Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:33:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mechaniczny regulator napięcia z MZ w Jawie  (Przeczytany 19673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
Mechaniczny regulator napięcia z MZ w Jawie
« dnia: Września 01, 2009, 14:31:38 »

Znalazłem stary regulator od MZ. Chce go wymienic tylko jak podłączyc? Na podstawie schematu instalacji z jawy i mz doszedłem do jakiegoś rozwiazania ale chce się was poradzic gdyż ja orłem z elektryki nie jestem i nie chcę rozwalic tego regulatora swoją głupotą.
Wzorowałem się na tym schemacie:

¼ródło: http://www.mzetz.fora.pl/schematy,29/instalacja-mz,835.html
A ten mój regulator wygląda tak:

Ja wywnioskowałem tak:
DF podłączyc do nieruchomego uzwojenia prądnicy
D+ do szczotki niepołączonej z masą
61 odpada bo jak widac na zdjęciu to to samo co D+
51 do plusa z aku
no i masa na minus

A wy co o tym myślicie? I czy na tym regulatorze nie brakuje dwóch śrubek? :P
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 07:24:06 wysłana przez Rozztocz »

GROM

• Gość
Odp: Regulator od MZ- jak podłączyc?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2009, 15:39:35 »

Więc prawie wszystko się zgadza , tylko 61 to wzbudzenie podłaczasz poprzez kontrolkę ładowania do plusa akumulatora po stacyjce.
Druga sprawa to DF dobrze kombinujesz idzie do stojana prądnicy ale, prądnica w jawie ładuje gdy jej uzwojenie potraktujesz minusem akumulatora i tak działa regulator jawy, natomiast prądnica MZ o ile mi wiadomo ładuje po potraktowaniu plusem akumulatora , więc regulator raczej nie będzie pasował.
Sprawd¼ miernikiem jaki potencjał jest na DF , mierz między masą regulatora a DF i plusem regulatora a DF.
Lub prościej sprawd¼ optycznie czy styk DF  zwiera do plusa czy minusa (prześled¼ połączenia wewnątrz regulatora) , nie musisz go podłączać do instalacji motocykla.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2009, 19:09:21 »

Co do twojego pierwszego zdania, dopytam się dla jasnosci. D+ ma byc podłączone tak jak na schemacie Jawy: jeden kabel do szczotki niepołączonej z masą a drugi do kontrolki ładowania. Róznica jest taka że w jawoskim regulatorze pod jeden styk idą dwa kable a w MZ`owskim jeden kabel idzie do D+ a drugi do 61. Czyli w jawoskim zamiast dwóch styków jest jeden. Na tym polega cały bajer? A więc ma byc tak jak na schemacie jawoskim czy ja cos ¼le zrozumiałem?
Druga twoja porada: styk zwiera do plusa czy minusa.
Długo nad tym myślałem ale nie mogę tego rozkminic. Jeden styk(rozwarty) połączony jest żółtym kablem z masą. Natomiast drugi styk połączony jest tym czerwonym kabelkiem co leci pod grubym, miedzianym drutem. I ten czerwony też jest połączony z masą.
Zrobiłem zdjęcia żeby to zobrazowac.

« Ostatnia zmiana: Września 01, 2009, 19:11:08 wysłana przez jknick »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2009, 20:06:59 »

Musisz jeszcze raz sprawdzić do czego podłączony jest styk zwarty z DF nie mogą być oba podłączone do masy bo regulator by nie działał. Jeśli styk rozwarty przy styku DF jest podłaczony do masy to ten zwarty musi być do plusa i to co mówiłem o regulatorze Mz-towskim zdaje się być prawdą , da się to obejść na prądnicy , ale może lepiej na twoim miejscu zakupić regulator np elektroniczny dedykowany do jawy.
Jeśli okaże się tak że ten styk zwarty z DF jednak jest podłączony do plusa to musisz na prądnicy przewód uzwojenia stojana , który masz podłączony do zacisku M podłączyć do masy a przewód uzwojenia stojana zwarty ze szczotką plusową podłączyć  do zacisku M w miejsce poprzedniego. Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem. Ale musisz być pewny co do regulatora , ponieważ możesz popalić żarówki.
Lub zrób tak podłącz bez przeróbek jęsli regulator podpasuje będzie ładowanie , jeśli nie to nic się nie stanie i wykonasz przekładkę przewodu uzwojenia stojana jak pisałem wyżej. Pamiętaj wszystko tu opisane robisz na własne ryzyko.
Pierwszy problem dobrze pojąłeś dokładnie o to chodzi.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2009, 20:14:22 wysłana przez GROM »

