Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:47:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350- brak paliwa w cylindrach  (Przeczytany 14146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

korczi

• Jawer Weteran
Jawa 350- brak paliwa w cylindrach
« dnia: Września 22, 2009, 10:14:05 »

Witam. Po ok 2- 3 latach postanowiłem zajrzeć do mojej Jawy, z która poprzednio były problemy ale z braku czasu nie została wtedy odpalona. Teraz okazuje się, że podczas próby uruchomienia paliwo nie dociera do cylindrów (suche świece). Początkowo myślałem, że to ga¼nik ale po dwukrotnym dokładnym czyszczeniu, wyczyszczeniu zbiornika paliwa i założeniu nowego filtra nadal to samo. Dodam tylko, że jakieś 3 lata temu byłem zmuszony wymienić cylindry i tłoki i tak się złożyło, że zostały założone od CZ 350. Czy może to ma wpływ na ten problem? Czy te cylindry się czymś różnią od tych stosowanych w Jawach? Niemniej jednak postanowiłem zdjąć cylindry i okazało się, że w prawym tłoku poszły pierścienie ale kompresja nie była najgorsza. Jeszcze nie zdążyłem tego poskładać ale nie wiem czy to z tego powodu czy coś zupełnie innego? Prosiłbym o pomoc bo ja już zupełnie nie mam pojęcia co mu jest.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

GROM

• Gość
Odp: Jawa 350- brak paliwa w cylindrach
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2009, 10:33:06 »

Może tłoki założyłeś odwrotnie.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2009, 10:43:30 »

Właściwie o tym też myślałem ale nie jestem co do tego pewien. Nie znam się na tym chyba wystarczająco bo oczywiście prawy jest po prawej i lewy po lewej stronie według oznaczeñ. Ale teraz kwestia ich ustawienia. Z tego co się orientuje to powinny być zwrócone strzałką w stronę wydechu tak? Ale co to zmienia? Bo jeśli nawet założyć odwrotnie to i tak kanały będą tak samo ustawione. Trochę mi to namieszało i sam nie wiem jak to ma być i czy to może być spowodowane tym bo faktycznie strzałki były do tyłu i już przekręciłem tłoki jednak nie złożyłem całości jeszcze więc nie wiem czy to miało jakikolwiek wpływ na to?
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'

gringo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2009, 10:49:32 »

zmienia to to że nawet lewy na lewy i prawy na prawy ale odwrotnie bo strzałka do tyłu to miałbys okna przesłonione i zapomnij o tym zeby waha dotarła tam gdzie powinna bo bedzie miec zablokowaną droge.

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2009, 11:59:18 »

Modjo , my znamy takich ludzi co tłoki lewy z prawym zamienią.

Jak zrzucisz głowice to strzałki powiny iść w stronę wydechu.

Spróbuj podlać bezpośrednio pod świece i zobacz jaka będzie reakcja.

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2009, 14:41:44 »

Apropo podlewania pod świecę ile gdzieś tam trzeba wlać?
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2009, 15:09:53 »

po kieliszku na każdy na pewno nie zaszkodzi  :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2009, 18:16:04 »

po kieliszku na każdy na pewno nie zaszkodzi  :>

Taaa-najlepiej zalać po literatce <mur>

Okolo 10-15 ml wystarczy.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2009, 19:32:37 »

ja leje sporo, bo trochę też musi nalecieć do komory korbowej. Jakoś nigdy mi nie zalewało świecy. 

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #9 dnia: Września 22, 2009, 19:51:07 »

Dodam tylko, że jakieś 3 lata temu byłem zmuszony wymienić cylindry i tłoki i tak się złożyło, że zostały założone od CZ 350. Czy może to ma wpływ na ten problem? Czy te cylindry się czymś różnią od tych stosowanych w Jawach?

korczi, Nie napisałeś jaki masz model.
Jeśli na cylindry z czterema szpilkami założyłeś tłoki od CZ to nie będzie to działać.
W Jawie TS i CZ są zupełnie inne tłoki.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2009, 21:14:41 »

Jacu on napisałe,że zalozył tłoki i cylindry od Cz. Jak miałby zalożyć to do TS? O cylindry mi chodzi. ;]

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Września 23, 2009, 23:13:38 »

Fakt nie napisałem, że chodzi mi o starszy typ tj. z instalacja 6V. Jutro poskładam i się okaże co i jak.
Jawa 634/12V 84'

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 23, 2009, 23:20:00 »

A w ogóle to do usrañstwa będę wałkował,że nie da sie do jawy 634 założyć czegoś z silnika CZ 350 bo CZ 350 ma silnik Jawy 634....

