Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:44:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: KAMIL - Jawa 350 Caferacer  (Przeczytany 23132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil

• Gość
KAMIL - Jawa 350 Caferacer
« dnia: Stycznia 29, 2010, 00:44:29 »

Budowa mojego CR, wreszcie mam czas na ciągłą pracę przy nim, stąd prawie codzienna aktualizacja. Etapy opisywane krok po kroku.  <thumbup>

http://jawa350caferacer.blogspot.com/
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 13:17:56 wysłana przez Mienki »

dawidtysler209

• Gość
Odp: Mix knedlowy w angielskiej oprawie.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2010, 01:30:53 »

Mam przyjemność jako pierwszy zawitać w Twoim temacie  <yes>

Zacząłeś knedlować- czekamy co z tego wyjdzie. Z tego co tak sobie zaglądam masz dobre knedle, i spory zapas części to duży plus.  :)

Malujesz już w podkład, jaki wybierzesz kolor na baze?

kamil

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2010, 15:42:07 »

Tu jest mały problem. Opcje są dwie.  <thumbup>
British Racin Green - ciemniejszy odcieñ, lub wiśniowy (typowy dla kyvacek). Nie mogę się zdecydować, oba wyglądają świetnie.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 29, 2010, 16:48:17 »

Kamil a Ty nie twin ale V2 jakiś tam uprawiasz w garage ?

Oczywiście że British Classic Racing Green.....

Widziałem parę lat temu będąc w Londynie w "British Classic" Jaguara XKE w green racing...
....obłęd w kwadraciki  <thumbup>

jak ma być CR to tylko w jedynym słusznym kolorze "green"   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 30, 2010, 13:05:07 »

Tak też chyba będzie, w razie czego motocykl się przemaluje.  :) V2? Ciii...  :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 30, 2010, 13:53:34 »

Ja od siebie powiem tyle- skoro do CR pasuje BRG ( british.... ) to wal to w dupę- zrób ją na jakiś ciekawy kolorek. Coś oryginalnego albo jakaś kombinacja kilku kolorów. Pamietaj,że CR to motocykl pseudo wyścigowy a te jak wiadomo nie muszą być stonowane.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 30, 2010, 14:11:54 »

Ten schemat malowania krąży mi po głowie od dawna.

Srebrne (lub złote) pasy wyglądają bardzo ładnie.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2010, 01:09:21 »

W związku z pytaniami o polerowanie goleni: wszystko szlifowane zostało papierami ściernymi o wspomnianej na blogu gradacji, po czym wypolerowane pastą "zieloną" i krążkiem filcowym zamontowanym w szlifierce stołowej.  :)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 25, 2010, 00:45:44 »

Blog fiksuje, robię więc upgrade'a.  :D

Wszystkie elementy, które będą w czarnym malowaniu są już gotowe. Rama i reszta gratów pryśnięta akrylem.

Polerowanie goleni

Oryginalna farba została zdarta przy pomocy Bemixolu, papieru ściernego (60) i szczotki drucianej, całość została wypiaskowana.

Tak fatalnych odlewów nie widziałem nigdy w życiu. Całość szlifowana kolejno papierami ściernymi o gradacji: 60,150,360,500,800,1000,1500,2000,2500. Jest to najbardziej pracochłonna część zabawy. Tydzieñ pracy w pó¼nych godzinach nocnych przyniósł efekt w postaci przygotowania tylko jednej goleni.

Praca:

- 14 roboczogodzin.

Lampa przednia gotowa, obudowa wypolerowana.

Zakupy:

- aluminiowa obudowa lampy z "najbogatszej" CZ 350.

Praca:

- 6 roboczogodzin.

Przednie zawieszenie gotowe. Wymienione uszczelniacze, założone nowe gumy ochraniające lagi, uchwyty lampy konstrukcji własnej. :)

Zakupy:

-gumy ochraniające lagi,
-uszczelniacze.

Praca:

-10 roboczogodzin.

Silnik jest w trakcie remontu, nie jest w najgorszym stanie. Wszystkie części zostały już skompletowane.

Remont silnika zakoñczony. Wymieniona skrzynia biegów, wał po regeneracji, założone nowe sprzęgło. Wszystkie uszczelniacze i łożyska zostały zastąpione nowymi. Cylindry po szlifie, włożone nowe czeskie tłoki wraz z pierścieniami. Ga¼nik po regeneracji.

