Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:33:42
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 175 typ 477 (odwieczny) problem z kondensatorem  (Przeczytany 12956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mietek2

• Gość
CZ 175 typ 477 (odwieczny) problem z kondensatorem
« dnia: Marca 20, 2010, 18:36:50 »

Jak w temacie, mam odwieczny problem z kondensatorami w mojej CZ 175 typu 477. Co kupie nowy to sie od razu pali, platynki iskza i nie da sie normalnie jej uzytkowac;/
mam pytanie jaki powinien byc kondensator do takiej CZety (pisze o dokladnych parametrach) zeby sie nie paklil, tzn. pojemnosc itp., lub jak to na[prawic, w czym tu problem. z goryu dzieki.

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: CZ 175 typ 477 (odwieczny) problem z kondensatorem
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 20, 2010, 18:41:43 »

Twoj problem te regulator napiecia...
Wymien na nowy elektroniczny ibd dzialalo bardzo dobrze, mialem taki sam problem siedzialym przyy tym bardzo dlugo ale w koncu doszedlem ze to ten regulator :/
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek
"..Pieprzyć to co o nas mówią.. jesteśmy lud¼mi z pasją.."

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 20, 2010, 20:12:17 »

Ja mam instalacje 6V, zasilana pradnica. i mam pytanie, bo mechaniczny regulator mozna ustawiac i czy moze ktos wie jak ma byc ustawiony. bo to jest typ 477 do ktorego chyba nie ma elektronicznego (pzynajmniej ja nigdzie do tej czezetki nie moglem znalezc elektronicnego regulator), wiec mam prosbe czy mmogys mi napisac jak go ustawic, i ewentualniejak sprawdfzic czy jest on dobry czy tez tzeba go wymienic:)
dzieki.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 20, 2010, 20:19:38 »

Twój motor napędza ten sam silnik co jest w moim, a więc masz prądnicę 75W, a więc zwykły regulator do CZ 6V'owy będzie tam pasował.
Tyle że ja nie wiem czy to wina regulatora że kondensator się psuje.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 20, 2010, 20:27:24 »

ja mam CZ 175 477 z instalacja 6V (jak juz pisalem) laduje go pradnica 45 W!:)

Twoj problem te regulator napiecia...
Wymien na nowy elektroniczny ibd dzialalo bardzo dobrze, mialem taki sam problem siedzialym przyy tym bardzo dlugo ale w koncu doszedlem ze to ten regulator :/
a masz taka cezetke jak moja?
dostane wgl elektronika do mojej?
a i czy to na 100% jest wada regulatora napiecia? no bo cewke mam nowa, a nie wiem jakie moglly by byc inne pzyczyny psucia kondensatorow..... no i dodam ze nawet jak pzez jakis czas pluki sie kondensator nie popsuje to platynki itak zawsze iskza, chociaz lekutko ale jednak iskza....
a moze [poprostu kupic duzo mocniejszy kondensator, i napiszcie jaki powinien byc do tsakiej czesi;)
no i czy koniecznie potzebny jest elektroniczny, czy tez wystarczy dobze wyregulowac mechaniczny?-i jak go wyregulowac
**sorki za pisownie-rabnieta klawiatura:)
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2012, 16:24:58 wysłana przez Rozztocz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 20, 2010, 21:27:19 »

Przepraszam że się panom wtrącę w tą wspaniałą dyskusję ale (znów ulubione słowo Pawła hi hi) , co ma regulator do tej sprawy? No może nie za dobrze regulować napięcie ładowania , ale jeśli to 6V a w 12V używa się kondensatorów o tych samych parametrach i pracują one przy 14 V to  czy przy uszkodzonym regulatorze napięcie na biednej prądnicy przekroczy ono 14 V ?
Wg masz kiepskie ¼ródło nowych części , skoro padają jak muchy , to że iskrzy na przerywaczu delikatnie o niczym nie świadczy. Druga rzecz, wykluczenie braku regulacji ładowania to koszt 10 zł , czyli zakup miernika i pomiar. Nie bawmy się w domysły i zabobony. A i jeszcze ważna rzecz jak się objawia to uszkodzenie kondensatora , jesli silnik gaśnie to skąd masz pewność że to nie uszkodzona cewka , która po rozgrzaniu przestaje działać?
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2010, 21:29:59 wysłana przez GROM »

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 20, 2010, 21:54:37 »