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #13 dnia: Września 24, 2009, 08:33:11 »

A w ogóle to do usrañstwa będę wałkował,że nie da sie do jawy 634 założyć czegoś z silnika CZ 350 bo CZ 350 ma silnik Jawy 634....

a ja będę wałkował ze gówno prawda oto różnice:
1. korek spustu oleju w jawie jest na samym koñcu kartera w cz na środku, pozatym ksztal dolnej czesci kartera jest nieco inny
2. cz ma węższe górne mocowanie silnia jawa szersze górne za to o o,5 cm węższe dolne
3. w deklu od prądnicy w cz jest blaszka zaślepiającą regulacje sprzęgła, w jawie blaszki nie ma i nie da się jej w ten dekiel wcisnąć
4. Inaczej poprowadzona wiązka kabli w cz pod ga¼nikiem w jawie nad łañcuchem
5. cz miała dekiel od strony sprzęgła bez wyjścia na obrotomierz ( tylko w 12V były obrotomierze)
6. w cz  przy zębatce zdawczej montowano taka blaszkę coś na kształt litery u która zapobiegać miała tarciu łañcucha o karter, w jawie nie ma dziurki by to wkręcić
7. Pomiędzy deklem od prądnicy w cz obok zębatki zdawczej była plastikowa wkładka w jawie już raczej nie.

Stad Jawsim mimo ze są niby podobne to jednak inne to tak jak z Kivacka i Cz 175 z tamtych lat, niby podobne ale jednak nie to samo

co do problemu, to sprawd¼ czy tłoki założone są poprawnie i czy silnik  ie ma przedmuchów, aha zdejmij gumę filtra przyłóż rękę do otworu w ga¼niku kopnij i zobacz czy ciągnie, albo wykręć ga¼nik przyłóż rękę do króćca i zobacz czy ciągnie, jeśli ciągnie sprawa leży może w ga¼niku, najlepiej zagotuj litr octu i wrzuć w niego ga¼nik wtedy ocet wypłucze  z niego cały kamieñ i osad może gdzieś któryś kanalik w ga¼niku zarósł brudem ... to chyba tyle
http://mienki1987.blogspot.com/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #14 dnia: Września 24, 2009, 09:13:54 »

... nie da sie do jawy 634 założyć czegoś z silnika CZ 350 bo CZ 350 ma silnik Jawy 634....

...a ja będę wałkował ze gówno prawda...

<lol> <lol> <lol>
CZ ma jednak silnik Jawy ale nie 634 ?!  :>
A jakie numerki są na karterach?  <blink>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2009, 09:32:42 »

Mienki a jak zasadzę Ci kopa to co będzie :>? Nie porównuj silnika rocznikowo.  CZ 472.5 ma silnik taki jak w pierwszych Jawach 634, jeszcze tych na starym przodzie i BEZ obrotomierza. A Ty za każdym razem wyskakujesz z tymi kablami,zaślepką,szerokością uchwytu i napędem obrotomierza. Tyle że silnik w CZ to konstrukcja z lat 70 a w większości dostępnych 634 masz już silnik po modernizacji na przełomie lat 70-80. Stąd inne ułożenie kabli,mocowanie silnika i brak obrotomierza. Co do wiązki kabli- w CZ jest obudowa silnika taka jak w Jawach z Bananową ramą,stąd to wyprowadzenie wiązki. Mam silnik z takiej starej 634- i NICZYM nie różni się od pieca w CZ 472.5 ojca. Tak samo wychodzą kable,olej ma spust nie tak jak w nowszej 634 tylko bliżej środka. Ma nawet tą zakichaną zaślepkę- bo nowsze 634 miały ją z plastiku.
A jak mam być już do koñca upierdliwy to ja pisałem o samym silniku- a Ty opisałeś cały zespół napędowy- składa się on z silnika,sprzęgła i skrzyni biegów. Silnik to przede wszystkim skrzynia korbowa, wał,cylindry ,głowice i tłoki- są inne dla 634 i cz ? Sprzęgła też są inne? Nie sądzę. A skrzynie biegów? Ga¼niki? No może w takim razie prądnice? Nie - też są takie same. Detale,którymi się argumentujesz to mało istotne szczegóły- jedne z nich to skutek właśnie tej modernizacji pod koniec lat 70 ( dotknęła ona jawy a cz już nie ) a drugie to fakt,ze Czesi lekko mogli zmodyfikować detale,żeby dopasować silnik do danego modelu.