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2009, 21:07:29 »

Chyba masz rację co do tego regulatora w MZ, gdyż: styk rozwarty jest bezpośrednio połączony z masą za pomocą żółtego kabelka. Natomiast zwarty styk ma tak jakby dwa ¼ródła prądu. Trochę to głupio brzmi ale nie wiem jak to fachowo opisac. Pierwszy, plus dochodzi ze styków 61 i D+. Te styki połączone są z tymi kilkunastoma blaszkami u podstawy i po tych blaszkach prąd idzie aż do tego zwartego styku. A więc w tym momencie styk otrzymuje plusowy prąd ze styków 61 i D+. Teraz opowiem o tym drugim ¼ródle prądu(tym razem minusowym). Pochodzi on z tego czerwonego kabelka z tym, że nie jest on bezpośrednio połączony ze zwartym stykiem. Ten czerwony wychodzi z tego samego miejsca co żółty lecz leci on inną drogą. Tworzy on jakby cewkę. Ta cewka zrobiona jest pod tym zwojem grubego miedzianego drutu. Tego na zdjęciach może nie widac ale ten gruby miedziany drut nawinięty jest na żółty "walec". ¯ółty jest dlatego, gdyż ten walec okręcony jest żółtą izolacją, a pod tą izolacją na walec nawinięty jest ten czerwony kabelek(a raczej sam drut z tego kabelka). Jest dosyc gęsto nawinięty na ten walec. No i na górze wychodzi ten drucik z pod izolacji i łączy się z tym zwartym stykiem.
Tak to wygląda jakby ten zwarty styk miał prąd i plusowy i minusowy <blink>
I proszę nie śmiac się z tego mojego opisu :] ale nie umiałem inaczej...

GROM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 02, 2009, 21:19:21 »

Czyli mamy jasność regulator nie pasuje, co teraz zrobisz zależy od ciebie.
Wg mnie lepiej zainwestować w regulator dedykowany do twojej prądnicy. Możesz zaryzykować i zrobić to co opisywałem już wyżej.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #6 dnia: Września 02, 2009, 21:33:38 »

http://www.allegro.pl/item719748559_elektroniczny_regulator_napiecia_jawa_350_ts_cz.html
Nie wiem czy to jest dobre, ja mam podobny, tylko kupiłem w sklepie od Mz, i jest on niby od Mz. Wszystkie oznaczenia są takie same i u mnie działa.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2009, 22:29:48 »

Regulator od MZ pasuje pod warunkiem zainstalowania 9-diodowego prostownika. Sam robiłem taką przeróbkę ładnych kilka lat temu, by w razie "w" móc odpalić moto z pychu oraz by mieć kontrolkę nie działającą w trybie 1-0 i wszystko działało poprawnie. Jedynym wyjątkiem była wspomniana kontrolka, gdyż działa ona na zasadzie różnicy potencjałów (gałą gdy z obu stron pojawiło się 14V), a połka w jawie nie jest odizolowana od masy. Wynik: wywalenie bezpiecznika przy włożeniu kluczyka do stacyjki...

Jeżeli natomiast chcesz kupić nowy regulator napięcia to polecam regulator od starszych polonezów (przed 1983r), bo tam także był prostownik na 6 diod i kontrolka podłączona przez przeka¼nik.
Regulator taki siedzi w jawie kumpla od roku czasu i nie ma z nim problemów. Poza tym jest sporo tañszy od oryginału: http://www.allegro.pl/item715818118_regulator_napiecia_polonez_fiat_125p_gwarancja_kw7.html
Jedyna różnica to oznaczenia: niebieski kabel musi iść do styku 15 (D+ na starym reglu), zielony do 67 (DF na starym reglu) a biały na masę (B- na starym reglu).