Cały silnik został wyczyszczony stalową włókniną, kapy boczne wypolerowane, głowica malowana na czarno - krañce żeber wypolerowane, tabliczki ze stali nierdzewnej ozdobione ręką mojej kobiety. :)

Zakupy:

- wszystko co zostało wymienione w opisie.

Praca:

- 40 roboczogodzin.

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2010, 05:59:32 »

Ja już che efekt koñcowy zobaczyć  <thumbup>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2010, 09:34:25 »

Hehe- umieściłeś te blaszki na głowicach w takim miejscu,że odpadną po paru minutach po uruchomieniu silnika. Na pionowym nieizolowanym żeberku są takie wibracje,że każda śrubka sie odkręci. Poza tym klawo jak cholera.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 25, 2010, 09:58:48 »

Tego się właśnie obawiam, gwint nasmarowany Locitie'm, założona podkładka sprężynowa, liczę na to, że jednak nie odpadną...

Crick

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2010, 10:30:48 »

kamil mam nadzieję  że jak skoñczysz to pokażesz mi ją w Bielu na żywo :D

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 25, 2010, 10:43:27 »

Buduj Kamil buduj bo muszę simsona na trasie sprawdzić a zaczyna się robić ciepło. ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 25, 2010, 20:36:38 »

Nity Kamilu zamiast tych śrubek walnij jakieś ładne nierdzewne - nic nie odkręci się ani nie odpadnie. £adnie jak cholera. Jaki masz patent na te uchwyty lampy ? Zrobiłeś całkiem nowe "rur" czy wykorzystałeś stare ? Mam pdobny problem i nie mam pomysłu żeby coś sensownego zrobić.
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 25, 2010, 20:47:14 »

Pomyślę o nitach - zobaczymy czy się to nie rozkręci.

Znalazłem na złomie dość grube rury o średnicy zbliżonej do tej z oryginalnych uchwytów. Potem tylko trochę cięcia i spawania. Są ciężkie, pancerne wręcz. Zupełne przeciwieñstwo fabrycznych. Mogę pomierzyć je jeśli Cię interesuje zrobienie podobnych.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 04, 2010, 17:38:14 »

Powoli idę do przodu... Zadupek przyspawany, trzeba malować wszystko od nowa. Na wiosnę musi być wyjazd. Mam prawie wszystkie części potrzebne do zmontowania cafejki... Czasu tylko brakuje na zabawę.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 04, 2010, 19:23:47 »

A więc to po to był ci potrzebny bak  ;)
Pasowała by tam kanciasta lampa z WFM
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2010, 19:40:28 wysłana przez BoNes »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 04, 2010, 19:36:03 »

wszystko fajnie tylko ten zadupek zamiast być smukły jak jędrne pośladki młodej dziewicy jest kwadratowy i ociężały jak zad moherowej babci.... nie lepiej było siąść i wyskrobać coś z żywicy???
http://mienki1987.blogspot.com/

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 04, 2010, 19:44:25 »

O Boże, ale wielki ten zadupek, można go było trochę spłycić.. nie wygląda to zbyt atrakcyjnie.
Miałem tą przyjemność kupić moje CZ jako 'kaferejser' i choć ogólnie kaszana straszna to zadupek miała zgrabnie zrobiony

Trzeba było zrobić odlew z doniczki czy coś - poza tym ta połówka baku też pewnie swoje waży, a chyba nie o to chodziło..
Patrzta i uczta się: http://www.bikepics.com/cz/cz175/74/pics.asp
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2010, 19:48:38 wysłana przez Craigh.. »
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

Retromancer

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 04, 2010, 20:32:57 »