Przepraszam że się panom wtrącę w tą wspaniałą dyskusję ale (znów ulubione słowo Pawła hi hi) , co ma regulator do tej sprawy? No może nie za dobrze regulować napięcie ładowania , ale jeśli to 6V a w 12V używa się kondensatorów o tych samych parametrach i pracują one przy 14 V to  czy przy uszkodzonym regulatorze napięcie na biednej prądnicy przekroczy ono 14 V ?
Wg masz kiepskie źródło nowych części , skoro padają jak muchy , to że iskrzy na przerywaczu delikatnie o niczym nie świadczy. Druga rzecz, wykluczenie braku regulacji ładowania to koszt 10 zł , czyli zakup miernika i pomiar. Nie bawmy się w domysły i zabobony. A i jeszcze ważna rzecz jak się objawia to uszkodzenie kondensatora , jesli silnik gaśnie to skąd masz pewność że to nie uszkodzona cewka , która po rozgrzaniu przestaje działać?
a no bo iskzenie w p,latynkach to typowy objaw zepsutego kondensatora, a normalnie one nie powinny iskrzyc a u mnie to sa fajerwerki z platynek, cewka zimna wiec... no sam widzisz:) ja nie wiem czy to pzez regulator, dlatego dopytuje, nie twierdze ze to pzez niego. moze teraz spzedaja taki szajs ze... szkoda gadac:) a

a i napiszecie mi jaki [powinien byc kondensator do CZetki taka jaka mam ja?
jak napiszecie to uda mi sie taki zalatwic, a tak to ide, mowie gosciowi "kondensator do CZ 175 poprosze" a nie wiem czy jest dobry bo nie wiem jaki powinien byc:) (mowie o wsdzystkich parametrach, niby ze na kondensatoze pisze, ale nie moge porownac czy dobry bo sam nie wiem jaki powinien byc) a dalenm tez od malucha, ale chyba byl zepsuty bo nie dziala
z gory dzieki
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2010, 21:57:38 wysłana przez mietek2 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2010, 22:01:21 »

Kolego wyczyść styki  przerywacza  , wyreguluj zapłon i je¼dzij . Jeśli nie masz innych objawów poza tym iskrzeniem to uznaj że tak ma być , uszkodzony kondensator dawałby o sobie znać nie tylko iskrzeniem, często iskrzy gdy na stykach przerywacza nie ma pewnego styku i tyle.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 20, 2010, 23:55:29 »

Kolego wyczyść styki  przerywacza  , wyreguluj zapłon i je¼dzij . Jeśli nie masz innych objawów poza tym iskrzeniem to uznaj że tak ma być , uszkodzony kondensator dawałby o sobie znać nie tylko iskrzeniem, często iskrzy gdy na stykach przerywacza nie ma pewnego styku i tyle.

amen.

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2010, 10:18:07 »

Gromie u mnie tak bylo, wymienialem kondesatory, cewki swiece przerywacze iinne wkladalem i nic... W koncu kupilem nowy regulator i wszystko dzialalo bardzo dobrze nie bylo zadnych problemow z kondesatorami :/
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek

GROM

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2010, 11:08:46 »

Gromie u mnie tak bylo, wymienialem kondesatory, cewki swiece przerywacze iinne wkladalem i nic... W koncu kupilem nowy regulator i wszystko dzialalo bardzo dobrze nie bylo zadnych problemow z kondesatorami :/
Ale jakie problemy miałeś ? Sprawdziłeś chociaż napięcie ładowania przed wymianą regulatora czy wymieniłeś bo pomyślałeś że to on jest przyczyną , i co iskrzenie znikło ? Nie wierzę .

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 21, 2010, 11:35:31 »

Sprawdzalem napiecie bylo cos ok 23v nie pamietam dokladnie. Motor nie chcail sie wkrecaac na wysokie obroty przerywal po wymianie regulatora wszystko zaczelo dzialac prawidlowo
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 21, 2010, 12:05:13 »

drogi GROM-ie czyscilem styki, nawet wkladalem nowe, lecz problem znika gdy wloze nowy kondensator moze i iskzy ale zadko i slabiutko jak jkest nowy, zaplon jest wyregulowany, a jak powiadasz ze iskzy jak nie ma pewnego styku? to co pzetzec je papierkiem zeby obydwa styki byly rowno? ja zakladam ze to wina kondensatora, i tego ze teraz spzedaje mi gosc jakies gowienko a nie taki jaki powinien byc;/ i pzez to sie psuje, bo pluki jest dobry to moja cezetka odpala jak nalezy, wchodzi na wysokie obroty od razu i bez problemu, gozej jak sie kondensator zepsuje wtedy jak pisalem iskzy dosc mocno i moze z trudem nieraz odpale ale jak podkrece manetke to muli.....