GROM

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 03, 2009, 07:30:06 »

Z całym szacunkiem Xargo1 ,ale prostownik 9 diodowy do prądnicy?
Ona nie potrzebuje diod do pracy, pozatym doszedł by spadek napięcie na diodach  przy i tak marnie ładującej prądnicy bez sensu. Widzę też że podałeś link do regulatora alternatora do fiacika .Jesteś pewien że się nie pomyliłeś?

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Września 03, 2009, 16:38:09 »

No cóż, pójdę do sklepu i zobaczymy czy będzie miał taki elektroniczny regulator od MZ. A tak już poza tematem, ciekawi mnie dlaczego mechaniczny regulator od MZ nie pasuje a elektroniczny tak? Jeżeli to za długo tłumaczenia to nie piszcie bo ja jestem laikiem, a jeśli to prosta sprawa to prosiłbym o wytłumaczenie. Chętnie przeczytam i przy okazji nauczę się czegoś nowego.
A propo tego starego jawoskiego regulatora. Czytałem gdzieś tu na forum, że jakiś koleś zdjął sprężynkę z regulatora i w ten sposób go naprawił bo łatwiej styk się zwierał. Bawic się w takie dzikie przeróbki?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2009, 17:30:52 »

Elektroniczny też nie pasuje , a kto mówił że pasuje?
Będziesz musiał zrobić to samo z uzwojeniem prądnicy o czym już pisałem.
Kup regulator elektroniczny do jawy i nie kombinuj.
Co do tej sprężynki to on go raczej popsuł niż naładował, zależy jeszcze którą sprężynkę jak tą z lewej to ładowania całkiem zniknie , jak tą z prawej to prądnica będzie pobierać prąd mimo wyciągniętego kluczyka.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 17:39:43 wysłana przez GROM »

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Września 09, 2009, 18:04:46 »

Byłem w sklepie. Niestety nie miał regulatora. Kupiłem tylko kondensator żeby sprawdzic czy wplynie on na iskrzenie platynek. Lecz jest on produkcji tajwañskiej więc nie spodziewam się jakichkolwiek rezultatów.
Zanim podłącze chciałem się upewnic co do podłączenia kabli. W tym celu zrobiłem rysunki.
Przed zmianą:
Po zmianie:
Czy tak jest dobrze?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 09, 2009, 18:10:34 »

Dokładnie o to chodzi  <thumbup>.
Jak tak zrobisz ma działać oczywiście z regulatorem z MZ jeśli regulator będzie do jawy nic nie zmieniaj.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 09, 2009, 18:14:32 »

Ja uzywam elektronicznego regielka ze Skody ... tani i dobrze dziala =]
aha - i pasuje bez przeróbek w instalacji .

GROM

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 09, 2009, 19:24:27 »

Ale von_Majzel ty nie masz przypadkiem alternatora?
Bo my tu o prądnicy gaworzymy.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 09, 2009, 20:16:16 »

eeemmm ... no chyba tak ... to sorry  <oops>

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #16 dnia: Września 09, 2009, 23:22:44 »

Z całym szacunkiem Xargo1 ,ale prostownik 9 diodowy do prądnicy?
Ona nie potrzebuje diod do pracy, pozatym doszedł by spadek napięcie na diodach  przy i tak marnie ładującej prądnicy bez sensu. Widzę też że podałeś link do regulatora alternatora do fiacika .Jesteś pewien że się nie pomyliłeś?

Bazując na tym, że autor wątku nie podał napięcia instalacji swojego moto, a jedynie schemat od 12v MZ, uważałem, że dyskutujecie o alternatorach. Poza tym ElMalin podał link do 12V regulatora, co jedynie utwierdziło mnie w tym stwierdzeniu. Dlatego też w mojej wypowiedzi pojawił się prostownik i regulator 12v od fiata. Oczywiście do 6v instalacji ma się to jak piernik o wiatraka, więc sorry za wprowadzanie zamieszania  <oops>
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2009, 23:25:23 wysłana przez Xargo1 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 10, 2009, 11:40:49 »

Z całym szacunkiem ale jest to schemat z prądnicą , widać nawet 3 cele na akumulatorze sugerujące 6 V
Poza tym na schemacie widnieje prądnica (brak diod prostowniczych i jedno uzwojenie stojana).
No ale mniejsza o to  <cheers>.
Tak poza konkursem bo już sam nie wiem ale chyba mechanicznych regulatorów alternatora nie było?
Czy może były?

