Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:04:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Elektroniczny zapłon  (Przeczytany 14896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gandziorz

• Gość
Elektroniczny zapłon
« dnia: Marca 12, 2010, 19:34:25 »

Witam wszystkich,
Od kilku dni myślę o przeróbce zapłonu na elektroniczny.
Chciałbym wykorzystać ten układ:
http://www.bubba.yoyo.pl/elektronik.jpg

W tym że zamiast czujników magnesu chciałbym wykorzystać transoptor szczelinowy.
Pytanie jest zatem następujące jaki transoptor możnaby wykorzystać?
Myślałem o tcst1103 ale on może pracować pod 6V a chciałbym uniknąć stabilizatorów napięcia itp. Po prostu same czujniki magnetyczne zamienić na transoptory.

Transoptory chciałbym zamontować jak tu:
http://allegro.pl/item940370580_modul_zaplonowy_elektroniczny_czujnik_jawa_350.html

Może z któryś kolegów miał do czynienia z tym modułem z allegro i zamiast kombinować po prostu go kupić?

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: Elektroniczny zapłon
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2010, 22:56:23 »

no jak można się zachwycać "ierefem" w takiej aplikacji ? To tak jakby się zachwycać maluchem jako ciężarówką...
Sam pełen teorii popełniłem błąd budowy modułu na "ierefie" 8xx- jak nie wysterujesz bardzo precyzyjnie to polecam kupić worek i wymieniać na trasie - o ile w ogóle dasz rade gdzieś daleko ujechać na tym. Moim zdaniem odpada sam schemat- jest w kilku miejscach nielogiczny i ciut bez sensu, ale to moje zdanie.     
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2010, 23:13:00 »

Hmnn no rozumiem.
A jakby wykorzystać takie rozwiązanie:

Transoptor wychwytuje przerwę i podaje sygnał (za sygn. robi napięcie) przez ULN2803 do kontrolera PIC16F877.
Kontroler oblicza prędkość obrotową i w zależności od obrotów zmienia kąt wyprzedzenia zapłonu.

Załóżmy że prędkość obrotowa wynosi 1500rpm i mapa zapłonu przewiduje w tym momencie 15st. Kiedy wykryje GMP mikrokontroler z opó¼nieniem 0,0015s podaje prąd na tranzystor. Tranzystor się zamyka i następuje wyładowanie (iskra).
W moim schemacie wykorzystałem dwa transoptory, ponieważ nie ma idealnych 180st. wału więc dla każdego cylindra transoptor ustawia się na GMP.

Na razie ten schemat to prowizyjna zwykła jest.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2010, 06:59:46 »

Widzę że podchodzisz bardzo teoretycznie do tematu, nie wykrywaj czujnikami GMP to nie ma sensu , iskra ma być przed GMP a nie po. Tyle ode mnie .

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2010, 07:20:32 »

No to ustawię np. przed GMP ale wyładowanie (iskra) będzie określona sterowana mikrokontrolerem.

Np. obr wynoszą 1200obr/min czyli 20obr/1s.
1s/20 = 0,05s
1 obrót = 360st.
0,05/360 = 0,00013889s
Wyprzedzenie wynosi dla tych obrotów 15st. czyli zwłoka wynosi 15 * 0,00013889s a to daje 0,00208335s w zaokrągleniu 0,0021s

Czyli wychodzi że czujnik odbiera sygnał a z opó¼nieniem 0,0021s załączany jest tranzystor i wówczas następuje wyładowanie (iskra).

Tylko w którym miejscu powinien dostawać sygnał (30st. przed GMP?) a pó¼niej z mapy np. jak wyżej dodawać zwłokę dla 15st. co daje w ostateczności 30-15st. czyli 15st. przed GMP?

Janek786

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2010, 08:27:51 »

Witam panów. Włacze sie w temat mam pytanie o ten moduł zapłomowy z allegro -watre to jest tych pieniedzy elektronikiem nie jestem ale grzebac w róznych rzeczach lubie pytanie moje czy ten moduł warty jest pieniedzy czy ktos to testował lub maił z tym syczność? Pozdrawiam...