napiszecie mi w koncu jaki powninien byc ten kondensator?bo tak to nie wiem jaki kupic, a jakbyscie napisali to moze problemy by sie skonczyly po zakupie odpowiedniego:)
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2010, 12:07:51 wysłana przez mietek2 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 21, 2010, 12:30:05 »

drogi GROM-ie czyscilem styki, nawet wkladalem nowe, lecz problem znika gdy wloze nowy kondensator moze i iskzy ale zadko i slabiutko jak jkest nowy, zaplon jest wyregulowany, a jak powiadasz ze iskzy jak nie ma pewnego styku? to co pzetzec je papierkiem zeby obydwa styki byly rowno? ja zakladam ze to wina kondensatora, i tego ze teraz spzedaje mi gosc jakies gowienko a nie taki jaki powinien byc;/ i pzez to sie psuje, bo pluki jest dobry to moja cezetka odpala jak nalezy, wchodzi na wysokie obroty od razu i bez problemu, gozej jak sie kondensator zepsuje wtedy jak pisalem iskzy dosc mocno i moze z trudem nieraz odpale ale jak podkrece manetke to muli.....

napiszecie mi w koncu jaki powninien byc ten kondensator?bo tak to nie wiem jaki kupic, a jakbyscie napisali to moze problemy by sie skonczyly po zakupie odpowiedniego:)
Gdybyś napisał na początku że oprócz iskrzenia silnik przerywa (wypadają zapłony) to bym się tak nie czepiał i przyznał ci rację.
Druga rzecz zbyt wysokie ładowanie ok ale co żarówki też ci pali? Kup miernik koszt 10 zł zrób pomiar i wtedy podyskutujemy, tu nie ma co przypuszczać się domyślać a sprawdzić i zmierzyć. Kondensatory z malucha mają chyba te same parametry więc może kup z fiacika (zmieñ ¼ródło zakupów) . Jeśli będzie tam pojemność 0.33 uF to też nie zaszkodzi.
Parametry kondensatora 0.22uF/250V może być na wyższe napięcie nie zaszkodzi.

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 21, 2010, 13:05:46 »

nie, zarowki sa wpozzadku:) nic sie nie pali oprocz kondensatora;) a wiec zapewne niedobre zrodlo czesci: z ladowaniem wszystko ok. nie jest za wysokie bo zarowki nieggdy sie nie palily z owego powodu:)
dzieki, wiec kupie dobry kondensator i popatzymy:)
narazie thx.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2010, 15:44:45 wysłana przez mietek2 »

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 21, 2010, 15:45:03 »

PS. pzed chwilka zucilem okiem na moje 2 niedzialajace kondensatory, jeden (dostalem od kumpla, jest on podobno od malucha) ma : Kps-011-2 0.5 uF 360V (tak pisze na mocowaniu tego kondensatora)-nie wiem czy wggl dostalem dobry ten kondensator moze byl juz wczesniej popsuty , a drugi kupiony w tym sklepie gdzie kupowalem wszystkie inne kondensatory ma: 0.22 +/- 10% uF 600V. Czy takie mialy prawo sie spalic?

"Kup miernik koszt 10 zł zrób pomiar i wtedy podyskutujemy, tu nie ma co przypuszczać się domyślać a sprawdzić i zmierzyć."-mam miernik, tylko pytanie mam jak to zmiezyc-gdzie pzylozyc miernik:)

I jeszcze jedna wazna kwestia, postanowilem poszukac kondensatora, takiego jaki mi napisales na allegro i znalazlem to 0.33uF/250V (taki jak napisales ze "nie zaszkodzi"): http://allegro.pl/item962109349_kondensator_0_33uf_250v.html co Wy na to? oplaca sie kupic? i  czy one beda wgl dobre...:)
chyba ze widzicie na allegro jakies inne kondensatory ktore byly by lepsze do mojego motora to dajcie:)
Dzieki Wam za pomoc:)
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2010, 16:04:06 wysłana przez mietek2 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 21, 2010, 16:08:57 »

