 105 zł na jawaczesci.pl + transport u mnie w sklepie 150 zł. Nic dziwnego, że namawiają do wymiany :)

Znalazłem przyczynę "wyskakującej jedynki" Jeden bolec zębatki był ułamany. Przy czyszczeniu karteru zauważyłem odłamana część. Nie ciężko było znale¼ć uszkodzoną zębatkę.

Najbardziej boję się to wszystko poskładać. Mój poprzedni właściciel zamiast tulejek to jakieś metalowe podkładki zakładał. Gość w sklepie był przerażony jak widział niektóre elementy z mojej maszyny :D:D

+==================EDIT==============
Mam już wał założony i oba kartery złączone ze soba.
Jednak pojawił sie problem.
Obracając nim(wałem) na "ślimaku" kluczem dość ciężko.
Założyłem "kopniak" i szczerze mówiąc nie da się obrócić wału za pomocą tej wajchy od zmiany biegów.
Poniżej zdjęcia. Może coś ¼le złożyłem
Dodam, że dopiero pó¼niej przesmarowałem wał olejem i łożyska co nieco poprawiło sytuacje.
Wymieniłem łañcuszek sprzęgłowy, ale to chyba nie jest przyczyna w/w problemu.

Na tym zdjęciu ułożenie sprężyny jest poprawne ?
http://img707.imageshack.us/i/27570452.jpg/]
Tak wykłada już zamontowane (prawie) Na czerwono koñce sprężyny. Na sucho bez łañcuszka niby elegancko chodzi cały mechanizm. Po założeniu wszystkiego i tak nie da się przekręcił wałka.
http://img405.imageshack.us/i/87065570.jpg/]

Dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2010, 19:03:34 wysłana przez Ripi »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2010, 19:24:20 »

wlej mieszanki do wału bez smarowania się nie obróci. miałem tak jak płukałem mój benzyna ekstrakcyjną prawie ze się zablokował xD

Zrób lepsze zdjęcie. z tego co pamiętam u mnie nie miałem tak zahaczonej sprężyny za półksiężyc  http://img707.imageshack.us/i/27570452.jpg/  ale mogę się mylić niech ktoś inny się wypowie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2010, 19:26:57 wysłana przez mofeix »
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2010, 20:03:51 »

Hmmm dobra to wleje może trochę więcej mieszanki. Wstrzyknąłem 2 małe strzykawki oleju, może faktycznie za mało.
No właśnie wydaje mi się, że ta sprężyna haczy trochę o łañcuszek sprzęgłowy. Teraz jak tam majstruje, to zauważyłem, że nawet taki d¼więk wydaje. Coś ¼le chyba zaczepiłem :/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2010, 21:22:23 »

Z tego co widze jest Ok.

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2010, 23:40:56 »

Sprobój docisnąć ten "pręt" który przechodzi na walot od lewego kartera, do prawego, być może, że skrzynia jest ¼le zdystansowana..

Poobij delikatnie automat sprzęgła, może coś pomoże.

Są tam też takie 2 "cypideusze" że tak to nazwę, które ustawiają położenie półksiezyca, takie gównienka na sprężynach.

Pół księżyc masz dobrze zamocowane, tam na karterze powinien być ślad, w jakim miejscu się sprężyna opierała na karterze.

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 23, 2010, 08:35:30 »

Sprobój docisnąć ten "pręt" który przechodzi na walot od lewego kartera, do prawego, być może, że skrzynia jest ¼le zdystansowana...
Poobij delikatnie automat sprzęgła, może coś pomoże.
Są tam też takie 2 "cypideusze" że tak to nazwę, które ustawiają położenie półksiezyca, takie gównienka na sprężynach.
Pół księżyc masz dobrze zamocowane, tam na karterze powinien być ślad, w jakim miejscu się sprężyna opierała na karterze.

Jeśli chodzi o ślady na karterze, to właśnie ich nie ma odziwo... już szukałem prędzej.
Te "cipidusze"  są na 2 sprężynkach i jest to wciśnięte do "oporu". "cipidusze" nie chodzą po tych rowkach tylko są kawałek pod nimi. Na to sprężyna, pó¼niej połksiężyc, a na koniec w środek sprężynka i ta prowadnica.

Martwi mnie to, że tak ciężko wszystko chodzi. Nie ma bata żebym odpalił z kopa, wał się nie obróci(przeskakuje, za duży opór). Mam nadzieje, że 1 zapalenie uda się na pych i wszystko się ładnie ułoży.
Skrzynia biegów jest dobrze złożona. Wujas sprawdzał i niby jest okej. £añcuszek sprzęgłowy jest  mocno napięty ( w koñcu  nowy).
Zastanawiam się czy nie rozebrać na nowo, ale chyba bezsensu bo i tak nic innego nie wymyślę.

Macie jeszcze jakieś pomysły? Nie powinno mi chyba nic popękać :D

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 23, 2010, 09:03:13 »

odpalisz na popych w 5 osób  4 na moto jeden będzie pchał <lol>  Nic się nie bój jak dobrze poskładane to będzie chodzić <thumbup>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

zed

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 23, 2010, 13:12:04 »

Według mnie odpalanie silnika w takim stanie nie ma sensu. Po prostu masz zamontowany wał, który nie jest wycentrowany i nawet jeżeli odpalisz motocykl to na pewno długo nie pochodzi (padną łożyska) i nie rozwinie mocy (opory toczenia). Tym bardziej wał modelu TS jest wrażliwy na odchyłki osi, gdyż posiada więcej punktów podparcia na łożyskach niż żeliwniak. Trudno powiedzieć, jak jest w Twoim przypadku. W zasadzie są dwie możliwości. Wał nie został wycentrowany podczas regeneracji lub błąd podczas montażu (wbijanie młotkiem na zimno, itp. akcje). Polecam ponowne rozłożenie silnika, Wycentrowanie wału i złożenie na ciepło.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 23, 2010, 13:26:25 »

Kilka razy złożyłem silnik tak że wał nie chciał się obracać, ale gdy silnik udało się odpalić jakoś to się wyroiło i nie miałem problemów z padającymi łożyskami itp. itd.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 23, 2010, 13:47:38 »

. W zasadzie są dwie możliwości. Wał nie został wycentrowany podczas regeneracji lub błąd podczas montażu (wbijanie młotkiem na zimno, itp. akcje). Polecam ponowne rozłożenie silnika, Wycentrowanie wału i złożenie na ciepło.
Jest niby wycentrowany, bo specjalnie na drugi dzieñ jechałem 40 km żeby gościowi dowie¼ć oba łożyska.
Zapewniał, że wszystko jest okej. Myślę, że tak jest bo to dobry fachowiec :).

Wał nie był pukany podczas zakładania. Gość mnie uprzedził, że jest bardzo delikatny.
Fakt faktem, że podczas układania go w odpowiednie miejsce, nie użyliśmy ani kropli oleju. Trochę silikonu z lewej i prawej strony w karterze (w miejscu po którym chodzi wał).
Jak już pisałem, po dodaniu trochę oleju zrobiło się lu¼niej, ale i tak jest ciasnota.