GROM

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2010, 08:39:34 »

Kolego skąd wytrzasnąłeś ten schemat zapłonu? Lub co cię zainspirowało?
Widzę nadal trochę teoretyzujesz , jeśli wiesz co i jak to do dzieła .
Druga ważna rzecz najpierw myślałem że się przejęzyczyłeś ale teraz widzę że nie.
Iskra następuje gdy obwód cewki jest przerywany a nie w momencie podania napięcia.
Czujnik trzeba umieścić minimum 35 stopni przed GMP, a dlaczego dowiesz się jak już układ zbudujesz. Zresztą zależy to także od użytego kwarcu.
Moja rada jest taka zrób sobie model , czyli mały silniczek z tarczą z wycięciem dodaj tam swoje czujniki i testuj aż zadziała. Do silniczka dodaj regulację napięcia na NE555 z PWM i testuj. Wtedy ewentualnie ci pomogę i odpowiem na konkretne pytania bo taki zapłon wykonałem już jakiś czas temu i testuje teraz wersję  w SMD.
A byłbym zapomniał do modelu dorzuć kilka ledów , podepnij je zamiast cewki ale (ulubione słowo Pawła ), w momencie kiedy ma nastąpić iskra podawaj napięcie na wyjście , odwrotnie niż przy cewce , uzyskasz w ten sposób stroboskop , takim stroboskopem oświetl tarczę , możesz dodać mały kątomierz do całości, umocowany na sztywno nad tarczą . Z takim modelem tworzenie zapłonu stanie się prostsze.
Jeszcze jedna rzecz impulsy od czujników musisz podać na wejscie przerwania zewnętrznego i w procedurze przerwania wszystko sobie liczyć , bez przerwania nie ma to sensu.
liczenie czasu wyprzedzenia jest proste .
Masz sobie obrót czyli 360 stopni potem masz wyprzedzenie np 15 stopni i masz czas obrotu (impulsy timera)
teraz masz czujnik 35 stopni przed GMP ,czyli
35 - 15 = 20
potem
 zwłoka=(20 X czas obrotu)/360
proste? czyli po 20 stopniach od przerwania od czujnika , który znajdował się 35 stopni przed GMP nastąpi iskra co daje nam 15 stopni wyprzedzenia .
jeśli zliczanie czasu będzie co 180 stopni (2 czujniki) to zamiast 360 dajesz 180 
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2010, 10:42:01 wysłana przez GROM »

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2010, 14:24:18 »

Kolego skąd wytrzasnąłeś ten schemat zapłonu? Lub co cię zainspirowało?
Sam skroiłem w eagle. Na razie to schemat "teoretyczny".
Inspiracja- wkurzające platyny.

Widzę nadal trochę teoretyzujesz , jeśli wiesz co i jak to do dzieła .
Druga ważna rzecz najpierw myślałem że się przejęzyczyłeś ale teraz widzę że nie.
Iskra następuje gdy obwód cewki jest przerywany a nie w momencie podania napięcia.
Fakt, za szybko pisałem i nie myślałem co piszę. Wiem jak działa cewka. Przecież dopiero w momencie przerwania prąd idzie na uzwojenie wtórne i występuje iskra- moja wina.

Czujnik trzeba umieścić minimum 35 stopni przed GMP, a dlaczego dowiesz się jak już układ zbudujesz. Zresztą zależy to także od użytego kwarcu.
Wiem dlaczego. Bo najwyższy kąt to 35st. więc czujniki muszą być na maksymalnym kącie.

Moja rada jest taka zrób sobie model , czyli mały silniczek z tarczą z wycięciem dodaj tam swoje czujniki i testuj aż zadziała. Do silniczka dodaj regulację napięcia na NE555 z PWM i testuj. Wtedy ewentualnie ci pomogę i odpowiem na konkretne pytania bo taki zapłon wykonałem już jakiś czas temu i testuje teraz wersję  w SMD.
Nie wiem czemu ma służyć NE555. Jako stabilizator napięcia użyłem 7805.

A byłbym zapomniał do modelu dorzuć kilka ledów , podepnij je zamiast cewki ale (ulubione słowo Pawła ), w momencie kiedy ma nastąpić iskra podawaj napięcie na wyjście , odwrotnie niż przy cewce , uzyskasz w ten sposób stroboskop , takim stroboskopem oświetl tarczę , możesz dodać mały kątomierz do całości, umocowany na sztywno nad tarczą . Z takim modelem tworzenie zapłonu stanie się prostsze.
Dobra rada. Wiadomo że wcześniej trzeba wszystko przetestować.

Jeszcze jedna rzecz impulsy od czujników musisz podać na wejscie przerwania zewnętrznego i w procedurze przerwania wszystko sobie liczyć , bez przerwania nie ma to sensu.
Czyli jak?
liczenie czasu wyprzedzenia jest proste .
Mam już wzór liczenia kąta, wyżej napisałem. To co podałeś to inna forma tego co ja wyżej.