Miernikiem zmierz napięcie ładowania a nie kondensator! Zaciski miernika na klemy akumulatora przy zapalonym silniku obroty minimum 3 tyś obr. i odczytaj to tam wskazuje.
Wiesz zdaje mi się że trochę szukasz dziury w całym , jutro jest poniedziałek kup w sklepie motoryzacyjnym nawet kondensator z malucha i sprawd¼ co się stanie, jednak wcześniej zbadaj to ładowanie dla świętego spokoju.
Najpierw piszesz że padają kondensatory, potem się okazuje że jak padł to tylko jeden bo tylko jeden był nowy, z malucha nie pewny , a stary miał prawo się zepsuć.
Laszlo może sieci powyżej 12 v zostawmy w spokoju , wiesz jeszcze kogoś kopnie i zabije.

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 21, 2010, 16:19:43 »

ten jeden nowy kondensator nie byl jedynym, reszta sam nie wiem gdzie jest, to sa dwa ostatnie,(z racji na to ze to bylo pierwsze odpalenie po zimie) ten od malucha wlozylem w niedziele ale po pierwszym odpaleniu cos nieza bardzo chodzila i nie wbijala na obroty jak powinna, a ten ze sklepu byl kuopiny bodajze we wtorek lub srode i padl po tym jak bylem na pzejazdzce po zimie pojezdzielm z 40min, zgasilem motor i zostawilem a jak chcialem odpalic po godzince to juz nie odpalala:)

i co myslicie o tych z allegro bo u mnie sa strasznie drogie a tu jak juz sa tanie to bym kupil, tylko czy sie nadadza:)
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2010, 16:23:03 wysłana przez mietek2 »

Mofeix

• Jawer Weteran
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 21, 2010, 19:27:45 »

http://allegro.pl/item962109349_kondensator_0_33uf_250v.html - a co z tym?, nada sie?
bo na tych co mi podales nie ma opisu i parametrow ale ze wszystkie chyba jawy i cz maja takie same parametry to [pewnie bd dobry, ale chce sie dowiedziec czxy te byly by dobre:)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 21, 2010, 19:30:12 »

Yyy co ty kombinujesz przecież tam kondensator ma masę na obudowie....  We¼ nie kombinuj jak koñ pod górę....

Kup to i po krzyku http://allegro.pl/item966324266_jawa_cz_350_ts_350_cz_175_nowy_kondensator.html#gallery
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 21, 2010, 19:35:07 »

Yyy co ty kombinujesz przecież tam kondensator ma masę na obudowie....  We¼ nie kombinuj jak koñ pod górę....

Kup to i po krzyku http://allegro.pl/item966324266_jawa_cz_350_ts_350_cz_175_nowy_kondensator.html#gallery

pzeciez masa w kondensatorze wcale nie musi byc na obudowie, tam sa 2 kabelki wystajace z kondensatora z czego jeden to masa, kondensator montujesz 'gdzies" byle by nie latal a kabelek masy dajesz pod srubke mocowania kondensatora:)
ale ok, bo juz dostaje tu za kombinowanie, najpierw pozadnie spiluje i wyrownam przerywacz i kupie jakis stosowny kondensator jutro i sie dalej zobaczy:):D

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 21, 2010, 19:42:29 »

Wiesz co jak ty chcesz wstawiać akie "CO¦" to już się boje jak wygląda twój zapłon kup sobie ten kondensator z aukcji i wszystko będzie śmigać.
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 21, 2010, 21:46:55 »

Jeśli się bardzo uprzesz to zamontujesz tego z linku do Allegro, ale w porządny i dokładny sposób.
http://allegro.pl/item962109349_kondensator_0_33uf_250v.html

Jeśli chcesz sprawdzić te Twoje kondensatory to miernik do ręki, przydał by się z pomiarem pojemności.
Kondensatory stosowane do układów zapłonowych z przerywaczem to zwykłe "wredne" kond. papierowe nasączane żywicą lub chloronaftalenem do temp pracy 70 do 100 stopni. Lubią dostawać przebicia jeszcze poniżej max napięcia pracy.

Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

mietek2

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 21, 2010, 23:53:34 »

dobra, narazie dzieki, zobaczymy jutro co i jak, kupie nowy i dobry (o dobrych parametrach 0.22uF/250V) kondensator w innym sklepie, bo u tego goscia juz  nie kupuje bo on ma jakis szajs, kumple mowili ze im tez sie dosc szybko psuja, ale nie tak szybko jak mi ale tez tam kupuja, zobacze w innych sklepach:))