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #18 dnia: Września 10, 2009, 13:05:34 »

Z całym szacunkiem ale jest to schemat z prądnicą , widać nawet 3 cele na akumulatorze sugerujące 6 V
Poza tym na schemacie widnieje prądnica (brak diod prostowniczych i jedno uzwojenie stojana).
No ale mniejsza o to  <cheers>.

Dziwne, ale przysiągł bym, że tego schematu 6V wklejonego w temat wcześniej nie było... Sugerowałem się 1 schematem na stronie, którą podał jknick. Schemat w temacie jest oczywiście od 6v, tu nie ma o co się spierać - widziałem go wielokrotnie, przy łataniu instalacji mojej TS 250...

Tak poza konkursem bo już sam nie wiem ale chyba mechanicznych regulatorów alternatora nie było?
Czy może były?
Były, we wszystkich modelach ETZ. I wygląda on DOK£ADNIE tak samo jak regulator 6v od MZ - różnica była tylko w budowie wew. i oznaczeniach. A tak w ogóle to bardzo wiele osób zastanawia się dlaczego jawa poszła krok do przodu i w modelach 12-woltowych dała regiel elektroniczny...

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Września 10, 2009, 17:32:55 »

Postaram się znale¼c dzisiaj troche czasu i podłączyc ten regulator. A więc podsumowując:
Porównanie podłączeñ
r. Jawoski      r. MZtowski
D             =   D+, 61
M             =   DF
B             =   51
masa        =   masa
Jeśli te porównanie jest poprawne to już nie musicie pisac że "tak". Już wystarczającą wam tyłek truje tym swoim problemem. Sory że jestem taki upierdliwy...

GROM

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2009, 18:04:24 »

Wszystko się zgadza , ale jeśli kupisz regulator elektroniczny MZ produkcji polskiej (cena 30 zł) to tam będzie trochę inaczej ale wszystko będzie ładnie opisane.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Września 11, 2009, 17:14:06 »

Podłączyłem ten regulator ale nie zdał egzaminu. Na niższych obrotach sie nie rozwiera a na wysokich iskrzy pomiedzy tymi zwartymi stykami. Moze uda sie go jeszcze wyregulowac ale przerwa juz i tak jest mala.
Druga sprawa z iskrzeniem na platynkach. Zmienilem kondensator ale nic sie nie zmienilo.
Edit:
Na zgaszonym silniku gdy rozwierałem styki to kontrolka ładowania nie zapalała się, a gdy zapłon był włączony nie gasła. Tak jakby te styki nie miały znaczenia co do ładowania.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2009, 19:28:15 wysłana przez jknick »

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Regulator od MZ- jak podłączyc? // Brak ładowania
« Odpowiedź #22 dnia: Września 18, 2009, 17:39:18 »

Wymieniłem elektroniczny regulator do Jawy i szczotki. I jest jeszcze gorzej niż było. Wcześniej to chociaż na wysokich obrotach kontrolka gasła, a jak sie wyjeło kluczyk(gdy silnik miał jeszcze swoje obroty) to kontolka sie zapalała dopóki obroty silnika nie spadły. Teraz kontrolka wogóle nie gaśnie, a gdy sie wyciągnie kluczyk gdy silnik ma wysokie obroty to kontrolka sie nie zapala.
Odpaliłem motor, włączyłem światła i zmieniałem obroty silnika lecz jasnośc światła się nie zmieniała.
Tak to podłączyłem:

« Ostatnia zmiana: Września 18, 2009, 17:41:26 wysłana przez jknick »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Września 18, 2009, 18:06:36 »

Kolega "jknick" buchnął zdjęcia z forum "jawencja" w dodatku z tematu założonego przezemnie xD
Koleś przecież odrazu widać że na twoim reglu jest napisane JAWA!!!! Czyli nie MZ Podlaczasz tak jak mechaniczny bez żadnych zamian na stojanie.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Września 18, 2009, 18:09:26 »

lepiej sobie sprawd¼ datę postów z tymi zdjęciami a dopiero potem rób offtop. Sam te zdjecia robilem...
A gdzie ty tu kurna widzisz jakies zmiany na stojanie?
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2009, 18:11:26 wysłana przez jknick »