Wychodzi na to że mikrokontroler do tranzystora ma cały czas podawać prąd a w momencie kiedy ma nastąpić wyładowanie mikrokontroler ma odcinać prąd do tranzystora (żeby go zamknąć i nastąpiło przejście prądu na uzw. wtórne w cewce).
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2010, 15:00:44 wysłana przez Gandziorz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2010, 15:42:39 »

Ne555 ma służyć do regulacji obrotów silniczka , przecież nie będziesz testował przy stałej prędkości tarczy.
Poszukaj informacji o przerwaniach zewnętrznych procesorów, jak widze ten PIC takie posiada, poczytaj jak działa i wtedy przyznasz mi rację , bo sprawdzanie stanu pinu w pętli to nie jest dobry pomysł , chod¼ nie mówię że nie realny .

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2010, 15:54:41 »

Ne555 ma służyć do regulacji obrotów silniczka , przecież nie będziesz testował przy stałej prędkości tarczy.
Poszukaj informacji o przerwaniach zewnętrznych procesorów, jak widze ten PIC takie posiada, poczytaj jak działa i wtedy przyznasz mi rację , bo sprawdzanie stanu pinu w pętli to nie jest dobry pomysł , chod¼ nie mówię że nie realny .
Ano to tak, myślałem że w zapłonie mam wykorzystać ne555.

Jakbyś był w stanie mi coś doradzić to chętnie posłucham rad.
Nie jestem elektronikiem, więc często trzeba mi coś mówić łopatologicznie.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2010, 18:32:10 »

Przeanalizuj jeszcze raz moje i własne obliczenia zauważysz że ja podaję iskrę 15 stopni przed GMP a ty 15 stopni po czujniku a to różnica , przy ustawieniu czujnika 35 stopni przed GMP  ja mam wyprzedzenie 15 stopni a ty?
Druga rzecz do obliczania czasu obrotu lepiej użyć zliczonych impulsów od timera wbudowanego w procesor i nie przeliczać na czas , nie jest to do niczego potrzebne. Ilość impulsów zależy od prescalera. Jeśli umiesz już programować to do dzieła , jeśli nie umiesz to do lektury nikt za ciebie tego nie zrobi wszak, gotowego rozwiązania nie przedstawię.

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2010, 13:45:12 »

Okej dzięki.

Zajmuje się teraz na razie samym schematem ale nie wydaje mi się żeby był super.
Temat tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1609506.html

Wykorzystałem już podpowiedzi GROM'a więc wielkie dzięki

"Groma" Gandziorzu "Groma"  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 14:10:23 wysłana przez Paweł »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 14, 2010, 14:20:55 »

Muszę cię zmartwić irz44 nie nadaje się do tego celu użyj BU931 lub nowego lepszego rozwiązania irgs14c40L http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irgs14c40lpbf.pdf lub inne. W schemacie brakuje pojemności na zasilaniu  procesora i lcd, a przyda się oj przyda resztę pewnie ci powiedzą na elektrodzie. Widzę że jednak nie doczytałeś  o przerwaniach zewnętrznych . Myślę też że dobrze zrobiłeś że temat rafił na elektrodę . bo tu część patrzy na takie zapłony jaka na wied¼my w czasie średniowiecza ha ha ha  :P  ..  Przykład za wschodniej granicy http://www.jawaclub.ru/forum/index.php/topic,4440.0.html
A i nie GNOM-a, a GROM-a.
A teraz dlaczego pytałem co cię zainspirowało, powód jest prosty proszę to mój zapłon http://w286.wrzuta.pl/film/6hewi6AwWxz/obraz_029
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 14:27:28 wysłana przez GROM »

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2010, 20:54:23 »

Muszę cię zmartwić irz44 nie nadaje się do tego celu użyj BU931 lub nowego lepszego rozwiązania irgs14c40L http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irgs14c40lpbf.pdf lub inne. W schemacie brakuje pojemności na zasilaniu  procesora i lcd, a przyda się oj przyda resztę pewnie ci powiedzą na elektrodzie. Widzę że jednak nie doczytałeś  o przerwaniach zewnętrznych . Myślę też że dobrze zrobiłeś że temat rafił na elektrodę . bo tu część patrzy na takie zapłony jaka na wied¼my w czasie średniowiecza ha ha ha  :P  ..  Przykład za wschodniej granicy http://www.jawaclub.ru/forum/index.php/topic,4440.0.html
A i nie GNOM-a, a GROM-a.
A teraz dlaczego pytałem co cię zainspirowało, powód jest prosty proszę to mój zapłon http://w286.wrzuta.pl/film/6hewi6AwWxz/obraz_029
Tak twój zapłon widziałem, ale głównie nerwica z powodu platynek pcha mnie w ten projekt.
Chciałem tak czy owak użyć PICA i LCD bo to mnie trochę że tak powiem kręci :)