Wiem Jawol- numery takie jak na karterach w bizonie. stąd ten korek i wiązka.
Silnik CZ to swoista hybryda-zlepek konstrukcji Jawy. O ile różnice w kadłubie ( położenie korka oleju i wyprowadzenie wiązki,mocowanie ) nie sa tak widoczne- tak reszta "osprzętu" pochodzi od 634.
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2009, 09:35:02 wysłana przez Jawsim »

Marcino666

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2009, 19:40:00 »

A ja biedny myślałem że poczytam sobie o braku paliwa w cylindrach.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Września 24, 2009, 22:24:22 »

Więc wracając do tematu tłoki zastąpiły nowe wraz z nowymi pierścieniami tym razem założone w prawidłowy sposób- strzałką w stronę wydechów. Nic to nie zmieniło Jawa jak nie paliła tak nie pali. Zamiast zasysać paliwo czy też powietrze z gaźnika wypycha powietrze z cylindrów więc świeca dalej sucha. Po zalaniu jej kielicha załapała z popychu ale przejechała 5 metrów i skończyło się paliwo więc zdechła. Tym razem nie mam już pomysłu co jest.

Przeglądam różne fora i znalazłem kilka podobnych przypadków ale w żadnym nie jest podana ostateczna przyczyna tych problemów. Z tego co tam znalazłem typowane przyczyny to brak kompresji u mnie odpada komprecha jest tym bardziej teraz po wymianie tłoków i pierścieni. Przedmuchów też nie ma dokładnie sprawdzałem. Jawa nie miała nigdy rozpoławianego silnika jestem pierwszym i jedynym właścicielem a raczej mój ojciec i dokładnie wiem co było przy niej robione a dokładnie to nic poza ustawianiem zapłonu czy wymianą świec. Przebieg też nie powala bo tylko 22tys. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to walić ja jutro postaram się coś wykombinować ale nic mi do głowy nie przychodzi.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 00:35:00 wysłana przez korczi »
Jawa 634/12V 84'

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Września 25, 2009, 10:38:29 »

Szukam czegoś na ten temat i jedynie znajduje porady, że przedmuchy, coś nie tak z czołem wału czy takim gównem miedzy cylindrami ale po pierwsze przedmuchów nie ma. Po drugie nie było tam nic rozbierane a wcześniej je¼dziła, jedynie robione były te cylindry i tłoki a z ga¼nika nie zasysa paliwa a wypycha powietrze w stronę ga¼nika kiedy przykładam rękę w miejsce mocowania ga¼nika. Idę coś pokombinować może się uda.
Jawa 634/12V 84'

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 25, 2009, 11:01:01 »

Nie wiem o które ci gówno chodzi, albo o klocek albo o czoło wału. W czole jest labirynt który się zużywa i to on może być przyczyną, zamiast zasysać paliwo to przedmuchuje z jednego cylindra do drugiego.   

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Września 25, 2009, 14:33:37 »

A w jaki sposób sprawdzić czy to ten labirynt?
Jawa 634/12V 84'

GROM

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 25, 2009, 14:45:02 »

Ja bym prosił o zdjęcie tłoków bez cylindrów, może jednak ¼le założyłeś.
Co do labiryntu to on nie psuje się tak ot nagle tylko powoli , poza tym jeśli nawet labirynt przepuszcza to silnik powinieneś z popychu zapalić be problemu większego i powinien pracować , co prawda z wolnymi obrotami byłby kłopot.
Ga¼nik -  jeśli przelejesz ga¼nik pojawia ci się paliwo z tyłu?
Czy przypadkiem nie zasłoniłeś kanału dyszy wolnych obrotów w tylnej części ga¼nika gumą-łącznikiem z airboxem?
Dysza wolnych obrotów czysta - zresztą jak cały ga¼nik najlepiej go podmienić na inny dla wykluczenia jego winy.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Września 25, 2009, 14:58:26 »

Więc co do tłoków zrobię zdjęcie pó¼niej ale strzałki są w stronę wydechów tj. do przodu motocykla. Co do ga¼nika przelewam i paliwo zaczyna lecieć od strony filtra powietrza i komora pływakowa się przepełnia tak jak powinno być. Ga¼nik czyściłem i ręcznie i pod ciśnieniem i benzyną ekstrakcyjną i wydaje się bez zarzutu. Niestety nie mam możliwości założenia innego ga¼nika ale też o tym myślałem, że warto sprawdzić.
Jawa 634/12V 84'

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Września 25, 2009, 15:32:02 »

Mi też leci paliwo od strony filtra ale to przez stożek bo jest zamontowany bezpośrednio na ga¼nik. A powinno być jakieś kolanko do góry. Ale to tylko jak otworzysz przepustnice na zgaszonym.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #24 dnia: Września 25, 2009, 15:37:24 »

wez duza sztywna gruba szmatke nasacz mieszanka pzryloz w miejsce gaznika czyli pod krociec ssacy i jak odali to wina gaznika, wtedy wiesz co jest nie tak, uwazaj zeby ci nei wciagnelo szmatki wybierz duza i tzrymaj w bezpiecznej odleglosci 3 cm od kroccca bo jak odpali zlapie wysokie i wciagnie szmatke...
http://mienki1987.blogspot.com/