Caaaacy:) Oklaski  <thumbup> Moja pierwsza, dorosła maszyna czyli honda CG125 została przeze mnie zrobiona na caferacera. Jak ja lubię klasykę. Obecnie szukam jawki 350 celem zrobienia scramblera, od tak, żeby mieć zabawkę.
Co do zadupka, to całkiem fajnie sprawdza się bak z simson SR2, czasem się trafia jakiś dziurawy od spodu, niewarty ratowania -żeby nie niszczyć zabytku. Gdyby chciec zmienić ten, co jest można by go użyć do optycznego wydłużenia baku, dosyć typowa sprawa w kawiarniach.
Kierownicę caferacer widziałem jakiś czas temu u condar-motors w Pszczynie -gdybyś szukał takiej, a miał problemy dostać, bo nie są zbyt popularne.
Całkiem znośnie sprawdzają się migacze w kierownicy. Nie psują ładnej, przedniej linii motocykla, a jednak profilaktycznie migacze warto mieć -moim zdaniem.
W sportowych maszynach dominuje minimalizm i często pojawia się tylko jedno lusterko. Ja osobiście uważam, że jednak jakoś tak dwa wprowadzają symetrię i lepiej wyglądają w sportach. W koñcu nierówne zawirowania powietrza przy dużych prędkościach mogą być niebezpieczne i zmniejszają osiągi;) Montowanie lusterka pod kierownicą, "odwrotnie", strasznie komplikuje jazdę.
Duży plus, że jawki mają pojedynczą rurę pod bakiem. £atwo dosztukować zbiornik z jakiegoś retroprzętu. Oczywiście nie mówię o projekcie autora wątku, tylko tak ogólnie. Na przykład zbiorniki MZ TS czy simson sport, któras panonia i chyba starawa CZ 175 mają ten nieco sportowy sznyt z tamtych lat.
Szkoda, że jawki mają tak długie tłumiki. Nie znam się na mechanice, ale kombinowanie z tłumikiem w dwusuwie to ponoć zły pomysł. Jak byś znał metodę zamiany ich na krótsze nie tracąc mocy i bez konieczności ingerowania w silnik, to i jak chętnie taką metodę poznam:)
Może najbardziej "sztampowe" malowanie caferacerów się sprawdzi? Czyli bak srebrny/chrom, zadupek obszyty w kolorze siedzenia, przedni błotnik chrom, a puszki... Po co komu puszki:) Ponoć da się pomalować blachy tak, że będą jak chromowane. Nie chodzi mi o chrom w spreyu za 15zł, tylko profeske u lakiernika. Jak baczek nie jest pognieciony można pokusić się o chemiczne zdarcie farby i równe zmatowanie, albo piaskowanie i szkiełkowanie, na to bezbarwny i też był by efekcik. Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na dalsze info o postępach w pracy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 10:18:23 wysłana przez Retromancer »

kamil

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 04, 2010, 22:10:04 »

Wszystko dokładnie zostało przemyślane i dopasowane... Zadupki mam ze trzy.  :)

Musi być on duży i krótko ścięty, Jawa jest mała i trzeba swoje 4 litery pocisnąć w tył.
Dlaczego duży a nie mały? Wydechy są długie i duże, bak jest krótko ścięty (linia motocykla musi się zgrywać). Taki pasuje wg. mnie najlepiej (Wasze opinie skłaniają do refleksji, za to jestem wdzięczny). Moje 2 małe zadupki wyglądają przy reszcie maszyny jak kurwa idąca z księdzem pod rękę.  :'(

Raczej się już nie zmieni, wszystko będzie trochę ociężałe, trudno...będzie w takim razie ciężka cafejka (są w kolejce inne projekty, łatwiejsze). Myślę, że efekt koñcowy będzie zadowalający, musi taki być, przecież buduję ją dla swojej uciechy.   :D

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 04, 2010, 22:30:23 »

Pozwoliłem sobie przyciąc nieco ten zadupek w paincie i nie wyszlo ¼le

- wydechy jawy można skrócić nawet 13 cm- wywala się jedną przelotkę wydechu i gra- komora nie zmienia długości tylko motocykl jest delikatnie głośniejszy. Na mocy nie traci.
Miałem takie skrócone w Rudzielcu.
Ogólnie klawy pomysł bo kształt szwu zadupka gra z kształtem baku.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 05, 2010, 05:45:30 »

Zadupek po modyfikacji Jawsima wygląda o niebo lepiej.
Teraz to naprawdę niezły zadupek prawie jak te jędrne pośladki...  :>
Pomyśl  o zrealizowaniu tego pomysłu.
No chyba że chcesz mieć zajeb...cie wielgachny  schowek z tyłu  <lol> <lol>

kamil

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 05, 2010, 07:47:56 »

I za to Was lubię, od razu mam kilka koncepcji więcej (Jawsim mistrzu grafiki  <cheers>). Lecę do garażu prawdopodobnie robić tą modyfikację. Podpasuje jeszcze kominy (skrócę je od razu), jeśli będzie ok to spawam od nowa.  :D