Co znaczy że brakuje pojemności, bo nie zrozumiałem teraz. Przecież są zasilane +5V z stabilizatora 7805.

http://s49.radikal.ru/i123/0908/b6/6546207921fc.png
To jest mapa do cz350?

Co do przerwañ zewnętrznych to do avr i atmegi znalazłem dla pic już nie.
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 21:14:24 wysłana przez Gandziorz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 14, 2010, 21:07:41 »

Brakuje pojemności bo nie wziołeś poprawki na to że sama cewka jak i tranzystor załączający tą cewkę produkuje ogromne zakłócenia. Od tych zakłóceñ na lcd będziesz miał same krzaki chod¼ procesor będzie działał nadal to nie wykluczone że te zakłócenia będą powodować także niechciane stany niskie na wejściu procesora jak i wysokie na uln, co to znaczy sam pewnie się domyślasz . A pojemności brakuje przy nóżkach zasilających procesor (100nf) itd , to że one są przy stabilizatorze to za mało.  Ta mapa niby jest do jawy 638 ale nie sugeruj się nią to tylko przykład , ja takiej mapy nie znalazłem a szukałem długo oj długo. Jeśli ten zapłon ma być w silniku z instalacją 6V to odpuść lm7805 i szukaj scalonego stabilizatora LDO.

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 14, 2010, 21:16:35 »

Brakuje pojemności bo nie wziołeś poprawki na to że sama cewka jak i tranzystor załączający tą cewkę produkuje ogromne zakłócenia. Od tych zakłóceñ na lcd będziesz miał same krzaki chod¼ procesor będzie działał nadal to nie wykluczone że te zakłócenia będą powodować także niechciane stany niskie na wejściu procesora jak i wysokie na uln, co to znaczy sam pewnie się domyślasz . A pojemności brakuje przy nóżkach zasilających procesor (100nf) itd , to że one są przy stabilizatorze to za mało.  Ta mapa niby jest do jawy 638 ale nie sugeruj się nią to tylko przykład , ja takiej mapy nie znalazłem a szukałem długo oj długo. Jeśli ten zapłon ma być w silniku z instalacją 6V to odpuść lm7805 i szukaj scalonego stabilizatora LDO.
Będzie w 12V.
Hmnn faktycznie od cewek mogą być duże zakłócenia, ale przecież nie będą w pobliżu cewek ten układ a zawsze można ekran zrobić.
Chod¼ można dorysować kondensatory. To nie problem przecież.

Co do przerwañ zewnętrznych to do avr i atmegi znalazłem dla pic już nie.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 14, 2010, 21:21:57 »

No jak nawet na schemacie masz wejście "INT" noga nr 33. Wystarczy poprzez szybkie diody (sygnał z uln) uruchamiać to przerwanie  a w nim sprawdzać stan pinów aby wiedzieć który czujnik zadziałał.
Ja w pierwszym projekcie miałem całą obudowę metalową i odizolowany tranzystor wykonawczy nie wiele to dało.
Ale ważne są testy i próby. No, nabiłem sobie trochę postów, czas zając się czymś pożytecznym  <cheers>
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 21:24:56 wysłana przez GROM »

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 15, 2010, 03:02:25 »

No jak nawet na schemacie masz wejście "INT" noga nr 33. Wystarczy poprzez szybkie diody (sygnał z uln) uruchamiać to przerwanie  a w nim sprawdzać stan pinów aby wiedzieć który czujnik zadziałał.
Ja w pierwszym projekcie miałem całą obudowę metalową i odizolowany tranzystor wykonawczy nie wiele to dało.
Ale ważne są testy i próby. No, nabiłem sobie trochę postów, czas zając się czymś pożytecznym  <cheers>
Jesteś w stanie to zobrazować schematycznie bo czujników są dwa a wejść INT tylko jedno.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 15, 2010, 07:09:45 »

Nie wiem czemu się tak upierasz przy picu , avr są tañsze lepiej opisane a taka atmega8 ma wejsc int aż 3.
Poza tym by uruchomić int trzeba napisać odpowiedni program , tak jak czytam to wnioskuje że nie programujesz jeszcze, i radzę zacząć od tego , czyli nauki bo nawet schemat jest zależny od programu.

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 15, 2010, 12:23:09 »

Nie wiem czemu się tak upierasz przy picu , avr są tañsze lepiej opisane a taka atmega8 ma wejsc int aż 3.
Poza tym by uruchomić int trzeba napisać odpowiedni program , tak jak czytam to wnioskuje że nie programujesz jeszcze, i radzę zacząć od tego , czyli nauki bo nawet schemat jest zależny od programu.
Na pic mam programator, kilka gotowych kodów, a dodatkowo pisze się w C.
Co prawda inne też ma C ale ja wolę czasem pod górkę.

Co to za element który dałeś na schemacie?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 15, 2010, 12:37:27 »

To 2 szybkie diody , impuls z uln nie zależnie z którego czujnika uruchamia przerwania a potem w procedurze przerwania sprawdzasz stan pinów nr 2 i 3 i stwierdzasz który czujnik zareagował. Chyba że masz lepszy pomysł?
Ale ten jest sprawdzony.

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 15, 2010, 12:46:02 »

To 2 szybkie diody , impuls z uln nie zależnie z którego czujnika uruchamia przerwania a potem w procedurze przerwania sprawdzasz stan pinów nr 2 i 3 i stwierdzasz który czujnik zareagował. Chyba że masz lepszy pomysł?
Ale ten jest sprawdzony.
To lepiej użyje PIC18F4520.
Ma 3 wejścia INT, 3 zegary 16bit, 1 zegar 8bit, i duzo wejsc/wyjsc (analogowych i cyfrowych) a cena nie jest straszna 21zł.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 15, 2010, 12:48:06 »

I tu znowu przewaga poczciwej atmegi 8  3 int 2 zegary jeden 16 bit drugi 8 bit (więcej nie trzeba) i do obsługi lcd pinów i przycisków też starczy a cena, cóż to tylko chyba 5zł. Programator najprostszy chyba 15 zł. Ale nie namawiam bo sam wiem że pod górkę lepiej czasem, bo się człowiek nowego uczy.
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2010, 12:49:58 wysłana przez GROM »

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 15, 2010, 13:02:16 »

I tu znowu przewaga poczciwej atmegi 8  3 int 2 zegary jeden 16 bit drugi 8 bit (więcej nie trzeba) i do obsługi lcd pinów i przycisków też starczy a cena, cóż to tylko chyba 5zł. Programator najprostszy chyba 15 zł. Ale nie namawiam bo sam wiem że pod górkę lepiej czasem, bo się człowiek nowego uczy.
Ale ja mam programator, cena wiesz fakt faktem microchip do najtañszych nie należą.
Za oceanem PICi robią furorę i są bardzo popularne więc jeżeli o rozwój a na 99% udostępnię wszystko to będzie prostsze dla każdego.

Dodatkowo znalazłem coś fajnego:
http://www.electronics-lab.com/blog/?p=386

Sterowanie oparte na USB.

EDIT:

GROM możesz oblukować nowy schemat który zapodałem na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7833514#7833514

Wiem że ty się znasz na tym więc możesz doradzić i powiedzieć coś jeszcze w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2012, 16:31:30 wysłana przez Rozztocz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 15, 2010, 20:26:12 »

GROM możesz oblukować nowy schemat który zapodałem na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7833514#7833514

Wiem że ty się znasz na tym więc możesz doradzić i powiedzieć coś jeszcze w tym temacie.
Kolega myślę że temat już wyczerpany ,  ja za ciebie tego nie stworzę , ty piców uczysz się jak widzę od tygodnia z tranzystorami też masz kłopot co widać po schemacie , programowanie też dopiero raczkuje, wiesz ja się będę produkował a ty będziesz pytał o coraz nowe rzeczy, tak nie można. Na internecie jest mnóstwo modułów zapłonowych , mnóstwo układów z procesorem , wystarczy tylko podpatrzeć i robić ,ja rozumiem że chcesz to stworzyć ot tak zaraz , ale trzeba się duuużo się  nauczyć. Z całym szacunkiem ale ja rezygnuję z dyskusji, chciałem ci pomóc ale nie stworzyć tego za ciebie.